Tisková konference úseku severské kombinace SLČR (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference úseku severské kombinace SLČR

cz Utorok 06.12.2022, 11:00Tlačové konferencie
     
    Děkujeme vám za pozornost. Oficiální část tiskové konference skončila. (11:20:09)
     
    O ambicích.
    Tereza Koldovská: Největším cílem je juniorské mistrovství v Knadě a pak MS dospělých. Nechci si úplně dávat nějaké cíle, protože pak jsem zklamaný, když e to nepodaří. Udělám maximum, abych dosáhla co nejlepších výsledků.
    Tomáš Portyk: Myslím, že tu budeme mluvit všichni stejně. Potřebujeme se teď hlavně zlepšit, abychom dosahovali dobrých výsledků a zlepšili se.
    Jan Vytrval: Hlavní cíl je pro mě mistrovství světa a uděláme všichni maximum pro to, abychom tam uspěli.
     
    Jan Vytrval: Také jsem v Ruce bodoval, ale nejsem spokojený. Nepovedl se mi přechod na velký můstek a bohužel jsem nenaskákal. Teď v Ramsau věřím, že skoky potrénuju a že se to zlepší.
     
    Tomáš Portyk: V Ruce jsem skončil na bodech, ale spokojen nejsem. Cítil jsem už při posledních trénincích, že to nebylo úplně optimální a v Ruce jsem odvedl to, na co jsem v dané chvíli měl. Teď musím v Ramsau potrénovat, abych mohl bojovat o nějaké lepší výsledky a body.
     
    Tereza Koldovská: O víkendu jsem skončila na 27. a 28. místě. Jsem bohužel hodně zklamaná. Věřila jsem si na umístění do dvacítky, ale nevyšlo to. Musím potrénovat hlavně na skocích.
     
    Marek Šablatura: Příští víkend se Světový pohár nejede, takže budeme trénovat a zaměříme se na skokanskou část. V pátek pojedeme do Ramsau a do pondělí tam budeme skákat.
    Luděk Šablatura: I my pojedeme v pátek do Ramsau a zkusíme tam udělat co nejvíc skoků.
     
    Luděk Šablatura (trenér žen): Jolana odskákala to, na co momentálně má, ale musí ještě zapracovat na běžecké části. Musíme se z těch prvních závodů poučit a zlepšovat se.
    Marek Šablatura (trenér mužů): Bohužel, naše první vystoupení bylo takové, jaké bylo a musíme se z toho poučit. B\lo to velké zklamání. Co nás velmi trápilo a od čeho se to odvíjelo, byla skokanská část, kde jsme s výjimkou Tomáše Portyka skákali velmi špatně. Zanalyzovali jsme si to a postavíme se k tomu čelem. Musíme tvrdě pracovat a zlepšit se.
     
    Tomáš Slavík: MS se uskuteční od 21. února do 5. března. Nově se uskuteční štafetový mix tým za účasti dvou kluků a dvou holek. Jinak se tam uskuteční individuální závod mužů na velkém a středním můstku, týmový závod mužů a individuální závod žen. MS juniorů se uskuteční ve Vancouveru.
     
    Tomáš Slavík: Oproti loňsku došlo k pobížení peněz na přípravu o 15 až 20 procent. Muaíme se s tím nějak poprat. Pomáhá nám ale Dukla a snažíme se to nějak překonat. I s těmi penězi, které máme, můžeme dosahovat dobrých výsledků.
     
    Tomáš Slavík: Začátek sezóny jsme Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Lukáš Daněk a Ondřej Pažout, z žen Tereza Koldovská a Jolana Hradilová. Muži začínali ve finské Ruce, ženy v norském Lillehammeru.
     
    Radek Cikl: Vrcholem sezóny je vystoupení na mistrovství světa v Planici. Jako všichni se potýkáme v právě probíhající krizi s financemi, protože cestování v našem sportu hraje zásadní roli. V létě příprava proběhla tak, jak byla naplánovaná. Samozřejmě, vystoupení kluků v prvních závodech Světového poháru nebyla úplně podle našich představ, ale věřím, že se to zlepší. U žen věříme, že dokážeme dohnat určitou ztrátu a ve spolupráci s oddíly to dokážeme napravit.
     
    Zimní sezona 2022/23 je v plném proudu. Čeští sdruženáři a sdruženářky už vstoupili do kolotoče Světového poháru a získali i první letošní body. Po zastávkách ve finské Ruce a norském Lillehammeru vyhlíží nejen pokračování elitní série závodů v rakouském Ramsau, ale také vrcholy sezóny – mistrovství světa v klasickém lyžování ve slovinské Planici a juniorský šampionát v kanadském Whistleru.

    Čeští sdruženáři na konci listopadu vstoupili do Světového poháru závody ve finské Ruce, kam vyrazila kompletní mužská reprezentace ve složení Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Ondřej Pažout a Lukáš Daněk.

    Výběr pod vedením Marka Šablatury se v nedalekém Rovaniemi připravoval už dva týdny před startem kolotoče elitních závodů, což v pátek přetavili Jan Vytrval a Tomáš Portyk v zisk premiérových bodů za 29., respektive 30. místo. Druhý zmíněný pak víkend zakončil 22. příčkou, tedy doposud nejlepším českým výsledkem aktuální sezony.

    Následně se peleton severské kombinace přesunul do norského Lillehammeru, kde si odbyly premiéru i ženy. Obzvlášť speciální byly závody pro Jolanu Hradilovou, která při svém debutu ve Světovém poháru obsadila dvakrát 29. pozici. Její reprezentační kolegyně Tereza Koldovská si z Norska odvezla 27. a 28 příčku.

    „Premiéru jsem si užila, atmosféra byla super. Jen jsem trochu zklamaná z výsledků. Skokanská část nebyla úplně nejhorší, nicméně rozhodně je stále co zlepšovat,“ popsala své pocity osmnáctiletá sdruženářka.

    Mužům se na stejném místě nepodařilo navázat na finskou zastávku a ani jednou nebodovali. Na nejlepší výsledek dosáhl Jan Vytrval, jenž dokončil sobotní závod na 33. místě.

    Není ale tajemstvím, že reprezentační kouč Marek Šablatura má o poznání vyšší ambice. „Letos to bude těžké, svět samozřejmě nespí. My cílíme na mistrovství světa a budeme se na něj speciálně připravovat. No a tuhle jsem měl sen, že jeden kluků to mistrovství vyhraje. Musíme být ale realisté, víme, že konkurence je obrovská a podmínky jsou i trochu jiné. Každé umístění do desátého místa bude skvělé,“ nechal se slyšet.

    O dojmy z letní přípravy se podělil jeho svěřenec Ondřej Pažout. „Oproti loňsku jsme netrávili tolik času v zahraničí, jezdili jsme spíše na kratší skokanská soustředění. Co se týká běhu, byli jsme dvakrát v Oberhofu v tunelu a v Ramsau na ledovci, kam jezdíme každoročně.“

    Jedním z hlavních tahounů reprezentace by měl letos být Tomáš Portyk. „Chtěl bych udržet stabilní formu na můstku, aby se to směrem k mistrovství světa v Planici jen zlepšovalo. Rád bych se také v sezoně více bavil, protože minulý rok pro mě byl psychicky velice náročný kvůli zranění,“ podotkl závodník, jenž v minulé sezoně nastřádal 81 bodů.

    Program Světového poháru pokračuje 15. prosince v rakouském Ramsau, kde poměří své síly ženy i muži. Prvním vrcholem sezony bude mistrovství světa juniorů v kanadském Whistleru, které se koná od 31. ledna do 4. února. Na nejlepší český výsledek cílí v tamním lyžařském středisku Jiří Konvalinka, jemuž se podařilo letos v březnu obsadit na MSJ v Zakopaném 12. příčku.

    O měsíc později si tituly světových šampionů mezi sebou rozdělí i dospělí závodníci a závodnice, a to ve slovinské Planici, kde se od středy 22. února do neděle 5. března uskuteční 43. mistrovství světa v klasickém lyžování.
     
    Tiskové konference v pražském Radotíně se zúčastní trenéři mužské i ženské reprezentace – Marek a Luděk Šablaturovi, závodníci Tomáš Portyk, Jan Vytrval a Tereza Koldovská, sportovní řediel severské kombinace Tomáš Slavík a ředitel úseku Radek Cikl.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    David Schlegel