Tisková konference ke změně názvu Curling ligy (kon.)
koniec udalosti
TK Českého svazu curlingu k programu sezony 2014/2015 a změně názvu Curling ligy

cz Piatok 24.10.2014, 11:40Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.
     
    Nacházíme se v prostorách curlingové haly v Roztylech. Za malý okamžik bude zahájena tisková konference ke změně názvu curlingové ligy vozíčkářů, která ponese jméno EUROVIA LIGA CURLINGU VOZÍČKÁŘŮ.
     
    „V rámci společenské odpovědnosti se již několik let věnujeme výchově a vzdělávání dětí. Nyní vstupujeme do zcela nového prostředí, mezi lidi, kteří i přes svůj handicap předvádějí neuvěřitelné výkony. Curling vyžaduje fyzickou zdatnost a strategické myšlení. To je sympatická kombinace, blízká i našemu profesnímu pojetí. Věřím, že jsme zahájili úspěšnou spolupráci, díky které všichni uvidíme český curling tým na paralympiádě,“ uvádí Martin Borovka, předseda představenstva EUROVIA CS.
     
    Oficiální začátek tiskové konference se přece jenom o pár minut posune, byť jsou již všichni hosté přítomni.
     
    Vozíčkářský curling navíc disponuje jedním zajímavým specifikem. V týmu totiž musí být genderová vyváženost, musí se v něm účastnit ženy i muži.
     
    Začátek tiskové konference se stále oddaluje.
     
    Tisková konference začala.
     
    Petr Slavík (zástupce českého svazu curlingu): Curling se u nás hraje od roku 1990. Ve srovnání s ostatními sporty je to poměrně nový druh sportu. Především díky specializované hale v Roztylech má také řadu úspěchu. Z hlediska vozíčkářů byla jednou z největších akcí mistrovství světa 2011. Spolupráci s Eurovií přivítal český svaz curlingu velmi příznivě. Tato spolupráce by měla vyvrcholit na mistrovství světa a na paralympiádě 2018.
     
    Martin Borovka (předseda představenstva): Skupina Eurovia CS od roku 1992 podporuje různé druhy sportovců s handicapem. Pro mě to byl osobně velký objev. Nedokázal jsem si představit, že lidé s tímto handicapem zvládnou v curlingu daleko více než vy. Pro nás je to tradice, kterou trochu měníme partnerství. Věříme, že v roce 2018 se zúčastníme paralympiády, kam jsme se už letos chtěli kvalifikovat.
     
    Borovka: České lize curlingu pod názvem Eurovia přeju hodně úspěchů.
     
    Radek Musílek (kapitán reprezentačního týmu vozíčkářů): Jsme moc rádi, že od této chvíle máme vyřešené zázemí, můžeme jezdit v klidu na turnaje. Vynasnažíme se, aby všechno bylo tak jak má. Už za týden vyrážíme na kvalifikační turnaj na mistrovství světa. Dva týmy postupují do elitní desetičlenné A skupiny, odkud vede cesta na paralympijské hry. V tomto cyklu nám to bohužel nevyšlo a budeme se snažit, aby to nyní bylo lepší.
     
    Radek Musílek ještě nyní představuje náčiní pro vozíčkářský curling. Místo košťat je tu k dispozici tzv. teleskopická tyč, jejíž pomocí se kámen uvede do pohybu. Curlingovému kameni se při hodu musí dát i rotace, čehož se docílí správným otočením tyče. Kámen váží necelých dvacet kilo. Té fyzické námahy ovšem není tolik, jako při tom metení.
     
    Radek Musílek: Pro mě velice milou odchylkou v pravidlech je, že vozíčkářský curling je smíšeným sportem. Obvykle to bývá tak, že hrají tři muži a jedna žena, ale není to striktně dáno. Skotové dokonce mají ve svém družstvu kapitánku.
     
    Radek Musílek: Curling je jedním ze sportů, kde se dá hrát na vozíku rovnocenně vůči těm zdravým. Hrajeme také v rámci své přípravy nižší divizi proti těm zdravým. Hrajeme to už třetím rokem a nebyla potřeba žádná speciální úprava. Máme k ruce asistenta nebo asistentku, abychom nezdržovali. Byly zde obavy, aby se neprodlužovala utkání, jelikož jsou omezena časovým limitem.
     
    Celá ekipa se nyní přesune dolů do haly, kde proběhne malý přípitek.
     
    Musílek: Určitou zajímavostí je také skutečnost, že curlingový kámen se těží na jednom určeném konkrétním ostrově ve Skotsku a nikde jinde. Celá sada kamenů nás vyjde zhruba na 350 až 400 tisíc korun.
     
    Musílek a Slavík: Obecně bych řekl, že děvčata mají problém s rychlejšími kameny. Na druhou stranu hrají pomaleji a o to precizněji. Někdy je proto těžké, přemluvit do české základny dostatek děvčat. Jinak led je jiný, než třeba u hokeje. Nastřikují se na něj kapičky, které na ledě namrznou a vytvoří jemňounkou hrbolatou vrstvu, po které to klouže více než na klasickém ledě. Ten se upravuje za pomoci ruční rolby. Hala v Roztylech je dosud jedinou halou v České republice, v Brně se uskutečnil pokus, ale neúspěšný.
     
    S konstatováním, že curlingová liga vozíčkářů nyní ponese jméno svého hlavního partnera EUROVIA CS, pomalu končí oficiální část tiskové konference.
     
    Oficiální část tiskové konference skončila. (12:04:16)

    Radek Barkman