Veľká Británia – USA 0:3 (kon.) | Nemecko – Dánsko 1:0 (kon.) | Česko – Lotyšsko 5:1 (kon.)
Kanada – Kazachstan 6:3 (kon.)
koniec
Česko
5:1 (5:0, 0:0, 0:1)
Lotyšsko
Štvrtok 19.05.2022, 19:20 • Nokia Arena, Tampere (Fínsko) • Majstrovstvá sveta • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (21:49:08)
     
    Ďalší program:

    Česko

    sobota 21. 5. 2022, 19:20: Nórsko – Česko

    Lotyšsko

    piatok 20. 5. 2022, 19:20: Lotyšsko – Rakúsko
     
    Tretia tretina sa odohrávala v rovnakom duchu ako druhá. Lotyšom sa podarilo hneď na jej úvod streliť čestný gól zásluhou Kuldu, avšak aj napriek pomalšiemu tempu zo strany Čechov boli naši západní susedia smerom dopredu nebezpečnejší. Po prvej tretine ale začali hrať až príliš na krásu a vo všetkých svojich príležitostiach buď narazili na výborne chytajúceho striedajúceho lotyšského brankára Šilovsa, ktorý sa svojím dnešným výkonom prihlásil na pozíciu lotyšskej jednotky, alebo pridali na koniec svojej útočnej akcie ešte jednu zbytočnú prihrávku navyše. Lotyši mohli tiež ešte skórovať, aj český brankár Vejmelka sa ale predviedol výbornými zákrokmi. O výsledku zápasu sa však rozhodlo v prvej tretine, ktorú Česi ovládli 5:0 a vo zvyšku zápasu už svoj náskok len kontrolovali.

    Česi majú po tejto výhre na svojom konte 7 bodov a priebežne sú na štvrtom mieste tabuľky skupiny B. Lotyši majú tri body, sú na predposlednom mieste a namiesto boja o štvrťfinále sa budú musieť zamerať skôr na boj o záchranu.

    Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 7:6 (28:17)
     
    Najlepší hráči zápasu:

    Česko – David Krejčí
    Lotyšsko – Arturs Šilovs
     
    Koniec zápasu.
     
    59:41
    Lotyši sú v závere veľmi aktívni a posledné sekundy tohto zápasu sa odohrávajú v českom obrannom pásme. Puk sa ale nachádza pri mantineli, kde sa oň vytrvale bojuje.
     
    59:12
    Džerinš našiel prihrávkou od ľavého mantinelu pred bránkoviskom úplne voľného Rihardsa Bukartsa, ktorého bekhendové zakončenie zlikvidoval výborným zákrokom gólman Vejmelka.
     
    58:41
    Dzierkals nespracoval prudkú prihrávku na pravé krídlo. K puku sa dostal Jordán, ktorý ale nedokázal posunúť hrací predmet na Skleničku.
     
    58:07
    Zile predviedol veľmi pekný individuálny prienik, ktorým sa dostal až na vrchol ľavého kruhu, tam ho ale o puk pripravili českí obrancovia.
     
    57:35
    Česi už zápas viac-menej len dohrávajú. Obrancovia Česka majú puk pod kontrolou a čakajú na dostriedanie svojich spoluhráčov.
     
    56:58
    Špaček vyštartoval dopredu po pravej strane, jeho prudkú strelu ale dokázal lotyšský gólman vyraziť ramenom.
     
    56:25
    Černoch pri snahe o spracovanie puku na modrej čiare spadol a vystavil sa tak do ofsajdu.
     
    55:59
    Česi prešli do forčekingu a Blümel tečoval prihrávku lotyšského obrancu na ochrannú sieť.
     
    55:34
    Hertl sa obtočil okolo lotyšskej bránky, prihrať sa mu ale nepodarilo a v súboji s lotyšským obrancom tak o puk prišiel.
     
    55:01
    Ďalší český kolotoč v útočnom pásme k strele neviedol. Nepresnú českú prihrávku zastavil Sotnieks.
     
    54:27
    Kundrátek sa z pozície obrancu dostal až priamo pred lotyšského gólmana, v obrovskej rýchlosti sa mu ale forhendový blafák do ľavej strany nevydaril a k zakončeniu sa nedostal.
     
    53:52
    Jordán odpálil puk z vlastného obranného pásma. Na ľad naskakuje prvá česká útočná formácia.
     
    53:22
    A v tomto útoku už ani nepríde, pretože Ščotka získal puk a rozohral český protiútok. Ten sa skončil nevydareným prechodom stredného pásma.
     
    52:54
    Tí sa presúvajú za kombinujúcimi Lotyšmi, nie a nie sa ale dostať k puku. Zo strany Lotyšov strela neprichádza.

    Michal Sadlek

    Góly a asistencie: 5. Zohorna (Hertl, Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. Špaček (Flek), 17. Hertl (Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) – 42. Kulda (Ri. Bukarts, Džerinš)


    Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán, Jiříček – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Vrána, Černoch – Špaček, Stránský, Flek.
    Tréner: Kari Jalonen

    Lotyšsko: Merzlikins (21. Šilovs) – Zile, Jaks, Rubins, Kulda (A), Sotnieks, Čukste, Bergmanis, Mamčics – Keninš, Balcers (A), Abols (C) – Džerinš, Dzierkals, Ri. Bukarts – Batna, Ro. Bukarts, Marenis – Smirnovs, Jeļisejevs, Krastenbergs.
    Tréner: Harijs Vitolinš

    Rozhodca: Lawrence (CAN), MacFarlane (USA) – Kroyer (DEN), Obwegeser (SUI)

    Diváci: 5 711