Bournemouth – Manchester United 1:3 (kon.) | Arsenal – Liverpool 3:4 (kon.)
koniec
Arsenal FC
3:4 (1:1)
Liverpool FC
Nedeľa 14.08.2016, 17:00 • Emirates Stadium, London • Anglická Premier League • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Arsenal FC

    Druhý tím uplynulej sezóny stratil po poslednom kole na majstrovský Leicester desať bodov a v novej sezóne bude Arséne Wenger opäť myslieť len na tie najvyššie méty, čomu zodpovedajú aj zmeny v tíme.

    Emirates opúšťajú traja veteráni, ktorí už neboli takými dôležitými hráčmi, ako bolo treba. Tomáš Rosický, Mikel Arteta aj Mathieu Flamini sa z Londýna porúčajú. Domov do Fluminense zas prestúpil krídelník Wellington Silva a na hosťovania putovali niekoľkí mladíci i brankár Wojciech Szczęsny.

    Do tímu pribudli zvučné mená. Najmä stredný záložník Granit Xhaka by mal byť veľkým prísľubom do budúcnosti. Čo sa dá čakať od mladého obrancu Roberta Holdinga i japonského útočníka Takumua Asana ukáže len čas. Do prvého tímu by mohol nakuknúť aj mladučký Nigérijčan Kelechi Nwakali.

    Prípravné zápasy

    RC Lens 1-1 Arsenal (Oxlade-Chamberlain)
    MLS All-Stars 1-2 Arsenal (Akpom, J. Campbell)
    Guadalajara 1-3 Arsenal (Holding, Oxlade-Chamberlain, Akpom)
    Viking 0-8 Arsenal (J. Campbell 2, Akpom, Walcott, Cazorla, Iwobi, Haukås /vl./)
    Arsenal 3-2 Manchester City (Iwobi, Walcott, Akpom)
     
    Liverpool FC

    V tíme z Anfieldu nevládla s minulou sezónou na ôsmom mieste spokojnosť a preto prišlo do kabíny Jurgena Kloppa zaujímavý vietor. Slovenskí fanúšikovia najviac zachytili odchod Martina Škrtela do tureckého Fenerbahce, no aj ďalšie straty sú zaujímavé. Skúsený Kolo Touré sa upísal Celticu, jedna z hviezd Eura Joe Allen Stoke City, mladý Jordon Ibe je už hráčom Bournemouthu, kam si to namieril aj Brad Smith, Jordan Rossiter zamieril k "jazdcom" do škótskeho Rangers, João Carlos Teixeira bude nastupovať doma v Portugalsku za FC Porto, Jerome Sinclair sa sťahuje do Watfordu a Sergi Canós bude "kanárikom" v Norwichi. José Enrique so Samedom Yesilom sa stali voľnými hráčmi.

    Na hosťovania sa pobrali Ryan Fulton, Danny Ward, Ádam Bogdan, Ryan Kent, Jon Flanagan a Allan.

    Najväčšou "šťukou" a novicom v Liverpoole je krídelník Sadio Mané, za ktorého zinkasoval Southampton 34 miliónov libier. Georginio Wijnaldum zo zostupujúceho Newcastle dostal 25. Cez štyri išli do Augsburgu za Ragnara Klavana i Mainzu, odkiaľ prišiel brankár Loris Karius. Stopér Joël Matip zo Schalke aj veterán Alex Manninger nestáli nič.

    Marko Grujić, Lazar Markovič či Tiago Ilori sa vrátili z hosťovaní a môžu prekvapiť. Otázna ostáva budúcnosť Maria Balotelliho.

    Prípravné zápasy

    Tranmere Rovers 0–1 Liverpool FC (Ings)
    Fleetwood Town 0–5 Liverpool FC (Grujič, Woodburn, Lucas Leiva, Firmino)
    Wigan Athletic 0–2 Liverpool FC (Ings, Woodburn)
    Huddersfield Town 0–2 Liverpool FC (Grujič, A.Moreno)
    Liverpool FC 1–2 AS Rím (Ojo)
    Mainz 4–0 Liverpool FC
    Chelsea 1–0 Liverpool FC
    Liverpool FC 2–0 AC Miláno (Origi, Firmino)
    Liverpool FC 4–0 Barcelona (Mané, Origi, Grujič, Mascherano /vl./)
     
    Úvodné zostavy:

    Arsenal FC: Čech – Bellerín, Holding, Chambers, Monreal – Elneny, Coquelin – Walcott, Ramsey, Iwobi – Alexis Sánchez.
    Náhradníci: Ospina – Gibbs, Akpom, Xhaka, Oxlade-Chamberlain, Cazorla, Wilshere.

    Liverpool FC: Mignolet – Clyne, Lovren, Klavan, A. Moreno – Lallana, Henderson, Wijnaldum – Mané, Firmino, Coutinho.
    Náhradníci: Manninger – Stewart, Can, Origi, Matip, Grujić, Arnold..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Na skvelom trávniku štadióna Emirates pokračuje prvé kolo novej sezóny výkopom Liverpoolu, ktorý ale loptu na vlastnej polovici poslal do autu.
     
    2
    Sadio Mané mohol ísť do šestnástky, ale po vyhranom súboji jedného zo spoluhráčov stál v ofsajde, takže celá akcia bola zastavená.
     
    3
    Po Čechovom výkope do stredu poľa Monreal loptu neudržal, v súboji s dvomi protihráčmi o ňu prišiel.
     
    4
    Napriek tomu mohol ísť dopredu Walcott, jeho center bol dlhý a spadol až za šestnástku. Odtiaľ sa pokúsil znovu zahroziť Monreal, získal roh.
     
    5
    Arsenal z rohu nič nevyťažil, ale ostal na polovici súpera až kým nepresná prihrávka neskončila za autovou čiarou.
     
    6
    Prechod Maného až do šestnástky Arsenalu neskončil finálnou prihrávkou pred bránu, tú včas a dobre zastavil mladý obranca Calum Chambers.
     
    7
    Prvé vážnejšie zakončenie mal Aaron Ramsey a to aj napriek tomu, že mal loptu pred Lovrenom na dlhú nohu. Dokázal ohroziť Mignoleta, ktorý ale zasiahol bez problémov.
     
    8
    Henderson veľmi pekne dostúpil Ramseyho, zobral mu loptu a tým zastavil možnú kontru domáceho celku pred vlastnou šestnástkou.
     
    9
    Mignolet si opäť siahol na loptu po hlavičke Ramseyho, ktorá ale smeruje priamo do Belgičanových rukavíc.
     
    10
    Domáci stratili loptu v strede poľa, kde to hostia dobre prehustili, takže sú to oni, kto môže ísť smerom na bránu súpera.
     
    11
    Firmino dostal loptu až k šestnástke súpera, obišiel jedného protihráča, no center sa mu nepodaril. Poslal ho veľmi vysoko a nepresne.
     
    12
    Alberto Moreno sa v strede poľa ocitá na hracej ploche, Liverpool po faule začne s rozohrávkou od svojich obrancov.
     
    13
    Nathan Clyne si nabehol na hranicu šestnástky, kam aj dostal prihrávku. Vystrelil z jej rohu po zemi smerom k tyči, kde ale Čech pripravený bol.
     
    14
    Nákop dopredu na Alexisa Sáncheza odvrátil Moreno priamo k nohe Ramseyho. Ten si zle prebral loptu, čo ho stálo dôležité zlomky sekúnd. Za ten čas sa Španiel dostal k Walesanovi a sklzom odvrátil na roh.
     
    15
    Mignolet si zakričal, vyskočil a vyboxoval guľatý nezmysel čo najďalej, ako to len bolo možné.
     
    16
    Klavan si pripísal svoj prvý faul v súťažnom zápase ako hráč Liverpoolu, potiahol za dres Ramseyho. Pred Mignoleta bude centrovať práve Walesan Ramsey.
     
    17
    Centrovaná lopta sa dostala vďaka čiernym dresom Liverpoolu preč z pokutového územia a naspäť zas neprešiel center Monreala.
     
    19
    Bellerín sa veľmi dobre postavil do cesty až dvom centrom z ľavej strane, aj keď pri jednom ho Mané trafil do ruky. Tá však bola pri tele.
     
    20
    Walcott potiahol loptu po krídle až pred šestnástku, narazil si s Alexisom Sánchezom, no loptu mu Čiľan vrátil veľmi nepresne, takže Angličan ju na hracej ploche nedobehol.
     
    21
    Alexis Sánchez už ani nemusí bežať za dlhou loptou za defenzívu súpera, pretože ho zastavilo ofsajdové postavenie, ktoré videl jeden z postranných rozhodcov.
     
    22
    Aaron Ramsey videl, že Mignolet bol vysoko z brány a tak z hranice stredového kruhu skúsil Belgičana prekvapiť, lenže bránu minul.
    22.
     
    23
    Firmino si veľmi dobre nabehol za Firmina na center sprava, lenže španielsky obranca sa v poslednej chvíli otočil a čistým sklzom predviedol fantastický zákrok.
     
    24
    Firmino dostal loptu do šestnástky, kde si ju spracoval, dokázal sa otočiť a následne aj zaujímavo vystrelil, či prihrával. Tečovaná lopta takmer našla pred prázdnou bránou nohu Maného.
    24.

     
    25
    Medzi rohovou zástavkou a vlastnou šestnástkou fauloval Sánchez Morena a tak uvidíme priamy kop s centrom do malého vápna. Zakončenie Maného a ani dorážka Klavana však neprešli.
     
    26
    Žltú kartu dostáva Adam Lallana (Liverpool FC).
     
    28
    Coquelin sa dostal medzi niekoľkých protihráčov pred vlastnou šestnástkou, takže faul na svoju osobu môže považovať za najlepšie riešenie situácie.
     
    28
    Alberto Moreno sa sklzom neskoro vybral do súboja s Walcottom vo vlastnej šestnástke, po ktorom prichádza penalta pre Arsenal.
     
    29
    Žltú kartu dostáva Alberto Moreno (Liverpool FC).
    29. Alberto Moreno (LIV)
    29. Žltá karta
     
    30
    Sám faulovaný Theo Walcott si postavil loptu na biely bod, lenže nedal gól! Kopol to v ideálnej výške pre gólmana Mignoleta po jeho pravej ruke.
    30. Theo Walcott (ARS)
     
    31
    Arsenal FC dal gól!
    Rýchlonohý Angličan si však svoje zaváhanie vynahradil, pretože ostal úplne sám na hranici šestnástky, dostal presnú prihrávku od Iwobiho a krížnou strelou po zemi k žrdi nedal Mignoletovi šancu.
    31. Theo Walcott (ARS) - 1:0
     
    32
    Henderson síce dobehol Walcotta pri postrannej čiare, no sklz nenamieril dobre, nakoľko spoluhráča z národného tímu fauloval.
     
    33
    Liverpool vyšiel z miesta pri šestnástke kde sa dlho hralo s loptou na nohe až na polovicu súpera, lenže Clyne hru zabrzdil a prihral dozadu.
     
    35
    Maného prihrávka na Lallanu síce do šestnástky neprešla, ale odraz pristál pred Firminom, ktorého prudká strela k žrdi bránu minula.
     
    36
    Prihrávka Firmina, ktorú zamýšľal pätou sa nepodarilo, pretože Brazílčan loptu netrafil. Tá skončila pohodlne v náručí Čecha.
     
    38
    Mané sa zrazil s Chambersom, ktorý dopadol na trávnik, ale svoj pád stlmil, takže bez problémov bude pokračovať ďalej v zápase.
     
    39
    Alexis Sánchez sa síce ocitol po kolmicu za defenzívu Liverpoolu sám pred Mignoletom, lenže celú akciu zastavilo ofsajdové postavenie.
     
    40
    Po chybnej rozohrávke domácich prišla situácia dvoch na dvoch. Firmino trochu zahnal Coutinha do uhlu a tak druhý menovaný prihrával do druhej vlny, odkiaľ pálil k žrdi po zemi Wijnaldum. Čech zákrokom situáciu rieši.
     
    41
    Lallan sa po ďalšom brejku hostí ocitol pred brankárom Čechom v malom vápne, lenže nemal kadiaľ vystreliť a tak prihrával. Pätou našiel len Elnenyho.
    41. Dejan Lovren (LIV)
     
    42
    Žltú kartu dostáva Dejan Lovren (Liverpool FC).
    42. Žltá karta
     
    43
    Iwobi prihral pád po tom, ako sa ho pred šestnástkou LFC dotkol Henderson, hlavný arbiter mu na to skočil a uvidíme priamy kop.
     
    44
    Po ňom aj rohový, pretože strela Alexisa sa od múru odráža vedľa brány Mignoleta.
     
    45
    Roh sa neujal, Holding svoju hlavičku v záklone nasmeroval veľmi nepresne vedľa brány.
     
    45+1
    Nadstavujú sa 2 minúty.

     
    45+1
    Liverpool dal gól!
    Holding sa dopustil faulu pred vlastnou šestnástkou. K priamemu kopu sa postavil PHILLIPE COUTINHO... a trafil presne do rohu brány, kam už Čech nedokázal doletieť. Krásny gól, viac k tomu dodávať ani netreba.
    45+1. Philippe Coutinho (LIV) - 1:1
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.

     
    Duel sa rozbiehal len veľmi pomaly, ale po necelej polhodine sa začali dať veci. Najskôr Theo Walcott nepremenil penaltu, ale už o minútu na neho obrancovia LFC zabudli a presnou strelou otvoril skóre. V úplnom závere však dokázal nádherne z priameho kopu vyrovnať Coutinho, takže stav je remízový.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Druhý polčas sa pomaly rozbieha, hráči sa po nástupe zo šatní ešte len pomaly okukávajú.
     
    48
    Sadio Mané si v strede poľa vypýtal faul, pretože sa ocitol v prese dvoch protihráčov a neustál to.
     
    49
    Liverpool dal gól!
    Mané dostal skvelú prihrávku do šestnástky, zasekol si protihráčov a centrom na druhú stranu našiel ADAMA LALLANU, ktorý zatiaľ nebol natoľko viditeľným hráčom, no teraz si počínal skvele, keď loptu okolo Čecha dostal do siete.
    49. Adam Lallana (LIV) - 1:2
     
    51
    Arsenal ostal ako keby prekvapený z toho, čo sa pred chvíľou stalo. Okamžite zavelil k ofenzíve, lenže tá sa mu nedarí. Vidieť, že momentálne je na koni Liverpool.
     
    52
    Ramsey hľadal kolmicou jedného zo spoluhráčov v šestnástke, avšak prihral priamo na Morena. Liverpool prešiel dopredu, Mané neprepálil obrancov.
     
    54
    Hra sa pohybuje v strede poľa, kde sa menia majitelia lopty veľmi rýchlo. Raz ju má Liverpool, raz Arsenal a tak ďalej.
     
    55
    Firmino vymýšľal čo s loptou pred šestnástkou súpera, ale ľavačkou nechcel vystreliť a keďže ani neprihral, stratil.
     
    56
    Liverpool dal gól!
    Po mnohých prihrávkach hráčov Liverpoolu si po krídle nabehol Clyne, prudko odcentroval tesne nad zemou do malého vápna, kde obrancovia zabudli PHILLIPEHO COUTINHA. Brazílčan strieľa svoj druhý gól v stretnutí.
    56. Philippe Coutinho (LIV) - 1:3
     
    57
    Žltú kartu dostáva Alex Iwobi (Arsenal FC).
     
    58
    Ďalšia obrovská šanca a zároveň zaváhanie v zadných radoch Arsenalu. Coutinho mohol streliť svoj tretí gól, lenže strelou k žrdi našiel Čecha a následná dorážka Lallanu išla vedľa, nakoľko bol Angličan dobre bránený.
     
    59
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Alex Iwobi, prichádza Alex Oxlade-Chamberlain.
     
    61
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Aaron Ramsey, prichádza Santi Cazorla.
     
    62
    Liverpool neustáva v snahe ofenzívneho typu a získava svoj prvý roh v zápase. Po rozohrávke na krátko sa ale Coutinho ukopol a poslal nepresný pas pred Čecha.
     
    63
    Liverpool dal gól!
    Na domáci tím sa to sype, Liverpool hrá v parádnej pohode. SADIO MANÉ sa neskutočne od polovice predral cez dvojicu hráčov až do šestnástky a strelou k žrdi nedal Čechovi šancu.
    63. Sadio Mané (LIV) - 1:4
     
    64
    Arsenal FC dal gól!
    Striedajúci ALEX OXLADE-CHAMBERLAIN napodobnil Maného a tiež z krídla prešiel až ku gólu. Angličan sa dostal okolo troch obrancov a pomedzi ďalších dvoch vystreli. Po teči nemal Mignolet na loptu nárok.
    64. Alex Oxlade-Chamberlain (ARS) - 2:4
     
    66
    Arsenal dokázal znížiť a teraz je to on, kto hrá pred bránou súpera. Pohyb s loptou v okolí šestnástky teraz nič nepriniesol, pretože center Elnenyho do šestnástky odvrátili hosťujúci obrancovia.
     
    67
    Striedanie v tíme Arsenal FC: z ihriska odchádza Mohamed Elneny, prichádza Granit Xhaka.
     
    68
    Xhaka okamžite zle prihral a našiel len Coutinha, ktorý mohol upaľovať sám na Čecha. Svoj rýchly pohyb Brazílčan prerušil, ostáva ležať na zemi. V najlepšom prípade to je kŕč, no skôr to vyzerá na veľmi zlé správy. Pravdepodobne nastanú problémy so stehenným svalom.
     
    69
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Philippe Coutinho, prichádza Emre Can.
     
    71
    Henderson predviedol urputnú bojovnosť na krídle, lenže cez Monreala sa nedostal. Ten ho s vypätím všetkých síl dokázal zastaviť a loptu mu zobrať.
     
    73
    Santi Cazorla dostal priestor pred šestnástkou súpera, napriahol, ale trestuhodne prestrelil bránu brankára Mignoleta.
     
    74
    Chamberlain si na krídle nerozumel s Monrealom, ktorému nepresne prihral k postrannej čiare a lopta ušla za ňu.
     
    75
    Arsenal FC dal gól!
    Po následnom faule Clynea však prišiel skvelý center Cazorlu a hlavička mladého CALUMA CHAMBERSA k žrdi spadla presne do siete. Mignolet už nedočiahol.
    75. Calum Chambers (ARS) - 3:4
     
    76
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Adam Lallana, prichádza Divock Origi.
     
    77
    Domáci sú pri chuti, ale center Alexisa do šestnástky sa neujal. Napriek tomu obrancovia Arsenalu len odkopli a po prihrávke späť je práve čilský útočník v ofsajde.
     
    79
    Coquelin v strede poľa potkol Wijnalduma okamžite po tom, ako sa Holanďan rozbehol. Liverpool rozohráva od stopérov.
     
    80
    Xhaka fauloval na polovici súpera, čím prerušil možnosť Liverpoolu o rýchlu kontru. Klavan pri rozohrávke dosť natiahol čas.
     
    82
    Bellerínov center hľadal na zadnej tyči Alexisa Sáncheza, ale pred ním na poslednú chvíľu Lovren odvrátil na roh. Ten zahral Cazorla, lenže hostia bez problémov odkopli.
     
    84
    Liverpool síce stratil loptu na polovici súpera, ale po zlom spracovaní Chamberlaina sa dobre vrátil Henderson a loptu berie.
     
    85
    Firmino tvrdo vypálil spred šestnástky Arsenalu. Lopta letela takmer do siete, avšak vďaka teču jedného z domácich išla do bočnej siete.
     
    86
    Nízky center je odvrátený už na prvej žrdi, po následnom centri prichádza ofsajd, v ktorom bola dvojica hráčov Liverpoolu.
     
    86
    Žltú kartu dostáva Granit Xhaka (Arsenal FC).
     
    87
    Firmino pred šestnástkou prihral Manému do šestnástky, ten chcel Brazílčanovi vrátiť, ale prihrávka späť neprešla. Bellerín odkopol na aut.
     
    88
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Georginio Wijnaldum, prichádza Kevin Stewart.
     
    89
    Origi fantastickými kľučkami udržal loptu proti presile v rohu ihriska, kde síce loptu odkopol Walcott, no len na roh.
     
    90
    Nadstavuje sa 5 minút.
     
    90+2
    Centre letiace do šestnástky Liverpoolu síce prichádzajú, ale neprechádzajú. Obrana LFC funguje veľmi dobre a každý náznak odkopne ďaleko preč.
     
    90+3
    Origi potiahol loptu k šestnástke, prihral na Hendersona, ktorý mohol pridať poistku, ale Bellerín zrazil na roh.
     
    90+4
    Arsenalu to nejde... Snaží sa, to sa mu uprieť nedá, ale šance a ani tlak si nevypracoval. Liverpool bráni veľmi dobre.
     
    90+5
    Možno posledná akcia domácich končí veľmi zle, pretože center Monreala do šestnástky trafil chrbát spoluhráča Cazorlu.
     
    90+5
    Koniec zápasu.

     
    Fantastický zápas, hlavne druhý polčas, sme mohli sledovať už v prvom kole novej sezóny. Sedem gólov a jedna nepremenená penalta. No kto by to bol po úvodnej necelej polhodine povedal? Do vedenia išiel Arsenal, ale Liverpool následne strelil štyri góly v rade, čím totálne otupil súpera. Zdalo sa, že "Gunners" sa už nezodvihnú, no rýchla odpoveď Chamberlaina na 2:4 dala domácim nádej. Tej ešte pridal Chambers, avšak vyrovnanie neprišlo. (19:05:40)

    Matej Kubove

    Góly: 31. Walcott, 64. Oxlade-Chamberlain, 75. Chambers – 45+1. Coutinho, 49. Lallana, 56. Coutinho, 63. Mané

    Karty:   57. Iwobi (ARS), 86. Xhaka (ARS) – 26. Lallana (LIV), 29. A. Moreno (LIV), 42. Lovren (LIV)

    Nepremenená penalta: 30. Walcott (ARS), brankár Mignolet zneškodnil


    Arsenal FC: Čech – Bellerín, Holding, Chambers, Monreal – Elneny (67. Xhaka), Coquelin – Walcott, Ramsey (61. Cazorla), Iwobi (59. Oxlade-Chamberlain) – Alexis Sánchez.
    Náhradníci: Ospina – Gibbs, Akpom, Xhaka, Oxlade-Chamberlain, Cazorla, Wilshere.

    Liverpool FC: Mignolet – Clyne, Lovren, Klavan, A. Moreno – Lallana (76. Origi), Henderson, Wijnaldum (88. Stewart) – Mané, Firmino, Coutinho (69. Can).
    Náhradníci: Manninger – Stewart, Can, Origi, Matip, Grujić, Arnold.