Bosna – Čierna Hora 1:0 (kon.) | Fínsko – Rumunsko 1:1 (kon.)
koniec
Fínsko
1:1 (1:0)
Rumunsko
cz Piatok 23.09.2022, 20:45 • Helsinki Olympic Stadium, Helsinky • Liga národov UEFA - Liga B • Skupina 3
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (22:47:15)
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 1:6. Střely mimo: 3:4. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 7:10.
     
    Utkání mezi Finskem a Rumunskem vítěze nepoznalo, skončilo nerozhodným výsledkem 1:1.

    Skóre střetnutí otevřel ve 12. minutě Teemu Pukki, který se trefil tvrdou střelou nártem k pravé tyči. Od inkasovaného gólu ovšem Rumuni hráli výrazně lépe a odměnou jim bylo vyrovnání v 52. minutě, kdy skóroval pokusem z malého vápna Florin Tanase. V koncovce mohli strhnout vedení zpět na svou stranu Finové, avšak Källman zakončoval nepřesně, hlavičku Ivanova zase před brankovou čárou vykopl obránce.

    Remíza hraje do karet spíše Finsku, které zůstává v tabulce třetí o bod před dnešním soupeřem. To znamená, že v posledním utkání Rumunsko musí doma porazit Bosnu a Hercegovinu, zároveň potřebuje, aby Finsko ztratilo body v Černé Hoře.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Zřejmě poslední střelu střetnutí vyprodukoval Andrei Ratiu. Přestože měl poměrně dost času, tak zakončil mimo tři tyče.
     
    90+4
    Kaan Kairinen si poradil s těžkým zpracováním Kamarovy nahrávky. Posléze se otočil čelem k soupeřově bráně, kličku po levé ruce Andrei Ratiu vystihl.
     
    90+3
    Na polovině hřiště fauloval Benjamin Källman. Za zastavení slibně vypadajícího rumunského brejku si vykoledoval žlutou kartu.
     
    90+2
    K vedoucímu gólu Finska moc nechybělo! Nikolai Alho odcentroval od rohového praporku na hlavu Roberta Ivanova, za Radua zaskočil na brankové čáře jeden z jeho spoluhráčů.
     
    90+1
    Střídání v týmu Rumunsko:
    ze hřiště odchází Răzvan Marin, přichází Alexandru Cicâldău.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby pět minut.
     
    89
    Po ubráněném centru Ratiua si odražený balón našel Răzvan Marin, z krkolomné pozice ovšem zakončoval do dobře clonícího konkurenta.
     
    88
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Jere Uronen, přichází Ilmari Niskanen.
     
    87
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Rasmus Schüller, přichází Kaan Kairinen.
     
    86
    Richard Jensen svedl napínavý sprinterský souboj s Georgem Puşcaşem. Pomohl si tělem a pod tlakem vyslal malou domů na Hrádeckého.
     
    85
    Nyní vyzkoušel za obranou najít Källmana Glen Kamara. Ionut Nedelcearu s tímto řešeném počítal, hlavou navíc sklepl balón pro spoluhráče Ratiua.
    84. Källman vypálil těsně vedle pravé tyče
     
    84
    Benjamin Källman schovává ruce v dlaních. Obdržel výbornou nahrávku za obranu od Ivanova, načež si pohrál s obráncem, ale placírkou zakončil vedle pravé tyče.
     
    83
    Zápas může pokračovat. Nikolai Alho vypadá býti v pořádku, zřejmě zvládne odehrát závěrečnou část dnešního utkání.
     
    82
    Po jednom ze soubojů zůstal na trávníku ležet Nikolai Alho. Finský reprezentant si vyžádal lékařské ošetření.
     
    81
    Narážečka mezi Rasmusem Schüllerem a Lucasem Lingmanem se nesetkala s úspěchem. První jmenovaný neuspěl kličkou proti skluzujícímu Ratiuovi.
     
    80
    Răzvan Marin pustil míč za sebe na Nicolaeho Stanciua, který se za velkým vápnem rozhodl pro technické zakončení, míč prosvištěl jen těsně vedle levé tyče!
     
    79
    Střídání v týmu Rumunsko:
    ze hřiště odchází Deian Sorescu, přichází Denis Dragus.
     
    78
    Ionut Nedelcearu vystihl mizernou přihrávku Glena Kamary a vystartoval do brejku, avšak vůbec mu nevyšel pas po lajně na Stanciua. Aut pro Finsko.
     
    77
    S balónem na kopačkách nyní úřadují Finové. Rumunská obrana ovšem působí semknutým dojmem, pokutové území má pevně uzamčeno.
     
    76
    Po přetaženém centru se dvojice rumunských fotbalistů vůbec nedohodla, místo slibné šance tak došlo pouze k jejich střetu.
     
    75
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Teemu Pukki, přichází Joel Pohjanpalo.
     
    74
    Ve vápně konkurenta převzal míč George Puşcaş. Pod tlakem zvládl nastřelit bránícího Ivanova a získat pro Finsko rohový kop.
     
    73
    Adrian Rus podpořil ofenzivu a byl to právě on, kdo vyslal dlouhý nákop do pokutového území soupeře, kde si prostor pohlídal Leo Väisänen.
     
    72
    Zajímavý signál se s úspěchem nesetkal. George Puşcaş obdržel příliš dlouhou nahrávku, na dlouhou nohu jenom prodloužil hrací předmět do rukou Hrádeckého.
     
    71
    Rasmus Schüller moc dobře věděl, co bude následovat po podražení do šance směřujícího Stanciua. Arbitr del Cerro neváhal ani vteřinu, okamžitě tasil žlutou kartu.
     
    70
    Útočník Benjamin Källman je ještě plný sil. Sběhl si hlouběji do pole, aby narazil Richardu Jensenovi, spoluhráč ale vzápětí ve snaze o centr napálil prvního clonícího soka.
     
    69
    Glen Kamara pustil míč až k lajně k nohám Lucase Lingmana, jenž volil vysoký míč do pokutového území. Ve vzdušném prostoru kraloval Robert Ivanov.
     
    68
    Centr z pravé strany Benjamin Källman naslepo prodlužoval za sebe. Když se otočil, tak spatřil, že za sebou měl pouze hráče v modrých dresech.
     
    67
    Pohybem za obranu si řekl o balón Rasmus Schüller. Také jej dostal, ale v souboji jeden na jednoho proti Nedelcearuovi neuspěl.
     
    66
    Střídání v týmu Rumunsko:
    ze hřiště odchází Denis Alibec, přichází George Puşcaş.
     
    66
    Střídání v týmu Rumunsko:
    ze hřiště odchází Dennis Man, přichází Andrei Cordea.
     
    66
    Střídání v týmu Rumunsko:
    ze hřiště odchází Florin Tanase, přichází Nicolae Stanciu.
     
    65
    Žlutému trestu neunikl Marius Marin. Neodhadl dobře, kam Benjamin Källman udělá kličku, protihráči nechal v cestě tělo a srazil jej k zemi.
     
    64
    Denis Alibec si našel dobře provedenou nahrávku za obranu. Z pravého křídla nahrával do druhé vlny nabíhajícímu Bancuovi, jehož nepustil k zakončení Richard Jensen.
     
    63
    Přenesení hry na pravou stranu vyšlo Leu Väisänenovi na jedničku. Teemu Pukki po rychlém zpracování centroval do vápna, kde našel jenom protihráče.
     
    62
    Rumuni nikam nespěchají. Kombinují na útočné polovině a hledají okénko v soupeřově defenzivě, ta aktuálně vypadá býti dobře organizovaná.
     
    61
    Také na žluté karty už máme vyrovnáno. Glen Kamara se totiž při odvážné kličce ohnal a levou rukou trefil do obličeje Florina Tanaseho.
     
    61
    Hodina z utkání je minulostí a v Helsinkách přetrvává nerozhodný výsledek 1:1. Nadále platí, že lepším týmem jsou Rumuni, kteří si dělají zálusk na dokonání obratu.
     
    60
    Na obrat si dělal zálusk Dennis Man. Nártem vyslal zajímavý projektil těsně nad zemí k levé tyči, Lukáš Hrádecký však zatím další změnu stavu nepřipustil.
     
    59
    V půlkruhu za velkým vápnem dostal čas ke střele Glen Kamara. Vyslal štiplavou ránu levačkou, tu schytal obětavě blokující Ionut Nedelcearu.
     
    58
    Răzvan Marin vyzkoušel průnikovou přihrávku za obranu na Denise Alibeca. Útočníka pokryl Leo Väisänen a hru posunul k pravé lajně na Richarda Jensena.
     
    57
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Onni Valakari, přichází Lucas Lingman.
     
    57
    Střídání v týmu Finsko:
    ze hřiště odchází Fredrik Jensen, přichází Benjamin Källman.
     
    56
    Narážečka mezi Denisem Alibecem a Mariusem Marinem nevyšla. Do zpětného pasu vložil nohu Robert Ivanov a zařídil rohový kop pro Rumunsko.
     
    55
    Útočným faulem se provinil Florin Tanase. Střelec vyrovnávacího gólu nedovoleně atakoval Jere Uronena.
     
    54
    Obrat mohl dokonat Denis Alibec. Znervóznil ho ale vysoko vyběhnuvší Lukáš Hrádecký, oblouček přes gólmana se mezi tři tyče nevešel.
    52. Florin TANASE - 1:1
     
    52
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Hosté se dočkali zaslouženého vyrovnání! Sorescu s hlavu nahoře posunul míč do vápna na Bancua, který z levé strany šestnáctky přihrál na hranici malého pokutového území FLORINOVI TANASEMU. Za zakončením k pravé tyčce se Hrádecký pouze ohlédl.
     
    52
    Na skvěle provedený centr od levé lajny naskakoval Denis Alibec, po jeho hlavičce míč proskákal těsně vedle levé tyče.
     
    51
    Kapitán hostů Răzvan Marin centroval do pokutového území. Onni Valakari na balón nedoskočil, za zády měl naštěstí spoluhráče Uronena.
     
    50
    Rumunsko pokračuje v aktivním pojetí hry. Denis Alibec přenesl hru k pravé lajně na Dennise Mana, toho zradilo zpracování.
     
    49
    Lukáš Hrádecký byl v pozoru. Vyzkoušel ho tvrdou střelou z osmnácti metrů Deian Sorescu, gólman si poradil nadvakrát.
     
    48
    Penaltu si chtěl vymodlit Teemu Pukki. Ke kontaktu mezi ním a Florinem Tanasem došlo, ale jen k minimálnímu, arbitr del Cerro správně nechal hru plynout dál.
     
    47
    Ani jeden z trenérů neudělal o poločasové přestávce žádnou změnu v sestavě. Oba celky tak pokračují v původním rozložení.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:47.
     
    První poločas zápasu mezi Finskem a Rumunskem přinesl jediný gól, o nějž se postarali domácí fotbalisté. Stalo se tak ve 12. minutě, kdy se ostrou střelou nártem k pravé tyči prosadil útočník Teemu Pukki. Od inkasovaného gólu jsou aktivnější Rumuni, ale na vyrovnání zatím čekají marně, byť si několik zajímavých příležitostí vypracovali. Po ráně Sorescua Hrádeckého zachránila pravá tyč, po nepovedeném centru z pravé strany zase břevno. Pokud hosté udrží nastolené tempo, nebudou to domácí mít s udržením náskoku vůbec jednoduché.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Protiútok zazdil Glen Kamara. Prováhal ideální moment k průnikové nahrávce, načež neuspěl v souboji jeden na jednoho proti Rusovi.
     
    43
    Hráč Rumunska se nevzdávají, nadále zkouší štěstí kombinační hrou. Dlouho avizovanou nahrávku Alibeca na střed hřiště vystihl Ivanov.
     
    42
    Cente směřoval na Lea Väisänena, k němuž se stáhla hned dvojice rumunských obránců a soupeři zdárně zabránila ve střele.
     
    41
    První žlutou kartu střetnutí vyfasoval Adrian Rus, jenž naprosto nesmyslně dohrál Jereho Uronena v momentě, kdy už míč byl u levé lajny a měl jej na kopačkách Kamara.
     
    40
    Nicusor Bancu viděl volný prostor, proto vyzkoušel z levé strany šestnáctky křižné zakončení, balón nicméně prosvištěl vysoko nad břevnem.
     
    39
    Ionut Nedelcearu ve skluzu ještě posunul míč na Denise Alibeca. Akce pokračovala doleva na Deiana Sorescua, Robert Ivanov střílený pas zblokoval do zámezí.
     
    38
    Na balónu opět úřadují Rumuni. Denis Alibec vyzkoušel oblouček za obranu na Dennise Mana, jehož dokonale pohlídal Jere Uronen.
     
    37
    Útok pokračoval nahrávkou k levé lajně, kde se pohyboval Rasmus Schüller, na jeho dobře myšlený centr adresát Teemu Pukki těsně nedosáhl.
     
    36
    Do těžké pozice dostal balón Glen Kamara. Poradil si ovšem na jedničku a středem uvolnil Fredrika Jensena. Finská akce pokračuje.
     
    35
    Je pochopitelné, že domácí chtějí zklidnit hru s míčem na kopačkách. Vyměňují si balón na vlastní polovině a nechávají soupeře běhat bez míče.
     
    34
    A do třetice velká rumunská příležitost. Z levé strany přišel střílený centr do pokutového území, Florin Tanase zakončoval levačkou těsně vedle brány.
     
    33
    A další tyčka! Nepovedený centr Florina Tanaseho přeletěl překvapeného Hrádeckého, aby se balón následně vrátil do hry od horní tyče.
    33. Hrádecký vytěsnil Sorescuovu střelu na pravou tyč
     
    33
    Lukáše Hrádeckého zachránila branková konstrukce! Z levé strany vyslal kousek za velkým vápnem skákavou střelu Deian Sorescu, s lehkým přispěním brankáře míč skončil na pravé tyči.
     
    32
    Rumuni pokračují v dominanci. Deian Sorescu přenesl hru na Denise Alibeca, jehož zradilo zpracování. Hraje Leo Väisänen.
     
    31
    Středem zkusil proskočit mezi dvěma protivníky Glen Kamara. To se mu povedlo, ale už bez balónu u kopaček.
     
    30
    Nicusor Bancu se kličkou zleva do středu hřiště zbavil osobního strážce, ovšem cestu mu bleskově zakřižoval Richard Jensen a v pádu zakončení zblokoval.
     
    29
    Příliš nízký centr vyslal do vnitra pokutového území Răzvan Marin. Robert Ivanov kulatý nesmysl rychle odhlavičkoval pryč z vápna.
     
    28
    Průnik vyzkoušel rovněž Denis Alibec. Pod tlakem si píchl balón před sebe a snažil se vymodlit faul po střetu s Ivanovem, arbitr del Cerro nechal ve hře pokračovat.
     
    27
    Florin Tanase neměl komu nahrát, proto vystartoval do třech protihráčů. Dle očekávání o hrací předmět po chvilce přišel.
     
    26
    Kousek za levou stranou šestnáctky natáhl ke střele rumunský kapitán Răzvan Marin. Lukáš Hrádecký šel proti pomalé střele včas na zem a s přehledem zasáhl.
     
    25
    Andrei Ratiu vzápětí chyboval, když při rozehrávce namazal balón pro Rasmuse Schüllera, střela levačkou proletěla o kus vedle levé tyčky.
     
    24
    Na levém křídle se otevřel prostor pro Fredrika Jensena. Ve finále akce centroval na Teemu Pukkiho, Andrei Ratiu útočníka pokryl s velkou jistotou.
     
    23
    Fotbalisté v modrých dresech aktuálně hýří výrazně vyšší aktivitou. Po levé lajně nabral velkou rychlost Ionut Nedelcearu, jenže pak neustál souboj tělo na tělo s Leem Väisänenem.
     
    22
    Netrvalo dlouho a Rumunsko je znovu na míči. Marius Marin vyzkoušel průnikový pas na Alibeca, v poslední chvíli zakročil skluzující Jere Uronen.
     
    21
    Andrei Ratiu centroval z pravé lajny a povedeným balónem našel hlavu Denise Alibeca, ten v obležení dvou stoperů hlavičkoval vysoko do vzduchu a přímo do rukavic Hrádeckého.
     
    20
    Pěknou akci na jeden dotek zazdil Denis Alibec. Troufl si jeden na jednoho proti Richardu Jensenovi, leč o míč až nečekaně lehce přišel.
     
    19
    Zajímavý centr do vnitra pokutového území, na nějž ale žádný z finských fotbalistů nedoskočil. Na útočnou polovinu pak míč odpálil Andrei Ratiu.
     
    18
    Za průnikovým pasem sprintoval Teemu Pukki. V těžké pozici si poradil na jedničku, nechal se nedovoleně povalit na trávník Adrianem Rusem.
     
    17
    Potlesk fanoušků si vysloužil Leo Väisänen. Na jedničku vystál Deiana Sorescua, jenž centroval až v momentě, kdy byl mimo hrací plochu.
     
    16
    Hosté od inkasovaného gólu prakticky nepustili soupeře k míči. Balón si ovšem vyměňují hlavně kolem poloviny hřiště a odtud se vyrovnání určitě nedočkají.
     
    15
    Brejk Finska neměl dlouhého trvání. Asistent na první gól Onni Valakari si nevěřil na dva protihráče, akci zpomalil zpětným pasem na Lea Väisänena.
     
    14
    S rychlou odpovědí chtěl přispěchat Florin Tanase. Rozmyslel si zakončení, a ještě nahrával pod sebe, avšak za paty Dennisi Manovi.
     
    12
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Stadión v Helsinkách bouří, domácí se ujímají vedení! Onni Valakari přihrál na střed kousek za velké pokutové území TEEMU PUKKIMU, který se nerozpakoval a po rychlém zpracování vyslal prudkou ránu nártem k pravé tyči, Ionut Radu plachtil vzduchem marně.
     
    11
    Pod tlakem Nicusor Bancu přihrával do těžkého prostoru na Răzvana Marina, jenž skrze dvojicí bránících hráčů míč neprostrčil.
     
    10
    Na levém křídle si vytvořil prostor pro centr Deian Sorescu. Hledal Dennise Mana, ten na hrací předmět jen těsně nedoskočil.
     
    9
    Poprvé zkoušejí po delší dobu kombinovat Rumuni. Dostali se až na hranici velkého pokutového území, kde Denisi Alibecovi nevyšla klička proti Robertu Ivanovovi.
     
    8
    Byl to právě Răzvan Marin, kdo ještě v pádu zvládl míč posunout po pravé lajně na Denise Alibeca, jehož čistým způsobem zastavil Leo Väisänen.
     
    7
    V tomto případě směřoval střílený centr na přední tyč, kde úřadoval rumunský kapitán Răzvan Marin, balón odpálil do bezpečí.
     
    6
    Centr směřoval na úroveň penalty, kde si naskakoval Andrei Ratiu. Po jeho obranné hlavičce uvidíme další roh Kanervovy družiny.
     
    5
    Jako další si o pozornost řekl Rasmus Schüller, jemuž k levé lajně nahrál Glen Kamara, po zblokovaném centru bude Finsko kopat roh.
     
    4
    Levou stranou vyzkoušel únik Fredrik Jensen. Cestu tomuto hráči zatarasil Ionut Nedelcearu a balón uzmul pro sebe.
     
    3
    Oba celky začali opatrněji. Na balónu hrají domácí, ale na větší příležitost to zatím nevypadá, kombinace probíhá kolem poloviny hřiště.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v tradičních bílých dresech. Rumunští fotbalisté na sebe navlékli dresy barvy modré.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Hrádecký (C) – Alho, L. Väisänen, Ivanov, R. Jensen, Uronen – Valakari, Schüller, Kamara – F. Jensen, Pukki.
    Náhradníci: C. Eriksson, Sinisalo – Forss, Hostikka, Källman, Lingman, Niskanen, Pohjanpalo, Soiri, Tenho, Hoskonen, Kairinen.
    Trenér: Markku Kanerva

    Rumunsko: Radu – Bancu, Rus, Nedelcearu, Ratiu – Tanase, M. Marin, R. Marin (C) – Sorescu, Alibec, Man.
    Náhradníci: Moldovan, Târnovanu – Camora, Cicâldău, Manea, Olaru, Puşcaş, Stanciu, Baluța, Cordea, Dragus, Mitrea.
    Trenér: Edward Iordanescu

    Rozhodčí: del Cerro – Cabañero, Porras (ESP).
     
    Rumunsko

    Momentálně to vypadá, že do nižší výkonnostní ligy spadne právě Rumunsko, nebo jeho dnešní soupeř Finsko. Rumunští fotbalisté mají na kontě tři body za těsnou domácí výhru 1:0 nad Finskem, v ostatních střetnutích prohráli 0:2 v Černé Hoře, 0:1 v Bosně a Hercegovině a 0:3 doma s Černou Horou. Také Iordanescuova družina bude na mistrovství světa v Kataru chybět, také jí utekla baráž o jediný bod, za nímž ve skupině J zaostala za druhou Severní Makedonií, první příčku suverénně získalo Německo.
     
    Finsko

    Finsko udržení ve druhé nejlepší výkonnostní skupině nemá ani zdaleka jisté. Ve čtyřech zápasech doposud nasbíralo čtyři body za vítězství 2:0 na Černou Horou a remízou 1:1 s Bosnou a Hercegovinou, v ostatních utkáních prohrálo 0:1 v Rumunsku a 2:3 v Bosně a Hercegovině. Svěřenci kouče Kanervy se nepředstaví na blížícím se světovém šampionátu, když jim baráž unikla o jediný body, skončili na třetím místě těsně za reprezentací Ukrajiny.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný páteční večer. Vítám vás při sledování Ligy národů – Ligy B, u zápasu mezi Finskem a Rumunskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Milan Huppert

    Góly: 12. Pukki (Valakari) – 52. Tanase (Bancu)

    Karty:   61. Kamara (FIN), 71. Schüller (FIN), 90+3. Källman (FIN) – 41. Rus (RUM), 65. M. Marin (RUM)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 1:6. Střely mimo: 3:4. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 7:10.
    Fínsko: Hrádecký (C) – Alho, L. Väisänen, Ivanov, R. Jensen, Uronen (88. Niskanen) – Valakari (57. Lingman), Schüller (87. Kairinen), Kamara – F. Jensen (57. Källman), Pukki (75. Pohjanpalo).
    Náhradníci: C. Eriksson, Sinisalo – Forss, Hostikka, Soiri, Tenho, Hoskonen.

    Tréner: Markku Kanerva

    Rumunsko: Radu – Bancu, Rus, Nedelcearu, Ratiu – Tanase (66. Stanciu), M. Marin, R. Marin (C) (90+1. Cicâldău) – Sorescu (79. Dragus), Alibec (66. Puşcaş), Man (66. Cordea).
    Náhradníci: Moldovan, Târnovanu – Camora, Manea, Olaru, Baluța, Mitrea.

    Tréner: Edward Iordanescu

    Rozhodca: del Cerro – Cabañero, Porras (ESP)