TK národního týmu před Beijer Hockey Games (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference národního týmu před Beijer Hockey Games

cz Streda 31.01.2024, 13:00Tlačové konferencie
     
    Díky za pozornost a u dalšího informačního okénka ze světa hokeje se budu těšit. (14:25:44)
     
    Tisková konference skončila.
     
    Radim Rulík nakonec dodal: "Chci jenom upozornit, že se dnes hraje dohrávka. Ve čtvrtek se hraje, v pátek i v neděli. Může se tedy stát, že se někdo zraní Už se to dvakrát stalo. Měli jsme hráče i z Pardubic, ale zranili se. Na tuto variantu jsme připravení."
     
    Vsadil jste na dynamická dua z klubů. Flynn a Rychlovský či Kovařčíkové. Voženílek s Růžičkou. Je to schéma, kterým se budete řídit, nebo bude složení lajn jinak.

    "Určitě spolu budou hrát Voženílek a Růžička či Kašové, ale Flynn a Rychlovský budou hrát v jiných formacích," prozradil Radim Rulík.
     
    Je v plánu nějaká změna? Nebo uvidíme opět to klasické působení pěti pětek?

    Radim Rulík zmínil: "Nic se nemění."
     
    Stejná otázka na Jana Kováře.

    "Tak Honzu jsme chtěli nominovat již v prosinci, ale měl úraz, takže vypadl z toho. Teď řekl, že je vše v pořádku. Je to typ hráče, kterého chci zkusit s mladšími hráči, ale furt je to stále chytrý a konstruktivní centr," nezastíral Rulík.
     
    V nominaci je Martin Růžička, co vedlo k jeho nominaci?

    "V jeho věku je neskutečně efektivní hráč, který ve svém týmu patří mezi nejlepších 5 nejproduktivnějších hráčů. Takový hráč by měl dostat šanci, aby se ukázal v mezinárodním hokeji. Pokud ty body nejsou měřítkem, ale chceme vidět, jestli se do šancí bude dostávat, nebo je vytvářet. Dříve jsem se podivoval, že takový hráč nedostal ani šanci v těchto turnajích. Určitě nemá smysl ho zkoušet v listopadu, ale ten únor je ideální," řekl trenér reprezentace.
     
    Ondřej Kaše dočkal. Jak probíhaly námluvy?

    Radim Rulík pronesl: "Ten dotaz je položen špatně. On ne že se dočkal, ale je zdravý. Konečně můžeme reprezentovat, on měl být nominován na oba turnaje, ale omluvil se ze zdravotních důvodů. V tuto chvíli ta komunikace proběhla a protože je 100% zdravý, tak v nominaci nic nebránilo.
     
    Jaký je plán s brankáři? Objevil se tam Šimon Zajíček, držíte se linie mladí kluci?

    "Držíme, ale v našich uvahách byl i Jakub Langhammer. Jeli jsme tam osobně s Ondřejem Pavelcem, ale zjistili jsme, že nehrál. Takže z toho zdravotního důvodu a to, že není pravidelně v zápřahu, jsme odpustili od nominace. Takže jsme zvolili brankáře, kteří jsou více vytíženi," reagoval Radim Rulík.
     
    Teď nastal prostor na dotazy.
     
    "Tím spojení trenérů bylo také dbáno na to, aby trenérské štáby byly vybaveny různými analytickými a skautskými systémy, což je skvělé. V minulosti ta možnost nebyla a vše si to aktuálně sedlo. Vše vidíme na výsledcích. Je to také kompaktností trenérů, protože Radim Rulík pořádá každou středu trenérské porady a vypadá to, že se daří jak lidsky, tak herně dosahovat dobrých výsledků. Opravdu se pracuje velmi intenzivně. Všechny české národní týmy mají podobné podmínky, ať už se to týká stravy či vybavení," doplnil situaci z organizačně technické stránky Milan Hnilička. Prezident českého hokeje dodal: "My potřebujeme medializovat český hokej. Jsme zvyklí i na kritiku. Je důležité, aby ta mládež dorůstala velmi dobře, aby měla dobré podmínky. My jsme v současné době zhruba za 7,8 mil. Kč dali hokejové hole všem klubům, které mají ročníkově soutěže bráno níže od Extraligy. Pomohli jsme klubům zvýšit kvalitu vybavení, byly to hole za 5 tisíc Kč, ale my je vyjednali za jinou cenu, to je strategie svazu. Samozřejmě to má dopad, protože jsou to kvalitní hole, se kterými chtějí hráči hrát, protože je taková doba, v níž mladí nechtějí hrát s levnými holemi. Také budeme investovat do klubu nižších, které mají smíšenky, tedy dva ročníky v jedné kategorii. Tam to bude v hodnotě 5 mil. Kč. Myslíme na hokej v celém měřítku, protože někde ti hokejisti začínají."
     
    Došlo také na výsledky mládežnických reprezentací 2023/2024:

    U20 – MSJ 2024 3. místo ve Švédsku
    U18 – Turnaj pětí zemí ve Švýcarsku 1. místo
    U17 – Turnaj pětí zemí ve Finsku 1. místo
    U16 – Turnaj pětí zemí ve Švýcarsku 1. místo
    U16 – YOG V Jižní Koreji Finále
    Ženy U18 – MS žen U18 2024 ve Švýcarsku 2. místo
    Ženy U16 – Turnaj čtyř zemí v Hodoníně 1. místo
     
    Slovo si vzal trenér české hokejové reprezentace, které mířilo na nadcházející turnaj.

    "My jsme první dva turnaje, když se budeme bavit o útočnících, tak jsme nominovali 19 útočníků, ale turnaje se účasní 15. Dá se říct, že jsme oproti prvnímu turnaji zařadili 4 nové útočníky. U obránců je to podobné. Nabízely možnosti. Udržet těch 19 útočníků a z těch 19 vybrat znova 15 a jet na další turnaje, to samé u obránců. Má to své výhody v tom, že ti hráči na sebe více zvyknou, protože spolu budou hrát další turnaj. Ale víme, že se blíží konec sezóny, a to znamená play off, hodně zápasů na hraně. Samozřejmě nemáme jistotu, že hráči ve zdraví to play off přežijí. Máme tam hodně hráčů, kteří hrají na čele ve svých ligách, ať už je to ve Finsku či Švédsku a Česku. Je tam předpoklad, že mnoho hráčů půjde do semifinále či finále a to přináší i zranění. Zvolili jsme cestu, že se podíváme na další hráče. Zařadili jsme konkrétně 9 nových útočníků a 2 nové obránce. Chceme vidět i další hráče, protože jsme si z prvních dvou turnajů udělali obrázek a kostru, ale musíme mít i další varianty, protože ten konec sezóny přináší zranění a úvanu. Chceme mít alternativu na každé to místo v týmu," pronesl Radim Rulíkm, na kterého navázal Petr Nedvěd s pohledem na situaci v zámoří: "Já to vnímám velice pozitivně, všichni hráči mají zájem na mistrovství světa přijet, jejich postoj byl velmi pozitivní. Během výjezdu jsem sledoval zápasy Islanders x Toronto, Flyers x Senators, Flyers x Dallas, Devils x Las Vegas, Boston x Carolina a New Jersey x Tampa Bay či Columbus x Vancouver. Ondřej Palát se vrátil po zranění do sestavy New Jersey. Dal jeden gól a měl jednu nahrávku, hrál 14 minut. Po tom zranění bylo vidět, že už je stoprocentní. Vítek Vaněček také nastoupil a nemá to momentálně jednoduchý, protože i když dostal 5 gólů proti Vegas, tak tam těch šancí bylo mnohem více. Nejlepším hráčem v zápase v Boston vs. Carolina byl Martin Nečas, kterého byl plná led. Pavel Zacha si odehrál svoje, David Pastrňák nedal gól, ale hraje výborně. Má skvělou formu. V Columbusu jsem chtěl vidět Davida Jiříčka, který ale nehrál. Columbus nemá šanci jít do play off, a tak nechápu, že nemjaí prostor, aby obehrávali takového obránce. Filip Hronek byl jedním z nejlepších obránců na ledě. Uvidíme, jak se to ale pro play off NHL vyvrbí. Dominik Kubalík nehrál, má malý ice time, takže si myslím, že je na cestě ven. Radek Faksa je vynikající hráč, který má v Dallasu svou pozici. V národním týmu už byl, takového hráče chce každý trenér, pokud chcete vyhrát. Stejný typ hráče je David Kämpf."
     
    Nominace Radima Rulíka na Švédské hokejové hry 2024:

    Brankáři:
    Jakub Málek
    Šimon Zajíček

    Obránci:
    Michal Kempný
    FIlip Král
    Jakub Galvas
    Mikuláš Hovorka
    Filip Pyrochta
    Libor Hájek
    Petr Zámorský
    Jan Košťálek
    Martin Jandus
    Daniel Gazda

    Útočníci:
    Jan Kovář
    Ondřej Kaše
    David Kaše
    Jakub Rychlovský
    Ondřej Beránek
    Michal Kovařčík
    Ondřej Kovařčík
    Daniel Voženílek
    Šimon Stránský
    Oscar Flynn
    Lukáš Radil
    Martin Růžička
    Lukáš Jašek
    Roman Horák
    Jan Bambula
     
    Prozrazen byl i program českého celku:

    5.2. 2024 (Praha) – 17:00 – 18:30 trénink ve Sportovní hale Fortuna
    6.2. 2024 (Praha) – 10:00 – 12:00 trénink ve Sportovní hale Fortuna
    7.2. 2024 (Praha) – 10:00 – 11:30 trénink ve Sportovní hale Fortuna, odlet do Karlstadu 15:00.


    Následovat bude již program turnaje.
     
    Český národní tým odehraje všechny zápasy ve Švédsku, a to přesně v Löfbergs Areně, kde je 8 600 míst. Plán zápasů níže:

    8.2. 2024 – Česko x Švédsko 19:00 – ČT Sport
    10.2. 2024 – Česko x Finsko 12:00 – ČT Sport
    11.2. 2024 – Česko x Švýcarsko 12:00 – ČT 2.
     
    Teď se rozebírá přímo Beijer Hockey Games 2024. Půjde o 34. ročník turnaje, přičemž na něm čtrnáctkrát triumfovali domácí Švédové. Český národní tým jej vyhrál naposledy v dubnu 2022.
     
    Klipem si také připomněl úspěch českých hokejistů na švýcarském turnaji Euro Hockey Tour. Češi na Swiss Ice Hockey Games 2023 skončili v tabulce na druhém místě se skóre 8:8, když získali pět bodů za výhru proti Finům 2:1, výhru v prodloužení 3:2 proti Švýcarům, nakonec přišla porážka 3:5 proti Švédsku.

    Průběžně je Česká reprezentace v tabulce EHT 2023/2024 na druhém místě se 14 body. Lepší jsou pouze Švédové, kteří mají bod navíc.

    Karel Geba