Tisková konference úseku běžeckých disciplín SLČR (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference úseku běžeckých disciplín SLČR

cz Streda 26.10.2022, 11:00Tlačové konferencie
     
    Děkujeme vám za pozornost. (11:27:07)
     
    Štěpán Kaliba: Významným vrcholem sezóny bude i MS do 23 let v kanadském Whistleru. Také doufáme, že budeme moci dělat náborové závody na našem územím. Náš servisní kamión se v minulé sezóně stal součástí nehody ve Švédsku a dalo velkou práci ho opravit. Dneska je tady připravený kamión pro novináře pro osobní prohlídku.
     
    Jan Franc: jasným vrcholem sezóny bude mistrovství světa v Planici. Pokud se nám tam podaří uspět, snad bude pak naše situace jednodušší.
     
    Michal Novák: Mrzí mě, že jsem pro nemoc nemohl závodit na MČR na kolečkových bruslích. Naopak jsem moc rád, že jsem se mohl zúčastnit Festivalu Martina Fourcada. Moc jsem si to užil, byla tam parádní atmosféra. K nadcházející sezóně vzhlížím pozitivně, udělal jsem nějaké změny v přípravě, tak doufám, že se to pozitivně projeví.
     
    Kateřina janatová: MČR mi ukázalo, že jdu správným směrem a vidím tam velký progres při srovnání s minulými sezónami. Zatím jde příprava dobře.
     
    Reprezentační tým aktuálně tvoří: Barbora Antošová, Tereza Beranová, Zuzana Holíková, Kateřina Janatová, Adéla Nováková, Petra Nováková, Kateřina Razýmová mezi ženami, mužské družstvo pak tvoří Ondřej Černý, Adam Fellner, Michal Novák, Luděk Šeller.
     
    Hlavní trenér Jan Franc: Přípravu hodnotím pozitivně, jedinou negativní záležitostí bylo, že nám před MČR na kolečkových bruslích většina týmu onemocněla. Teď v Ramsau jsme odvedli spoustu práce a teď nás čeká závěrečné soustředění v Livignu a pak už půjdeme na Světový pohár. Světový pohár na začátku pojede celé reprezentační družstvo, pak zůstanou čtyři nejlepší, jeden závod Světového poháru před Tour de Ski vynecháme.
     
    Vaněk: Pracujeme též na přípravě nového systému pro mládež tak, aby byl efektivnější. Máme velký úkol v podobě zajištění financí, protože peníze do sportu nejsou aktuálně prioritou dnešní republiky. Problémy nám pomáhají řešit naši partneři – Volkswagen užitkové vozy, dlouhá léta nás obléká firma Swix, podařilo se ním získat nově společnost Kooperativa a věřím, že ta spolupráce bude dlouholetá, a nejnověji se nám podařilo uskutečnit spolupráci se společností Oakley. Spolupracujeme také dlouhodobě s Duklou.
     
    Aleš Vaněk: Na mé pozici jsem vystřídal Pavla Bence, další změnou od loňského prosince je příchod Štěpána Kaliby na pozici sportovního ředitele úseku. Dovolte, abych poblahopřál k dnešním narozeninám Michalu Novákovi. Udělali jsme novým trenérem B-týmu Aleše Lejska. B-tým je úzce provázán s áčkem a vše funguje tak, aby případně závodníci z béčka mohli plynule přejít do A-týmu.
     
    Tiskovku uvádí Tomáš Haisl, dále se jí zúčastní Kateřina Janatová, závodníci Michal Novák sportovní ředitel běžeckého lyžování Štěpán Kaliba a předseda úseku Aleš Vaněk.
     
    Progtram v následujících dnech je pro české závodníky hodně nahuštěný. V sobotu se vrátili z rakouského Ramsau, kde trénovali na ledovci Daxhstein, a ještě tento týden vyráží za dalším společným kempem, tentokrát do italského Livigna.
     
    Pak přišlo na řadu mistrovství republiky na kolečkových lyžích, kde ženskou část opanovala Kateřina Janatová. "Já vždy říkám, že to hlavní se odehraje v zimě. Katka Janatová ale jela výborně a potvrdila roli favoritky. Katka Razýmová zase po návratu z mateřské ukázala, že na tom není vůbec zle. Sama avizovala, že už se v zimě chce vrátit k závodům, jestli se jí podaří pořádně natrénovat. Doufám, že se vrátí v co nejlepší formě," komentoval úspěchy obou žen Franc. Mezi muži při absenci nemocného Michala Nováka zanechal velmi dobrý dojem na domácím mistrovství Adam Fellner. "V přípravě je na tom ještě lépe než minulý rok. Ukazoval to ve všech trénincích i závodech a také na mistrovství ČR si to v distanci zkušeně pohlídal," doplnil Franc.
     
    Příprava reprezentantů na novou sezónu se posouvá do své finální fáze. "Zatím jde všechno pole plánu. Během léta jsme absolvovali vysokohorský kemp, pak jsme měli přípravu i v domácích podmínkách na Božím Daru. V září jsme byli v tunelu v Oberhofu, ale tam nám onemocněla polovina týmu, takže to bylo pro nás trenéry trošku nešťastné. Ale byla to asi jediná komplikace během celé přípravy, jinak všechno šlo tak, jak jsme měli naplánované," řekl trenér Franc.
     
    K závodění se vrací Kateřina Razýmová, která po porodu na začátku léta už stihla změřit své síly i na závodní trati. Na mistrovství republiky v běhu na kolečkových lyžích v libereckém Vesci posbírala dokonce dvě stříbrné medaile, zaostala jen za ve výborné formě jedoucí Kateřinou Janatovou. "Jsem příjemně překvapená. Vydržela jsem závodit v konstatním tempu," uvedla. Do Světového poháru však bude moci nskočit až v polovině prosince, jelikož měla během přestávky pozastavenou závodní akreditaci. Místo toho se tak bude prozatím připravovat v rámci Kontinentálního poháru a následně by se měla opředstavit na Tour de Ski.
     
    Změny nastaly také ve složení reprezentačních družstev. Po minulé sezóně skončili Petr Knopp, Jan Pechoušek a Petra Hynčicová. Do ženského týmu se naopak posunuly talentované běžkyně na lyžích Barbora Antošová a Andla Nováková, které s týmem strávily celou letní přípravu a podle slov trenéra France se výborně aklimatizovaly.
     
    Do nové sezóny vstoupí reprezentace s drobnými změnami v trenérském týmu. Jan Franc, který do minulé sezony vedl ženskou část družstva, bude nově zodpovídat také za tu mužskou. Coby hlavní trenér pro oba výběry má k dispozici dva osvědčené parťáky – Vasil Husák je asistentem u mužů, Dušan Augustiňák u žen.
     
    Návrat z rakouského ledovce Dachstein, pár dní doma a zase přesun na další soustředění do italského Livigna. Čeští běžci na lyžích ladí poslední detaily před začátkem nové zimní sezóny. Ta odstartuje poslední listopadový víkend úvodním podnikem Světového poháru ve finské Ruce.
     
    Přeji krásné středeční dopoledne! Vítám vás u tiskové konference úseku běžeckých disciplín SLČR, která započne v 11:00. Přítomni dnes budou mimo jiné reprezentanti Kateřina Janatová, Michal Novák a trenér Jan Franc.

    David Schlegel