Walldorf – Darmstadt 1:0 (kon.) | Hannover – Düsseldorf 6:1 (kon.) | Heidenheim – Wolfsburg 0:1 (kon.)
Fürth – Mainz 2:1 (kon.) | Norimberk – Schalke 2:3 (kon.) | Kolín nad Rýnom – Hoffenheim 2:1 (po pr.)
Bayern – Augsburg 3:1 (kon.) | Dortmund – Union Berlín 1:1 (3:0 po pen.)
koniec po penal. (3:0)
Borussia Dortmund
1:1 (1:0)
1. FC Union Berlín
cz Streda 26.10.2016, 21:00 • Signal Iduna Park, Dortmund • DFB-Pokal • 2. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemný středeční večer přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. Ve 2. kole německého poháru se mimo jiné představí Borussia Dortmund a 1. FC Union Berlin. Utkáním, jehož úvodní výkop je naplánován na 20:45, vás prostřednictvím textové online reportáže provede Lukáš Jasoněk.
     
    Borussia Dortmund

    V úvodním kole pohárové soutěže cestoval Dortmund do Trieru a v souboji s týmem s nižší německé ligy jasně dominoval, díky dvěma gólům Kagawy a trefy Schürrleho ovládl zápas poměrem 3:0.

    V předchozím pohárovém ročníku skončila Borussia těsně pod vrcholem, když ve finále až po penaltovém rozstřelu podlehla mnichovskému Bayernu.
     
    1. FC Union Berlin

    Union se v prvním kole utkal s Duisburgem, kde ho nečekal vůbec snadný duel. Po základní hrací době totiž skončil zápas 1:1 a o postupu berlínského týmu rozhodl až vlastní gól soupeře.

    Minulý rok se Union nedokázal probojovat ani z prvního kola. Přestože po prvním dějství na hřišti Viktorie Kolín vedl, hubený náskok neudržel a prohrál 1:2.
     
    Vzájemná utkání

    Obě mužstva mezi sebou změřila síly v rámci přípravného období na začátku letošního roku. Zápas, který se odehrál na stadionu berlínského Unionu, se vyvíjel lépe pro domácí celek, jenž se ve dvacáté minutě zásluhou Skrzybského ujal vedení. Ještě do přestávky se však povedlo vyrovnat Pulišićovi a po změně stran dokonal obrat dvěma góly Ramos. Dortmund tak vítězstvím 3:1 v hlavním městě potvrdil roli mírného favorita.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Papastathopoulos, Ginter, Passlack – Sahin – Larsen, Castro, Götze, Mor – Ramos
    Náhradníci: Bürki – Dembélé, Rode, Kagawa, Merino, Burnic, Weigl, Merino

    1. FC Union Berlin: Mesenhöler – Leistner, Punčec, Parensen – Trimmel, Zejnullahu, Kroos, Pedersen – Hedlund, Redondo – Quaner.
    Náhradníci: Busk – Quiring, Hosiner, Kreilach, Jensen, Pogatetz, Skrzybski, Fürstner

    Rozhodčí: Jochen Drees – Timo Gerach, Christian Gittelmann.
    Fanouškovské tábory obou celků

     
    Podle dostupných informací na sociálních sítích bude utkání oproti původnímu začátku zpožděno o 10-15 minut.
     
    Zpoždění je dáno čekáním na příchod zbylých fanoušků, kteří kvůli velkému zájmu o utkání stále stojí ve frontě před vstupem na stadion. Začít by se mělo úderem 21. hodiny.
    Už před zahájením utkání panuje na stadionu úžasná atmosféra

     
    Hráči jsou připraveni, můžeme začít!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí nastoupili ve žlutočerné kombinaci dresů a hosté zápas odehrají v červených kompletech.
     
    3
    Dortmundští se vydali vpřed po pravé straně. Larsen před hranicí pokutového území oslovil Ramose a ten se pokusil vniknout do vápna, jeho záměr byl však ze strany protivníků přečten.
     
    5
    Na tahu byli hosté a po zisku míče upaloval kupředu Redondo, v levém rohu vápna si srovnal míč na střelu a nevýrazný pokus poslal kolem vzdálenější tyčky.
     
    7
    Domácí odpověděli útokem z levé části hřiště, odkud vyprodukovaná přihrávka směřovala na kopačky Ramose, jehož slabou střelu doprostřed brány Mesenhöler bez potíží zneškodnil.
     
    9
    Mor byl necelých deset metrů před hranicí vápna nedovoleným způsobem sražen k zemi a Borussia bude kopat standardku.
     
    10
    Ta dortmundskému celku nevyšla vůbec podle představ, když centrovaný balon pozorná obrana Unionu odvrátila do bezpečí.
     
    13
    Rozběhnutému Quanerovi se postavil do cesty Papastathopoulos, a přestože to byl on, kdo fauloval, ošetřován musí být právě řecký hráč.
     
    14
    Şahin se přes Hedlunda pokoušel dostat k míči tak, aby nebyl nařízen rohový kop. Svého záměru ale nedosáhl.
     
    15
    Míč rovnou do chumlu hráčů vyslal Kroos a po odrazu jednoho z nich bude hra navázána Weidenfellerovým odkopem.
     
    16
    Rohový kop byl k vidění také na druhé straně. Domácí ho rozehráli krátkou přihrávkou a následná Papastathopoulosova vzdušná nabídka prolétla nad hlavami všech hráčů.
     
    18
    První vážnější šanci si vytvořila Borussia. Götze si ušlapal cestičku až na hranici vápna, odkud vyslal prudký projektil, který nad horní konstrukci brány s notnou dávkou štěstí přizvedl obětavý Leistner.
    18. Götze (DOR)
     
    19
    Ofenzivní aktivita fotbalistů dortmundské Borussie pokračovala rohovým kopem, který ale svěřencům Tuchela žádný užitek nepřinesl.
     
    21
    Weidenfeller vytěsnil balon po prudkém centru z pravé strany.
     
    22
    Papastathopoulos si na polovině berlínského týmu počínal v rozporu s pravidly a Jochen Drees mu proto odpískal útočný faul.
     
    24
    Momentálně se hrací předmět nachází na kopačkách fotbalistů Unionu a ti se pohybují ve svém území.
     
    26
    Za dlouhou pobídkou směřující za obranu pospíchal Quaner, avšak vyběhnuvší Weidenfeller razantním odkopem míče hrozící nebezpečí uhasil.
     
    29
    Prostrčení balonu na Passlacka domácím vyšlo výborně a přízemní centr na zadní tyči uklidil do bezpečí jeden z obránců. Centr z rohu Berlíňští odvrátili těsně za šestnáctky, kde došlo k faulu.
     
    30
    K rozehrávce standardní situace ze zajímavé pozice se postavila dvojice Götze – Şahin a jejím exekutorem se nakonec stal druhý jmenovaný, jemuž se nepovedlo propálit obrannou hradbu těl.
     
    32
    Po střele z pravé části vápna se domácí dožadovali odpískání penalty za údajnou ruku Pedersena, ale hlavní arbitr nechal v poklidu plynout hru dál.
     
    35
    Larsenův centr zprava našel v pokutovém území číhajícího spoluhráče, ten byl ale prakticky okamžitě po zpracování míče odzbrojen.
     
    37
    Dortmundští fotbalisté mají míč ve své moci a vyměňují si ho mezi sebou na území celku z hlavního města.
     
    38
    K zakončení se nakonec odhodlal Götze a proti jeho křižné ráně zpoza vápna Mesenhöler vytasil u své levé tyče brilantní zákrok.
    38. Götze (DOR)
     
    39
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlin: ze hřiště odchází Quaner, přichází Hosiner.
     
    42
    Mesenhölera pořádně provětrala jedovatá rána Şahina směřující pod břevno, osmadvacetiletý Turek ji vypustil ze střední distance.
    42. Şahin (DOR)
     
    43
    Po ubráněném rohovém kopu domácí pokračovali s míčem na kopačkách a dalekonosný pokus Passlacka zaplul zhruba metr nad cílené zařízení.
     
    44
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Domácí ekipa se ujímá vedení gólem do šaten! Před hranicí pokutového území stojící Götze přihrávkou do strany oslovil Larsena a jeho střílený centr z pravé části vápna si MICHAEL PARENSEN nešťastně srazil do vlastní sítě.
    44. Michael PARENSEN - 1:0
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Borussia v úvodním dějství naprosto dominovala, ale soupeřovu obranu se jí dlouho nedařilo prolomit. Kromě osmnácté minuty si dortmundský celek začal vytvářet šance až na konci prvního poločasu, v němž Mesenhöler předvedl dva důležité zákroky. Zareagovat nestačil až na teč bránícího Parensena, od něhož se míč smolně odrazil do sítě a domácí tým si díky tomuto gólu přinese do druhé půle jednobrankový náskok.
     
    Hlavní aktéři se vrátili zpátky na zatravněnou plochu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hedlund naháněl Passlacka a levého beka Dortmundu donutil k chybě, kterou musel vyžehlit až Weidenfeller.
     
    50
    Şahin se na ose hřiště pokusil rozběhnout Ramose, ale Trimmel těsně před ním stihl balon odkopnout do zámezí.
     
    51
    Dortmund nadále operuje na útočné polovině, kde v tuto chvíli obléhají pokutové území svého berlínského soupeře.
     
    52
    Před hranicí šestnáctky se rozhodl vystřelit Mor, ale Mesenhölerovu bránu nikterak neohrozil, protože z hlubokého záklonu vystřelil příliš vysoko.
     
    54
    Malinko teď zazlobili také hosté, jejichž křižný pokus proskotačil kolem levé tyče. Nutno však podotknout, že bezchybný Weidenfeller měl celou dobu situaci plně pod kontrolou a v případě přesné rány by s největší pravděpodobností dokázal spolehlivě zakročit.
     
    55
    Uprostřed hracího pole Parensen (1. FC Union Berlin) podrazil svého soka a musí se proto smířit se žlutým trestem.
     
    57
    Na pravém okraji vápna Larsen obdržel míč a ten odeslal do vzdálenější tyče. Prvotní vzrušení však bylo zbytečné, neboť pomezní sudí už předtím odmávl ofsajd.
     
    60
    Hra se přesunula doprosteřd hřiště, kde kombinuje mužstvo z Dortmundu.
     
    63
    Hra se ale po chvíli obrátila a na daleký centr z přímého volného kopu si v levé části vápna naskočil Leistner, jehož hlavičkový pokus o podstatný kus minul bližší tyč.
     
    64
    Na opačné straně na sebe tvrdou střelou zpoza šestnáctky upozornil Castro, vtěsnat kulatý předmět mezi tři tyče se mu ovšem nepodařilo.
     
    65
    Výměna v celku 1. FC Union Berlin: Parensen si gestikulací řekl o střídání a jeho prosbu trenér vyslyšel, místo něj se už na trávníku prohání Fürstner.
     
    66
    Střídání připravuje také Thomas Tuchel. Kterého z hráčů pošle kouč Dortmundu do hry zatím zůstává tajemstvím.
     
    68
    Avizované střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Larsen, přichází Dembélé.
     
    68
    Další střídání v týmu Borussia Dortmund: trávník opouští Şahin a na jeho místo nastoupí Weigl.
     
    70
    Radost fotbalistů berlínského klubu z vyrovnávacího gólu neměla dlouhého trvání, branka totiž padla po předchozím ofsajdu. Překvapení se tak nekoná.
    70. Unionu nebyl uznán gól pro ofsajd
     
    73
    Passlack kousek od levé hranice pokutového území fauloval Hedlund, standardka pro Dortmund.
     
    74
    Prudký centr mířil na přední tyč, uvnitř vápna pak došlo k několika hlavičkovým soubojům a hlavní sudí v jednom z nich rozpoznal útočný faul.
     
    77
    Za bezohledný zákrok Punčec (1. FC Union Berlin) inkasoval žlutou kartu.
     
    80
    Třetí a zároveň poslední střídání v týmu 1. FC Union Berlin: ze hřiště odchází Hedlund a své fotbalové umění přijde předvést Skrzybski.
     
    81
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Domácí odvrátili centr z rohového kopu k pravému rohu vápna, kde se bez přípravy opřel do míče STEVEN SKRZYBSKI a křižnou pumelice novice na hřišti zastavila až síť.
    81. Steven SKRZYBSKI - 1:1
     
    83
    Během krátké chvíle Dortmund zahrával hned dva rohové kopy, ale ani jeden z nich nedopadl tak, jak by si favorizovaný celek přál.
     
    87
    Překlopit pomyslné misky vah znovu na stranu Borussie mohl ranou z bezprosřední blízkosti Emre Mor, ale strážce berlínské pokladnice vyražením míče do brankové konstrukce gól odmítl.
    87. Emre Mor (DOR)
     
    89
    Hosté se pokusili zahrozit prostřednictvím dlouhého nákopu, jenomže Skrzybskému byl míč uzmut.
     
    90+2
    Ve druhé nastavené minutě si balon srovnal na střelu Castro a ohrozil leda diváky sedící v horních patrech tribuny.
     
    90+3
    Druhý poločas skončil.
     
    Protože základní hrací doba vítěze neurčila, hráči se začínají připravovat na první prodloužení, to začne za okamžik.
     
    K zahájení prodloužení je už vše připraveno, tak pojďme do něj!
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    91
    Výkopu se ujali fotbalisté berlínského Unionu.
     
    91
    Fürstner (1. FC Union Berlin) si za nedovolený zákrok na Ramose zblízka prohlédl design žlutého kartonku.
     
    93
    Berlíňané se nerozhodný stav za každou cenu snaží bránit, zatímco výběr dortmundské Borussie by rád rozhodl ještě před penaltovým rozstřelem.
     
    95
    Teď jsme ale byli svědky útočného tažení hostujících fotbalistů. Redondo ve vápna obdržel míč a jeho velmi slabá střela nemohla Weidenfellera nijak vyvést z míry.
     
    96
    Vzápětí však bylo rušno na druhé straně. Ginter se uvnitř vápna pustil do hlavičkového souboje a gólman Unionu musel u své tyče vytáhnout důležitý zákrok, aby poté zkrotil dorážku dobíhajícího Ramose.
    96. Ramos (DOR)
     
    98
    V bezprostřední blízkosti vápna se faulem provinil Trimmel (1. FC Union Berlin) a za svůj prohřešek nemůže čekat nic jiného, než karetní trest.
     
    99
    Götze svou příležitost z přímého volného kopu totálně zazdil, když balon napálil nad branku.
     
    100
    Skrzybski nedokázal potrestat obrovitou hrubici vyběhnuvšího brankáře Weidenfeller, když svému spoluhráči stojícímu ve výhodné pozici nepřesně přihrál.
     
    100
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Passlack, přichází Rode.
     
    103
    V tuto chvíli balon pendluje mezi hráči v blízkosti půlící čáry.
     
    105
    Dortmund získal míč do svého držení a obléhá vápno Unionu, domácímu týmu se však nedaří najít recept pro zakončení.
     
    105
    První prodloužení skončilo.
     
    Následuje rychlá výměna stran a pokračovat se bude druhým prodloužením.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    107
    Po centru ze strany se uvnitř vápna číhající Ramos dostal ke střele bez přípravy a ta měla k pohnutí se skóre opravdu velmi daleko.
     
    110
    Redondo napadal rozehrávku dortmundských hráčů tak vehementně, až mu byl odpískán útočný faul.
     
    112
    Berlíňané si troufají čím dál víc a domácí se kvůli jejich aktivitě nedokáží prodrat za půlící čáru.
     
    113
    Tak nakonec se jim to díky Emre Morovi, kterého poté povalil na zem Pedersen, povedlo. Po znovu navázání hry se do zakončení dostal Castro a jeho rána prosvištěla jen těsně nad břevnem.
    113. Castro (DOR)
     
    115
    Union po zisku míče založil útočnou akci, při které byla střela sražena na roh. Z něj žádné riziko nevzešlo.
     
    117
    Mesenhöler musel být ostražitý, zdánlivě jednoduchou ránu zpoza vápna vyrazil gólman berlínského Unionu nadvakrát a pak těsně před dobíhajícím útočníkem schoval balon do svých rukavic.
     
    119
    Domácí pronikli do bezprostřední blízkosti pokutového území, zformovaná defenziva Unionu jim ale zakončit nedovolila.
     
    120
    Právě se rozeběhla závěrečná minuta prodloužení a vypadá to, že se vše schyluje k disciplíně pokutových kopů.
     
    120
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    Ano, je tomu skutečně tak. Vítěze zápasu neurčilo ani prodloužení a o postupujícím do další fáze pohárové soutěže tak bude muset rozhodnout až penaltový rozstřel. Který z týmů v něm bude tím šťastnějším? To se dozvíte, když zůstanete u našeho online přenosu!
     
    Jako první začnou domácí.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    1. séria
    1:0
    Dembélé uspěl pokusem doprostřed brány – 1:0.
    DEMBÉLÉ
     
    1. séria
    1:0
    Kroos se střelou k levé tyči neprosadil.
    KROOS
     
    2. séria
    2:0
    Ginter parádně trefil pravý horní roh a poslal svůj tým do vedení 2:0.
    GINTER
     
    2. séria
    2:0
    Fürstnerova penalta byla kopnuta mizerně a Weidenfeller ji zlikvidoval.
    FÜRSTNER
     
    3. séria
    3:0
    Götze potřetí rozjásal domácí fandy razantní střelou k pravé konstrukce brány, po které se Mesenhöler sápal.
    GÖTZE
     
    3. séria
    3:0
    Hosinerova exekuce penalty skončila na břevně a o vítězi je rozhodnuto!
    HOSINER
     
    Konec zápasu.
     
    Penaltové umění v celé své kráse předvedli fotbalisté Dortmundu, kteří proměnili všechny své tři pokusy. Naopak hosté v penaltové loterii nerozvlnili síť ani jednou a smutní.
     
    Dortmundský celek měl po celý průběh prvního poločasu herně navrch a do vedení se díky vlastní brance Parensena dostal těsně před přestávkou. Po změně stran se však hra začala vyrovnávat a zhruba deset minut před koncem základní hrací doby Skrzybski poslal duel do prodloužení. Protože gól v něm nepadl, přišly na řadu penalty a v nich byli jednoznačně úspěšnější fotbalisté Borussie, kteří postup do 3. kola pohárové soutěže slaví zaslouženě. (23:47:19)

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 44. Parensen (vla.) – 81. Skrzybski

    Karty:   55. Parensen (UNB), 77. Punčec (UNB), 91. Fürstner (UNB), 98. Trimmel (UNB)

    Penaltový rozstrel:

    1. séria:
    1:0   Dembélé (DOR)
    1:0   Kroos (UNB)
    2. séria:
    2:0   Ginter (DOR)
    2:0   Fürstner (UNB)
    3. séria:
    3:0   Götze (DOR)
    3:0   Hosiner (UNB)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 8:4. Rohy: 10:4. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 13:19.
    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek, Papastathopoulos, Ginter, Passlack (100. Rode) – Sahin (68. Weigl) – Larsen (68. Dembélé), Castro, Götze, Mor – Ramos
    Náhradníci: Bürki – Dembélé, Rode, Kagawa, Merino, Burnic, Weigl, Merino

    1. FC Union Berlín: Mesenhöler – Trimmel, Leistner, Punčec, Parensen (65. Fürstner) – Zejnullahu, Kroos, Pedersen – Hedlund (80. Skrzybski), Redondo – Quaner (39. Hosiner)
    Náhradníci: Busk – Quiring, Hosiner, Kreilach, Jensen, Pogatetz, Skrzybski, Fürstner

    Rozhodca: Jochen Drees – Timo Gerach, Christian Gittelmann