Jamajka – Mexiko 1:3 (kon.)
koniec
Jamajka
1:3 (0:1)
Mexiko
cz Pondelok 27.07.2015, 02:05 • Lincoln Financial Field, Philadelphia, Pennsylvania (kapacita: 67.549 diváků) • CONCACAF Gold Cup • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:30.
     
    Krásný fotbalový večer všem příznivcům toho nejlepšího fotbalu ze Severní a Střední Ameriky! Letošní, v pořadí již třináctý ročník Zlatého poháru, dospěl až do svého finále, ve kterém se utkají jeden z favoritů na celkové prvenství, reprezentační výběr Mexika ,a největší překvapení letošního šampionátu, národní tým Jamajky!
     
    Gold Cup 2015

    Letošní Gold Cup je již třináctým představením nejlepších týmů ze Severní a Střední Ameriky a pokud budeme počítat i předcházející regionální mistrovství, budeme mluvit o 23. ročníku. Turnaj se tradičně odehrává na území Spojených států amerických, avšak letos se dvě utkání nově odehrají i v Kanadě. Celkem se tak hráči dvanácti zúčastněných týmů představí ve čtrnácti amerických a kanadských městech a to během dvaceti dní.

    Titul z posledního šampionátu obhajují hráči USA, kteří se tak z výhry na Gold Cupu radovali již pětkrát, o maximum se však nejedná. To drží fotbalisté Mexika, kteří mají na svém kontě šest triumfů, zbývající jeden vítězný pohár uzmuli v roce 2000 kanadští reprezentanti.

    Zajímavostí je, že letošního Zlatého poháru se zúčastní týmy Mexika a Jamajky, které minulý měsíc reprezentovaly své země také na Copa Américe, tedy Mistrovství Jižní Ameriky, kde však mohli startovat jen z výběry hráčů do 22 let
     
    Mexiko

    Reprezentace Mexika patří společně s domácím výběrem mezi jeden ze dvou týmů, který se účastnil doposud všech ročníků Zlatého poháru a takřka z každé druhé účasti navíc vytěžili Mexičané trofej pro vítěze, z celkového prvenství se radovali již šestkrát.

    Třiadvacátý tým světového žebříčku vstoupil do bojů letošního Gold Cupu v základní skupině B, kde si hned na úvod podle očekávání hravě poradil s Kubou výsledkem 6:0. Pak však přišly dvě remízy, s Guatemalou a výběrem Trinidadu a Tobaga, a byl z toho trochu nečekaně postup až ze druhého místa.

    A ani v Play off se na Latinoameričany nečekalo nic jednoduchého. Postup ze čtvrtfinále proti Kostarice zařídil až proměněný pokutový kop Guardada ze čtvrté minuty nastaveného času prodloužení. Penalty pak pomohly Mexičanům i v semifinále proti Panamě, kde dlouho prohrávali a srovnat se podařilo až Guardadovi z desítky a to až v desáté minutě nastavení základní hrací doby a vítěznou branku zaznamenal stejný hráč na konci prvního prodloužení a to rovněž jak jinak než z pokutového kopu.
     
    Jamajka

    Jamajčané rovněž patří mezi pravidelné účastníky Gold Cupu a letos se na turnaji nejlepších fotbalových národů představují již podeváté. Oproti svému soupeři však na velký úspěch dlouho čekali a na třetí místo ze druhého ročníku v roce 1993 se jim nepodařilo dlouhá léta navázat.

    Pětašedesáté mužstvo v pořadí reprezentačních výběrů vstoupilo do turnaje boji v základní skupině C remízou s výběrem Kostariky. Pak však již svěřenci kouče Winfrieda Schäfera najeli na vítěznou vlnu a po jednogólových výhrách nad celky Kanady a Salvadoru postupovali do vyřazovacích bojů z prvního místa ve skupině.

    Ani v Play off se však jízda The Reggae Boyz nezastavila. Ve čtvrtfinále narazili Jamajčané na reprezentaci Haiti a gólem Barnese již ze šesté minuty utkání zvítězili nejtěsnějším možným výsledkem. V semifinále měla pouť zelenožlutých turnajem skončit, protože v cestě stál favorizovaný domácí celek. Jenže neuběhla ani půlhodina hry a Američané prohrávali po gólech Mattockse a Barnese 0:2 a proti houževnatému soupeři nevěděli, co mají hrát. Druhý poločas sice byl plně v režii domácích, ale na víc, než na gól Bradleyho to nestačilo a tak Jamajčané mohli začít slavit historický úspěch.
     
    Vzájemné zápasy

    Oba týmy se vcelku pravidelně potkávají ve vzájemných soubojích a to především v kvalifikaci o Mistrovství světa či právě naZlatém poháru. Bilance za poslední roky však jasně hovoří pro Mexičany, kteří za posledních patnáct let prohráli s Jamajkou jen jediné utkání z osmi odehraných.
     
    Stadion

    Dnešní finálový duel se odehraje ve městě Philadelphia nacházejícím se ve státě Pennsylvanie na místním stadionu Lincoln Financial Field, který pojme 67.549 diváků a je domovem týmu hrajícího profesionální soutěž amerického fotbalu NFL, Philadelphia Eagles.
    Pohled do zatím prázdných ochozů stadionu Lincoln Financial Field ve Philadelphii.

     
    Úvodní sestavy:

    Jamajka: Thompson – Morgan, Hector, Austin, Mariappa, Lawrence – McAnuff, Watson, Dawkins, McCleary – Barnes.
    Náhradníci: Blake, Miller – Humphrey, Laing, Clennon, Seaton, Mattocks, Ottey, Grant, Hollness, McFarlane.

    Mexiko: Ochoa – F. Rodríguez, Reyes, Layún, Alanís, Aguilar – J. dos Santos, Guardado "C", Dueňas – Ruíz, Peralta.
    Náhradníci: M. Rodríguez, Jon. Orozco – M. Herrera, H. Herrera, G. dos Santos, Jav. Orozco, Ríos, Nilo, Esquivel, Vázquez.

    Rozhodčí: Joel Aguilar – Juan Zumba (oba Salvador), Charles Morgante (USA).
     
    Fotbalisté Mexika jsou v tuto chvíli na hrací ploše, ale teprve se rozcvičují před začátkem utkání. To tak zcela jistě nezačne přesně dle původního plánu, ale o něco později.
     
    Stadion ve městě, které je pro historii Spojených států amerických jedním z nejdůležitějších, je i přes absenci domácích fotbalistů ve finále, zaplněn z velké části. Při pohledu na tribuny převažují fanoušci Mexika, ale i Jamajčané mají mezi diváky početné zastoupení.
    Oba týmy se v těchto chvílích rozcvičují na hrací ploše.

     
    Vypadá to, že je to konečně tady. Hráči obou finalistů, tedy reprezentačních výběrů Jamajky i Mexika, už nervózně přešlapují v "tunelu" a za několik málo okamžiků vyběhnou na hrací plochu.
     
    Ještě než se tak stane, pojďme si přiblížit, v jakých dresech než oba soupeři nastoupí. Jamajčané, dnes vedení jako domácí fotbalisté, nastoupí do zápasu ve žlutých dresech, jejich protivníci z Mexika na sebe navléknou černé trikoty.
     
    Zaplněný stadion ve Philadelphii právě vítá na trávníku obě základní jedenáctky a rovněž čtveřici sudích.
     
    Jako již tradičně před reprezentačními zápasy, tak i dnes si nejprve vyslechneme státní hymny obou týmů. Ještě předtím ale oba kapitáni představují své celky významným činovníkům fotbalové asociace CONCACAF.
     
    Poté, co Andres Guardado a Rodolph Austin jako hlavní postavy svých týmů přečetli předzápasové sliby Fair Play, již mohou zaznít národní písně Jamajky a Mexika.
     
    Hymny dozněly a Austin s Guardadem se ještě zdraví se sudími dnešního zápasu. Tím hlavním je Joel Aguilar ze Salvadoru, pomáhat na pomezí mu bude jeho krajan Juan Zamba a také zástupce pořádající velmoci, Charles Morgante.
     
    Vše je již připraveno k výkopu finálového zápasu třináctého Zlatého poháru, toho se ujmou fotbalisté Jamajky!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    A začíná se dle očekávání opatrně, oba týmy se snaží hrát ve středu hřiště, ale hned o úvodu je ve hře mnoho nepřesností.
     
    2
    Jamajčané se přesto hned ve druhé minutě zápasu dostanou k přímému kopu z pravé strany.
     
    3
    Centr Lawrenceho však obrana Mexika s přehledem odvrátila ještě na hranici šestnáctky, Ochoa se tak vůbec nemusel zapojit do hry.
     
    3
    A už hrají Mexičané, rána jednoho z jeho hráčů zpoza velkého vápna však byla zablokována a míč se odrazil až za autovou čáru.
     
    4
    Jenže dlouhý aut podél levé čáry Jamajčané vůbec nerozehráli dobře a za dlouhým balonem se nikdo ve žlutém vůbec nevydal. Ochoa se tak dostane k míči zcela bez námahy.
     
    5
    Hraje se od začátku poměrně tvrdě, avšak dle názoru hlavního sudího ještě na hranici pravidel. Oba týmy si dnes ale nedarují ani centimetr, to je jasné již z úvodních minut.
     
    6
    Jamajčané to zkusili dlouhým míčem na Barnese, ten ale neměl příliš možností, komu míč srazit a tak se kulatého nesmyslu opět ujali hráči v černém.
     
    7
    Jenže ani oni nehráli dlouho a nyní se budou muset bránit. Dueňas poslal zezadu k zemi unikajícího Lawrenceho a za zatahání za dres vidí žlutou kartu.
    7. Žlutá karta pro Duenase.

     
    8
    Na centr, který mířil na zadní tyč, se snažil naskočit Watson, jenže přeci jen mu krůček chyběl, aby míč zasáhl.
     
    9
    Hráči ve žlutém začínají tlačit a Mexičané mají plné ruce i nohy práce, aby fotbalisty ve žlutých dresech zastavili. Úvod zápasu mi zatím hodně připomíná semifinále Jamajčanů s domácím výběrem.
     
    10
    Ochoa teď musel ven z branky proti centrovanému míči z pravé strany, který se snažil trefit hlavičkující McCleary, k balonu měl však přeci jen o něco blíže mexický gólman.
     
    11
    Mexičané nyní několikrát centrovali balon napříč pokutovým územím soupeře, jenže uvnitř šestnáctky nebyl nikdo v černém, kdo by míč zasáhl. Hrát tak mohou Jamajčané poté, co poslední přihrávka jejich protivníků skončila v autu.
     
    12
    Lawrence sundal na půlce Guardada a sudí Aguilar mu jasně vysvětluje, že "ještě jednou" a bude to za kartu.
     
    13
    Mexičané zatlačili Jamajčany na rozehrávce a nakonec se jim po chybě Morgana, který neudržel míč ve vymezeném prostoru, podařilo vybojovat rohový kop. Tak nakonec, pomezní sudí opravil verdikt toho hlavního a Thompson bude kopat od své branky,
     
    14
    A tak znovu hrají dnes do žluta odění Jamajčané, centr z pravé strany do vápna ale v pohodě hlavou odvrátil Reyes.
     
    15
    Kopat se bude proti brance Jamajky, Mexičané vybojovali přímý kop deset metrů před pravým rohem pokutového území.
     
    16
    Ale i v tomto případě zvítězila obranná hra nad tou útočnou Hector poslal míč hlavou ze šestnáctky až za autovou čáru.
     
    17
    Mexičané sice měli míč na svých kopačkách, ale příliš nevěděli, co s ním a tak centr jednoho z jejich fotbalistů skončil až v náručí brankáře Thompsona.
     
    18
    Další faul je k vidění pár metrů před šestnáctkou, ale nyní se bude kopat proti brance Mexika po faulu Oswalda.
     
    18
    Jenže tohle Jamajčanům vůbec nevyšlo. Tvrdá rána v podání McClearyho, která letěla kousek nad zemí, se zastavila o dvoučlennou zeď Mexičanů.
     
    20
    Takřka dvacet minut finálového zápasu je minulostí a zatím marně čekáme na větší šanci před některou z branek. Oba týmy zatím pozorně brání a nepouští soupeře do blízkosti své svatyně.
     
    21
    Morgan musel ukopnout míč před Peraltou, který už si sbíhal do vápna, a ten se nakonec dokutálel až za koncovou linii. roh pro Mexiko.
     
    22
    Jenže centr od rohového praporku skončil přesně v rukavicích brankáře Thompsona. Naše čekání na první větší příležitost pokračuje.
     
    23
    A málem jsme se dočkali teď, jenže nadějnou kombinace Mexičanů napříč pokutovým územím zastavil včasný obranný zákrok Mariappy.
     
    24
    Watson chytil Guardada zezadu za temeno a jeho zákrok neušel pohledu hlavního sudího, zasloužená žlutá karta.
     
    25
    První větší šance zápasu je tady! Mexičané předvedli parádní ťukes hlavami ve vápně, tím posledním, kdo trkl do míče vrchní částí těla byl Corona, jeho hlavičku z prostoru penalty mířící k levé tyči ale dobrým zákrokem vyrazil Thompson na roh!
    25. Coronovu hlavičku k levé tyči perfektně vyrazil brankář Thompson!
     
    26
    Mexičané tlačí i nadále a po rohovém kopu číslo jedna bude následovat rohový kop číslo dvě.
     
    27
    A ten končí velice záhy. Pro centrovaný balon si šel Thompson, toho však v malém vápně poslal k zemi Peralta a hra je kvůli útočnému faulu přerušena.
     
    28
    Jamajčané drží míč okolo středového kruhu, obranu Mexika se jim ale zatím nedaří překvapit, natož překonat.
     
    29
    Mexičané se nakonec dokázali dostat z mírného tlaku soupeře a naopak sami mohou zaútočit.
     
    30
    A v další dobré šanci se ocitl Corona, ale znovu selhal v zakončení, když si ve vápně pěkně povodil Hectora, ale následný střelecký pokus Mexičana končí těsně nad břevnem!
    30. Corona znovu v dobré šanci, tentokrát ale zamířil nad branku.
     
    30
    Žlutou kartu dostává Rodolph Austin (Jamajka).
     
    31
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle byla fotbalová paráda! Z pravé strany odcentroval do vápna Aguilar přesně do míst, kde stál trestuhodně osamocený ANDRES GUARDADO, který míč z voleje poslal levačkou přesně do pravé šibenice!
    31. Andres GUARDADO - 0:1
     
    32
    Jamajčané se logicky pokouší o rychlou odpověď, jejich soupeři ale raději takticky faulují již na půlící čáře.
     
    33
    A další faul Mexičanů, ale opět to bylo na míle daleko od jejich branky.
     
    34
    Reyes musel zatáhnout za záchrannou brzdu a zezadu poslal k zemi unikajícího McAnuffa. Je to za žlutou a navíc standardka pro Jamajku z velice nebezpečné pozice.
     
    35
    Jenže Ochoa zasahovat vůbec nemusela. Střela McClearyho byla tečována a skončila vysoko nad brankou. Jamajčané mají alespoň roh.
     
    36
    Tak po trochu opatrnějším úvodu hra dostala potřebné tempo a především úvodní branka zápasu hodně pomohla. Jamajčané se nyní musí více tlačit dopředu, čehož mohou jejich soupeři pro změnu využívat k útoku do otevřené obrany.
     
    37
    Jenže fotbalisté ve žlutém na svou velkou šanci zatím marně čekají. Na centr z levé strany si sice naskakoval Barnes a v souboji s Ochoou nadělal mexickému brankáři velké potíže, jenže jak se později ukázalo, byl hráč Jamajky v ofsajdu.
     
    38
    Jamajčané přišpendlili nyní hráče Mexika před vlastní šestnáctku, stále tomu ale z pohledu dnes domácích hráčů chybí to hlavní a tím je jakékoliv zakončení. K tomu se dnes ještě nedostali.
     
    40
    Mexičané pokračují v takticky velice dobrém výkonu, Barnes byl sice zastaven faulem, ale opět se tak stalo ještě na polovin hřiště a tam pro branku hráčů v černém velké nebezpečí nehrozí.
     
    41
    Žlutí začínají být poněkud nervózní a hlavním tahounem v této činnosti je nyní kapitán Austin. Ten se dopustil útočného faulu a ještě hlasitě gestikuloval směrem k sudímu. Vzhledem k tomu, že Jamajčan již jednu žlutou kartu dnes viděl, měl by si takovéto manýry odpustit.
     
    42
    Do zakončení zpoza vápna se po menším útočném výletu dostal stoper Layún, ale pokud bude pokračovat v takové střelbě, jakou předvedl nyní, může se zas v klidu stáhnout zpět do obrany.
     
    43
    Konec prvního poločasu se přiblížil a blíže k zisku letošního Zlatého poháru mají zatím Mexičané. Ti díky brance Guardada vedou o jeden gól a navíc svého soupeře ještě nepustili k zakončení.
    Poslední čtyři branky Mexika na turnaji vstřelil jeho kapitán Andres Guardado.

     
    45
    Austin posílal dobrý přízemní centr z pravé strany před branku, Reyes jej ale na poslední chvíli dokázal ztečovat mimo dosah dotírajících Jamajčanů!
    45. Austinovu přihrávku před branku na poslední chvíli odvrátil perfektním obranným zákrokem Reyes!
     
    45
    Hlavní sudí Aguilar nastaví ještě jednu minutu.
     
    45+1
    Následný rohový kop po obranném zákroku Reyese už žádné větší nebezpečí před brankou Mexika nepřinesl.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Skončil úvodní poločas finálového zápasu třináctého ročníku Zlatého poháru, po kterém vedou fotbalisté Mexika nad svým soupeřem z Jamajky nejtěsnějším možným rozdílem, 1:0. Mexičané byli v první půli lepším týmem a svou silnou desetiminutovku kolem třicáté minuty nakonec přetavili ve vedoucí gól, o který se zasloužil parádní střelou z voleje kapitán Mexika Andres Guardado. Co je ale hlavní, krom těsného vedení se Latinoameričanům daří držet svého soupeře hodně zkratka a za prvních 45 minut utkání ho nepustili k jediné střele na branku!
     
    Druhý poločas začne přibližně v 03:11.
     
    Statistiky utkání po první půli

    Střely na branku: 0 – 3
    Střely celkem: 3 – 5
    Držení míče: 53% – 47%
    Fouly: 8 – 8
    Žluté karty: 2 – 2
    Ofsajdy: 1 – 0
    Rohové kopy: 1 – 3
    Mexičané jsou ve finálových utkání Gold Cupu takřka stoprocentní. Ze sedmi zápasů prohráli jen jediný a i dnes to mají skvěle rozehrané...

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Mexičané zahájili druhý poločas rozehrávkou ve středu hřiště a pomalu kombinují na své polovině.
     
    47
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Tak to je úvod jako hrom do druhé půle v podání Mexika! JESUS CORONA se ve své třetí šanci již nemýlil, když si navedl míč až na hranici šestnáctky a poté jej levačkou poslal přesně k levé tyči!
    47. Jesus CORONA - 0:2
     
    48
    Tak to je ledová sprcha pro Jamajčany v úvodu druhého poločasu. Pokud trenér Schafer měl nějaké taktické plány, asi je bude muset hodně rychle předělat.
     
    49
    A na hřišti to začíná pomalu vřít. Jamajčané neunáší nepříznivý průběh zápasu a často se uchylují k nedovoleným zákrokům. Nutno však dodat, že Mexičané padají na trávník velice ochotně.
     
    50
    Mexičané jsou i nadále u míče a zatím to nevypadá, že by jej chtěli svému soupeři půjčit.
     
    51
    Jamajčané dnes zatím na svého soupeře nestačí a to hlavně po taktické stránce. Hráči Mexika plní taktické pokyny na sto procent.
     
    52
    Nyní se však Jamajčané přeci jen dostanou k nebezpečné situaci, když střelu McAnuffa srazili hosté na rohový kop.
     
    53
    Jenže ani teď se hráči ve žlutých dresech nedostali k pořádnému zakončení, když už to na něj vypadalo, zastavil míči v cestě k brance dalším perfektním zákrokem obránce Reyes.
     
    53
    První střelu na branku registrují Jamajčané a to běží již 54. minuta. Střela McAnuffa z patnácti metrů ale byla slabá, gólman Ochoa ji navíc celou dobu viděl a tak míč směřující po zemi neměl problém chytit.
     
    55
    Mariappa poslal k zemi Guardada a Mexičané budou kopat proti brance Jamajky. Tedy mohli kopat, fotbalisté v černém se rozhodli rozehrát dozadu nakrátko a pomalu tak šetřit čas.
     
    56
    Německy trenér Jamajky Schafer nervózně přešlapuje před svou střídačkou a moc dobře ví, že obrátit dnešní zápas ve prospěch jeho týmu bude velice obtížné.
     
    57
    A další možnost pro Mexičany. Dos Santose zastavil nedovoleně Austin, ale znovu se místo střely rozhodli hráči v černém rozehrát dozadu.
     
    58
    Přesto se však po krátké chvíli dostal Alanís ke střele, ta z velké dálky ale mířila přímo do míst, kde se vyskytoval brankář Thompson a tak se skóre pro tuto chvíli měnit nebude.
     
    59
    Jamajčané se tlačí dopředu z pravé strany, jde to ale pěkně ztuha a Mexičané navíc rychle získávají míč pro sebe.
     
    59
    Pomalu se chystá první střídání na straně Jamajky, do hry by měl jít Mattocks.
     
    60
    Watson se dostal s míčem po levé straně až do vápna, jeho střela z ostrého úhlu ale přeletěla branku Mexika.
     
    60
    Střídání v týmu Jamajka: ze hřiště odchází Garath McCleary, přichází Darren Mattocks.
     
    61
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    S nadějemi Jamajky to vypadá všelijak, jen ne dobře. Aguilar poslal před branku přízemní centr z pravé strany, míč hrál jako první Hector, jenže při zpracování se dopustil velké hrubky a balon tak propadl na volného ORIBE PERALTU, který již neměl problém jej dostat do branky!
    61. Oribe PERALTA - 0:3
     
    62
    Střídání v týmu Mexiko: ze hřiště odchází Andrés Guardado, přichází Torres Nilo.
     
    63
    Jamajčané mají něco kolem třiceti minut, aby vstřelili jasně lepšímu soupeři tři branky. Vidím to bledě, ale ve fotbale je možné cokoliv, to už víme.
     
    64
    Lawrence se navíc při možnosti dostat se za obranu Mexika dopustil faulu na dos Santosovi, Mexičané tak znovu budou hrát s míčem.
     
    65
    Aguilar snad poprvé v zápase mírně chybuje a Barnese nalevo od šestnáctky zastavil jen za cenu nedovoleného zákroku.
     
    66
    Centr Austina z levé strany však mířil ještě o něco dál, než jamajský kapitán zamýšlel a balon skončil mimo hrací plochu vedle vzdálenější tyče.
     
    67
    Corona se dostal do další příležitosti, ale měl to hodně těžké. Sražený pokus jednoho ze spoluhráčů se ve vápně pokusil nůžkami zády k brance poslat do branky, míč však trefil nečistě a ten tak zapadl přesně do Thompsonových rukavic.
     
    68
    Jamajčané drží míč, ale stále velice daleko od branky a navíc znovu přišla nepřesná předfinální přihrávka.
     
    70
    Zatímco se Ochoa chystá k odkopu od své branky po další nepřesné přihrávce Jamajčanů, za postranní čáru se pomalu belhá lehce zraněný obránce Aguilat.
     
    71
    Dobrá šance Mexičanů, kteří se dokázali prokombinovat až před Thompsona, ten však dobře pokryl ránu obránce Layúna z levé strany pokutového území!
    71. Layún (MEX)
     
    72
    Necelých dvacet minut dělí fotbalisty Mexika od zisku sedmého Zlatého poháru a zatím to nevypadá, že by je mělo cokoliv na jejich cestě k titulu zastavit.
     
    73
    Naopak, hráči v černém se stále tlačí vpřed. Ne nadarmo se říká, že nejlepší obranou je útok a v podání Mexičanů se tato věta jeví více než pravdivě.
     
    74
    Střídání v týmu Jamajka: ze hřiště odchází Simon Dawkins, přichází Christopher Humphrey.
     
    75
    Fanoušci Jamajky v hledišti ještě stále doufají, ale oni už možná tuší, že letos to nevyjde. Ať tak či tak, za výkony svého týmu se rozhodně nemusí stydět. Především zápas s domácím celkem vyšel Jamajčanům skvěle.
     
    76
    Fotbalisté ostrovního státu to mají těžké, sami musí útočit, jenže Mexičané využívají každou možnost k tomu, aby se dostali za jejich obranu.
     
    77
    A jako by má slova chtěli hosté potvrdit. Aguilar si pěkně narazil balon se spoluhráčem a střelou z pravé strany z ostrého úhlu prověřil pozornost Thompsona!
    77. Aguilar (MEX)
     
    78
    Možné nebezpečí však bude hrozit i před mexickou brankou, neboť Rodríguez pár metrů před vápnem fauloval Barnese.
     
    79
    Jenže Jamajčané všechno kazí, po centru do vápna šel za míčem až příliš agresivně Mariappa, který pro změnu poslal k zemi před chvílí faulujícího Rodígueze.
     
    80
    Jamajka právě vstřelila branku!
    Gól naděje přichází pro Jamajku deset minut před koncem. Obrana Mexika podcenila dvojici Jamajčanů a DARREN MATTOCKS volného prostoru maximálně využil, když podstřelil brankáře Ochou!
    80. Darren MATTOCKS - 1:3
     
    81
    Mexičané ale odpovídají nejlépe, jak umí a to tlakem do soupeřovy branky.
     
    82
    Střídání v týmu Mexiko: ze hřiště odchází Jesus Corona, přichází Carlos Esquivel.
     
    83
    Hráči v černých dresech takticky drží míč ve středu hřiště a opravdu velice pomalu si přihrávají.
     
    84
    Oswaldo navíc sestřelil obránce Layúna a Mexičané mají o důvod víc, aby při rozehrávce nikterak nespěchali.
     
    85
    Tak ještě pět minut zbývá Jamajčanům, které však nyní zastavil ofsajd při jejich útočné snaze. Trenér Mexika Herrera přichystal poslední střídání.
     
    86
    Střídání v týmu Mexiko: ze hřiště odchází Jesus Duenas, přichází Javiér Orozco.
     
    87
    Tak pokud se diváci na stadionu těšili na závěrečné drama, tak to zatím nepřichází. Mexičané pevně drží míč a nikam se neženou.
     
    88
    Ani z levé strany to nepůjde.. McAnuff se snažil protáhnout kolem Reyese, ten jej ale vytlačil do hodně ostrého úhlu a fotbalista Jamajky stihl odcentrovat pouze do připravených rukavic brankáře Ochoy.
     
    89
    Mexičané napadají hodně vysoko a jejich soupeři jsou nuceni hrát až k vlastnímu brankáři.
     
    90
    Střídání v týmu Jamajka: ze hřiště odchází Watson, přichází Seaton.
     
    90
    Reyes je dnes na pravém okraji mexické obrany nepřekonatelný. McAnuff si s ním teď neporadil ani za pomoci faulu.
     
    90+1
    Tři minuty nastaveného času dělí Mexiko od sedmého triumfu v historii Gold Cupu.
     
    90+2
    Hraje se na útočné polovině Mexika, co je však hlavní, velice daleko od Ochoovy branky. Takhle to Jamajčanům příliš nevyhovuje.
     
    90+2
    Celá lavička Mexika je již na nohou, jak by také ne, šedesát vteřin dělí jejich tým od triumfu!
     
    90+3
    Teď to Mexičané ve vápně překombinovali, když už pomalu mohli střílet do odkryté branky soupeře, ale stále vymýšleli další přihrávky navíc, až míč odkopl do zámezí Hector.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a na hrací ploše právě propuká vítězná radost fotbalistů Mexika, kteří vítězí v letošním ročníku Zlatého poháru!
    Radost Mexičanů krátce po závěrečném hvizdu.
     
    Mexiko nakonec dotáhlo svou cestu třináctým Gold Cupem až do vítězného konce, když po jednogólovém vedení po první půli jeho fotbalisté po přestávce rychle přidali další dvě branky a ani snížení Mattockse deset minut před koncem již jejich vítězství neohrozilo.
     
    Jamajčané si ale za své výkony na letošním Zlatém poháru také zaslouží obdiv, vždyť první porážku na turnaji zaznamenali až v posledním utkání a cestou do finále dokázali pokořit i silný domácí výběr. Druhé místo je pro fotbalisty ostrovního státu navíc dosaženým historickým maximem.
     
    Statistiky utkání

    Držení míče: 49% – 51%
    Střely na branku: 3 – 9
    Střely celkem: 7 – 11
    Fouly: 16 – 17
    Žluté karty: 2 – 2
    Ofsajdy: 2 – 0
    Rohové kopy: 2 – 4
     
    Na hrací ploše stadionu ve Philadelphii mezitím pokračují vítězné oslavy fotbalistů Mexika, kteří dnes,jak už jsme několikrát zmínili, získávají sedmou vítěznou trofej v historii Gold Cupu a unikají svému hlavnímu rivalovi z USA na čele žebříčku v počtu vítězství.
     
    První cenu dnešního večera přebírá kapitán Jamajky Rodolph Austin, jeho tým získal cenu Fair Play.
    Rodolph Austin přebírá cenu Fair Play pro svůj tým.
     
    Cenu pro největší příslib do budoucnosti převzal mexický fotbalista Jesus Corona.
     
    Zlatá rukavice pro nejlepšího brankáře turnaje náleží domácímu zástupci, Bradu Guzanovi.
     
    Další cena rovněž zůstane "doma" ve Spojených státech, Zlatá kopačka pro nejlepšího střelce patří Clintu Dempseymu, ten překonal brankáře soupeřů sedmkrát.
     
    Cena pro nejlepšího hráče turnaje, Zlatý míč, patří kapitánovi Mexika, Andrésu Guardadovi!
     
    Dalšími oceněnými jsou rozhodčí dnešního duelu, kteří přebírají pamětní medaile za dnešní zápas.
     
    A na piedestal právě přichází fotbalisté Jamajky, kteří přebírají medaile za druhé místo. Příliš radosti z nich v tuto chvíli ale zatím nemají.
    Jamajčané přebírají medaile za druhé místo.
     
    Nyní už si ale pro zaslouženou odměnu v podobě zlatých medailí a vítězného poháru přichází fotbalisté Mexika!
     
    Andrés Guardado právě převzal pohár pro vítěze Zlatého poháru a slavnostně jej zdvihá nad hlavu!
    Andrés Guardado a jeho spoluhráči se radují z vítězství v letošním ročníku Zlatého poháru!
     
    Ode mne je to již z dnešního krásného fotbalového večera naprosto vše. S konstatováním, že vítězem třináctého ročníku Zlatého poháru se stali fotbalisté Mexika, se s Vámi loučím a přeji Vám krásný zbytek dnešní noci. Nashledanou. (04:22:35)

    Daniel Kubelka

    Góly: 80. Mattocks – 31. Guardado (Aguilar), 47. Corona, 61. Peralta

    Karty:   24. Watson (JAM), 30. Austin (JAM) – 7. Dueans (MEX), 34. Reyes (MEX)


    Jamajka: Thompson – Morgan, Hector, Austin, Mariappa, Lawrence – McAnuff, Watson (90. Seaton), Dawkins (74. Humphrey), McCleary (60. Mattocks) – Barnes.
    Náhradníci: Blake, Miller – Humphrey, Laing, Clennon, Seaton, Mattocks, Ottey, Grant, Hollness, McFarlane.

    Mexiko: Ochoa – F. Rodríguez, Reyes, Layún, Alanís, Aguilar – J. dos Santos, Guardado "C" (62. Nilo), Dueňas (86. Jav. Orozco) – Corona (82. Esquivel), Peralta.
    Náhradníci: M. Rodríguez, Jon. Orozco – M. Herrera, H. Herrera, G. dos Santos, Jav. Orozco, Ríos, Nilo, Esquivel, Vázquez.

    Rozhodca: Joel Aguilar – Juan Zumba (oba Salvador), Charles Morgante (USA)