18. etapa Pau - Hautacam Vincenzo Nibali (Astana) (kon.)
koniec udalosti
18. etapa Pau - Hautacam

Vincenzo Nibali (Astana)

Štvrtok 24.07.2014, 13:15Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:15
     
    Všetkým fanúšikom cyklistiky prajeme príjemné štvrtkové popoludnie. 101. ročník Tour de France sa nezadržateľne blíži ku svojmu vyvrcholeniu. Osemnásta etapa bude poslednou, v ktorej môže ešte pretekári zdatní v kopcoch niečo vymyslieť a poprípade získať. Jej priebeh vám prinesie komentátorská dvojica Michal Bakoš a Tomáš Lengyel. Prajeme pekný a ničím nerušený športový zážitok.
     
    Majka potvrdil vrchársku formu aj v Pyrenejách, aktivita Velitsa v úniku výraznejší výsledok nepriniesla

    Úvodný pyrenejský deň bol extrémne náročný, pretože jazdci museli zvládnuť 237,5 kilometra dlhú etapu. Jej väčšia časť sa však išla po rovine, a tak sa cyklisti zhodli, že 17. etapa, ktorá mala "len" 124,5 kilometra preverí ich možnosti ešte viac. Tri náročné stúpanie prvej kategórie a cieľový kopec najvyššej kategórie otestovali všetkých účastníkov 101. ročníka Tour de France. Krátko po štarte sa dopredu vydala skupina deviatich ľudí, kde boli Jens Voigt, Cyril Gautier či Sergio Paulinho. Náskok vedúcej skupiny nebol veľký, pretože Kaťuša intenzívne pracovala na čele pelotónu, aby sa mohol dopredu dostať Joaquim Rodriguez. Španielovi sa to napokon podarilo, no spolu s ním išli do úniku ďalší kvalitní jazdci ako Roche, Majka, Mollema, Rolland alebo Peter Velits. Na čele sa postupne vytvorila skupina 22 cyklistov, z ktorej odskočil dopredu Vasil Kirijenka. Bielorus využil pomalé tempo svojich súperov a postupne zvyšoval svoj náskok. Tvrdý útok mu však priniesol len čiastkový úspech, keď vyhral horskú prémiu na Col de Peyresourde. Kirijenka dlho viedol aj na treťom kopci dňa, no potom mu došli sily. Potom vpredu ostalo viac ako 10 pretekárov a medzi nimi aj Slovák Velits, ktorý vyzeral v etape veľmi dobre. Pod záverečným stúpaním však unikla štvorica Rolland, Moinard, Visconti a Roche, ktorá si dokázala vypracovať pár sekúnd k dobru. Následne však nastúpil Rafal Majka. Poliak sa dlho viezol v skupine, no postupne sa prepracoval až na čelo pretekov, kde vytvoril dvojicu s Viscontim. Tri kilometre pred cieľovou páskou Majka nastúpil , nedal šancu Talianovi a tešil sa z druhého etapového víťazstva na tohtoročnej Tour. Veľká bitka prebiehala aj medzi adeptmi na umiestnenie v najlepšej desiatke. Spomedzi favoritov ukázal najlepšie nohy opäť Vincenzo Nibali, ktorému dokázal sekundovať iba Francúz Peráud. Celkovo druhý Valverde sa v poslednom kopci dlho trápil a zdalo sa, že príde o svoju pozíciu. Záver stúpania však nebol taký prudký a Španiel napokon získal niekoľko sekúnd na Pinota i Bardeta. Práve títo dvaja Francúzi zvádzali tuhý boj o biely dres. Bardet atakoval v poslednom zjazde a vytvoril si náskok pred Pinotom. Ten ho však dokázal v kopci zmazať a do cieľa prišli obaja bok po boku. Poradie na prvých šiestich miestach tak ostalo zachované. Pohoršil si iba König, ktorý klesol zo siedmej na deviatu pozíciu a Kwiatkowski, ktorý vypadol z Top 10 a prepadol sa na 20. priečku. Do najlepšej desiatky sa naopak vrátil Pierre Rolland. Zo Slovákov bol viac viditeľný Peter Velits. 29-ročný cyklista skúšal šťastie v úniku, ale posledný kopec nad jeho sily, a tak skončil na 27. mieste. Rovnaká pozícia mu patrí aj v celkovom poradí. Peter Sagan sa v náročnej etape netlačil príliš dopredu a ukázal sa iba na šprintérskej prémii, kde získal šesť bodov.

    Konečné poradie 17.etapy:

    1. Rafal Majka (Tinkoff) 3:35:23
    2. Giovanni Visconti (Movistar) +29
    3. Vincenzo Nibali (Astana) +46
    4. Jean-Christophe Péraud (AG2R) +46
    5. Alessandro De Marchi (Cannondale) +49
    6. Pierre Rolland (Europcar) +52
    7. Frank Schleck (Trek) +1:12
    8. Bauke Mollema (Belkin) +1:12
    9. Nicolas Roche (Tinkoff) +1:25
    10. Alejandro Valverde (Movistar) +1:35
    ----------------------
    27.Peter Velits (BMC) +5:25
    115. Peter Sagan (Cannondale) +23:42
     
    Záverečná horská etapa 101. ročníka poslednou možnosťou pre vrchárov

    18. etapa je poslednou horskou previerkou, ktorá na cyklistov ešte na 101. ročníku Starej Dámy čaká. Po nej už bude nasledovať len transportná etapa, časovka a slávnostný dojazd na Elizejské polia. Pretekári bojújúci o popredné miesto v celkovej klasifikácii, ktorí nie sú veľkými kamarátmi s časovkou, tak majú poslednú možnosť niečo v kopcoch na svojich rivalov získať. Posledná z troch pyrenejských etáp meria 145,5 kilometrov a vedie z Pau do Hautacam. Prvých 65 kilometrov sa pôjde prevažne po rovine, ak nerátame dve horské prémie tretej kategórie. Vrchol prvej z nich sa nachádza na 28 kilometri. Druhý výstup tretej kategórie, na ktorého vrchole získa víťaz dva body do bodkovanej klasifikácie, je pripravený na 56 kilometri. Tesne po zjazde z Côte de Loucrup bude nasledovať rýchlostná prémia. Etapa sa následne prehupne do svojej druhej polovice, v ktorej to už nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou, ale poriadna horská zaberačka. Na 65 kilometri sa začína stúpanie na monumentálny a legendárny vrch Col du Tourmalet, bez ktorého si mnohí už Tour de France ani nevedia presadiť. Tourmalet má vrchol položený 2115 metrov nad morom. Po zjazde z neho budú musieť pretekári absolvovať ešte cieľové stúpanie na Montée du Hautacam. To je oproti Tourmaletu síce o niečo kratšie, no takisto je zaradené do najvyššej HC kategórie a nakoľko je na jeho vrchole zároveň aj cieľ, získa pretekár, ktorý ho zdolá ako prvý okrem etapového vavrínu aj 50 bodov do vrchárskej súťaže. Najlepší etapový pretek sveta a troj týždňové dobrodružstvo sa pomaly, ale isto chýli ku svojmu kopcu a na jeho aktuálnom ročníku nás čakajú posledné z najťažších kopcov. Rozhodne si vrchárske gala predstavenie nenechajte ujsť.

    Prehľad horských a rýchlostných prémii

    1. horská prémia tretej kategórie, 28 km Côte de Bénéjacq, 2,6 kilometrov dlhé stúpanie s priemerným prevýšením 6.7%

    2. horská prémia tretej kategórie, 56 km Côte de Loucrup, 2,0 kilometrov dlhé stúpanie s priemerným prevýšením 7%

    3. horská prémia HC kategórie, 95,5 km Col du Tourmalet (2 115 m) Souvenir Jacques Godde, 17,1 kilometrov dlhé stúpanie s priemerným prevýšením 7.3%



    4. horská prémia HC kategórie, 145,5 km Montée du Hautacam (1 520 m), 13,6 kilometrov dlhú stúpanie s priemerným prevýšením 7.8%



    Rýchlostná prémia 61,5 km Trébons
     
    Priebežné poradie po 17.etape:

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 76:41:28
    2. Alejandro Valverde Belmonte (Movistar) +5:26
    3. Thibaut Pinot (FDJ.fr) +6:00
    4. Jean-Christophe Peraud (AG2R) +6:08
    5. Romain Bardet (AG2R) +7:34
    6. Tejay Van Garderen (BMC) +10:19
    7. Bauke Mollema (Belkin) +11:59
    8. Laurens Ten Dam (Belkin) +12:16
    9. Leopold König (NetApp) +12:40
    10. Pierre Rolland (Europcar) +13:15
    ----------------------
    27.Peter Velits (BMC) +53:48
    61. Peter Sagan +2:22:14


    Žltý dres: Vincenzo Nibali (Astana)
    Zelený dres: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkovaný dres: Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
    Biely dres: Thibaut Pinot (FDJ)
    Červené tričko pre najagresívnejšieho jazdca etapy:
    Romain Bardet (AG2R)
     
    Cyklisti majú za sebou slávnostný štart a momentálne sa presúvajú cez neutrálnu zónu na prvý kilometer dnešnej etapy.
     
    Momentálne počasie jazdcom praje, pretože na štarte je slnečno a 26 stupňov Celzia. V závere etapy sa však očakáva hmla na vrcholoch stúpaní a dočkať sa môžeme aj búrok.
     
    18. etapa Tour de France 2014 z Pau do Hautacamu bola odštartovaná.
     
    144,0
    Na dnešný štart sa postavilo 166 pretekárov, čo znamená, že počas doterajšieho priebehu Tour muselo odstúpiť 32 cyklistov.
     
    142,0
    Mesto Pau, kde sa dnes štartovalo je tradičnou zastávkou na trase Tour de France. Stará dáma tadiaľ prechádza takmer pravidelne. Pau leží len 195 m.n.m, no cyklisti vedia, že po krátkej rovine prídu vždy tvrdé kopce. Naopak cieľový Hautacam je pomerne netradičnou destináciou, keďže tu bola Tour doteraz len štyrikrát.
     
    140,0
    Do úniku sa aj dnes bude chcieť dostať množstvo jazdcov, no musíme si chvíľu počkať, aby sa vpredu vytvorila stabilnejšia skupina.
     
    139,0
    Obhajca minuloročného víťazstva Chris Froome sa pomaly dáva dokopy a športový riaditeľ Sky povedal, že Vuelta by pre neho mohla byť dobrou možnosťou na návrat.
     
    137,0
    Na čelo sa teraz dostal domáci miláčik Sylvain Chavanel, ktorý chce zvýšiť tempo a zároveň sa dostať do úniku. Za ním je však celý pelotón.
     
    136,0
    Dopredu sa chce dostať veľké množstvo cyklistov. Na úplnom čele sú zatiaľ Oss s Huzarskim, no za nimi sa vydávajú ďalší jazdci.
     
    135,0
    Pelotón znížil svoju rýchlosť. Vpredu sa pravdepodobne vytvorí veľká skupina, pretože za Ossom a Huzarskim bolo približne 15 jazdcov.
     
    133,0
    Hlavný balík so všetkými favoritmi stráca na vedúcu dvojicu už viac ako minútu. Stále sa však nespojili dve skupiny vpredu.
     
    131,0
    Únik sa konečne zrovnal. Na čele je momentálne 20 cyklistov. Sú medzi nimi Kadri, Izaguirre, Machado alebo Oss.
     
    129,0
    Vrchári dnes majú poslednú šancu zabojovať o etapové víťazstvo. Zajtra je na cyklistov pripravená rovinatá etapa, v sobotu je na programe časovku a v nedeľu tradičný záver v Paríži.
     
    128,0
    Do úniku sa dostal aj francúzsky šprintér Bryan Coquard, ktorý chce získať 20 bodov na prémii a priblížiť si druhé miesto v boji o zelený dres.
     
    126,0
    Okrem Coquarda sú vpredu aj ďalší dvaja jazdci Europcaru. Kevin Reza a Thomas Voeckler, ktorý bude dnes opäť zabávať domácich fanúšikov v ťažkých stúpaniach.
     
    124,0
    Kompletné zloženie dnešného úniku: Mikel Nieve (Sky), Jesus Herrada a Jon Izaguirre (Movistar), Jurij Trofimov (Kaťuša), Alessandro De Marchi a Marco Marcato (Cannondale), Lars Boom (Belkin), Jan Bakelants (OPQS), Blel Kadri (AG2R), Matthieu Ladagnous (FDJ), Daniel Oss (BMC), Bryan Coquard, Kévin Reza a Thomas Voeckler (Europcar), Julien Simon (Cofidis), Sylvain Chavanel a Marcel Wyss (IAM), Bartosz Huzarski a Tiago Machado (NetApp) a Florian Guillou (Bretagne).
     
    122,0
    Rozdiel medzi pelotónom a vedúcou skupinou sa blíži k trom minútam, pretože Astana nemá veľký záujem znižovať túto stratu.
     
    120,0
    Najlepšie postaveným pretekárom z úniku je Rus Jurij Trofimov. Jazdec Kaťuše stráca na Nibaliho 28 minút a v celkovom poradí mu patrí 14. priečka. Okrem neho je v Top 20 aj Španiel Mikel Nieve. Pretekár tímu Sky je aktuálne na 19. mieste so stratou 36 minút.
     
    119,0
    Dnešná etapa dostala prívlastok horská, pretože v nej cyklisti zdolajú dve náročné stúpania, Col du Tourmalet a Hautacam. Pre vrchárov je na prémiách pripravených spolu 79 bodov, z toho 50 v cieľovom kopci. Dĺžka kategorizovaných stúpaní je 35,3 kilometra s priemerným sklonom 7,5%. Dovedna dnes jazdci nastúpajú 4 500 výškových metrov.
     
    118,5
    Vedúca skupina už stúpa na prvú horskú prémiu dnešného dňa na Côte de Bénéjacq, kde víťaz získa dva body. V pelotóne stále pracuje Astana, ktorá udržuje trojminútový rozdiel medzi skupinami.
     
    117,5
    Prudký, ale krátky kopec majú cyklisti na čele za sebou. Víťazom prvej prémie 18. etapy sa stal Bartosz Huzarski z NetAppu.
     
    115,0
    Náskok pretekárov v úniku sa zvýšil na štyri minúty. Astana nechcela v prvom kopci zničiť šprintérov, a tak zvoľnila tempo.
     
    114,0
    1. horská prémia tretej kategórie – Côte de Bénéjacq:

    1. Bartosz Huzarski (NetApp) – 2 body
    2. Kevin Reza (Europcar) – 1
     
    112,0
    Lotto-Belisol chcelo na TdF 2014 vyhrať rovinatú etapu s Andrem Greipelom a zároveň sa umiestniť vysoko s Jurgenom Van den Broeckom. Belgičan však nedokáže držať krok s najlepšími, pretože ho stále trápi infekcia. Napriek tomu môže byť tento celok veľmi spokojný, keďže Greipel dokázal ovládnuť 6. etapu a Tony Gallopin zvíťazil v 11. etape. Druhý menovaný sa navyše počas jedného dňa obliekol do žltého dresu.
     
    110,0
    Na trati dnešnej etape už nie je ani Heinrich Haussler, ktorý musel odstúpiť z tohtoročnej Tour. Austrálčana trápili v noci žalúdočné problémy, a tak sa rozhodol nepokračovať.
     
    108,0
    Astana ide na rovine rýchlo a nechce, aby sa rozdiel medzi pelotónom a vedúcou skupinou zvýšil. Momentálne je náskok úniku 4:15.
     
    105,0
    Po dlhej dobe sa na Tour de France výraznejšie presadzujú aj domáci pretekári. Momentálne sú v prvej päťke až piati francúzski cyklisti. Na treťom mieste je aktuálne Thibaut Pinot, hneď za ním figuruje J-C. Péraud a piate miesto patrí Romainovi Bardetovi.
     
    103,0
    Astana pracuje na čele pelotónu veľmi aktívne a postupne znižuje stratu na unikajúcich jazdcov. Vedúca 20-členná skupina má momentálne náskok 3:30.
     
    101,5
    Bočný vietor robí jazdcom problémy. Hlavný balík sa rozdelil na dve skupiny a v tej druhej sa nachádzal aj Bauke Mollema. Všetko sa však rýchlo spojilo.
     
    100,0
    Prvá hodina dnešnej etapy je minulosťou. Cyklisti prešli za úvodných 60 minút 41,7 kilometra.
     
    98,0
    Situácia na trati sa nemení. 20-členný únik zatiaľ nejde úplne na hrane a pelotón si pozorne udržuje trojminútovú stratu na vedúcu skupinu.
     
    95,0
    Na jazdcov čakajú posledné pokojné kilometre. Za pár minút sa začne stúpanie na 2. horskú prémiu dnešného dňa, následne príde šprintérska prémia a po nej výstup na Col du Tourmalet.
     
    93,0
    Okrem súboja najväčších favoritov na celkové umiestnenie bude zaujímavé sledovať aj boj o bodkovaný dres, kde je momentálne prvý Poliak Majka. Nibali ho však stále môže predbehnúť.
     
    91,0
    Jazdci v úniku už stúpajú na Côte de Loucrup. Na vrchole tejto horskej prémie získa prvý pretekár opäť dva body.
     
    90,0
    Po odstúpení Heinricha Hausllera ostalo v pelotóne 165 pretekárov. Na štarte 101. ročníka ich bolo 198. Spomedzi najväčších favoritov už nie sú v hre Contador, Nibali či Rui Alberto Costa.
     
    89,5
    Víťazom druhej horskej prémie dnešného dňa sa stal Lars Boom z tímu Belkin, ktorý si pripísal 2 body do vrchárskej súťaže.
     
    88,0
    2. horská prémia tretej kategórie – Côte de Loucrup:

    1. Lars Boom (Belkin) – 2 body
    2. Bartosz Huzarski (NetApp) – 1
     
    86,0
    Cyklisti momentálne klesajú z vrcholu stúpania. Čoskoro ich bude čakať šprintérska prémia v obci Trébons.
     
    85,0
    Pelotón v kopci opäť spomalil, aby aj šprintéri dokázali udržať kontakt s balíkom až pod Col du Tourmalet.
     
    83,5
    Šprintérska prémia sa podľa očakávania stala korisťou Bryana Coquarda, ktorý získal 20 bodov a poistil si druhé miesto v boji o zelený dres.
     
    82,0
    Astana opäť pridáva na čele pelotónu. Jej strata na vedúcu skupinu sa však pohybuje na úrovni štyroch minút.
     
    79,0
    Čiernym koňom tohtoročného vydania Tour de France je Francúz Jean-Christophe Péraud, ktorý sa momentálne nachádza v celkovom poradí na štvrtom mieste, ale na druhého Valverdeho stráca 42 sekúnd a na tretieho Pinota dokonca 6 sekúnd. V dnešnej etape tak bude mať 37-ročný Francúz veľkú šancu oboch predbehnúť, keďže v najťažších kopcoch dokázal ako jediný držať krok s Nibalim.
     
    77,0
    Šprintérska prémia – Trébons:

    1. Bryan Coquard (Europcar) – 20 bodov
    2. Matthieu Ladagnous (FDJ) – 17
    3. Lars Boom (Belkin) – 15
    4. Julien Simon (Cofidis) – 13
    5. Bartosz Huzarski (NetApp) – 11
    6. Mikel Nieve (Sky) – 10
    7. Marcel Wyss (IAM) – 9
    8. Daniel Oss (BMC) – 8
    9. Marco Marcato (Cannondale) – 7
    10. Jurij Trofimov (Kaťuša) – 6
    11. Thomas Voeckler (Europcar) – 5
    12. Florina Guillou (Bretagne) – 4
    13. Kevin Reza (Europcar) – 3
    14. Alessandro De Marchi (Cannondale) – 2
    15. Sylvain Chavanel (IAM) – 1
     
    75,0
    Situácia v boji o zelený dres ostáva prakticky nezmenená. Na čele je stále Peter Sagan, ktorý má na svojom konte 408 bodov. Druhý Bryan Coquard získal dnes na prémii 20 bodov, a tak stráca na Slováka 155 bodov. Tretí je aktuálne Alexander Kristoff.
     
    73,0
    Horská prémia na Col du Tourmalet sa ešte nezačala, no cyklisti vpredu už pomaly stúpajú a absolvujú prípravu pred náročným kopcom.
     
    70,0
    Col du Tourmalet je legendárny kopec Tour de France, ktorý sa na najslávnejšom etapovom preteku po prvý krát išiel už v roku 1910. Prvým víťazom horskej prémie na vrchole tohto stúpania bol Octave Lapize. V roku 2010 bol na vrchole Tourmaletu umiestnený aj cieľ etapy, ktorú vyhral luxemburský cyklista Andy Schleck. Tourmalet bol zaradený do jednej z etáp aj na Tour de France pred dvomi rokmi. Horskú prémiu na ňom ovládol Thomas Voeckler, ktorý sa aj dnes nachádza v úniku a tento svoj úspech sa bude určite snažiť zopakovať.
     
    69,0
    Práve miláčik francúzskych fanúšikov Thomas Voeckler, ktorý je pri šliapaní na stúpania povestný svojimi grimasami, mal nejaké problémy, kvôli ktorým si musel z vedúcej skupinky zacúvať do kólony ku svojmu tímovému autu. Bez problémov sa však do uniknutšej skupinky dokázal rýchlo vrátiť.
     
    68,0
    Pretekári z úniku sa nachádzajú na úpätí Tourmaletu, na ktorý o malý moment začnú stúpať. Náskok vedúcej skupinky, na ktorej čele sa pohybuje Daniel Oss, sa pohybuje okolo hranice troch minút a tridsiatich sekúnd.
     
    67,0
    Tempo skupinky utečencov určuje na začiatku náročného stúpania Kevin Reza, ktorého úlohou je pracovať pre Thomasa Voecklera.
     
    66,5
    Okamžite, ako sa začala dvíhať cesta sa početná vedúca skupinka rozdelila približne na dve polovice. Zatiaľ to však nie je žiadna veľká medzera, a tak ešte nemôžeme tvrdiť, že sa nám únik rozbil.
     
    65,1
    V hlavnom balíku nenastala žiadna zmena. Na čele sú zoradení takmer všetci pretekári Astany, ktorí určujú tempo celého pelotónu. V popredí sa pohybujú aj francúzske tímy FDJ, či AG2R.
     
    64,2
    Peter Sagan zatiaľ zvláda tempo udávané Astanou bez najmenších problémov. Drží si zadné koleso žltého muža Vincenza Nibaliho.
     
    63,5
    Na čele celého preteku nám už ostala len sedemnástka utečencov. Ako prvý odpadol Bryan Coquard, čo sa však vzhľadom na vrchárske schopnosti francúzskeho špurtéra, dalo očakávať.
     
    62,7
    Drobné nepríjemnosti postihli aj Tonyho Martina, ktorému muselo byť vymenené koleso bicykla. Nemecký pretekár sa nám v posledných etapách vôbec neukazoval, no jeho deň ešte len príde v sobotu, kedy je na programe individuálna časovka. V tej je pretekár tímu Omega Pharma-Quick Step jasným favoritom.
     
    62,0
    Vo vedúcej skupinke máme prvý atak, o ktorý sa postaral Sylvian Chavanel. Francúzsky pretekár, ktorý už v minulosti raz na Tourmalete prémiu vyhral, si dokázal vypracovať slušný náskok.
     
    61,4
    Početná skupinka nachádzajúca sa pred pelotónom sa nám pomaličky začína triediť. Výraznejšie selekcie čakáme s blížiacim sa vrcholom stúpania nielen v úniku, ale aj v hlavnom balíku.
     
    60,9
    Chavanel si pred svojimi kolegami z úniku dokázal vypracovať už bezmála štyridsať sekundový náskok. Za Francúzom sa zo skupiny prenasledovateľov vydali ďalší dvaja borci.
     
    60,0
    Z pelotónu už začínajú odpadávať tí menej odolní šprintéri, ako André Greipel, Marcel Kittel, či Arnaud Demáre.
     
    59,4
    Vyzerá to tak, že na čele pretekov sa nám usadí trojica pretekárov. Chvanela totiž už zozadu dostihli Mikel Nieve (SKY) s Blelom Kadrim (AG2R), ktorý už v tohtoročnej edícii dokázal vyhrať jednu etapu, dva krát sa stal držiteľom červeného čísla a je tak horúcim favoritom na zisk primátu pre najbojovnejšieho pretekára celej Tour.
     
    58,8
    Veľké trápenie v Pyrenejach zažíva poľský pretekár Michal Kwiatkowski. Ten sa síce predvčerom dokázal posunúť na deviate miesto celkovej klasifikácie, no včera výrazne stratil a dnes odpadol z hlavného balíka medzi prvými.
     
    58,0
    Nieve s Kadrim cez Chavanela preleteli a na čele pretekov sa nám tak osamostatnila dvojica pretekárov. Skúsený Francúz to vyskúšal, no evidentne na to dnes výkonnostne nemal. Jazda tímu IAM pohltila už aj skupina prenasledovateľov, ktorú ťahá De Marchi s Marcatom z Cannondale-u.
     
    57,0
    Strácať kontakt s pelotónom už začali strácať obaja naši Petrovia. Peťo Velits vo včerajšom úniku vydal veľa síl, a tak dnes opadol skôr, ako sme možno čakali. Peter Sagan sa ešte snaží držať na chvoste hlavnej skupiny, dokonca ide bok po boku s Jurgenom Van Den Broeckom.
     
    56,8
    Skupina prenasledovateľov už ani zďaleka nie je tak početná, ako na začiatku stúpania. Kontakt s ňou stratil aj spolujazdec Peťa Sagana, Marco Marcato.
     
    56,0
    Pretekári z pôvodného úniku po jednom odstupujú a zaradujú sa späť do hlavného poľa, respektíve skupiniek za nimi.
     
    55,7
    Podľa posledných obrázkov zo stúpania to vyzerá tak, že za Nievem a Kadrim v skupinke prenasledovateľov ostala už len trojica pretekárov.
     
    55,1
    V stíhacej skupinke sa dokázala udržať táto trojica: Huzarski (NetApp), Jury Trofimov (Kaťuša) a Alessandro De Marchi (Cannondale). Práve posledný menovaný sa v úniku ukazuje na Tour už po niekoľký krát a spoločne s Kadrim je pravdepodobne najväčším favoritom v súťaži o najbojovnejšieho jazdca celého preteku.
     
    54,8
    Mikel Nieve z tímu Sky sa v dnešnej etape aspoň trošku snaží napraviť zlý dojem z aktuálneho vydania Tour. Britský celok prišiel na Tour s jediným cieľom – doviesť Chrisa Froomea k druhému žltému dresu. Všetci však veľmi dobre vieme, ako to so stále uradujúcim víťazom dopadlo. Richie Port sa nedokázal zhostiť roly náhradného lídra, a tak by Sky bolo veľmi rado aspoň za etapový triumf.
     
    54,0
    Strácať začína už aj Jury Trofimov. Za Nievem a Kadrim tak ostali už len Huzarski s De Marchim. Rozdiel medzi dvoma týmito duami je tridsať sekundový.
     
    53,0
    Vo vedúcej dvojici až doteraz určoval tempo výlučne Mikel Nieve. Až štyri kilometre pod vrcholom Tourmaletu mu prestriedal aj Blel Kadri, ktorý by tak mal mať vo zvyšnom priebehu viac síl.
     
    52,4
    Pelotón už je poriadne preriedený. Ostali v ňom lídri jednotlivých tímov, ktorý majú k dispozícii už len po jednom/dvoch domestikovi. Rozdiel medzi vedúcim duom a skupinou favoritov je približne štvorminútový.
     
    52,1
    Za skupinkou prenasledovateľov, v ktorej sa napokon dokázal Trofimov s vypätím všetkých síl ešte spoločne s De Marchim a Huzarskim udržať, jazdí s minútovou stratou Thomas Voeckler.
     
    52,0
    Jedna zo sprievodných motoriek musela krotiť divákov pri trati, ktorí sú často ako utrhnutí z reťaze a cyklistom príliš situáciu neuľahčujú.
     
    51,5
    Kadri sa stále drží v háku za Nievem, ktorý ide skutočne strojové tempo. Manko skupiny prenasledovateľov dokonca narástlo na hranicu jednej minúty. Pelotón je oproti vedúcemu duu pozadu o viac ako štyri minúty.
     
    50,2
    Vedúca dvojička ide naozaj fantasticky. Jej náskok voči skupine prenasledovateľov, ako aj hlavnému poľu neustále narastá.
     
    50,0
    25 bodov do súťaže vrchárov ukoristil Blel Kadri, ktorý pomyselnú pásku na vrchole Tourmaletu preťal ako prvý. Mikel Nieve, ktorý odtiahol prakticky celý kopec, už v závere na francúzskeho kolegu z úniku nestačil.
     
    49,0
    Pretekárov teraz bude čakať tridsať kilometrový zjazd, v ktorom možno očakávať atak Romaina Bardeta bojujúceho o biely dres s krajanom Thibautom Pinotom.
     
    47,2
    Na vrchol kopca sa už blíži aj skupina hlavných favoritov, ktorú vedie Michal Scarponi. Nibalimu už k dispozícii ostal len tento taliansky domestik, ktorý by bol vo väčšine ostatných tímov lídrom.
     
    45,2
    V poslednom stúpaní dnešného dňa sa rozhodne aj o držiteľovi vrchárskeho dresu. Momentálne vedúceho Majku už môže z bodkovaného dresu vyzliecť už len Vincenzo Nibali, ktorý by sa v prípade víťazstvo v dnešnej etape posunul na prvé miesto.
     
    42,0
    V zjazde zaznamenávame atak druhého muža celkového klasifikácie Alejandra Valverdeho, ktorý sa dokázal odpútať od ostatných favoritov. Ku španielskemu borcovi tím Movistar okamžite stiahol dvoch pretekárov, ktorí boli v pôvodnom úniku. Zaujímavý taktický manéver.
     
    40,0
    Možno očakávať, že to Astana tak nenechá. Nibali má aj tak komfortný náskok a nemusí sa zbytočne za každú cenu snažiť Valverdeho náskok sťahovať.
     
    37,0
    Valverde sa už pripojil ku dvojici svojich tímových kolegov. Pred Nibaliho skupinou majú náskok dvadsiatich sekúnd a v zjazde sa snažia ísť, čo to dá.
     
    35,0
    Pri Vincenzovi Nibalim by sa mali nachádzať všetci pretekári z Top 10 celkovej klasifikácie. Videli sme v jeho skupinke Van Garderena, Rollanda, či Perauda.
     
    32,5
    Náskok Valverdeho nenarastá, v týchto momentoch dokonca o niečo klesol. Atak Movistaru bol síce sympatický, no pravdepodobne nevyjde úplne podľa predstáv.
     
    28,9
    V zjazde náskok vedúceho dua Nieve-Kadri mierne klesol. Stále však majú títo borci k dobru pred skupinkou prenasledovateľov viac ako minútový náskok. Hlavní favoriti sú pozadu o bezmála tri minúta a štyridsať sekúnd.
     
    27,5
    Alejando Valverde si už veľmi dobre uvedomuje, že jeho atak v zjazde očakávané ovocie neprinesie. Skupina okolo Nibaliho už skupinku španielskeho borca, do ktorej sa zapojil aj Voeckler, dostihla.
     
    26,3
    Dlhočizný zjazd spôsobil, že si dokázali skupinu favoritov doraziť zozadu viacerí pretekári, ktorí na stúpaní odpadli. Za vedúcim duom a trojicou prenasledovateľov tak jazdí celkom početné pole hlavných favoritov.
     
    24,0
    Valverdeho atak príliš do karát nezahral ani vedúcej dvojičke. Tá mala celkom slušný náskok, ktorý však pre výraznejšiu prácu favoritov klesol o minútu a pol. Momentálne sa už pohybuje pod hranicou troch minút. Vôbec teda nie je isté, že si to Nieve s Kadrim rozdajú o etapové víťazstvo.
     
    21,4
    3. horská prémia HC kategórie – Cole du Tourmalet

    1. Blel Kadri (AG2R), 25
    2. Mikel Nieve (Sky), 20
    3. Yuriy Trofimov (Katusha), 16
    4. Alessandro De Marchi (Cannondale), 14
    5. Bartosz Huzarski (NetApp), 12
    6. Julien Simon (Cofidis), 10
    7. Daniel Oss (BMC), 8
    8. Jan Bakelants (OPQS), 6
    9. Jon Izaguirre (Movistar), 4
    10. Jesus Herrada (Movistar), 2
     
    19,5
    Skupina prenasledovateľov vedúceho dua sa v zjazde takisto rozrástla. Doraziť si ju dokázali Jan Baklentas (Omega Pharma-Quick Step) spoločne s Danielom Ossom (BMC Racing).
     
    17,0
    Nieve s Kadrim sa s náskokom tesne prevyšujúcim hranicu dvoch minút blížia k úpätiu cieľové stúpania, ktoré bude posledným z kategórie tých najnáročnejších na 101. ročníku Starej Dámy.
     
    14,0
    Vedúce duo vstupuje na cieľové stúpanie s náskokom deväťdesiatich sekúnd, čo smerom k ambícii vyhrať etapu nie je pre Nieveho s Kadrim pozitívna informácia.
     
    12,7
    Tempu skupiny prenasledovateľov už niektorí pretekári nestačia. Alessandro De Marchi šliape poriadne do pedálov, zachytiť sa ho dokázal len Trofimov s Huzarskim.
     
    12,0
    Mikel Nieve má dnes podľa všetkého podstatne lepšie nohy ako Blel Kadri. Nielenže španielsky pretekár odtiahol na čele prechádzajúce stúpanie, v tom aktuálnom nechal Kadriho bez väčších problémov za sebou.
     
    11,6
    De Marchi už ostal za Nievem s Kadrim len v spoločnosti Huzarskiho. Pelotón je zatiaľ ešte celkom početný, no očakávame v ňom opäť výraznejšie delenia.
     
    11,0
    Alessandro De Marchi (Cannondale) sa obzrel za seba, kde videl rútiť sa skupinu hlavných favoritov. Jeho mávnutie rukou hovorí za všetko.
     
    10,0
    Zo skupinky favoritov nastúpil Chris Horner, ktorý vlani vyhral ako štyridsiatnik Vueltu. Atak skúseného pretekára zachytil len Vincenzo Nibali, ktorý sa už takto skoro po začiatku stúpania odpútal od svojich ostatných konkurentov.
     
    9,0
    Hornera s Nibalim sa snaží zachytiť Blel Kadri, ktorý však tempu tejto dvojice dlho pravdepodobne stačiť nebude. Mikel Nieve má na čele etapy pred Nibalim náskok 48 sekúnd.
     
    8,7
    Vincenzo Nibali sa už zbavil aj Chrisa Hornera. Na podobný obrázok sme neboli z posledných rokov zvyknutý. Líder celkovej klasifikácie si väčšinou svoju pozíciu stráži, no taliansky pretekár neustále atakuje.
     
    8,4
    Taliansky žralok ide naozaj famózne. Za pár stoviek metrov si dokázal vytvoriť na Valverdeho a spol. veľmi zaujímavý náskok. O chvíľku pôjde Nibali aj cez Nieveho.
     
    8,0
    Táto situácia nemôže nechať chladného ani Rafala Majku, ktorý musí útočiť. Nibali totiž vážne útočí na jeho červený dres.
     
    7,5
    Rafal Majka nastúpil skupine favoritov, pred ktorou si dokázal vytvoriť slušný náskok. Ak by Poliak vyšiel na kopec na druhom, treťom mieste, tak by si líderskú pozíciu v súťaži vrchárov udržal.
     
    6,4
    Vincenzo Nibali si ide v tomto náročnom stúpaní svojim strojovým tempom, ktorým len dokazuje, že na aktuálnom ročníku nemá konkurenciu.
     
    5,3
    Nibali má pred Majkom takmer minútový náskok. Líder Astany si ide po štvrtý etapový triumf na 101. ročníku Starej Dámy, ktorý by mu ušiel už len v prípade veľkej krízy v záverečných piatich kilometroch.
     
    5,0
    Skupina hlavných favoritov sa nám už takisto poriadne scedila. Nachádza sa v nej osem pretekárov, medzi ktorými nechýba ani Leopold König.
     
    4,8
    Tempo v momentálne v poradí tretej skupiny sa snažil navýšiť Laurens Ten Dam. Pretekárovi Belkinovi sa nepodarilo uniknúť. Nastúpil však Thibaut Pinot, ktorého sa chytil Van Garderen s Peraudom.
     
    4,5
    Alejandro Valverde atak spomínanej trojice nezachytil, a tak sa jeho druhé miesto v celkovej klasifikácii za Nibalim otriasa v základoch.
     
    4,2
    Alejandro Valverde nemá k dispozícii ani žiadneho svojho pomocníka, takže si musí záverečné štyri kilometre stúpania vytrpieť sám.
     
    3,0
    Zdá sa, že najväčšia kríza už u lídra Movistaru pominula. Valverde zaťal zuby a posunul sa na špicu skupiny, v ktorej sa nachádza Laurens Ten Dam, Bauke Mollema, Romain Bardet, či Leopold Konig.
     
    2,5
    Majku už má na dohľad trojica Van Garderen, Pinot a Jean-Christophe Peraud, ktorá pravdepodobne pôjde cez poľského pretekára. Aj v tomto prípade by sa však poľský pretekár stál víťazom vrchárskej súťaže.
     
    2,3
    V súboji o druhé miesto to bude v dnešnom cieli veľmi zaujímavé. Pinot s Peraudom výrazným spôsobom útočia na Valverdeho pozíciu. V prospech španielskeho pretekára však hovorí fakt, že je v porovnaní s francúzskymi pretekármi omnoho lepším časovkárom.
     
    2,0
    Vincenzo Nibali si od svojho nástupu sedem kilometrov pod vrcholom cieľového kopca Montée du Hautacam ide prakticky vlastný pretek a o etapový triumf by ho pripravila už len nejaká nepredvídateľná udalosť.
     
    1,0
    Rafal Majka sa dokázal zavesiť za skupinu trojice prenasledovateľov, a tak sa už dnes v cieli môže tešiť z víťazstva celkovej klasifikácie o najlepšieho vrchára.
     
    Cieľ
    Vincenzo Nibali po štvrtý krát na 101. edícii Tour de France dvíha ruky nad hlavu na znak víťazstva v etape. Taliansky líder Astany ešte viac zvýraznil svoju už tak suverénnu pozíciu na čele celkovej klasifikácie.
     
    Cieľ
    Štvorica prenasledovateľov si to v cieli o druhé miesto rozdala v špurte, v ktorom mal viac síl ako Rafal Majka len Thibaut Pinot.
     
    Cieľ
    Do cieľa prišiel teraz už aj Alejandro Valverde, ktorého v celkovej klasifikácii preskakuje Pinot s Peraudom. Pred časovkou to tak bude mimoriadne zaujímavé!
     
    Cieľ
    Ďalší skvelý výsledok dnes zaznamenal Leopold König, ktorý prišiel do cieľa dnešnej etapy na ôsmom mieste.
     
    Vincenzo Nibali rozdáva v cieli úsmevy na všetky strany. Taliansky pretekár je v družnej debate s Alexandrom Vinokurovom – bývalým skvelým pretekárom a momentálne športovým riaditeľom Astany.
     
    Cenu pre najagresívnejšieho jazdca etapy pretekári udelili Mikelovi Nievemu. Pre tím Sky je to však slabá náplasť.
     
    Výsledky 18. etapy

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 4:04:17
    2. Thibaut Pinot (FDJ) +1:10
    3. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) +1:12
    4. Jean Christoph Peraud (AGR2) +1:15
    5. Tejay van Garderen (BMC) +1:15
    6. Romain Bardet (AGR2) +1:53
    7. Bauke Mollema (Belkin) +1:57
    8. Lepold König (NetApp) +1:57
    9. Haimar Zubeldia (Trek) +1:59
    10. Alejandro Valverde (Movistar) +1:59
    ...........................................
    85. Peter Velits (BMC) +24:39
    87. Peter Sagan (Cannondale) +26:29


    Priebežné poradie po 18. etape

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 80:45:45
    2. Thibaut Pinot (FDJ) +7:10
    3. Jean-Christophe Péraud (AG2R) +7:23
    4. Alejandro Valverde (Movistar) +7:25
    5. Romain Bardet (AG2R) +9:27
    6. Tejay Van Garderen (BMC) +11:34
    7. Bauke Mollema (Belkin) +13:56
    8. Laurens ten Dam (Belkin) +14:15
    9. Leopold König (NetApp) +14:37
    10. Haimar Zubeldia (Trek) +16:25
    ...........................................
    28. Peter Velits (BMC) +1:18:17
    63. Peter Sagan (Cannondale) + 2:48:43


    Žltý dres: Vincenzo Nibali (Astana)
    Zelený dres: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkovaný dres: Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
    Biely dres: Thibaut Pinot (FDJ)
    Červené tričko pre najagresívnejšieho jazdca etapy:
    Mikel Nieve (Sky)
     
    S konštatovaním, že v cieli už máme aj oboch našich Petrov – Sagana a Velitsa, sa s vami lúčime. Ďakujeme vám za pozornosť pri prenose dnešnej poslednej pyrenejskej etapy, v ktorej preukázal svoju jasnú dominanciu Vincenzo Nibali a pozývame vás sledovať aj prenos zo zajtrajška, kedy dostanú šancu opäť špurtéri vrátane nášho Peťa Sagana. Pekný zvyšok večera prajeme. (20:40:54)

    Michal Bakoš

    Tomáš Lengyel