K1 200 m - semifinále a finále (muži) Vítěz: S. Totka (HUN) (kon.) | C1 200 m - semifinále a finále (ženy) Vítěz: N. Harrisonová (USA) (kon.)
K1 500 m - semifinále a finále (ženy) Vítěz: L. Carringtonová (NZL) (kon.) | K2 1000 m - semifinále a finále (muži) sk Víťazi: van der Westhuyzen/Green(AUS) (kon.)
koniec udalosti
K2 1000 m - semifinále a finále (muži)

Víťazi: van der Westhuyzen/Green(AUS)

Štvrtok 05.08.2021, 03:26Olympijské hry - rýchlostná kanoistika
     
    Samuel Baláž a Adam Botek s časom 3:21:087 skončili na druhom mieste v B finále a obsadili tak konečné desiate miesto v celkovom poradí K2 na 1000 metrov. Ja vám ďakujem za pozornosť a s konštatovaním, že Česko získalo prvú medailu na olympijských hrách v Tokiu v rýchlostnej kanoistike, sa s vami lúčim a nezabudnite spoločne s nami sledovať počínanie slovenského štvorkajaku, ktorý bude jednou z posledných nádejí na medailu pre Slovensko v Tokiu! (06:17:23)
     
    Josef Dostál dokázal napraviť nevydarené individuálne preteky kajakárov, v ktorých bol favoritom na zlato, ale skončil až piaty. Teraz však získal bronz pre Česko spoločne s Radek Šloufom, čo je naozaj veľmi cenný úspech!
     
    Výsledný čas austrálskych olympijských víťazov v K2 na 1000 metrov je 3:15:280, čo je približne o tri desatiny lepšie od strieborných Hoffa so Schopfom. Dostál so Šloufom s časom 3:16:106 v cieli dokázali uhájiť bronzovú priečku pred maďarskou loďou zhruba o štyri desatiny, takže to bolo naozaj tesné vyvrcholenie tejto disciplíny.
     
    cieľ
    Westhuyzen s Greenom to dokázali a zdolali veľkých nemeckých favoritov Hoffa so Schopfom! Ale pre Česko je výbornou správou, že bronz získava Dostál so Šloufom!
     
    750 m
    Dostál so Šloufom sa prebojovali na bronzovú pozíciu! Hoff so Schopfom sa dotiahli na austrálsku loď a bude to dráma až do konca!
     
    500 m
    Tak prvá polovica trate je najlepšia pre Austrálčanov a Nemci budú musieť zrýchliť.
     
    250 m
    Green s Westhuyzenom začali útočiť a držia sa na vedúcej pozícii pred Hoffom so Schopfom, na treťom mieste je Nádas s Kopazsom.
     
    Teraz nás už čaká veľké finále, v ktorom budeme priať Dostálovi so Šloufom, aby potešili českých fanúšikov, ale najväčšími favoritmi na zlato sú Hoff so Schopfom.
     
    cieľ
    Baláž s Botekom sa už nenechali predbehnúť talianskou loďou, takže je z toho druhé miesto v B finále, čo znamená konečné desiate miesto v tejto disciplíne! Spesivtsev s Anoškinom vyhrali o sekundu a pol pred slovenskými kajakármi.
     
    750 m
    Vyzerá to teda na triumf pre ruský dvojkajak a Baláž s Botekom by si mohli udržať druhé miesto.
     
    500 m
    Na prvé miesto sa prebojovali Spesivtsev s Anoškinom, ktorí majú pred Balážom s Botekom takmer sekundový náskok a tretí sú Austrálčania.
     
    250 m
    Slovenská dvojica začala najlejpešie aj v tomto prípade pred Fizsimmonsom s Woodom, ale do konca ešte veľmi ďaleko a naši majú problém udržať tempo.
     
    O chvíľu nám teda začína B finále, v ktorom Baláž s Botekom budú útočiť zo šiestej dráhy.
     
    B finále:

    1. Clifton/Williams(SAM)
    2. Spesivtsev/Anoškin(ROC)
    3. Fitzsimmons/Wood(AUS)
    4. Béke/Varga(HUN)
    5. Burgo/Beccaro(ITA)
    6. Baláž/Botek(SVK)
    7. Malfesi/Jourdenais(CAN)
    8. Hubert/Burger(FRA)

    A finále:

    1. Dostál/Šlouf(CZE)
    2. Yurenia/Borykau(BLR)
    3. Imrie/Brown(NWZ)
    4. Hoff/Schopf(GER)
    5. Westhuyzen/Green(AUS)
    6. Nádas/Kopasz(HUN)
    7. Bu/Wang(CHI)
    8. Cubelos/Peňa(SPA)
     
    Slovensko tak neobháji ani ôsme miesto Vlčeka s Tarrom z Ria a je to rovnako ako v Gelleho prípade sklamanie, ale nič sa nedá robiť a Baláž s Botekom sa musia skoncentrovať aspoň na jazdu v B finále, aby sa s touto disciplínou rozlúčili so cťou, a potom ich čaká možnosť nápravy v K4 na 500 metrov spoločne s Vlčekom a Myšákom.
     
    Prihlásime sa vám opäť o 5:47, keď sa pôjde ako prvé slabšie B finále a v ňom sa predstaví aj slovenská dvojica Botek s Balážom. Naopak vo finále sa následne predstaví Dostál so Šloufom, ale vzhľadom na semifinálové jazdy sa šanca na medailu pre Česko skôr znížila.
     
    Výsledky druhého semifinále

    1. Německo 3:17,554 s
    2. Maďarsko I +0,762 s
    3. Bělorusko +1,321
    4. Španělsko +1,579
    5. Maďarsko II +2,643
    6. Slovensko +3,363
     
    Čas slovenských kajakárov je 3:20:917, čo je o dosť horší výsledok ako vo včerajších rozjazdách a štvrťfinále, ale Baláž s Botekom nedokázali zopakovať včerajší deň, a tak budú žiaľ pre Slovensko súčasťou len B finále o 9-16. miesto.
     
    2 semi
    Veľká škoda pre Baláža s Botekom, ktorí viedli druhé semifinále po polovici trate, ale podobne ako v rozjazdách začali spomaľovať a to sa im stalo osudným. V cieli sú prví Hoff so Schopfom pred Nádasom s Kopaszom, za nimi prišli na postupových miestach do A finále bieloruská a španielska loď. Slovenská dvojica bola napokon predbehnutá aj druhou maďarskou posádkou a skončila na poslednom šiestom mieste v druhom semifinále.

    Filip Kosnáč

    Startovní listina
    1. semifinále

    2 Nový Zéland (Brown, Imrie)
    3 Čína (Wang, Pu)
    4 Austrálie I (van der Westhuyzen, Green)
    5. Česko (Dostál, Šlouf)
    6 Austrálie II (Fitzsimmons, Wood)
    7 Itálie (Bruno, Beccaro)

    2. semifinále

    2 Slovensko (Baláž, Botek)
    3 Německo (Hoff, Schopf)
    4 Španělsko (Cubelos, Peňa)
    5 Maďarsko I (Nadas, Kopasz)
    6 Bělorusko (Borykau, Jurenia)
    7 Maďarsko II (Beke, Varga)