koniec udalosti
Tirreno - Adriatico 1.etapa

Vítěz: F. Ganna (INEOS Grenadiers)

Pondelok 06.03.2023, 14:00Cyklistika
     
    Konečné pořadí úvodní etapy:

    1. Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) 12 minut 28 vteřin
    2. Lennard Kämna (BORA – hansgrohe) +28
    3. Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) +31
    4. Michael Hepburn (Team Jayco AlUla) +33
    5. Brandon Mcnulty (UAE Team Emirates) +34
    6. Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) +39
    7. João Almeida (UAE Team Emirates) +41
    8. Andreas Leknessund (Team DSM) +41
    9. Casper Pedersen (Soudal – Quick Step) +47
    10. Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) +48 (16:06:53)
     
    Viděli jsme velmi zajímavou časovku, kterou ale ovlivnilo počasí. Od úvodu pršelo, chvílemi přišly také kroupy, ovšem v samotném závěru vysvitlo sluníčko a trať rychle osychala. Toho závodníci začali využívat a především Filippo Ganna předvedl parádní čas. Italský mistr tak jednoznačně zvítězil a ve druhé etapě pojede v modrém dresu lídra.

    Naopak hluboko mezi poraženými skončili Peter Sagan, jehož den by mohl přijít už zítra, kdy se čeká hromadný dojezd. No a ještě hůře dojel Zdeněk Štybar.
     
    Poslední závodní Valerio Conti už je také v cíli, a tak si můžeme říci, že vítězem úvodní časovky je další Ital – Filippo Ganna!
     
    Filippo Ganna v dresu mistra Itálie jel opravdu skvělou časovku! Člen týmu INEOS Grenadiers porazil Lennarda Kämnu o osmadvacet vteřin. Je téměř jisté, že ve druhé etapě pojede v modrém dresu!
     
    Dalšího lídra evidujeme v cíli a je jím Alexey Lutsenko z Astana Qazaqstan Team, jemuž aktuálně patří osmá pozice. Ovšem na mezičase už byl Ganna, který je v průběžném vedení o deset vteřin.
     
    Mathieu van der Poel není na úplně špici, ale končí zatím na desáté pozici, když ztratil dvaadvacet vteřin. Lídr Alpecin-Deceuninck ale bude spokojený, protože do další části moc neztratil.
     
    Na trati už je také poslední startující, jímž je Valerio Conti z Team Corratec.
     
    Třiatřicetiletý vrchař a další z mužů na celkové pořadí, to je Mikel Landa. Lídr Bahrain – Victorious je v průběžném pořadí až na čtyřicátém místě.
     
    Evidujeme změnu na prvním místě, kam se přesunul Leonard Kämna! Magnus Sheffield s německým soupeřem prohrál pouze o tři vteřiny, a tak to vypadá, že BORA – hansgrohe bude zítra hájit modrý dres!
     
    Dalším, kdo má už časovku za sebou je Enric Mas, který pojede na celkovou klasifikaci. Ovšem je až patnáctý a ztrácí devětadvacet vteřin.
     
    S jedničkou nastupuje do závodu Mathieu van der Poel, který jistě bude chtít zamíchat s kartami v cíli. Tak zhruba za třináct minut uvidíme, zda se mu to povede.
     
    Michael Hepburn jde na druhou pozici, když ztratil jen dvě vteřiny. Málem mohl Zdeněk Štybar a jeho tým hájit modrý dres. Ovšem na trati ještě pár cyklistů je!
     
    Silnice pomalu ale jistě usychá, a tak závodníci v poslední vlně mají obrovskou výhodu. Uvidíme, kdo ji nejlépe využije a případně pojede zítra v modrém dresu pro vedoucího muže.
     
    Thymen Arensman je dalším jezdcem, který umí skvěle časovky. Člen INEOS Grenadiers končí na třetím místě, když na týmového kolegu ztratil osm vteřin.
     
    Průběžné výsledky v cíli

    1. Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) 12 minut 59 vteřin
    2. Brandon Mcnulty (UAE Team Emirates) +3
    3. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +18
    4. Nelson Oliveira (Movistar Team) +18
    5. Aleksandr Vlasov (BORA – hansgrohe) +19
     
    Brandon Mcnulty je druhy, když na svého kolegu z reprezentace ztratil pouhé tři vteřiny. Sledujeme napínavý závod, čemuž pomáhá i aktuální počasí, jelikož přestalo pršet.
     
    Zhruba třicet minut zbývá do konce závodu. Kolem 16 hodiny bychom měli vědět, zda se Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) stane vítězem první etapy.
     
    Až na průběžném 73. místě je Peter Sagan, který na prvního muže ztratil minutu a třináct vteřin. Ještě hůře je na tom Zdeněk Štybar, jenž je pětadevadesátý a ztratil o osm vteřin víc, než jeho slovenský kolega.
     
    Bahrain – Victorious má v cíli dalšího jezdce, jímž je Nikias Arndt, který se zařadil na jedenáctou příčku. Roman Kreuziger bude jistě s výsledkem svého svěřence spokojený.

    Michal Luxa