USA – Jamajka 1:2 (kon.) | Panama – Mexiko 1:2 (po pr.)
koniec
USA
1:2 (0:2)
Jamajka
cz Štvrtok 23.07.2015, 00:00 • Georgia Dome, Atlanta (kapacita: 71.228 diváků) • CONCACAF Gold Cup • Semifinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 00:00.
     
    Příjemný středeční, ale pokus si zapínáte o něco málo později, tak možná už čtvrteční pozdní večer. Letošní Zlatý pohár pomalu směřuje do svého finiše a na řadě jsou již jen poslední čtyři utkání. Ještě než si to ale čtyři zbývající týmy rozdají v přímých bojích o medaile, musí projít semifinálovým sítem. V tomto online přenosu pro Vás budeme sledovat dění na trávníku stadionu v Atlantě, kde se utká domácí výběr Spojených států amerických s reprezentací Jamajky.
     
    Gold Cup 2015

    Letošní Gold Cup je již třináctým představením nejlepších týmů ze Severní a Střední Ameriky a pokud budeme počítat i předcházející regionální mistrovství, budeme mluvit o 23. ročníku. Turnaj se tradičně odehrává na území Spojených států amerických, avšak letos se dvě utkání nově odehrají i v Kanadě. Celkem se tak hráči dvanácti zúčastněných týmů představí ve čtrnácti amerických a kanadských městech a to během dvaceti dní.

    Titul z posledního šampionátu obhajují hráči USA, kteří se tak z výhry na Gold Cupu radovali již pětkrát, o maximum se však nejedná. To drží fotbalisté Mexika, kteří mají na svém kontě šest triumfů, zbývající jeden vítězný pohár uzmuli v roce 2000 kanadští reprezentanti.

    Zajímavostí je, že letošního Zlatého poháru se zúčastní týmy Mexika a Jamajky, které minulý měsíc reprezentovaly své země také na Copa Américe, tedy Mistrovství Jižní Ameriky, kde však mohli startovat jen z výběry hráčů do 22 let
     
    USA

    Domácí výběr, který se jako jeden ze dvou týmů, účastnil všech třinácti ročníků Zlatého poháru včetně toho letošního, se aktuálně nachází na 34. příčce pořadí reprezentačních týmů. Nejlepší umístění však zapsali Američané před devíti lety, kdy se vyškrábali až na čtvrtou příčku na světě!

    Pětinásobní vítězové Gold Cupu nemuseli jako pořádající celek procházet některou z kvalifikací a účast na turnaji měli automaticky zajištěnou, v letošním ročníku tak mohou obhajovat titul z posledního šampionátu konaném před dvěma lety, kdy ve finále porazili překvapivého účastníka boje o Zlatá pohár, výběr Panamy, po výsledku 1:0.

    Svěřenci kouče Jürgen Klinsmanna zahájili turnaj v základní skupině A, kde na úvod porazili Honduras v poměru 2:1, poté následovala další těsná výhra, tentokrát nad výběrem Haiti 1:0 a na závěr bojů ve skupině si Američané zopakovali poslední finále s Panamou a v tomto utkání se body musely dělit po remíze 1:1. Skupinu tak domácí fotbalisté vyhráli se ziskem sedmi bodů a výhodná pozice jim do čtvrtfinále přidělila tým Kuby, kterou domácí doslova smetli po výsledku 6:0!
     
    Jamajka

    Fotbalisté Jamajky patří rovněž mezi tradiční účastníky Zlatého poháru, vždyť letos se představí na Mistrovství Severní a Střední Ameriky již podeváté. Jinak ale nepatří fotbalisté ostrovního státu mezi lídry světové kopané, na světovém žebříčku jim patří až 76. pozice.

    Jamajčané se na letošní ročník Gold Cupu kvalifikovali jako vítězové loňského Karibského poháru. Nejlepší umístění zaznamenali před více než dvaceti lety, kdy skončili třetí, od té doby na výraznější úspěch čekají. Letos se však hostující fotbalisté teprve podruhé od památného roku 1993 probojovali do semifinále a tak mohou na historický úspěch navázat.

    Do letošních bojů o třináctý Zlatý pohár vstoupili Jamajčané remízou s výběrem Kostariky. Další dvě utkání ve skupině B, ve kterých se střetly s týmy Kanady a Salvadoru, však dokázali opanovat shodně po výsledcích 1:0. Do čtvrtfinále tak The Reggae Boyz postoupili z prvního místa ve skupině a to jim do cesty postavilo celek Haiti, proti kterému si připsali na své konto již třetí jednobrankovou výhru v řadě.
     
    Vzájemné zápasy

    Oba týmy se za posledních let utkaly hned pětkrát a to převážně v kvalifikacích o Mistrovství světa. Hned čtyřikrát se z výhry radovali hráči USA, jedno vítězství však pro sebe urvali Jamajčané, když před téměř třemi lety na své půdě zvítězili 2:1. Do dnešního utkání ale půjde v pozici favorita domácí celek, který patří k hlavním aspirantům na vítězství v celém turnaji.
    Trofej pro vítěze letošního Gold Cupu je již v Atlantě. Kdo se k ní po dnešním semifinále přiblíží?

     
    Úvodní sestavy:

    USA: Guzan – Evans, Alvarado, Brooks, Johnson – Beckermann, Bradley – Zardes, Dempsey, Bedoya – Jóhansson.

    Jamajka: Thompson – Mariappa, Hector, Morgan, Lawrence – McCleary, Watson, Austin, McAnuff – Mattocks, Barnes. .

    Rozhodčí: Ricardo Montoya -.
     
    Fotbalisté obou týmů jsou již nastoupeni na hrací ploše a právě naslouchají tónům jamajské hymny, krátce nato přijde na řadu národní píseň pořádajícího celku.
     
    Tak jak je ve Spojených státech dobrým zvykem, hrdý americký národ si nahlas zazpíval svou národní píseň. Hráči Jamajky a USA se nyní zdraví na hřišti.
     
    Kapitáni obou celků se ještě zdraví s trojicí sudích, která dnes odřídí zápas. Všichni pánové jsou z Kostariky a jako hlavní je povede Ricardo Montoya.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Domácí hráči zahájili rozehrávkou ve středu hřiště tento semifinálový duel!
     
    1
    Domácí hned na úvod vybojovali rohový kop, když jeden z Jamajčanů ukopl míč Dempseymu od nohou.
     
    2
    Jóhansson si sbíhal na bližší tyč, kam i směřoval centr z rohu hřiště, obrana soupeře si ale s domácím hráčem nakonec poradila
     
    2
    Útok Jamajce nyní příliš nevyšel a po útočném faulu na půlce se bude muset bránit akci soupeře.
     
    3
    A ani teď se nepřiblíží ostrované ke Guzanově brance. Jejich dlouhý nákop totiž skončil právě až u domácího brankáře, který však měl volné pole působnosti.
     
    4
    Znovu se hráči v zeleném provinili proti pravidlům, Mattocks fauloval za polovinou.
     
    4
    Bedoya posílal centrovaný balon z levé strany před branku, hlavičkující Hector ale míč s přehledem sebral před nabíhajícími Američany.
     
    5
    Další centr zleva směřoval k brance Jamajky, jenže Jóhanssonova přihrávka vzduchem zapadla až za koncovou čáru. Odkop pro Thompsona.
     
    6
    Jamajčané se zatím směrem vpřed příliš nedostávají, zatím to zkouší vzduchem a tam moc šancí proti domácím nemají.
     
    7
    Znovu mířil dlouhý balon na Mattockse, ten se sice po Johnsonově balonu dostal k míči v rohu hřiště, levý bek ale své pochybení napravil a balon od Jamajčana poslal do autu.
     
    7
    Nyní už se ale Američané budou bránit standardce z pravé strany.
     
    8
    Centr do vápna byl tečován dvoučlennou zdí domácích fotbalistů, Guzan šel ven z branky a při pokusu o vyboxování míče byl faulován.
     
    9
    Hector poslal k zemi Jóhanssona, kopat proti soupeřově brance budou tentokrát domácí hráči.
     
    9
    Balon z kopačky kapitána Bradleyho byl ale příliš dlouhý a jen proletěl pokutovým územím až mimo hřiště.
     
    10
    Jamajčané drží míč na útočné polovině, ale těžko se jim útočí, domácí na ně vyrukovali s osobní obranou.
     
    11
    Dobrá práce s balonem ve vápně v podání Mattockse a Mariappy, Jamajčané vybojovali rohový kop.
     
    11
    Po něm se dostal ke střele zpoza vápna Watson a nebyl to vůbec marný pokus Jamajčana, balon ale přeci jen skončil mimo branku!
    11. Watson pálí vedle pravé tyče!
     
    12
    Watson se nyní předvedl v horším světle a po faulu na Dempseyho budou domácí kopat volný kop.
     
    13
    Jenže nebylo z toho nic, z čeho by měl gólman Thompson noční můru. První centr do vápna nedoletěl, ten následný z levé strany v podání Dempseyho už jamajský brankář ze vzduchu sebral.
     
    14
    První čtvrthodina hry je takřka minulostí a zatím jsme svědky velice vyrovnané partie. Jamajčané ukazují, že jejich výkony na turnaji rozhodně nejsou jen náhodné.
     
    15
    Jóhannson předal míč Dempseymu do volné pozice na středu hřiště, ten vypálil pár metrů před šestnáctkou, ale míč vystoupal nad Thompsonovu branku.
     
    16
    Jamajčané se pokusili dostat míč "uličkou" až do vápna na Mattockse, domácí ale jejich úmysl včas vystihli.
     
    16
    McCleary dělá Johnsonovi velké problémy na pravé straně hřiště a po dalším sraženém centru se budou domácí znovu bránit rohovému kopu soupeře.
     
    17
    Z tohoto jamajského mráčku však nezapršelo, centr z rohu domácí odvrátili a po chvíli se hosté provinili faulem v šestnáctce.
     
    18
    Domácí fotbalisté, kteří dnes hrají v bílých dresech, jsou ale v ofenzivě až překvapivě jaloví. Oproti utkání s Kubou se nemohou dostat do pořádné šance a dnes je zřejmě nečeká vůbec nic lehkého.
     
    18
    Nejde to, nejde. Zardes musel zatáhnou za záchrannou brzdu u levé lajny, když zastavil McAnuffa. Obešlo se to bez karty, ale hrát budou hosté.
     
    19
    Jamajčané ale nezvládli rychlý útok po pravé straně hřiště a balon z jejich kopaček míří rychle mimo hřiště. Míč pro Guzana.
     
    20
    Držení míče bude hrát jasně pro hosty, ti zatím nepouští domácí favority do hry a i díky tomu se Američané nemohou dostat k tlaku, na který jsou zvyklý. Trenér Klinsmann již nervózně přešlapuje u postranní čáry, takový průběh zápasu se bývalému německému mistru světa určitě nelíbí.
     
    21
    Mattocks si zabíhal za obranu domácích po levé straně a dostal parádní křižný pas přes celou šířku hřiště. Byl ale v ofsajdu.
     
    22
    Až nyní se domácí málem prosadili, Johnson si přišel z obrany zaútočit a jeho výlet do soupeřovy šestnáctky zastavil až skvělým obranným skluzem Lawrence. Domácí však budou kopt roh.
     
    22
    Domácí poslali míč na bližší tyč, kde balon před Jóhanssonem odpálil hosté na další roh.
     
    23
    Zdá se, že Američané zařadili vyšší rychlostní stupeň a pomalu se jim daří překonávat hostující obranu.
     
    23
    Jóhansson dostal míč z pravé strany krásně do nohy, ve vápně ještě hledal nalevo nabíhající spoluhráče, jeho přihrávku však už hosté přerušili!
    23. Jóhanssonovu přihrávku před branku stihli hosté zastavit.
     
    24
    Domácí ještě pokračovali v akci, která skončila až lehkou střelou Evanse ze dvaceti metrů, kterou Thomspon v pohodě chytil.
     
    25
    A další střela domácích,ale znovu nebyla z kategorie nebezpečných. Zardes totiž z pravé strany vápna vysoko přestřelil.
     
    25
    Američané zvyšují svůj tlak a zaslouženě se dostávají k rohovému kopu.
     
    25
    Thompson si však došel pro míč, který z rohu hřiště před jeho branku vyslal Bradley.
     
    26
    Jamajčané se nyní pokusí trochu zmírnit nápor, který si v posledních minutách vytvořili jejich soupeři.
     
    27
    Krásná akce McClearyho na pravé straně vápna, který zamotal hlavou celé obraně Američanů a poslal přesný pas před malé vápno na Barnese, jenže ten z první přestřelil!
    27. Barnes zazdil stoprocentní šanci Jamajky!

     
    28
    Thompson hodně zariskoval a pokusil se o kličku na Jóhanssona, jeho úmysl mu málem nevyšel a míč skončil jen těsně vedle jeho branky!
    28. Thompson si krutě zahrával s osudem při rozehrávce.
     
    29
    Johnson se dostal do dobré pozice a měl i dost času na střelu, jeho ránu směřující k levé tyči ale dokázal tygřím skokem Thomspon vyrazit na roh!
    29. Thompson si poradil i s dobrou ránou obránce Johnsona.
     
    30
    Bradley se po rohu dostal k hlavičce z malého vápna, zamířil však vedle pravé tyče.
     
    31
    Jamajka právě vstřelila branku!
    Z trochu nenápadné akce otevírají Jamajčané gólový účet zápasu! Dlouhý aut přiletěl do vápna z levé strany, zády k brance hlavičkoval DARREN MATTOCKS a balon se od jeho hlavy odrazil postupně od obou tyčí těsně za brankovou čáru!
    31. Darren MATTOCKS - 0:1
     
    33
    Jamajčané jsou hodně nabuzeni úvodním gólem a dál se tlačí do branky. Beckermann nyní málem nezastavil Mattockse na pravé čáře pokutového území a jen za cenu žluté karty zachraňuje svůj tým.
     
    34
    Hosté ale nyní nevyužili dobré pozici pro zahrávání standardní situace a pro míč si nakonec ze vzduchu došel Guzan.
     
    35
    Jenže znovu se budou domácí bránit, těch faulů nestíhajících Američanů je nyní opravdu moc a po dalším takovém je to z další dobré pozice na hranici velkého vápna-.
     
    36
    Jamajka právě vstřelila branku!
    GILES BARNES udělal to nejlepší co mohl a míč napálil parádní ranou pod břevno domácí branky, opravdu nádherný gól jamajského fotbalisty!
    36. Giles BARNES - 0:2
     
    37
    Američané jsou totálně mimo hru a další dobrý střelecký pokus poslal na domácí klec Austin, jeho rána však minula pravou šibenici asi o metr.
     
    38
    Hosté jsou v laufu a s přehledem odvrací v tuto chvíli náhodné akce domácího týmu. No myslím, že takový průběh zápasu neočekával ani ten největší fanoušek Jamajky.
     
    39
    A další centr poletí před domácí branku z levé strany, kde Zardes nedovoleně zastavil McAnuffa.
     
    40
    Austinův centr mířící na bližší tyč ve výšce pasu ale domácí odkopli mimo nebezpečí.
     
    40
    McCleary vládne na pravém křídle a nestíhá ho jak Johnson, tak ani Beckermann.Ten už si navíc musí dávat velký pozor, jelikož už viděl žlutou kartu.
     
    41
    Američané po dlouhé době v držení míče a možná budou mít i trochu klidu na založení útoku. Klinsmann na střídačce domácích jen nevěřícně kroutí hlavou.
     
    42
    Nene, vzduchem to nepůjde. Centr na Zardese přes šíři hřiště sebral Lawrence a hned vyslal své spoluhráče vpřed.
     
    43
    Blíží se závěr prvního poločasu a zelení mají stále navrch o dvě branky. Domácí se musí rychle sebrat, pokud nechtějí ještě do přestávky inkasovat potřetí.
     
    44
    Američanům se nedaří prosadit se přes zkonsolidovaný obranný blok Jamajky, ta chce především udržet nulu do přestávky.
     
    44
    A zatím se to daří a to i díky Thompsonovi, který včas vyběhl proti Thompsonovi na levé straně vápna a dobrým zákrokem chytil střelu domácího kanonýra!
    44. Thompson vyběhl včas a zneškodnil šanci Dempseymu!
     
    45
    Jamajčané ještě v závěru první půle drží míč na útočné polovině, dopředu už se ale asi příliš nepoženou.
     
    45+1
    Žlutou kartu dostává Garath McCleary (Jamajka).
     
    45+1
    Nastavovat se bude ještě jedna minuta v první půli. Domácí mají možnost ještě jedné standardní situace od levé čáry po "žlutém" zákroku McClearyho.
    45+1. Ve světe internetu již za stavu 0:2 kolují četné vtípky, třeba o tom, jak prezident Obama rychle změnil barvy, když se dozvěděl průběžný stav zápasu.

     
    45+1
    To byl bonbónek pro Thompsona, který neměl nejmenší potíže s přetaženým centrem Bradleyho.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Skončil úvodní poločas semifinálového duelu letošní Zlatého poháru mezi týmy USA a Jamajky a rozhodne se zatím nejede podle předpokládaného scénáře. Domácí totiž vůbec nejsou pány na vlastním hřišti, spíše naopak a tak není divu, že Jamajčané vedou zásluhou branek Mattockse a Barnese o dva góly.
     
    Statistiky utkání po první půli

    Držení míče: 60% – 40%
    Střely na branku: 2 – 2
    Střely celkem: 7 – 5
    Fouly: 9 – 6
    Žluté karty: 1 – 1
    Ofsajdy: 0 – 3
    Rohové kopy: 6 – 2
     
    Druhý poločas začne přibližně v 01:07.
    Takto fandí Jamajčané během dnešního semifinále a zatím se jejich fotbalistům daří nad očekávání.

     
    Američané již pomalu vychází z tunelu na plochu stadionu v Atlantě a krom potlesku je vyprovází při jejich cestě nesmělý pískot. Upřímně, za svůj výkon v první půli si toho více asi nezaslouží.
     
    Naopak Jürgen Klinsmann se s potutelným úsměvem vrací na domácí lavičku, tak uvidíme, co kouč Američanů připravil pro druhý poločas.
     
    Vypadá to, že oba týmy zahájí druhý poločas ve stejných sestavách, jak úvodních 45 minut.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Jóhansson se pokusil něco vymyslet na pravé straně hřiště, v souboji s Hectorem si ale počínal nedovoleně.
     
    47
    A další útočný faul domácího forvarda s devítkou na dresu, tentokrát to odnesl Austin. A Klinsmann již není tak klidný jako před několika minutami.
     
    48
    Američané právě vstřelili branku!
    Tak to byla velká nedůslednost jamajské obrany. Dempsey vypálil zpoza vápna, jeho ránu Thompson neudržel, na jamajského gólmana úspěšně dorážel Jóhansson,čímž vybojoval míč pro MICHAELA BRADLEYHO, který už jej jen poslal do odkryté hostující branky!
    48. Michael BRADLEY - 1:2
     
    49
    Američané znovu vepředu, Jóhansson si rovnal míč před vápnem na střelu, jenže byl faulován.Přímý kop pro domácí z velice nebezpečné pozice.
     
    51
    A znovu neudržel Thompson míč ve svých rukavicích, bylo to po střele Johnsona z přímého kopu, ten se tak odrazil na malé vápno přímo před osamoceného Jóhanssona, který však hlavou trestuhodně přestřelil!
    51. Jóhansson hlavou trestuhodně minul!
     
    52
    Hosté se rozhodli zaútočit a znovu to byl McCleary, který na Johnsonovi vybojoval rohový kop.
     
    53
    Na centr na malé vápno si naskočil Austin, ale jeho hlavička opravdu neměla gólové parametry.
     
    53
    Johnson posílal z levé strany dobrý centr na vzdálenější tyč, možné nebezpečí zastavil Mariappa jen za cenu rohového kopu.
     
    54
    Centr z rohu hřiště se však kroutil natolik, že ho domácí fotbalisté na trávníku již nestihli a pomezní sudí to dobře viděl.
     
    55
    Johnson je zatím hlavní hvězdou druhé půle, jeho centr zleva zamířil do vápna na Bradleyho, u něj ale rychle byli hned tři hráči a míč mu odkopli.
     
    55
    Jamajčané se následně hnali do rychlého brejku, vybojovali však z této situace pouze rohový kop.
     
    55
    Guzan si pro míč dobře vyběhl mimo nebezpečí a ze vzduchu jej stáhl do svých rukavic.
     
    56
    McCleary a Johnson, to je dnes neoddělitelná dvojice a Jamajčan na tom zase vydělal. Další roh pro hostující celek.
     
    57
    Standardka z rohu hřiště však Jamajčanům nevyšla podle představ a museli se rychle vracet.
     
    57
    Američané se po rychlém brejku dostali do zakončení, rána Bradleyho zpoza levého rohu šestnáctky se od zkoprnělého Thompsona odrazila do pravé tyče!
    57. Bradleyho rána se od Thompsona zastavila na tyči!
     
    58
    Střídání v týmu Jamajka: ze hřiště odchází Darren Mattocks, přichází Shawn Dawkins.
     
    59
    Jamajská defenziva teď doslova "teče" a Thompson jen mohl sledovat, jak po dlouhém autu končí tečovaná rána Dempseyho těsně vedle pravé tyče!
    59. Dempseyho tečovaná tána skončila jen těsně vedle!
     
    59
    Následoval ještě rohový kop, ten ale nic velkého nepřinesl.
     
    60
    Po jednom rohovém kopu následoval krátce i druhý, ale ani z něj se domácí nedočkali vyrovnání. Je to úplně jiný zápas, než v prvním poločase.
     
    61
    Domácí se pokusili dlouhým nákopem vyslat dopředu Jóhanssona, jenže míč letěl příliš rychle a tak měl k němu blíže brankář Thompson.
     
    62
    Role obou týmů jakoby se ve druhé půli otočily, domácí útočí a drží míč, hosté jen s obtížemi zastavují útoky svého soupeře. Sympatický výkon Jamajčanů je ten tam.
     
    63
    Ale nyní se dostali hosté k pěkné akci, kterou opět vymyslel McCleary, který napravo našel Mariappu a ten poslal nadýchaný centr do vápně, tam však míč Bernese přeletěl.
     
    64
    Hosté trochu vysunuli svůj obranný blok a snaží se aktivně napadat již na půli hřiště. Zatím se, zdá se, vyplácí. Američané už nejsou toliko v náporu jako před malou chvílí.
     
    65
    Hráči v zeleném si situaci nikterak nekomplikují a když je třeba, míč jen prostě napálí směrem pryč od vlastní šestnáctky. Pasivita Jamajčanů je ale nyní veliká, nevím, zda dokáží tímto stylem hry ubránit výsledek až do konce.
     
    66
    Mariappa s Barnesem dobře motali ve dvou hlavy hned pěti domácím fotbalistům, Barnes byl následně sražen k zemi před šestnáctkou, hvizd z píšťalky hlavního sudího se ale neozval.
     
    67
    Zardes se dostával do dobré příležitosti, jeho ránu ale dokázal zblokovat Mariappa.
     
    68
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Kyle Beckermann, přichází Mix Diskerud.
     
    69
    McCleary versus Johnson na pravé straně a můžete jednou hádat, jak to dopadlo. Jamajčan napálil míč do domácího hráče a hosté budou kopat roh.
     
    70
    Sám McCleary se postavil k jeho rozehrání, hlavička jednoho z jeho spoluhráčů z malého vápna ale byla hodně nepřesná, balon skončil hodně daleko od branky.
     
    70
    Nyní už ale po krátkém vydechnutí znovu útočí Američané, je to však velké dobývání, Jamajčané hrají vzadu se vším, co mají k dispozici.
     
    71
    Na dlouhý aut z pravé strany si na malé vápno naběhl nikým nehlídaný Brooks ze druhé vlny a jeho hlavička naštěstí pro Jamajčany zamířila přesně do rukavic brankáře Thompsona!
    71. Brooks se dostal k hlavičce, jenže trefil pouze jamajského gólmana!
     
    72
    Hosté zastavili útok domácích a Austin skvěle vyvezl míč podél pravé lajny a ještě lépe nahrál na druhou stranu na McAnuffa. Jamajčané drží míč na útočné polovině a šetří čas.
     
    73
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Aran Jóhansson, přichází Alan Gordon.
     
    74
    Dempsey dostal míč do volného prostoru ve vápně, okamžik na střelu či centr ale prováhal a tak vybojoval pouze rohový kop.
     
    74
    Johnson se po rohu pokusil napálit odražený míč zpoza vápna, trefil však pouze prvního protihráče před sebou.
     
    75
    Patnáct minut, jen tolik dělí Jamajčany od historického postupu do finále a přesně tolik dělí jejich soupeře od boje o pouze bronzovou medaili.
     
    76
    Bradley dostal míč do běhu do vápna, rychle ale u něj byl Lawrence a domácího borce přikryl a míč odkopl do autu.
     
    76
    Po dlouhém autu do vápna navíc fauluje nový muž na hřišti Gordon a Američané tak přijdou o míč. Thompson s výkopem nespěchá a to se domácím příliš nelíbí.
     
    77
    Bradley se dostal k dobré střele a jen pohotový zákrok Thompsona zabránil nejhoršímu!
     
    78
    Po následném rohu se dostali domácí do tlaku, který vyvrcholil šancí Gordona z prostoru penalty, který z první trefil centr zprava, ale poslal míč pouze do míst, kde zasahoval jamajský gólman!
    78. Gordon pálí pouze do brankáře Thompsona!
     
    79
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Alejandro Bedoya, přichází Deandre Yedlin.
     
    80
    Yedlin se chtěl uvést akcí po pravé straně, stopku mladému Američanovi ale vystavil přesným obranným zákrokem Lawrence.
     
    81
    Jamajčané vybojovali přímý kop, je to ale z veliké dálky a tak se bude centrovat.
     
    81
    Centr do vápna Jamajčanům nevyšel a rychlý balon propadl až za koncovou čáru.
     
    82
    Další roh pro domácí,Thompson raději míč odehrál za koncovou čáru.
     
    82
    Američané ale rozehráli otřesně a Jamajčané se ve dvou proti dvěma hnali do rychlého protiútoku, McCleary se však prosadit individuálně nedokázal.
     
    83
    Barnes číhal na nakopávaný balon od Thompsona na půlce, při snaze získat míč ale fauloval Alvarada. Míč pro domácí, kterým se čas rychle krátí.
     
    84
    Zardes s Johnsonem to neprovedli dobře na levé straně. Přihrávka, která byla jasná od samého začátku, nakonec skončila za koncovou linií, obránce domácích byl navíc v ofsajdu.
     
    85
    Střídání v týmu Jamajka: ze hřiště odchází Giles Barnes, přichází Chris Humphrey.
     
    86
    Hosté drželi domácí hráče daleko od své branky a tak Bradley prostě musel centrovat z hloubi pole, jenže jeho přihrávka vzduchem do kříže byla nepřesná a skončila mimo hřiště.
     
    87
    Jamajčané také necentrují přesně a vlastně to spíš vypadalo, jako by jen míč odevzdali Guzanovi. A to se také povedlo.
     
    87
    Sám Guzan poslal daleký balon až na hranici šestnáctky na Gordona, jeho hlavička však byla hodně slabá a sotva doletěla k brance Jamajky.
     
    88
    Jamajčané chvíli podrželi míč napravo od vápna domácích, pro následný centr Humphreyho si nikým neatakován došel Guzan.
     
    88
    McAnuff se dostal k míči na půlce a hnal se s ním nepříjemně proti domácí brance, Yedlinovi nezbývalo nic jiného než faulovat a je to za žlutou.
     
    89
    A hosté nespěchají a logicky rozehráli nakrátko.
     
    90
    Další dobrá práce v podání Jamajčanů, kteří šikovně napálili míč o jednoho z amerických fotbalistů a je z toho rohový kop v blížícím se závěru zápasu.
     
    90
    McCleary hrál netypicky z levé strany ale ještě z toho byla dobrá šance, jenže svoji střelu šikovný Jamajčan poslal jen do brankáře Guzana!
    90. McCleary pálí jen do brankáře Guzana.
     
    90
    A znovu. Pokud se bude hrát v těchto prostorech až do konce, nikomu v zeleném to rozhodně vadit nebude.
     
    90+1
    Ještě tři minuty mají domácí k tomu, aby alespoň vyrovnali, jenže centr Zardese před branku byl příliš dlouhý.
     
    90+2
    Gordon se provinil útočným faulem na půlce proti Hectorovi, když při snaze odehrát míč zahrál vysokou nohou. Hector nebude spěchat s návratem do hry.
     
    90+3
    Střídání v týmu Jamajka: ze hřiště odchází Garath McCleary, přichází Joel Grant.
     
    90+4
    Stále ještě se hraje, sudí nechává pokračovat ve hře a domácí ještě mají naději.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a překvapení je na světě! Jamajčané v dramatickém utkání poráží obhájce trofeje, domácí tým Spojených států amerických 2:1, a vůbec poprvé v historii postupují do finále Zlatého poháru!
    Radost jamajských fotbalistů po závěrečném hvizdu.

     
    Do dnešního utkání vstoupili lépe hostující fotbalisté Jamajky, kteří byli lepší než jejich dnešní soupeř a také se zásluhou brenek Mattockse a Barnese dostali do překvapivého dvougólového vedení. Američané sice po změně stran přidali a hned v úvodu se díky brance Bradleyho dočkali snížení, jenže víc už se jim dnes vybojovat nepodařilo a v neděli si zahrají pouze o třetí místo na turnaji.
     
    Jamajčané si dnešní výhrou připisují historický úspěch a v noci z neděle na pondělí si to 1:30 rozdají s lepším týmem ze dvojice Panama – Mexiko.
    A takto se slaví v jednom z mnoha jamajských barů. Noc bude dnes na Jamajce opravdu dlouhá.

     
    Statistiky utkání

    Držení míče: 58% – 42%
    Střely na branku: 10 – 3
    Střely celkem: 20 – 8
    Fouly: 15 – 11
    Žluté karty: 2 – 1
    Ofsajdy: 1 – 4
    Rohové kopy: 11- 8
     
    Ode mne je to pro tuto chvíli již úplně vše, ale pokud se Vám ještě nechce spát, tak již za necelou hodinu můžete sledovat na našem webu druhý semifinálový duel Gold Cupu, ve kterém se utkají týmy Panamy a Mexika. Dobrou noc! (02:04:35)

    Daniel Kubelka

    Góly: 48. Bradley – 31. Mattocks (Lawrence), 36. Barnes

    Karty:   33. Beckermann (USA), 88. Yedlin (USA) – 45+1. McCleary (JAM)


    USA: Guzan – Evans, Alvarado, Brooks, Johnson – Beckermann (68. Diskerud), Bradley "C" – Zardes, Dempsey, Bedoya (77. Yedlin) – Jóhansson (73. Gordon).
    Náhradníci: Rimando, Yarbrough – Chandler, Gonzalez, Zusi, Gordon, Diskerud, Corona, Ream, Beasley, Wondolowski, Yedlin.

    Jamajka: Thompson – Mariappa, Hector, Morgan, Lawrence – McCleary (90+2. Grant), Watson, Austin, McAnuff – Mattocks (56. Dawkins), Barnes (84. Humhprey).
    Náhradníci: Blake, Miller – Seaton, McFarlane, Phillips, Dawkins, Laing, Holness, Grant, Clennon, Humphrey, Ottey.

    Rozhodca: Ricardo Montoya – Octavio Jara, Warner Castro (vš. Kostarika)