Sevilla – Espanyol 6:4 (kon.) | Gijón – Bilbao 2:1 (kon.) | Sociedad – Real Madrid 0:3 (kon.)
Atlético Madrid – Alavés 1:1 (kon.)
koniec
Sporting Gijón
2:1 (0:0)
Athletic Club Bilbao
Nedeľa 21.08.2016, 18:15Španielska LaLiga • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:15.
     
    Athletic Club Bilbao

    Baskický celok opäť môže zamiešať karty, ale k dispozícií bude mať prakticky ten tím, aký mal v minulom ročníku. Prišiel len jeden, jediný futbalista a síce útočník Iker Hernández z konkurenčného San Sebastiánu. Z hosťovaní sa však vrátili mladíci ako Morán, Kepa či skúsený Kike Sola.

    Opačným smerom natrvalo putovali Guillermo, Aurtenexte, Bustinoza a Ibai Goméz.
     
    Sporting Gijón

    Zaujímavé to bolo počas leta v tomto tíme, ktorý sa v poslednom ročníku zachránil na poslednú chvíľu. Klub prišiel hlavne o mladíkov, ktorí hosťovali. Ide o Alena Haliloviča, Tonnyho Sanabriu, Omara Mascarella a Igora Lichnovskeho, no odišli aj Alex Menedez, Alberto Espinosa (Middlesbrough), Luis Hernández (Leicester) a Jony (Málaga).

    Novými tvárami naopak sú Xavi Torres (Betis), Oscar Whalley (Zaragoza), Akram Afif (Villarreal), Jean-Sylvain Babin (Granada), Duje Čop (Cagliari), Moi Goméz (Villarreal), Castellano (Eibar) a Diego Marino (Levante).
     
    Úvodné zostavy:

    Sporting Gijón: Cuéllar – Lillo, Meré, Amorebieta, Isma López – Cases, S. Álvarez – Burgui, V. Rodríguez, Moisés Gómez – Čop.
    Náhradníci: Mariño – C. Castro, Carmona, Canella, Babin, X. Torres, Afif.

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz – de Marcos, Bóveda, Laporte, Balenziaga – San José, Etxebarria – I. Williams, Raúl García, Susaeta – Aduriz.
    Náhradníci: Herrerín – Iturraspe, Viguera, Vesga, Etxeita, Muniain, Eraso..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Bilbao sa po rozohrávke hrnie dopredu, kde však Williams o loptu prichádza. Gijón napriek tomu ďaleko nezašiel.
     
    2
    Faul v strede poľa na jedného zo záložníkov Gijónu ukončil ďalšiu ofenzívnu snahu favorita duelu z Baskicka.
     
    3
    Prenesenie hry na ľavé krídlo, kde bol Moisés Goméz presné nebolo, lopta sa dostala za čiaru do autu.
     
    4
    Williams si na svoju osobu vypýtal faul pár metrov do šestnástky domáceho celku, takže Beňat bude pravdepodobne centrovať.
     
    5
    Presne tak to aj je. Beňat centroval, no brankár Cuéllar dobre vybehol a dokázal loptu odvrátiť do bezpečia.
     
    6
    Víctor Rodríguez ostáva ležať na zemi po kontakte s Beňatom. Zatiaľ čo si domáce tribúny pýtajú faul, hlavný arbiter necháva v hre pokračovať.
     
    7
    Meré si poradil s Balenziagom, ktorý sa chcel cez neho do stať do šestnástky. Mladý stopér ale loptu telom prikryl a nechal prejsť za čiaru.
     
    8
    Zrazená prihrávka poskytla Gijónu aut na ľavom krídle, lenže Aduriz sa dobre vrátil a získal loptu pre Bilbao späť.
     
    9
    Prechod Bilbaa dopredu úspechom neskončil, keďže Beňat nedokázal nájsť spoluhráča Williamsa, ale loptu nasmeroval iba do rukavíc Cuéllara.
     
    10
    San José v strede poľa udržal loptu, keď sa na neho zavesil jeden zo súperov, ale následne nepresne prihral dopredu. Akciu môže založiť Gijón.
     
    11
    Tá aj prišla, avšak zrazená strela spoza šestnástky skončila v rukaviciach brankára Iraizoza. K dorážke sa už nedostal Čop.
     
    12
    Williams dotieral na protihráča Ismu Lopéza, za čo mu ako odmena bude rohový kop.
     
    13
    Beňatov pas hľadajúci spoluhráčov na čele s útočníkom Adurizom sa dostal iba k bielo-červeným dresom. Tie loptu dostali do bezpečia.
     
    12
    Odpoveď na druhej strane taktiež nebola presná. Mladá posila Moisés Gómez si pripravil streleckú parketu pred šestnástkou Bilbaa, no po jeho zakončení Iraizoz zasahovať nemusel.
     
    14
    Nepresná prihrávka zo zadných radov Bilbaa mala smerovať na Balenziagu pohybujúceho sa na ľavom krídle, avšak skončila v aute.
     
    15
    Center sprava pred Cuéllara odvrátil stopér Amorebieta do bezpečia pred Adurizom. Následne sa Bilbao dostalo k lopte až na svojej polovici.
     
    16
    Žltú kartu dostáva Isma López (Sporting Gijón).
     
    17
    Beňatov center po faule Ismu Lopéza k spokojnosti hostí neskončil, pretože opäť boli v šestnástke najlepšie postavení domáci futbalisti a odvrátili.
     
    18
    De Marcos mohol vhadzovať po strate lopty od hráčov súpera, lenže Bilbao malo problém sa niekde dostať a tak sa držalo v strede poľa.
     
    19
    Čop sa na hrote ofenzívy snaží s loptou niekde dostať, no je osamotený a preto sa mu to nedarí. Dvojica stopérov a ďalší hráči Bilbaa si vedú dobre.
     
    21
    Do veľkej šanci sa mohol dostať Aduriz, pretože po prihrávke sa ocitol sám pred Cuéllarom, Amorebieta sa fantasticky vrátil, loptu vypichol a vyviezol dopredu.
     
    22
    Chvíľu na to zakončuje aj Williams. Nebezpečnosť jeho strele z uhlu dal teč obrancu Lopéza, ktorý pokus zrazil presne k žrdi. Brankár Gijónu reflexívne zasiahol na poslednú chvíľu.
     
    23
    Tréner Bilbaa Valverde si neudržal jazyk za zubami a od hlavného rozhodcu si musel vypočuť, že toto už robiť nemá. Na tribúnu zatiaľ nepôjde, ale po ďalšom dohovore už možno aj áno.
     
    25
    Beňat posielal veľmi dobrú prihrávku do šestnástky domáceho celku hľadajúcu Williamsa, defenzíva Gijónu včas odvrátila hroziace nebezpečenstvo.
     
    26
    Williams si hodil loptu okolo Amorebietu a chcel sa dostať do veľkej šanci za jeho chrbát pred Cuéllara, no stopér na poslednú chvíľu odkopol na roh.
     
    27
    Ten opäť nedopadol najlepšie, nakoľko Williams už loptu z hracej plochy zakončiť nedokázal a ušla mu za čiaru.
     
    28
    Gijón doviezol loptu pred šestnástku súpera, kde síce kombinuje, no obrancovia ho do šestnástky nepúšťajú.
     
    29
    Teraz sa to ale podarilo a ľavý bek Isma Lopéz si mohol vyberať, komu prihrá, či vystrelí. Nakoniec jeho center odkopol Williams.
     
    29
    Po rohovom kope to pred brankárom Iraizozom len tak zahučalo, no zakončenie domácich v sieti neskončilo. Amorebieta hlavou trafil do Laporteho pred bránou.
     
    31
    Aktivita pravého krídla Bilbaa sa neskončila pozitívne pre hosťujúci tím, pretože prihrávka ušla De Marcosovi za čiaru.
     
    32
    Duje Čop bol blízko gólu, nakoľko ho parádnym pasom do šestnástky našiel Burgui, no gólman Iraizoz k zákroku nemusel pristúpiť. Útočník bránu tesne minul.
     
    33
    Zaujímavý center od Ismu Lopéza neskončil zakončením domácich hráčov v šestnástke súpera. Je však zrejmé, že Gijón sa začína osmeľovať.
     
    34
    Susaeta mohol ich snahu aspoň na chvíľu umlčať, pretože si skvele z druhej vlny nabehol na center Williamsa, lenže v páde zakončil vedľa brány.
     
    35
    Pred šestnástkou Bilbaa padá jeden z domácich hráčov po sklze, ale žltá karta pre nikoho z hráčov Bilbaa neprišla.
     
    36
    Víctor Rodríguez na seba zobral realizáciu priameho kopu, avšak priestor troch žrdí tesne minul. Iraizoz preletel na prázdno.
     
    37
    Amorebieta sa dopustil faulu v strede poľa. Nič zásadné, Bilbao rozohráva z vlastných radov.
     
    39
    Aduriz bol na krídle zastavený obrancom Ismom Lopéz a to navyše tak dobre, že práve od hrotového útočníka Bilbaa končí lopta za čiarou.
     
    40
    Duje Čop mal po čase ďalšiu možnosť, strela spoza Bóvedu ale nebola natoľko nebezpečná, aby Iraizoz nedokázal zasiahnuť.
     
    41
    Aduriz v rýchlostnom súboji súboji s Amorebietom po kontakte spadol, čo už bolo v šestnástke Gijónu, no faul sa nepískal. Cuéllar následne loptu ukryl v náručí.
     
    43
    Prihrávka Williamsa do šestnástky súpera presná nebola. Aduriz v tých miestach nebol a tak Cuéllar zasiahol bez problémov.
     
    44
    Tentoraz po kontakte s protihráčom opäť v pokutovom území Gijónu spadol Williams. Útočník si pýta faul, ale naivne. Hlavný arbiter na to neskočil.
     
    45
    Žltú kartu dostáva Fernando Amorebieta (Sporting Gijón).
     
    45+1
    Nadstavuje sa 1 minúta.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase sme mohli vidieť niekoľko zaujímavých šancí, ale to až potom, ako sa duel naplno rozbehol. Nepadol však ani jeden gól a tak dúfajme, že po zmene strán sa to zmení.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Williams sa po krídle dostal až k šestnástke súpera, kde aj prudko odcentroval, no loptu domáci obrancovia dostali do bezpečia.
     
    47
    Aduriz si chcel po tom, ako dostal loptu na hranicu šestnástky súpera vytvoriť streleckú parketu. Síce sa dostal cez dvoch protihráčov, no vytlačil sa do uhlu a už neprihral presne, ba ani nevystrelil.
     
    49
    Po faule Čopa centroval Beňat do šestnástky Gijónu, ale svoj center nedokázal nasmerovať presne. Bránu len prekopol.
     
    50
    Víctor Rodríguez si spracoval náročný pas na kraji šestnástky a chcel okamžite niečo nebezpečné vymyslieť, lenže Bóveda sklzom odvrátiť na roh.
     
    51
    Tím Gijón práve strelil gól!

    Ten pre domácich končí najlepšie, ako mohol, pretože Gijón ide do vedenia. Zle pokrytý DUJE ČOP sa dostal do zakončenie cez svojho strážcu a trafil z voleja parádne.
    51. Duje Čop (GIJ) - 1:0
     
    52
    Amorebieta fauloval v hlavičkovom súboji lakťom protihráča, takže to je ďalšia možnosť pre Beňata poslal dobrý center.
     
    53
    Španielsky tvorca hry hľadal na zadnej žrdi Laporteho, lenže ten bol dobre strážený a po obrannom zákroku uvidíme len roh.
     
    53
    Tím Gijón práve strelil gól!

    Baskičania ho ale absolútne nezvládli a rýchly protiúok domácich je zakončený presnou strelou VÍCTORA RODRÍGUEZA z hranice šestnástky presne k žrdi. Skvelý úvod druhého polčasu pre Gijón!
    53. Víctor Rodríguez (GIJ) - 2:0
     
    55
    Ernesto Valverde bude na vývoj reagovať a na ihrisko z lavičky pošle svoju hviezdu Ikera Muniaina.
     
    56
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Markel Susaeta, prichádza Iker Muniain.
     
    57
    Po strate hostí na polovici súpera prišiel ďalší rýchly protiútok Gijónu ťahaný po krídle, no center smerom do šestnástky odvrátil Bóveda.
     
    59
    Žltú kartu dostáva Aymeric Laporte (Athletic Club Bilbao).
     
    60
    Bilbau sa všetko rozpadá. Bóveda fauluje vo vlastnej šestnástke záložníka Realu Madrid, ktorý v Gijóne hosťuje, Burguia a tak sa píska pokutový kop!
    60. Isma López (GIJ)
     
    61
    K penalte sa postavil Isma Lopéz, ale brankár Iraizoz fantastickým zákrokom jeho zakončenie vyrazil a z následnej dorážky ide lopta mimo priestor troch žrdí. Gijón zahodil obrovskú možnosť.
     
    63
    Sporting aj napriek tomu neustáva v tlaku, ale ďalej útočí. Iraizoz sa musel znova činiť, pretože prudká strela pod brvno mala gólové parametre. Hneď na to sa v šestnástke dobre zorientoval aj Burgui a vypálil z veľmi dobre pozície tesne nad.
     
    64
    Striedanie v tíme Sporting Gijón: z ihriska odchádza Sergio Álvarez, prichádza Xavi Torres.
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Raúl García, prichádza Borja Viguera.
     
    65
    Po dlhšom čase sa k zakončeniu dostali aj hráči hostí, ale strela Beňata išla len do Cuéllara, ktorý nemal problém loptu chytiť.
     
    68
    Gijón na nejaký čas upustil z tlaku, ktorý predvádzal a strelil z neho dva góly i vyťažil zahodenú penaltu. Dopredu sa pozerá aj Bilbao.
     
    69
    Williams síce nepresne prihral, ale hostia aj tak skoro ešte lptu vpredu získali. Nakoniec sa Gijón opäť rýchlo dostal dopredu, no center chytil Iraizoz.
     
    70
    Aritz Aduriz z hranice šestnástky spoza obrancu vypálil tesne nad zemou smerom na bližšiu žrď, avšak dokázal trafiť len do bočnej siete.
     
    71
    Prechod domácich dopredu končí nepresnosťou, pretože Iraizoz nemal v čase zákroku okolo seba žiadnych súperov. Loptu len zodvihol zo zeme.
     
    72
    Striedanie v tíme Sporting Gijón: z ihriska odchádza Burgui, prichádza Akram Afif.
     
    73
    Aduriz sa v ofenzíve nedostal k zakončeniu, ale získal iba roh. To mu je málo, chcel by faul na svoju osobu. V súboji s Amorebietom ale žiadny nebol.
     
    74
    Jorge Meré po nepodarenom centri Beňata odkopol loptu smerom do šestnástky Iraizoza. Problémy chcel ešte narobiť Čop, čo sa mu už ale nepodarilo.
     
    75
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Mikel San José, prichádza Mikel Vesga.
     
    75
    Žltú kartu dostáva Iker Muniain (Athletic Club Bilbao).
     
    76
    Meré chcel zase založiť akciu dlhým nákopom dopredu, lenže opäť ho poslal veľmi nepresne len do autu.
     
    78
    Aritz Aduriz po centri sprava dokázal hlavou nebezpečne zakončiť pod brvno, odkiaľ Cuéllar loptu vytlačil.
     
    79
    Roh zakončil z hranice šestnástky strelou Munian, loptu však poslal veľmi vysoko nad bránu.
     
    80
    Posledných desať minút riadnej hracej doby a Bilbau sa kráti čas. Dokáže vôbec s týmto duelom niečo urobiť?
     
    81
    Nepohol s tým ani Beňat, ktorý znova rozohrával priamy kop, ale nasmeroval tvrdú strelu len nejaký priestor nad bránu Cuéllara. Ten bol zas bez roboty.
     
    82
    De Marcos po Williamsove prihrávke odcentroval do šestnástky, no traja hráči Bilbaa ako jeden spravili krok dopredu a dostali sa pod loptu. Iní traja, z Gijónu, zas jeden tak, aby pri nej boli.
     
    84
    Striedanie v tíme Sporting Gijón: z ihriska odchádza Duje Čop, prichádza Roberto Canella.
     
    85
    Nedorozumenie na ľavom krídle znamená, že Bilbao loptu stratilo, pretože prihrávka Muniaina na Balenziagu bola veľmi nepresná.
     
    85
    Beňat sa po faule domácich hráčov postavil k rozohrávke priameho kopu. Jeho center od postrannej čiary však domáci odvrátili a Afif bol následne faulovaný.
     
    86
    Bilbao dalo gól!

    IŇAKI WILLIAMS zavelil hosťom na odpor, pretože krátko pred koncom strieľa kontaktný gól. Všetkému predchádzal center a zle odkopnutá lopta, ktorú mladík dorazil do siete.
    86. Iňaki Williams (ATB) - 2:1
     
    87
    Ďalší z Beňaotých centrov, no dnes väčšina nie je presná. To platí aj o tom, Amorebieta sa postaral o tom, že lopta sa dostala ďaleko preč.
     
    88
    Bilbao sa tlačí dopredu, ale domáci hráči poháňaní fanúšikmi z tribún zatiaľ dostatočne odolávajú a nepúšťajú súpera k ničomu.
     
    89
    Athletic sa navyše dopustil faulu, takže faulovaný hráč Sportingu si poleží na zemi, aby nazbieral čo najväčšie množstvo sekúnd.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90+2
    Center do šestnástky našiel Balenziagu, ktorý sa ale po kontakte s protihráčom ocitá na zemi a to bez faulu. Navyše, zakončenie nebolo dobré, išlo nad.
     
    90+3
    Bilbao sa zdá, že to dnes už neuhrá. Williams momentálne zahodil svoju ďalšiu možnosť a následne fauloval. Cuéllar tak pri rozohrávke naťahuje ďalší čas.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Sporting Gijón možno trochu prekvapivo vyhráva v prvom kole nad Bilbaom, no určite zaslúžene. O všetkom rozhodol úvod druhého dejstva, kedy Gijón strelil dva zlepené góly. Najskôr sa presadil Duje Čop a chvíľu na to aj Víctor Rodríguez. Zníženie Williamsa prišlo už veľmi neskoro. (20:08:28)

    Matej Kubove

    Góly: 51. Čop, 53. V. Rodríguez – 86. I. Williams

    Karty:   16. Isma López (GIJ), 45. Amorebieta (GIJ) – 59. Laporte (ATB), 60. Bóveda (ATB), 75. Muniain (ATB)

    Nepremenená penalta: 61. Isma López (GIJ), brankár Iraizoz zneškodnil


    Sporting Gijón: Cuéllar – Lillo, Meré, Amorebieta, Isma López – Cases, S. Álvarez (64. X. Torres) – Burgui (72. Afif), V. Rodríguez, Moisés Gómez – Čop (84. Canella).
    Náhradníci: Mariño – C. Castro, Carmona, Canella, Babin, X. Torres, Afif.

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz – de Marcos, Bóveda, Laporte, Balenziaga – San José (75. Vesga), Etxebarria – I. Williams, Raúl García (64. Viguera), Susaeta (56. Muniain) – Aduriz.
    Náhradníci: Herrerín – Iturraspe, Viguera, Vesga, Etxeita, Muniain, Eraso.