Belenenses – Marítimo 1:0 (kon.) | Boavista – Guimarães 1:2 (kon.)
koniec
CF OS Belenenses
1:0 (1:0)
CS Marítimo
cz Sobota 10.12.2016, 12:45 • Estádio do Restelo, Lisabon (kapacita: 25.000 diváků) • Primeira Liga • 13. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:45.
     
    Všem fotbalovým fanynkám a fanouškům přeji příjemné sobotní odpoledne. Portugalská nejvyšší soutěž má na programu 13. kolo, v jehož rámci změří síly CF OS Belenenses a CS Marítimo. Utkáním, jehož úvodní výkop je naplánován na 12:45, vás prostřednictvím online textové reportáže bude provázet Lukáš Jasoněk.
     
    Přehled posledních vzájemných zápasů

    01.02.16 Maritimo – Belenenses 1:2
    31.08.15 Belenenses - Maritimo 1:1
    22.02.15 Maritimo – Belenenses 1:2
    21.09.14 Belenenses - Maritimo 1:0
    23.02.14 Maritimo – Belenenses 2:0
     
    CF OS Belenenses

    Uprostřed tabulky pohybující se Belenenses má na svém kontě čtrnáct bodů, díky nimž se nachází na desáté pozici. V předchozích třech kolech lisabonský celek nepoznal hořkost porážky, naposledy remizoval 1:1 v Estorilu.
     
    CS Marítimo

    Marítimo se zařadilo do horní poloviny tabulky, jeho náskok na sobotního soupeře z Lisabonu však činí pouze tři body. Také Marítimo disponuje dobrou formou a tři minulé duely neprohrálo, v předchozím kole si v domácím prostředí vyšláplo na lisabonskou Benfiku, které připravilo premiérovou porážku v sezoně.
     
    Úvodní sestavy:

    CF OS Belenenses: Castro – Diogo, Duarte, G. Silva, Hahin – Palhinha, Yebda – Sturgeon, Sousa, Fernandes – Camará
    Náhradníci: Almeida, Rosa, Benny, Ventura, L. Silva, Pinto, Andrić

    CS Marítimo: Gottardi – Patrick, Maurício, R. Silva, China – Costa, Şen, Fransérgio, Xavier – Éber, Ghazarjan.
     
    Fotbalisté obou celků právě přicházejí na hrací plochu.
     
    Domácí budou hrát v modrých dresech a hosté zápas odehrají v dresech žluté barvy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli fotbalisté Belenenses.
     
    2
    První útočnou akci utkání podnikli domácí. João Diogo se rozeběhl podél pravé postranní čáry a naservíroval míč do vápna, kterému spolehlivě kraloval gólman Gottardi.
     
    3
    Své úvodní ofenzivní tažení mají za sebou také hráči Marítima. Zpoza pokutového území si vytvořil prostor pro zakončení Edgar Costa, avšak s jeho slabým pokusem neměl Castro větší potíže.
     
    5
    V těchto chvílích se balon pohybuje na kopačkách fotbalistů Belenenses a ti se prostřednictvím přihrávek a narážeček snaží dostat přes střed hřiště, který pečlivě střeží záložní řada Marítima.
     
    6
    Domácí nakonec zaútočili podél pravé lajny a vybojovali autové vhazování. Bezprostředně po uvedení míče do hry však o balon přišli, stalo se tak vinou faulu João Palhinhy.
     
    7
    Hra se přesunula doprostřed hřiště, kde probíhají četné a urputné souboje o balon. Ten během posledních desítek vteřin poměrně často střídal své majitele.
     
    10
    Belenenses disponuje územní převahou a jeho hráči teď sklidili potlesk za pohlednou akci. Z pravé strany přilétl do šestnáctky přetažený centr, Gerso Fernandes hlavou okamžitě vracel míč do předbrankového prostoru a těsně před dotírajícím André Sousou stačil zasáhnout gólman Marítima.
     
    12
    Marítimo nadále zůstává v pozici bránícího se mužstva a je nuceno čelit četným ofenzivním výpadům ze strany klubu z hlavního města Portugalska.
     
    14
    Hosté vyhnali své soky až za půlící čáru a právě napadají jejich rozehrávku. Vybojovat balon se však svěřencům trenéra Daniela Ramose vůbec nedaří.
     
    16
    Hra se obrátila a kupředu pospíchal Edgar Costa, jehož v souladu s pravidly odzbrojil Gonçalo Silva. Bylo to ale pouze za cenu autového vhazování.
     
    17
    Jakmile hosté vhodili míč do hry, zmocnili se ho hráči Belenenses. Útočnou akci táhl středem hřiště Camará a rozhodl se vyprodukovat střelu ze střední distance. Protože však neměl dostatečně přesně seřízena mířidla, Gottardiho k zákroku nepřinutil.
     
    17
    Jako utržený ze řetězu João Palhinha (CF OS Belenenses) vlétl do souboje s Éberem a hlavní arbitr mu hezky zblízka ukázal žlutě zbarvenou kartičku.
     
    19
    Éber po střetu se soupeřem utrpěl zdravotní komplikace a nezvedal se ze hřiště. Nakonec v doprovodu týmových lékařů odešel za postranní čáru a po krátkém ošetření se zase zapojil do hry.
     
    22
    João Diogo neodcentroval balon přes Fábia Chinu a domácí získali výhodu rohového kopu, který rozehráli prostřednictvím krátké přihrávky.
     
    24
    První vážná šance zápasu se zrodila ve dvaadvacáté minutě. Yebda u levého rohu vápna předal balon Haninovi a ten nadýchaným centrem na zadní tyči oslovil Gersa Fernandese, který po střele hlavou k bližší brankové konstrukci nechal vyniknout Gottardiho, jenž vyrazil míč na roh.
    24.
     
    25
    Rohový kop Marítimo bezpečně ubránilo.
     
    27
    Další příležitost Belenenses na otevření gólového účtu zápasu měl Sturgeon. Domácí hráč se na útočné polovině zmocnil míče a svou sólo akci zakončil přízemní střelou zpoza šestnáctky, která byla pro Gottardiho velmi nepříjemná.
    27.
     
    28
    Belenenses právě vstřelilo branku!
    Hostující defenziva měla v posledních minutách obrovské potíže a to se projevilo při třetí šanci domácího klubu. Po centru zleva se na pozici penaltového puntíku dostal k odraženému balonu Sturgeon a patou ho posunul na nikým nehlídaného GERSA FERNANDESE, který skóroval po ráně z bezprostřední blízkosti.
    28. Gerso FERNANDES - 1:0
     
    31
    Ani gólový úspěch fotbalistům Belenenses evidentně nestačí a ti právě obléhají pokutové území Marítima.
     
    33
    Hra se obrátila a Yebda (CF OS Belenenses) zastavil unikajícího Fábia Chinu před pokutovým územím pouze za cenu žluté karty.
     
    34
    Exekutorem nařízené standardní situace se stal Edgar Costa a podle očekávání vyprodukoval přímý střelecký pokus. Dokázal sice obstřelit obrannou zeď, jenomže zároveň poslal hrací předmět kolem brány.
     
    37
    Teď to hlavní rozhodčí Éberovi (CS Marítimo) pěkně spočítal. Jeho gesto na prstech jedné ruky jedna, dva tři vystřídala žlutá karta za několikátý faul v krátkém časovém sledu.
     
    39
    Dalekonosný pokus vypustil Edgar Costa, nicméně cílené zařízení netrefil. Castro tak v klidu bude moci provést odkop od své branky.
     
    42
    S odhodlaným výrazem ve tváři vnikl do pravé části pokutového území Éber, jeho přízemní nabídku skluzující obránce zastavil.
     
    43
    Hostujícímu týmu byl při standardní situai odmáván ofsajd, v němž se objevila hned trojice nabíhajících fotbalistů.
     
    44
    V závěru úvodního poločasu si Belenenses vytvořilo zajímavou šanci. Domácí protlačili balon do předbrankového prostoru a do nebezpečného zakončení se díky tomu dostal Sturgeon, jehož rána trefila na brankové čáře stojícího obránce.
     
    45
    João Palhinha byl těsně před hranicí vápna sražen Éberem a domácí mohli rozehrát standardní situaci ze slibné pozice. Přímá střela ale obrannou zeď neprorazila.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    V úvodním poločase na tom byli lépe fotbalisté Belenenses, kteří disponovali územní převahou a vytvořili si více střeleckých příležitostí. Ty nejnebezpečnější z nich se zrodily od 24. do 28. minuty a třetí z nich využil k rozvlnění sítě Gerso Fernandes. V závěru úvodního dějství mohli domácí svůj náskok dokonce zdvojnásobit, ale zakročující obránce jim radost z gólu do šatny překaziil.
     
    Hlavní aktéři utkání se už pomalu vracejí zpátky na travnatý porost. Zápas bude pokračovat druhým poločasem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O poločasové přestáce došlo ke střídání v týmu CS Marítimo: do druhé půle už se nepodívá Éber, místo něhož se na hřišti objevil Djoussé.
     
    47
    Druhý poločas začal ranou Fransérgia, na jehož nepříliš razantní střele ze střední distance si Castro s chutí smlsl.
     
    50
    Pořáně rušno bylo na opačné straně. Gerso Fernandes se stal adresátem přihrávky z levé strany a jeho technická rána z hranice vápna prosvištěla těsně vedle levého horního růžku brány. V hledišti to jenom zahučelo...
    50.
     
    52
    Po jednom z ostřejších soubojů uprostřed hřiště zůstal na hrací ploše ležet Gerso Fernandes a s bolestivou grimasou v obličeji si raději vyžádal ošetření.
     
    53
    Gerso Fernandes v doprovodu týmových lékařů odkráčel mimo hřiště, aby se na něj vzápětí zase vrátil. Svým spoluhráčům teď může pomoci v rozvinutí ofenzivní činnosti.
     
    55
    Roh pro Belenenses. André Sousa se rozhodl míč neposlat rovnou do pokutového území, ale zvolil raději krátkou přihrávku.
     
    56
    Sturgeon (CF OS Belenenses) u postranní čáry dohrál souboj s Edgare Costou a jeho tvrdý zákrok byl potrestán žlutou kartou.
     
    59
    Další žlutou kartu za útočný faul vidí Gerso Fernandes (CF OS Belenenses), který uvnitř pokutového území Raúlu Silvovi evidentně přišlápl nárt.
     
    61
    Klub z hlavního města zaútočil z protiakce a po chytré přihrávce se na levé straně před Sturgeonem otevřela dálnice volného prostoru. Sturgeon se po ni rád projel a na hranici vápna vyslal křižnou přízemní střelu, ta proskotačila kousek od tyčky.
    61.
     
    63
    Střídání v týmu CS Marítimo: po hodině hry odstupuje Şen a na jeho místo se postaví Alex Soares.
     
    64
    Střídání proběhlo rovněž v týmu CF OS Belenenses: Yebdu nahradil Luís Silva.
     
    66
    Marítimo kopalo roh. Jeho exekuce se ujal Edgar Costa a jeho vzdušný pas prolétl nad hlavama všech hráčů.
     
    67
    Útočnou akci Belenenses zastavil ofsajd.
     
    68
    Střídání v týmu CF OS Belenenses: za hlasitého potlesku z tribun opouští hrací plochu Gerso Fernandes, jediného úspěšného střelce utkání nahradí Miguel Rosa.
     
    70
    Camará po načechraném centru zprava uvnitř pokutového území sklepl míč pro Luíse Silvu, jehož pohotová pumelice z hlubokého záklonu mezi penaltovým puntíkem a hranicí vápna ohrozila pouze obecenstvo sedící v horních patrech tribuny.
     
    72
    Třetí a zároveň poslední střídání v týmu CS Marítimo: ze hřiště odchází António Xavier, přichází Brito.
     
    73
    Patrick (CS Marítimo) v rozporu s pravidly skolil Sturgeona a hlavní arbitr mu vyměřil žlutý trest.
     
    75
    Fransérgio (CS Marítimo) poblíž půlící čáry nešetrně atakoval Luíse Silvu a ani on se žluté kartě nevyhne.
     
    76
    Tak to vypadá, že se žlutými kartami se roztrhl pytel. Za podražení Joãa Palhinhy ji obdržel také Djoussé (CS Marítimo).
     
    78
    Camará vnikl do šestnáctky a po kontaktu s Raúlem Silvou v ní upadl. Dožadoval se odpískání penalty, jenomže píšťalka hlavního sudího k obrovské nevoli domácích příznivců zůstala němá.
     
    81
    Na druhé straně se ze střední distance opřel do balonu Edgar Costa, nicméně nezacílil vůbec přesně. Práci tak budou mít pouze podavači míčů.
     
    84
    Belenenses si hlídá vypracovaný náskok kombinační souhrou ve vlastním území.
     
    85
    Marítimo se ale dokázalo dostat k míči a vybojovat rohový kop, z něj nezahrozilo.
     
    86
    Rychlou protiakci táhl Camará a jeho křižnou střelu z levého rohu vápna srazil některý z beků na roh.
     
    87
    Centrovaný balon přilétl na zadní tyč, kde nikdo z nabíhajících hráčů nebyl. Domácí přesto udrželi kulatý předmět na svých koapčkách.
     
    89
    Po přímém volném kopu Miguela Rosy přistál balon na hlavě jednoho z jeho spoluhráčů a ten vysoko přestřelil břevno.
     
    90
    André Sousa fauloval Brita a před koncem utkání budou hosté zahrávat zajímavou standardní situaci.
     
    90+1
    Nad rámec řádné hrací doby se muž s píšťalkou rozhodl nastavit čtyři minuty.
     
    90+1
    Nacvičený signál svěřencům trenéra Daniela Ramose nevyšel, střela po předchozím přiťuknutí zamířila do obranné zdi.
     
    90+2
    Poslední výměna týmu CF OS Belenenses: ze hřiště odchází Camará a na závěrečné desítky vteřin si přijde zahrát Andrić.
     
    90+4
    Ghazarjanovi se nepovedlo zpracovat balon, zahrál totiž rukou, což neuniklo pozornosti hlavního rozhodčího.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    CF OS Belenenses využil výhodu domácího prostředí a CS Marítimo udolal tím nejtěsnějším možným rozdílem. Jediným úspěšným střelcem zápasu se stal Fernandes, který svému celku vystřelil tři body už ve 28. minutě. Lisabonský celek podal kvalitnější výkon a tři body si zasloužil. (14:40:03)

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 28. Fernandes

    Karty:   17. Palhinha (BLN), 33. Yebda (BLN), 56. Sturgeon (BLN), 59. Fernandes (BLN) – 37. Éber (MAO), 73. Patrick (MAO), 75. Fransérgio (MAO), 76. Djoussé (MAO)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 12:6. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 25:17.
    CF OS Belenenses: Castro – Diogo, Duarte, G. Silva, Hahin – Palhinha, Yebda (64. L. Silva) – Sturgeon, Sousa, Fernandes (68. Rosa) – Camará (90+2. Andrić)
    Náhradníci: Almeida, Rosa, Benny, Ventura, L. Silva, Pinto, Andrić

    CS Marítimo: Gottardi – Patrick, Maurício, R. Silva, China – Costa, Şen (63. Soares), Fransérgio, Xavier (72. Brito) – Éber (46. Djoussé), Ghazarjan
    Náhradníci: Deyvison, Soares, Santos, Cleber, Brito, Djoussé, Charles