Slovensko – Rusko 2:6 (kon.) | Česko – Fínsko 1:3 (kon.)
koniec
Česko
1:3 (0:2, 0:1, 1:0)
Fínsko
cz Nedeľa 10.04.2016, 18:00 • ZS Václava Nedomanského, Hodonín • Turnaj štyroch krajín U19
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Česká reprezentace

    Čeští mladíci poslední dobou neslaví příliš mnoho úspěchů v mezinárodních kláních a stále se tak čeká na generaci, která by opět navázala na zlatou éru českého juniorského hokeje a opět přivezla z Mistrovství světa nějaký cenný kov. Dobrou zprávou je, že hráči kolem dvaceti let věku se začínají zapracovávat v extraligových týmech a dokonce je začínají táhnout. Situace kolem naší hokejové budoucnosti by tak nemusela být tak špatná, jak se dříve zdálo. Na Turnaji čtyř zemí se představí poměrně nezkušený tým, který bude chtít ukázat konkurenceschopnost a kvalitu.

    Trenér David Bruk povolal do Hodonína pár osvědčených jmen, mezi které bezesporu patří kapitán David Kaše (draftován ze 128. místa Philadelphií Flyers), který pod trenérem Růžičkou v Chomutově neprožíval dobré období, když si ve třiceti odehraných zápasech připsal jen dva kanadské body a proto pro něj bylo vysvobozením hostování v prvoligové Kadani. Tam si Kaše v šestnácti zápasech připsal čtrnáct bodů a rozhodně si zlepšil náladu po nepovedené první části sezóny.

    Velký příslib do budoucna představuje také Filip Suchý (43z, 29+34), který vyhrál bodování základní části extraligy juniorů a patří tak mezi hráče na, něž je kladeno největší očekávání. Mezi zkušenější borce se řadí Radek Koblížek (28+24), druhý nejproduktivnější hráč finského týmu KalPa Kuopio. Sledovat by fanoušci měli i Filipa Hronka (člen základní sestavy Hradce Králové) nebo Jana Bartka (nejlepší obránce třinecké juniorky v cestě za titulem).
     
    Finská reprezentace

    „Juniorští mistři světa a stroj na výrobu univerzálních hokejistů“ – ano, i tak by se dala pojmenovat reprezentace hrající pod modrobílou vlajkou Suomi. Finové v poslední době ukazují, že jejich systém výchovy mladíků už mílovými kroky dohání kanadskou hokejovou školu. Možná je to lehce nadnesené tvrzení, ale pro příklad můžeme jít do týmu nově známého jako „floridský Jagrteam“. Zde působí na centru první formace Alexander Barkov. Ten Barkov, jemuž v této sezóně pomalu připadá nálepka skvělého „two-way“ hráče, tedy hráče, který dokáže hrát skvěle na obou stranách kluziště – a na to se přesně v „zemi tisíců jezer“.

    Finskému týmu šéfuje zkušený stratég Rauli Urama, mimochodem jedním z jeho asistentů je otec již zmíněného Alexandera Barkova. Co se týče kádru, Finové mají také několik hráčů, kteří již poznali draft NHL. Jedním z nich je Markus Ruusu, na kterého vlastní práva tým Dallas Stars. Dalšími jsou Veti Vainio (Columbus Blue Jackets) a Jonne Tammela (Tampa Bay Lightning). Svou vyspělost předvedl v přátelském utkání s českým týmem i kapitán Arttu Ruotsalainen, který již pravidelně nastupuje ve finské SM Lize (51z, 5+5) a stává se velmi kvalitním univerzálním bekem. Zkušenosti ve finské nejvyšší soutěži získává také Otto Leskinen, Joonas Niemilä nebo Teemu Väyrynen.

    Tým Suomi bude pravděpodobně největším favoritem celého Turnaje čtyř zemí. Úřadující mistři světa zkouší pár nových hráčů, ale jejich herní projev se neliší od toho klasického finského – tedy výborné bruslení a technika.
     
    Vítám vás u posledního zápasu Turnaje čtyř, ve kterém poměří síly týmy Česka a Finska. Oba týmy se střetly již v úterním přátelském utkání, ve kterém se lépe dařilo Finům. Ti už po první třetině měli slušný náskok a vedli nad českým týmem 5:1. Po zbytek utkání jsme mohli sledovat vyrovnanou partii, ale i to stačilo hokejistům Suomi k pohodlné výhře 6:2.

    V turnaji samotném se ale seveřanům příliš nedařilo. Nejprve podlehli Slovákům 1:2 a nezadařilo se jim ani v zápase následujícím, když prohráli s výběrem Ruska 4:2. To Češi jsou na tom o poznání lépe. Vyhráli oba své dosavadní zápasy shodným výsledkem 4:3. Ve svém prvním utkání zdolali ruskou Sbornou po samostatných nájezdech a ve druhém přetlačili Slovensko v prodloužení.

    Čeští mladíci mají šanci obsadit první příčku turnaje. K tomu potřebují vyhrát již v základní hrací době. Pokud se tak nestane, první místo bude patřit Rusům, kteří dnes přesvědčivě vyhráli nad Slovenskem v poměru 6:2. Naopak Finové již mají jisté poslední místo v turnaji a tudíž nemají v dnešním zápase co ztratit.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Růžička (Kuchař) – Kaňák, Hronek (A), Bartko, Šnajnar, Klinger, Jandus, Zajíc – Procházka, Kaše (C), Koblížek (A) – Ďurač, Kusý, Wágner – Svoboda, Spratek, Dufek – Vracovský, Kokoška, Kulda – Flok.
    Trenér: David Bruk.

    Finsko: Ruusu (Kaarlehto) – Mattila Jesper (A), Tiuraniemi, Leskinen, Rautanen, Vainio, Parikka, Torpström, Ruuskanen (A) – Niemelä, Borgström, Väyrynen – Heikkinen, Mattila Julius, Juhola – Embrich, Ruotsalainen (C), Nevalainen – Kokkola, Nylund.
    Trenér: Rauli Uruma.

    Rozhodčí: Hradil, Pešina – Špůr, Zavřel.

    Před závěrečným duelem Turnaje 4 zemí mezi Česká hokejová reprezentace a Leijonat je v první pětce kanadského bodování...

    Zveřejnil(a) SHK Hodonín dne 10. duben 2016
     
    Zdravím z hodonínského zimního stadionu. Hráči již pomalu nastupují na led a po hymnách obou zemí nebude nic bránit, aby utkání začalo.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:37
    Po úvodním vhazování, které vyhráli Finové, obral hokejisty Suomi o puk Procházka a snažil se obejít kolem obránce. Ten jeho kličku vystihl.
     
    01:07
    Heikkinen založil útok z vlastní třetiny, přebruslil až na druhou stranu hřiště, tam mu ale puk vypíchli čeští obránci.
     
    01:40
    A máme tady první přesilovku zápasu. Na trestnou lavici odjíždí Ivan Jurač (CZE) na 2 minuty za podražení.
     
    03:08
    Leskinen nepřesně nahrál a tím umožnil Čechům vyhodit. Další Pokus Finů byl nebezpečnější, když Niemelä pálil z první, ale Růžička se stačil přemístit.
     
    03:40
    Česko v plném počtu.
     
    04:10
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové si sice větší šanci v přesilové hře nevytvořili, ale gólu se i tak dočkali. Niemelä si nabruslil po levé straně a téměř z nulového úhlu nahrával do prostoru brankoviště, kde puk do poloodkryté brány poslal ARTTU RUOTSALAINEN. Asistence: Joonas Niemelä, Erik Embrich.
     
    05:53
    Češi se snaží usadit v útočném pásmu. Dufek zatáhl puk do pásma po levé straně, ale tam jej Leskinen odzbrojil a nepustil český výběr ke střele.
     
    06:57
    Parikka vyhrál souboj s Vracovským u mantinelu a Finové můžou do útoku. Dobře postavená česká obrana však nepustila své soupeře do pásma.
     
    07:59
    Kaše přihrával zcela volnému Ďuračovi před bránu, tomu ale trestuhodně přeskočil puk hokejku.
     
    08:38
    Češi sice vsítili gól, ale ten nemůže být uznán, neboť byl vstřelen vysokou holí.
     
    09:09
    Vyloučení v týmu Finsko (Väyrynen – 2 min., hákování).
     
    09:55
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hrubky v české rozehrávce využil Erik Embrich, který nahrál puk JOUKOVI JUHOLOVI a ten krásným blafákem překonal Růžičku. Asistence: Erik Embrich
     
    11:15
    Finové si již v plném počtu vytvořili další slibnou akci. Borgström čekal u pravé tuče, kam i nahrávku dostal, ale ta šla příliš vysoko, takže ji finský útočník nebyl schopný doklepnout do brány!
     
    12:03
    Jaakko Heikkinen (FIN) je vyloučen na 2 minuty za podražení. To je šance pro český tým ke vstřelení kontaktní branky.
     
    13:24
    Ale domácím se nedaří usadit v útočném pásmu. Každý jejich přechod přes modrou Finové vyhazují až k Růžičkově bráně.
     
    14:18
    Nahozený kotouč sklepl Tiuraniemi tak nešikovně, že přistál přímo na holi Daniela Spratka. Ten z prostoru mezi kruhy nastřelil Ruusuovu vyrážečku.
     
    14:33
    Denis Kusý (CZE) oslabuje svůj tým nedovoleným zákrokem. Na trestné lavici si odpočine na 2 minuty za podražení.
     
    15:00
    Z potyčky u české brány odjíždí na trestnou také Jaakko Heikkinen (FIN) za podražení.
     
    15:32
    V přečíslení dva na jednoho nahrával Radek Koblížek Kašemu, střela druhého jmenovaného skončila v náruči finského brankáře.
     
    16:40
    Borgström se uvolnil od mantinelu a z prostoru mezi kruhy ještě nahrával na spoluhráče, tomu puk ale utekl až za bránu.
     
    17:06
    Velký zmatek před finskou bránou! Několik dvojic hráčů do sebe bylo zaklesnutých, ale nikdo neměl puk plně pod kontrolou. Toho si všiml David Kaše a s pukem objel bránu, ale Ruusu byl u tyče připravený.
     
    18:05
    Téměř minutu hráli Finové v signalizované výhodě. Martin Svoboda (CZE) se provinil sekáním a je tady další příležitost pro finskou reprezentaci.
     
    18:47
    Za potyčku před bránou si půjdou odpočinout Teemu Väyrynen (FIN) a Rostislav Šnajnar (CZE), oba na 2 minuty za hrubost. Hraje se 5 na 4.
     
    19:06
    Julius Mattila po úniku kolem levého mantinelu nastřelil Růžičkovu vyrážečku, puk skončil v ochranné síti.
     
    19:39
    Růžička byl mimo své obvyklé postavení a puk se odrazil takovým způsobem, že se dostal do těsné blízkosti prázdné brány. Tuhle situaci ale zachránil Filip Hronek a vyhodil puk do bezpečí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina byla jasně v režii finské reprezentace. Finové byli silnější na puku a vytvářeli si více příležitostí, díky tomu také zaslouženě po brankách Ruotsalainena a Juholy vedou o dvě branky. V první periodě bylo k vidění také hodně vyloučení – paradoxně ale padl gól v oslabení, nikoliv v přesilové hře.
     
    Statistiky po 1. třetině:

    Vyloučení: 4 – 4
    Střely na bránu: 9 – 12
    Trestné minuty: 8 – 8
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:27
    Vainio z pravé strany nahazoval puk před bránu, ten se odrazil od chrániče českého obránce a jen těsně minul pravou tyč Růžičkovy brány!
     
    21:47
    Zajíc vystihl záměr Ruotsalainena a nejen, že překazil slibnou přihrávku svého soupeře, ale může se také vydat na útočný výlet.
     
    22:53
    Česká třetí formace kombinuje v útočném pásmu, ale bez střelby. Finové se nakonec dostávají ke kotouči a rychle střídají.
     
    23:35
    A ihned po nástupu na led vystřelil Borgström. Jeho střela mířila do horního růžku brány, ale Růžička měl náležitý rozhled a tento pokus zneškodnil.
     
    24:22
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A nyní Henrik Borgström obral českou obranu o puk a přihrál před bránu, kde byl ideálně postavený JOONAS NIEMELÄ a vše, co musel udělat, bylo doklepnout puk do prázdné brány. Asistence: Henrik Borgström.
     
    26:09
    Růžička lapil Ruuskanenovu těčovanou střelu. Finové jsou nyní při chuti.
     
    26:22
    David Kaše (CZE) je vyloučen na 2 minuty za krosček.
     
    27:50
    Vainio zavezl puk do pásma, narazil si jej se spoluhráčem a poté sám vystřelil. Růžička vyrazil puk do rohu, ale Finové stále drží český tým pod tlakem.
     
    28:10
    Procházka se ujal ve vlastní třetině puku a zavezl jej na opačnou stranu kluziště, kde šetří čas pro svůj tým.
     
    29:24
    Tvrdým, ale čistým hitem sestřelil Bartko Vainia, čímž udržel puk v útočné třetině.
     
    30:06
    Jan Bartko (CZE) vyhodil puk mimo hřiště a dostává dvouminutový trest.
     
    30:39
    František Wágner (CZE) posílá svůj tým do tří – 2 minuty za podražení.
     
    31:35
    Leskinenova střela míjí jen o centimetry svůj cíl. Hráči v bílých dresech si během přesilové hry nepočínají vůbec špatně a rozebírají českou obranu.
     
    32:39
    Zbytek přesilové hry dohrávají Finové ve vlastním pásmu, jelikož se Česku podařilo vyhodit.
     
    33:14
    Rozehrávaný puk se pro finský tým neštastně odrazil před bránu, kam si najížděl Kaše, ale na jeho střelu si Ruusu počkal. Finský gólman byl úspěšnější i o chvíli později, kdy na něj najížděl zcela sám Tomáš Vracovský.
     
    35:19
    Leskinen od modré nastřeluje pouze clonícího hráče, Češi na druhé straně ale také nedokázali nic vymyslet a po zakázaném uvolnění Finska se hra přesouvá do finské obranné třetiny.
     
    36:00
    Vainio objel bránu a předával puk spoluhráči na hranici brankoviště. Do přihrávky vložil na poslední chvíli hokejku jeden z českých obránců a zabránil tak další gólové příležitosti.
     
    36:37
    Kuldův bekhendový pokus finskému brankáři vypadl, ale obránci se o situaci postarali a nepustili Čechy k dorážce.
     
    37:56
    Tým Suomi aktivně napadá a nenechává domácím téměř žádný prostor. Tempo hry nyní diktují hosté.
     
    38:55
    Až příliš aktivní při souboji u mantinelu byl Jarkko Parikka (FIN) a dostává dvouminutový trest za hákování.
     
    39:47
    Domácím utekl puk za modrou čáru, do konce třetiny se pravděpodobně již nic nestane.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Český výběr byl sice aktivnější, než v předešlé třetině, ale stále se mu nedaří vstřelit branku. Naopak Finům se podařilo vstřelit již třetí branku a tak mají do poslední třetiny slušný náskok. Nutno podotknout, že také dobře chytá finský brankář Ruusu, který zneškodnil všechny větší šance, které si Češi vytvořili. Další třetina začne přibližně v 19:34.
     
    Statistiky po 2. třetině:

    Vyloučení: 7 – 5
    Střely na bránu: 21 – 24
    Trestné minuty: 14 – 10
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:18
    Kaše se pokusil ihned po vhazování vystartovat do pásma, Jesper Mattila se mu postavil do cesty a zabránil tomuto průniku.
     
    41:35
    Tým Finska hraje už v plném počtu, Češi si však stále nahrávají za Ruusuho bránou a snaží se něco vymyslet.
     
    42:10
    Juhola se pokusil prosadit střelou od levého mantinelu, ta mu ale nesedla a skončila vysoko nad českou bránou.
     
    43:26
    Kaňákovu střelu se pokusil tečovat Koblížek, ale puk letěl příliš vysoko.
     
    44:03
    Bartko nastartoval český útok, který ztrostkotal při přechodu přes modrou. Následně po vhazování Zajíc vystřelil od modré, Ruusu vyráží.
     
    45:00
    Jarkko Parikka (FIN) vyloučen na 2 minuty za sekání.
     
    46:11
    Hronkovu střelu od modré vyrazil Ruusu na hůl Radka Koblížka. Ten se pokusil puk propasírovat mezi tyčí a betonem, ale finský gólman jistými zákroky drží české střelce na nule.
     
    47:00
    Finové v plném počtu.
     
    48:43
    Svoboda si předal několikrát kotouč se Spratkem. První jmenovaný nakonec vystřelil tvrdou přízemní střelu, ale Ruusu měl opět beton na svém místě.
     
    49:52
    Ruotsalainen společně s Väyrynenem ujížděli v přečíslení 2 na 1. Český obránce však výborně zapracoval a nepustil přes sebe přihrávku.
     
    52:01
    Parikka z levého kruhu mířil k bližší tyči. Růžička střelu vyrazil za bránu.
     
    52:38
    Další vyloučení v českém týmu. Tentokrát je vyloučen Martin Svoboda (CZE) na 2 minuty za vysokou hůl.
     
    53:37
    O průnik v oslabení se pukusil Radek Koblížek, Finové si jeho záměru byli vědomi a včas zasáhli.
     
    54:43
    Heikkinen protlačil puk až do brankoviště, ale zakončit se mu nepodařilo.
     
    55:39
    Borgström to zkusil středem hřiště. Když se mu do cesty postavili obránci, tak alespoň vystřelil a získal tak vhazování v útočném pásmu.
     
    56:25
    David Kaše to teď vzal na sebe a pokusil se prokličkovat kolem dvou obránců. První klička se mu ještě povedla, druhá byla pro Jespera Mattilu čitelná a finský obránce nedovolil českému kapitánovi projít až před bránu.
     
    Dnešní utkání sleduje 950 diváků.
     
    57:05
    Jarkko Parikka vystřelil z levého kruhu, Růžička touš schoval do lapačky a vhazuje se po jeho pravici.
     
    57:49
    Juhola se pohodlně zbavil obránce a zamířil na bránu. Střela končí v Růžičkově náruči.
     
    58:47
    Vyloučení v týmu Finsko (Niemelä – 2 min., vysoká hůl).
     
    59:37
    Česko právě vstřelilo branku!
    Česku se na závěr utkání podařilo vstřelit čestnou branku. Od modré se do puku opřel FILIP HRONEK a puk proletěl mezi obránci přesně pod horní tyčku. Asistence: David Kaše, Ondřej Procházka.
     
    Konec zápasu.

    Češi bohužel nestačili na Finy a z hodonínského turnaje nakonec berou pohár za druhé místo.

    Zveřejnil(a) SHK Hodonín dne 10. duben 2016
     
    Finskému brankáři se sice nepodařilo udržet čisté konto, ale to jeho tým vůbec nemusí mrzet. Finové zvítězili po dobrém výkonu v posledním utkání turnaje. Pro tým Česka to znamená druhé místo v turnaji.
     
    Hráči utkání:

    Česko – Filip Hronek
    Finsko – Markus Ruusu
     
    Statistiky po 3. třetině:

    Vyloučení: 8 – 7
    Střely na bránu: 34 – 33
    Trestné minuty: 16 – 14
     
    Probíhá vyhlášení turnaje – na prvním místě je tým Ruska, na druhém skončil tým Česka. Před zápasem již bylo rozhodnuto, že třetí skončí Slovensko a čtvrté Finsko.
     
    Turnaj tedy končí a ode mě je to také vše. Přeji hezký zbytek nedělního večera a někdy příště, nashledanou. (20:07:16)

    Pohár pro vítěze Turnaje 4 zemí nakonec putuje do Ruska. Stříbro patří českému týmu a na třetím místě se umístili hokejisté Slovenska. Mistři světa Finové skončili až čtvrtí.

    Zveřejnil(a) SHK Hodonín dne 10. duben 2016

    Ivan Hochman

    Góly a asistencie: 60. Hronek (Kaše, Procházka) – 5. Ruotsalainen (Niemelä, Embrich), 10. Juhola (Embrich), 25. Niemelä (Borgström)


    Česko: Růžička (Kuchař) – Kaňák, Hronek (A), Bartko, Šnajnar, Klinger, Jandus, Zajíc – Procházka, Kaše (C), Koblížek (A) – Ďurač, Kusý, Wágner – Svoboda, Spratek, Dufek – Vracovský, Kokoška, Kulda – Flok.
    Trenér: David Bruk.

    Fínsko: Ruusu (Kaarlehto) – Mattila Jesper (A), Tiuraniemi, Leskinen, Rautanen, Vainio, Parikka, Torpström, Ruuskanen (A) – Niemelä, Borgström, Väyrynen – Heikkinen, Mattila Julius, Juhola – Embrich, Ruotsalainen (C), Nevalainen – Kokkola, Nylund.
    Trenér: Rauli Uruma.

    Rozhodca: Hradil, Pešina – Špůr, Zavřel

    Diváci: 950