USA – Slovensko sk 4:2 (kon.) | Kanada – Fínsko 4:1 (kon.) | Česko – Švédsko 2:6 (kon.)
Česko – Fínsko 1:3 (kon.)
koniec
Kanada
4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Fínsko
cz Sobota 06.08.2022, 01:10 • Peavey Mart Centrium, Red Deer, Alberta • Hlinka Gretzky Cup • Semifinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:07.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásnou pozdní noc. Vítám vás při sledování Hlinka Gretzky Cupu, u semifinále mezi Kanadou a Finskem.
     
    Hokejisté Kanady zatím turnajem prochází bez ztráty kytičky. Na úvod deklasovali 14:0 Švýcarsko, načež porazili 9:1 Slovensko a na závěr skupiny zdolali 3:0 Švédsko. Žádný ze soupeřů zatím velkého favorita na celkový triumf nijak výrazně neprověřil a je otázkou, zda to bude právě Finsko, které by domácí výběr mohlo dostat do úzkých.

    Finové odstartovali šampionát porážkou, v dramatickém utkání prohráli s Českou republikou 3:4 po samostatných nájezdech. Náladu si spravili ve zbylých dvou skupinových zápasech, když nejprve v klíčové bitvě o postup porazili 4:1 USA, načež splnili povinnost a rovněž výsledem 4:1 vyzráli na Němce.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Ratzlaff (Bjarnason) – Bonk, Molendyk, Tourigny, Price, Allen, Weinstein, MacKinnon – Gauthier, Yager, Benson – Ritchie, K. Lind, Barlow – Wood, Rehkopf, Cristall – Cataford, Barkey, Heidt – Howe.

    Finsko: Vinni (Rimpinen) – Muhonen, Pieniniemi, Junkkari, Kiviharju, Väisänen, K. Kangas, Kiukas – Kiiskinen, Hynninen, Nurmi – Uronen, Alasiurua, Järventie – Halttunen, Kumpulainen, Saarelainen – Eliseev, Leppä, O. Lind – Pohjalainen.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    První semifinále mezi Kanadou a Finskem odstartovalo! Velkým favoritem jsou domácí Kanaďané, nicméně ani Finové se mezi nejlepší čtyřku nedostali náhodou.
     
    00:34
    K první velké šanci moc nechybělo. Před finskou svatyni si najížděl nikým nepokrytý Brayden Yager, avšak nevyšlo mu zpracování.
     
    01:16
    Na útočný výlet se chtěl vydat Kalan Lind, avšak ani on si nevedl úspěšně, protože kus černé gumy nehal za zády.
     
    01:40
    První zákrok byl pro Eemila Vinniho z kategorie jednoduchých. Nahození Tannera Molendyka od pravého mantinelu bylo opravdu hodně slabé.
     
    02:03
    Eemil Vinni se chtěl zapojit do rozehrávky, ovšem kotouč píchl pouze ke Kalanu Lindovi, ten zakončoval z velkého úhlu do gólmana.
     
    02:33
    Úspěšný zákrok už si může odškrtnout rovněž Scott Ratzlaff. Nenechal se zaskočit rychle jedoucím Halttunenem a ránu na přední tyčku odrazil vyrážečkou do bezpečí.
     
    03:11
    Do přehuštěného prostoru nahazoval kus černé gumy Oliver Bonk. Brankář v tomto případě do akce nemusel, práci za něj odvedl blokující Jimi Junkkari.
     
    03:39
    Utkání začalo skutečně ve velkém tempu. Od modré čáry nahazoval na teč Caden Price, Zach Benson tečoval touš těsně vedle levé tyčky.
     
    04:01
    Kanadské defenzivě ujel Topias Hynninen. V plné rychlosti dokázal kotouč zvednout bekhendem, ovšem na Scotta Ratzlaffa nevyzrál, gólman se zaskvěl pravým ramenem.
     
    04:55
    Před forčekujícím Zachem Bensonem ujel Emil Pieniniemi za vlastní svatyni. V tomto prostoru mě více času na rozehrávku, jako cíl si vybral Arona Kiviharjua.
     
    04:59
    Prmiérovou početní převahu si zahrají domácí Kanaďané. Naprosto zbytečného faulu se dopustil Tuomas Uronen, Colbyho Barlowa podrazil na útočné modré.
     
    05:22
    Po sérii nahrávek střílel zápěstím Jordan Tourigny. Kotouč zpomalil jeden z bránících hokejistů, Eemil Vinni měl o to snazší práci.
     
    05:59
    Jako další pálil Zach Benson. V hlavní roli znovu finský gólman, jenž vyrážečkou odvrátil kus černé gumy do rohu kluziště.
     
    06:19
    Saige Weinstein přenesl hru do pravého kruhu na Denvera Barkeyho. Eemil Vinni se výborně přesunul k levé tyčce a hrací předmět podržel ve výstroji.
     
    06:40
    Unavení Finové mohou vystřídat. Chybou kanadskou rozehrávku vystihl Aron Kiviharju a touš poslal alespoň do střední třetiny.
     
    07:00
    Pokračujeme v pěti na obou stranách. Tuomas Uronen strávil na lavici hanby nervózní dvě minuty, ale kompletní, a to je nejdůležitější.
     
    07:11
    Braydena Yagera dělily od vedoucího gólu centimetry! V pravém kruhu si srovnal kotouč na střelu a ze zápěstí vypálil do horní tyčky.
    07:11 Yager vypálil zápěstím do horní tyče
     
    08:08
    Sám proti třem byl Emil Pieniniemi téměř bez šance. Bojoval statečně, šermovanou nakonec ovládl Dylan MacKinnon.
     
    08:33
    Rasmus Kumpulainen na sebe natáhl dva protihráče, načež na levé straně posunul kotouč za sebe na Jesseho Kiiskinena, jehož pokus vyrazil Ratzlaff lapačkou.
     
    09:16
    V akci znovu Scott Ratzlaff, v tomto případě zastavil za vlastní bránou vyhození Emila Pieniniemiho. Touš vzápětí přenechal Oliveru Bonkovi.
     
    09:40
    Ne, tohle se nepovedlo. Denver Barkey uspěchal rozehrávku a dlouhý pas nasměroval mimo dosah Zacha Bensona. Zakázané uvolnění.
     
    10:03
    Už to vypadalo, že Matthew Wood bude postupovat tváří v tvář brankáři, avšak neudržel rychlost a nechal se dostihnout Aronem Kiviharjuem, který soka odzbrojil tělem.
     
    10:38
    Ihned po vhazování pálil Calum Ritchie. Gólman mohl zůstat v klidu, útočník napálil před sebou stojícího Veetiho Väisänena.
     
    11:12
    Niilopekka Muhonen zkusil vyslat do brejku Kaspera Halttunena, jemuž zpracování nevyšlo, kus černé gumy pouze prodloužil za kanadskou bránu.
     
    11:43
    Ethan Gauthier bojoval za finskou bránu proti dvojici konkurentů srdnatě, leč neúspěšně. Do bezpečí odvezl kus černé gumy Jimi Junkkari.
     
    12:22
    Finové jsou prakticky pod neustálým tlakem, ovšem s tuto rolí se perou statečně a soupeře do vyložených šancí tolik nepouští.
     
    12:47
    Tanner Molendyk ztratil stabilitu, avšak na kolenou ještě zvládl posunout kotouč ještě před Emilem Pieniniemim alespoň do střední třetiny.
     
    13:26
    Aktivní Brayden Yager vyslal střílený pas před bránu a byl to Calum Ritchie, kdo nasměroval touš mezi tři tyče, avšak pouze do betonu Vinniho.
     
    13:51
    Rychlý protiútok Finům nevyšel. Niilopekka Muhonen přecenil rychlostní schopnosti Joony Saarelainena, výsledkem je icing.
     
    14:07
    Saige Weinstein si včas všiml forčekujícího Kaspera Halttunena, jemuž nastavil tělo a přitom nahrál Oliveru Bonkovi, který se naopak zachoval zbrkle a způsobil zakázané uvolnění.
     
    14:23
    Zničehonic se v zajímavé příležitosti Aatu Pohjalainen. Prvním pokusem trefil Ratzlaffa do pravého ramene, dorážku ležící gólman perfektně vykopl zvednutým pravým betonem.
     
    15:02
    Ofenzivu podpořil Jimi Junkkari, jenže klička na si kluziště mu vůbec nevyšla, výsledkem byla ztráta puku. Cameron Allen zklidnil hru za bránou.
     
    15:55
    Přesilovou hru si vyzkoušejí rovněž Finové. A i Kanaďané faulovali v útočném pásmu, kde Andrew Cristall podrazil Saarelainena.
     
    16:01
    Eemil Vinni si v rozehrávce za vlastní bránou hodně věří a nechyboval ani v tomto případě, kdy věděl o blížícím se Denverovi Barkeymu a touš posunul na Kivijarhua.
     
    16:31
    Kanadský gólman Scott Ratzlaff vyrazil střelu z pravého kruhu pravým betonem pouze k Jessemu Nurmimu, na nějž zívala odkrytá pravá polovina svatyně, dorážející hokejista napálil obětavě blokujícího Allena!
     
    17:25
    Dalším útokům se Kanada brání o poznání snadněji. Přidala dvě úspěšná vyhození, od vlastní brány rozehrává Emil Pieniniemi.
     
    17:54
    Skrytá střela z pravého kruhu Ratzlaffa viditelně zaskočila. Brankář máchl lapačkou naprázdno a měl velké štěstí, že puk proletěl nad břevnem.
     
    18:00
    Ve své první přesilovce v zápase neuspělo ani Finsko. S koncem Cristallova trestu střílel Peetu Kiukas, cílový prostor minul výrazně.
     
    18:36
    Do útoku spěchal Onni Lind. V rozletu jej ovšem zastavil Caden Price, který konkurenta výrazně zpomalil. S tím nepočítal jiný Fin Aatu Pohjalainen, ten Linda vystavil do postavení mimo hru.
     
    19:20
    Brayden Yager zkontroloval postavení spoluhráčů a od pravého mantinelu nahazoval před bránu na Denvera Barkyho, jenž poskakující puk minul.
     
    19:43
    Kanada právě vstřelila branku!
    Favorit střílí gól do šatny! ETHAN GAUTHIER měl mírné problémy se zpracováním dlouhého pasu, avšak poradil si, aby se následně od pravého mantinelu prokličkoval až před bránu, odkud bekhendem prostřelil Vinniho zakončením k pravé tyči. Asistence: Caden Price a Cameron Allen.
    19:43 Ethan GAUTHIER - 1:0
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na bránu po 1. třetině: 11 – 8.
     
    Kanada po první třetině zatím potvrzuje papírové předpoklady, nad Finskem vede nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Skóre střetnutí udává situace z konce úvodního dějství, sedmnáct vteřin před jeho koncem zakončil pěknou individuální akci gólovou střelou bekhendem k pravé tyči Ethan Gauthier. Vedení je zasloužené, neboť domácí jsou jasně lepším týmem, jen se tlak dlouho nepodařilo přetavit v branku.
     
    Další třetina začne přibližně v 2:05.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Druhá třetina je v plném proudu, pojďme na ni! Lze opět očekávat vysokou aktivitu Kanady, těžko očekávat že by Finové chtěli hrát s obrovským favoritem vyrovnanou partii.
     
    20:44
    Volnějším středem se chtěl prosmýknout do šance Denver Barkey. V klíčovou chvíli však ztratil nad pukem kontrolu a nehal hrát Jimiho Junkkariho.
     
    21:29
    Na útočné modré čáry zvládl Cameron Allen zpracování na jedničku. Následovala ostrá rána forhendem, jež proletěla těsně vedle pravé tyče.
     
    21:50
    Kalle Kangas po kontaktu s protihráčem upadl a skončil v kanadském brankovišti, kde položil na led Ratzlaffa. Joona Saarelainen této skutečnosti nevyužil, bránu minul.
     
    22:22
    Zpět se svým tlakem je Kanada. Zach Benson na sebe navázal dva konkurenty, načež nabil mezi kruhy Denveru Barkeymu, ten minul.
     
    22:44
    Cameron Allen tentokráte musel zabrat směrem dozadu, protože rozhodčí na icing rozpažil. Poradil si na jedničku, když na záda zavěsil Kivijarhua a zvládl rozehrát na Bonka.
     
    23:18
    Od modré čáry vypálil Peetu Kiukas. Scott Ratzlaff toho moc neviděl, leč nemusel smutnit, touš zastavil bránící Jordan Tourigny.
     
    23:49
    Domácí se provinili zakázaným uvolněním. Tanner Molendyk přecenil rychlostní schopnosti Tannera Howea, ten nedokázal puk byť en tečovat.
     
    24:16
    V souboji dvou devítek uspěla ta finská. Aron Kiviharju natlačil tělo před Zacha Bensona a kotouče se zbavil pasem na Väisänena.
     
    24:56
    Finsko má možnost vrátit stav do vyrovnané podoby v početní převaze. Menší dvouminutový trest za nedovolené bránění vyfasoval Jordan Tourigny.
     
    25:12
    Po levém křídle nabral rychlost Denver Barkey. Eemila Vinniho zkusil nachytat křižným zakončením z úhlu, brankář zakročil levým ramenem.
     
    25:42
    Hokejisté v bílých dresech se prodrali do útoční třetiny, jenže k žádnému zakončení nedošlo. Do brejku naopak znovu vystartoval Denver Barkey, výsledkem byla posunutá finská svatyně.
     
    26:14
    Tanner Molendyk nedokázal vyhodit. O útočnou třetinu se Finové připravili sami, Jimi Junkkari nezvládl zpracovat těžký bekhendový pas od Pieniniemiho.
     
    26:58
    Kanada v plném počtu. Dvakrát byla uzamčena do obranného pásma, ovšem klíčové prostory pokrývala výborně a Ratzlaff tak neměl moc práce.
     
    27:20
    Veeti Väisänen chtěl hrát směrem dopředu, jenže neměl na koho. Proto udělal menší půlkruh a přenesl hru doleva na Jimiho Junkkariho.
     
    27:51
    Individuální akce Joony Saarelainena neměla dlouhého trvání. Do cesty se finskému útočníkovi postavil Saige Weinstein a odstavil ho ukázkovou hrou tělem.
     
    28:33
    Čárový rozhodčí si správně všiml, že Kasper Halttunen netečoval ostrou přihrávku Kiukase, a protože měl ke kotouči nejblíže Dylan MacKinnon, tak odpískal zakázané uvolnění.
     
    28:54
    Kanada právě vstřelila branku!
    Obrovská smůla pro finského gólmana, jenž se velkou měrou podepsal pod druhý kanadský gól. Eemil Vinni vyrážečkou vyrazil střelu CALUMA RITCHIEHO, jenže pak nezareagoval dobře na kotouč, který se odrazil zpět do brankoviště od zadního mantinelu. Brankář si puk kopl pravým betonem do levého, od nějž kus černé gumy zamířil za brankovou čáru. Asistence: Carson Rehkopf a Saige Weinstein.
    28:54 Calum RITCHIE - 2:0
     
    29:36
    Ke kanadskému třetímu gólu moc nechybělo. Denver Barkey v přečíslení nabízel kotouč Kalanu Lindovi, před ním v poslední chvíli zaúřadovala vyrážečka Vinniho.
     
    30:10
    Utkání se přehouplo do druhé poloviny základní hrací doby. Kanada míří za očekávaným postupem do finále, ovšem FInové rozhodně nehrají druhé housle a ještě by mohli střetnutí minimálně zdramatizovat.
     
    30:59
    Oliver Bonk po pravém mantinelu nastartoval Zacha Bensona, který se neúspěšně snažil natlačit před bránu, narazil na Peetu Kiukase.
     
    31:26
    Tanner Molendyk naznačil kličku po levé ruce, načež se vydal oprava tím dokonale zmátl forčekujícího Saarelainena. Nahrávka pak směřovala na Rehkopfa.
     
    31:57
    V posledních okamžicích se příliš často nepřerušuje. Saige Weinstein vyzkoušel dlouhou přihrávku na Tannera Howea, toho zradilo zpracování.
     
    32:28
    Calum Ritchie počkal na doplnění, načež z pravého kruhu nabil z druhé vlny najíždějícímu Weinsteinovi, ten vysoko přestřelil.
     
    32:57
    Kanaďané způsobili působivý zámek v útočné třetině. Mathieu Cataford střílel od levého mantinelu, rozvlnil pouze boční síť.
     
    33:12
    V akci znovu Mathieu Cataford, který se přes osobního strážce prokličkoval do mezikruží, svižnou ránu zápěstím Eemil Vinni vytáhl vyrážečkou.
     
    33:33
    Po nedorozumění mezi Rileym Heidtem a Colbym Barlowem čárový rozhodčí musel odpískat ofsajd, kanadští hráči si celou situaci ještě vyjasňují cestou na střídačku.
     
    34:06
    Calum Ritchie nahazoval od pravého mantinelu z otočky a naslepo. Nenašel žádného ze spoluhráčů, pouze dobře postaveného Kivijarhua.
     
    34:40
    Finové rychle otočili hru a byl to právě Aron Kiviharju, kdo vypálil od modré čáry. Scott Ratzlaff zasáhl pravým betonem.
     
    35:12
    Na druhé straně podpořil Saige Weinstein. Dojel až mezi kruhy, odkud pálil zápěstím do levé šibenice, Eemil Vinni předvedl efektní zákrok lapačkou.
     
    35:40
    Těžko říct, co se Saigemu Weinsteinovi honilo hlavou, když mimo hlavního dění hry hodil finského protihráče do brány Vinniho. Jasné dvě minuty za nedovolené bránění a naprosto zbytečné oslabení pro Kanadu.
     
    36:23
    Při vlastním oslabení zahrozil Denver Barkey. Měl před sebou posledního protihráče, avšak právě Jimi Junkkari byl tím, kdo soka úspěšně odstavil od puku.
     
    36:55
    Finům se nedaří získat pevné postavení v útočném pásmu. Emil Pieniniemi na malém prostoru zkusil vykličkovat Price, leč neuspěl.
     
    37:14
    Konečně se Finové usadili před Ratzlaffem a od modré čáry jej prověřil Emil Pieniniemi, gólman schoval prudkou ránu v lapačce.
     
    37:40
    Zápas pokračuje v plném počtu. Krátce před koncem Weinsteinova trestu ještě vyhodil Dylan MacKinnon, hrát musel Eemil Vinni.
     
    38:27
    Závěr druhé třetiny stráví Finsko v početní převaze. Sledovali jsme další kanadský faul v útočném pásmu, kde Ethan Gauthier přesekl hokejku Väisänenovi.
     
    38:49
    Zakončení z velkého úhlu nemohlo nadělat Ratzlaffovi větší problémy. Také že ne, gólman včas srazil betony k sobě. Hráči v bílém pokračují v útočné třetině.
     
    39:27
    Výrazně nebezpečnější střelu vyprodukoval z pravého kruhu Kasper Halttunen. Mířil na zadní tyč, Scott Ratzlaff tentokráte zasáhl vyrážečkou.
     
    39:34
    Tanner Molendyk měl nyní obrovské štěstí, neboť jeho obranný odpal skončil mimo hrací plochu s odrazem od tvrzeného skla, v opačném případě by šla Kanada do tří.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 19 – 17.
     
    Kanaďané míří za postupem do finále, v prostřední dvacetiminutovce vylepšili svůj náskok o jeden gól. Šťastnou trefu zaznamenal Calum Ritchie, jehož pokus gólman vyrazil, ale odražený puk od zadního mantinelu si pak srazil za brankovou čáru levým betonem. Finové jsou favoritovi až nečekaně vyrovnaným soupeřem a ve třetí třetině by klidně mohli pomýšlet na dramatizování střetnutí, o vítězi ještě není jasno ani zdaleka.
     
    Další třetina začne přibližně v 3:00.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Třetí třetina začala dlouhým obranným odpalem Camerona Allena. Vysvětlení je jednoduché, pokračuje totiž kanadské oslabení.
     
    40:35
    Kanada je v plném počtu, potrestaný Ethan Gauthier je zpátky na ledové ploše. Okamžitě zamířil na střídačku a do hry pustil Denvera Barkeyho.
     
    41:22
    Zach Benson absolvoval tvrdý střet s Veeti Väisänenem. Přestože měl vyšší rychlost Fin, tak se sám musel sbírat z ledové plochy, zatímco soupeř náraz ustál.
     
    41:55
    Je pochopitelné, že hokejisté v červených dresech se nikam neženou. Jsou si vědomi, že narazili na zatím nejlepšího soupeře, kde neřeší o kolik zvítězí, ale jestli vůbec.
     
    42:20
    Akci reprezentace Suomi zastavil hvizd čárového rozhodčího. Niilopekka Muhonen se špatně pochopil s Kasperem Halttunenem, tudíž se pískal ofsajd.
     
    42:44
    Spoluhráčům vypomohl s rozehrávkou brankář Scott Ratzlaff. Moc velký efekt to ovšem nemělo, protože puk zastavil pro Cadena Price, jenž vyhodil přes všechny čáry na icing.
     
    43:19
    Zpoza vlastní brány rozehrál Emil Pieniniemi na Onniho Linda, který měl dobrý úmysl, jenže přihrávku poslal Saarelainenovi za brusle.
     
    43:48
    Po levém mantinelu se procpal do útočné třetiny Rasmus Kumpulainen. Vyzkoušel ránu ze zápěstí, kterou Dylan MacKinnon zblokoval mimo tři tyče.
     
    44:03
    Snadný zákrok pro Scotta Ratzlaffa, jenž od počátku viděl na pokus zápěstím Kaspera Halttunena. Puk ukryl v lapačce.
     
    44:44
    Lehký oblouček Veetiho Väisänena schoval kanadský gólman do lapačky. Na rozehrávku si netroufl, postaral se o přerušení hry.
     
    45:28
    Kanada je až nečekaně zalezlá v defenzivě. Za pět minut s ve třetí třetině ještě nepřipsala žádnou střelu na bránu, zatímco Finové už čtyři.
     
    45:55
    Tanner Molendyk zkoušel vyslat do brejku Denvera Barkeyho, jenže ten na kotouč nedosáhl. Brankář Eemil Vinni pak rychle rozehrál na Kiviharjua.
     
    46:21
    Kde se vzal, tu se vzal Brayden Yager, který mířil z pravého kruhu zajímavě na přední tyč. Eemil Vinni ukázal skvělé reflexy, touš skryl v lapačce.
     
    46:45
    Příkladnou práci v defenzivě ukázal Oliver Bonk. Včas se vrátil a natlačil se před Kalleho Kangase, aby vzápětí posunul kotouč na pravou stranu k Priceovi.
     
    47:30
    Saige Weinstein si vyměnil puk s Oliverem Bonkem, načež chtěl postupovat do útočné třetiny, avšak stopku mu čistým hitem vystavil Jimi Junkkari.
     
    47:54
    Finsko rychle otočilo hru. Přes Junkkariho kotouč získal Joona Saarelainen, z velkého úhlu zakončoval pouze do boční sítě.
     
    48:36
    Brayden Yager zastavil obranné vyhozené Kiukase až ve středním pásmu. Troufl si kličkou na Väisänena, leč neuspěl.
     
    48:47
    Na modré čáře si puk zpracoval Emil Pieniniemi. Následovala tvrdá rána příklepem, kus černé gumy prosvištěl těsně nad břevnem.
     
    49:29
    Kanada právě vstřelila branku!
    Domácí výběr zřejmě definitivně pojišťuje postup do finále. Spoluhráči vybojovali puk pro MATTHEW WOODA do levého kruhu, útočník propálil Vinniho mezi lapačkou a levým betonem. Bez asistence.
    49:29 Matthew WOOD - 3:0
     
    49:48
    Kanada právě vstřelila branku!
    V kanadském táboře je ještě veseleji! Dva góly v rozmezí devatenácti vteřin a o postupu do finále již není žádných pochyb. Cristall nahrál z pravé strany před bránu DENVEROVI BARKEYMU, rodák z Newmarketu nedal gólmanovi z bezprostřední blízkosti žádnou šanci. Asistence: Andrew Cristall a Tanner Howe.
    49:48 Denver BARKEY - 4:0
     
    50:30
    V době, kdy už běží závěrečné desetiminutovka základní hrací doby, ale i celého utkání, střílel z vrcholku levého kruhu Tanner Molendyk, avšak cílový prostor minul.
     
    51:17
    Caden Price vyzkoušel dlouhý pas na Kalana Linda, který ovšem s tímto řešením nepočítal a zpomalil. Píská se zakázané uvolnění.
     
    51:49
    Za obranu najížděl Brayden Yager, avšak obdržel pas až příliš před sebe. Dost času na rozehrávku posléze dostal finský zadák Niilopekka Muhonen.
     
    52:10
    Jimi Junkkari si dlouho hrál s kotoučem, protože neměl komu přihrát. Nakonec se zamotal do souboje se Zachem Bensonem, z nějž vyšel vítězně.
     
    52:34
    Joona Saarelainen si věřil na dvojici obránců. Saige Weinsteina se zbavil pěknou stahovačkou na osu kluziště. Vzápětí si chtěl puk potáhnout ještě více do bekhendu, to už mu ovšem Dylan MacKinnon touš vypíchl čistým způsobem.
     
    53:07
    Blízko čestnému zásahu byl Kasper Halttunen. V předbrankovém prostoru se dostal k dorážce, forhendem zacílil těsně vedle pravé tyče.
     
    53:41
    Situaci dvou proti dvěma vyřešil Arttu Alasiurua individuálně. Střílel forhendem na bližší tyč, leč bránu úplně přestřelil.
     
    54:19
    Další finský útok táhl po levém mantinelu Tuomas Uronen. Navázal na sebe dva protihráče, ve snaze o přenesení hry trefil brusle Camerona Allena.
     
    54:40
    Kanadský protiútok nebyl úspěšný. Denver Barkey nedosáhl na vysoký oblouček Jordana Tourigyho, hra se vrací před Ratzlaffa z důvodu icingu.
     
    55:23
    Zápas se dohrává. Kanada útočí pouze v případě povinnosti a Finové mají velké problémy s hodně zataženou hrou soupeře.
     
    55:55
    Scott Ratzlaff ztratil stabilitu a rázem v brankovišti seděl. Ani tato skutečnost jej neodradila od úspěšného zákroku, lapačkou vychytal Topiase Hynninena.
     
    56:29
    Zakončení mezi tři tyče bylo k vidění i na druhé straně. Taktéž Riley Heidt mířil na lapačku, Eemil Vinni nepřipustil pátý puk za svými zády.
     
    56:48
    Dlouhý nástřel Jimiho Junkkariho ještě z obranné poloviny Scott Ratzlaff odrazil pravým betonem do rohu kluziště, kde ke kotouči nejrychleji dojel obránce Tanner Molendyk.
     
    57:23
    Joona Saarelainen si našel prostor ke střele. Vyzkoušel štěstí ze zápěstí, zasáhl pouze před sebou stojícího Tourignyho.
     
    57:49
    Na útočné modré Kalan Lind obral obránce a postupoval do přečíslení dvou na jednoho. Pod padajícím protihráčem vybídl ke skórování Caluma Ritchieho, toho výborným zákrokem lapačkou vychytal Vinni.
     
    58:27
    Závěr střetnutí patří Kanaďanům. Z ostrého úhlu pálil Matthew Wood, finský brankář touš maskou odrazil vysoko nad bránu.
     
    58:45
    Akci domácího výběru zastavilo postavení mimo hru. Zach Benson byl příliš rychlý, Denver Barkey naopak doplatil na zbytečnou kličku před modrou.
     
    59:24
    Z osy kluziště si Brayden Yager sjel k pravému mantinelu, odkud nahazoval do předbrankového prostoru. Kus černé gumy propadl na opačnou stranu.
     
    59:42
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Scott Ratzlaff přišel o čisté konto v samotném závěru! ARTTU ALASIURUA obdržel mezi kruhy nahrávku od Kiiskinena. Nezazmatkoval a položil si obránce, akci završil pěkně umístěnou křižnou ránou k levé tyčce. Asistence: Jesse Kiiskinen a Topias Hynninen.
    59:42 Arttu ALASIURUA - 4:1
     
    60:00
    Po závěrečné siréně si Veeti Väisänen neodpustil nesmyslné najetí do kanadského beka, jehož poslal k ledu. Finský obránce dostal dvě minuty za nedovolené bránění, ale z důvodu konce zápasu už pochopitelně na trestnou lavici nemusí, jedná se pouze o zápis do statistik.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na bránu: 27 – 24.
     
    Nejlepší hráči: Scott Ratzlaff – Aron Kiviharju.
     
    Domácí výběr Kanady si na Hlinka Gretzky Cupu zahraje o zlato. Neporažený zůstal i po semifinále, finskou reprezentaci zdolal výsledkem 4:1.

    Kanaďané vstřelili po jednom gólu v první i ve druhé třetině. Definitivní razítko na postup dali v té třetí, kdy v rozmezí devatenácti vteřin skórovali Matthew Wood a Denver Barkey. Finové se ve zbývajícím průběhu zmohli pouze na snížení, čisté konto zrušil Ratzlaffovi v poslední minutě Arttu Alasiurua.
     
    Z prvního semifinále je to vše, ale již za necelou hodinu startuje druhé semifinále mezi Českem a Švédskem. I z utkání českého výběru vám přineseme podrobný online přenos, k jehož sledování jste srdečně zváni. (03:44:07)

    Milan Huppert

    Góly a asistencie: 20. Gauthier (Price, Allen), 29. Ritchie (Rehkopf, Weinstein), 50. Wood, 50. Barkey (Cristall, Howe) – 60. Alasiurua (Kiiskinen, Hynninen)


    Kanada: Ratzlaff (Bjarnason) – Bonk, Molendyk, Tourigny, Price, Allen, Weinstein, MacKinnon – Gauthier, Yager, Benson – Ritchie, K. Lind, Barlow – Wood, Rehkopf, Cristall – Cataford, Barkey, Heidt – Howe.
    Fínsko: Vinni (Rimpinen) – Muhonen, Pieniniemi, Junkkari, Kiviharju, Väisänen, K. Kangas, Kiukas – Kiiskinen, Hynninen, Nurmi – Uronen, Alasiurua, Järventie – Halttunen, Kumpulainen, Saarelainen – Eliseev, Leppä, O. Lind – Pohjalainen.