1. a 2. kolo (muži) (kon.) | 1. a 2. kolo (ženy) (kon.)
koniec udalosti
1. a 2. kolo (muži)

cz Nedeľa 25.07.2021, 00:00Olympijské hry - Surfing
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 00:00.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásnou pozdní noc. Druhý olympijský den startuje nově zařazeným sportem, a tím je surfing. Muži i ženy před sebou mají první kolo.
     
    Surfaři a surfařky budou soutěžit v oceánu, kde jsou příhodné podmínky pro surfování. Důležitá bude síla vln, také vítr hraje významnou roli. Každý surfař by měl být schopný zvládnout 25 vln, přičemž ty dvě, které zvládne nejlépe, se budou počítat do výsledku. Surfing nabízí zajímavou podívanou, protože žádná vlna není stejná, a to znamená i těžkou situaci pro rozhodčí, na které čeká bodování jednotlivých závodníků.

    Mezi muži je do role největšího favorita stavěn Gabriel Medina. Jeho hlavním soupeřem by měl být Italo Ferreira, o bronz se pak očekává souboj mezi Florencem a Igarašim.
     
    Program 1. a 2. kola mužů

    1. rozjížďka

    1. Italo Ferreira (BRA)
    2. Leonardo Fioravanti (ITA)
    3. Hiroto Ohhara (JPN)
    4. Leandro Usuna (ARG)

    2. rozjížďka

    1. Kanoa Igaraši (JPN)
    2. Jeremy Flores (FRA)
    3. Miguel Tudela (PER)
    4. Billy Stairmand (AUS)

    3. rozjížďka

    1. Kolohe Andino (USA)
    2. Julian Wilson (AUS)
    3. Lucca Mesinas (PER)
    4. Rio Waida (INA)

    4. rozjížďka

    1. John John Florence (USA)
    2. Owen Wright (AUS)
    3. Manuel Selman (CHI)
    4. Ramzi Boukhiam (MAR)

    5. rozjížďka

    1. Gabriel Medina (BRA)
    2. Michel Bourez (FRA)
    3. Leon Glatzer (GER)
    4. Carlos Muñoz (CRC)
     
    První kolo surfařů začalo.
     
    V surfu se nestřídá. Všichni čtyři účastníci rozjížďky jsou ve vodě a čekají na tu správnou vlnu. Ferreira a Ohhara už chytili dvě, Usuna jednu a Fioravanti zatím žádnou. Vede Brazilec s průběžným ziskem 7,10 bodu.
     
    První dva závodníci z každé rozjížďky postupují rovnou do třetího kola. Třetí a čtvrtý budou muset zabojovat o postup v kole druhém.
     
    Prvních bodů se dočkal také Leonardo Fioravanti. A to vůbec ne špatných, se ziskem 3,9 střídá na třetí příčce Usunu.
     
    Do konce první rozjížďky zbývá posledních patnáct minut. Velmi pěkní otočka se povedla na vlně Fioravantimu, který rázem přeskočil Usunu a dotáhl se na dva body k Ferreirovi, stále vede Ohhara.
     
    Závodníci mohou během zmíněné půlhodiny chytit vlnu maximálně pětadvacetkrát, přičemž se počítají dva nejlepší výsledky. Ferreira si nyní vylepšil skóre, avšak stále zůstává o desetinu za japonským lídrem.
     
    Italo Ferreira chytil výbornou vlnu a dokázal jí náležitě využít. Byl si toho sám vědom a po pádu do vody radostně zaťal pěst. Dostal za ni sedm bodů a o bod a půl se dostal do čela před Oharru. Do konce první rozjížďky zbývá posledních pět minut.
     
    Fantastický Ferreira. Znovu chytil ideální vlnu a v plné rychlosti se dokázal se svým surfem ve vzduchu dvakrát otočit a udržet stabilitu. Brazilec si může zbylé minuty užít bez práce, s celkovým součtem 13,67 bodu má postup jistý.
     
    První rozjížďka je minulostí. Do třetího kola postupuje kromě Brazilce Itala Ferreiry také Japonec Hiroto Oharra. Fioravanti a Usuna se budou muset porvat o postup ve druhém kole.
     
    Výsledky první rozjížďky

    1. Italo Ferreira (BRA) 13,67 bodu
    2. Hiroto Ohhara (JPN) 11,40
    3. Leonardo Fioravanti 9,43
    4. Leandro Usuna (ARG) 8,27
     
    Startuje druhá rozjížďka, v niž se představí Kanoa Igaraši, Jeremy Flores, Miguel Tudela a Billy Stairmand. Opět platí limit půl hodiny a počítají se dvě nejlepší vlny.
     
    Zatímco Flores a Tudela se do prvního kolo spustili zlehka, tak Billy Stairmand hned napoprvé předvedl velmi dobrý pokus, který si vysloužil pět bodů.
     
    Na čas si dává Kanoa Igaraši. Zatímco ostatní soupeři zkoušejí další a další vlny, tak Japonec zůstává ve vodě s nula body na kontě.
     
    Dočkali jsme se i Japonce. Igaraši si troufl na vysoký skok, který mu vyšel tak napůl. Dopadl na prkno, ale nakonec skončil ve vodě. Vysloužil si 4,90 bodu, pousnula se na třetí pozici.
     
    To se povedlo! Miguel Tudela se trefil do vlny ideálně a využil í k zisku 5,07 bodu. A protože má i druhou vlnu prozatím lepší než Stairmand, tak je novým vedoucím závodníkem.
     
    Peruánec na čele dlouho nevydržel. Kanoa Igaraši se po dva triky udržel na surfu, načež zvládl i třetí. Pak šťastně skočil do vody. 6,67 bodu!
     
    Druhá rozjížďka se přehoupla do druhé poloviny. Výborně má nakročeno k postupu o třetího kola Igaraši, jenž má na Tudelu k dobru téměř dva body. Naopak se nedaří Floresovi, Francouz se nemůže trefit do vlny a zůstává pod šesti body.
     
    Tudela dokázal předvést čtyři triky v průběhu jednoho pokusu. Od rozhodčích obdržel 5,60 bodu. Na Igarašiho stále nestačí, ale zase je o něco blíže postupu z druhého místa.
     
    Kanoa Igaraši si rozjížďku užívá. Japonec má s největší pravděpodobností postup jistý, jako jediný má totiž svůj pokus hodnocený více jak šesti body, a to dokonce oba.
     
    Na čele už ve zbývajícím průběhu nic nezměnilo. Do třetího kola tak postupuje Kanoa Igaraši a Miguel Tudela, Billy Stairmand a Jeremy Flores musí zabojovat o postup v kole druhém.
     
    Výsledky druhé rozjížďky

    1. Kanoa Igaraši (JPN) 12,77 bodu
    2. Miguel Tudela (PER) 10,67
    3. Billy Stairmand (AUS) 9,97
    4. Jeremy Flores (FRA) 7,63
     
    Máme za sebou první vteřiny třetí rozjížďky. Peruánec Lucca Mesinas hned na úvod zapsal 4,17 bodu za solidně chycenou vlnu. Waida, Wilson a Andino začali zlehka.
     
    Nejlepší výkon na jednu vlnu převzal Američan Kolohe Andino s 4,43 body. To ovšem není skóre, s kterým by měl mít jistotu postupu do třetího kola.
     
    Třetí rozjížďka zatím nabízí nejvyrovnanější podívanou. Kvarteto se v rozmezí jednoho a půl bodu. Na vylepšení současného výsledku mají ještě čtvrt hodinu.
     
    Na první místo se vyšvihl Rio Wanda, jenž těsným rozdílem tří setin odsunul za svá záda Andina. Mesinas a Wilson jsou pak o dva body zpět.
     
    Dobrý základ k postupu dal Lucca Mesinas. Peruánec chytil vlnu a vyfasoval 5,67, což je zatím nejlepší výkon ve třetí rozjížďce na jednu vlnu. Druhou ovšem nemá tak dobrou, proto zatím zůstává třetí.
     
    Jako první se přes deset bodů přehoupl Kolohe Andino. Surfař ze zámoří přidal k výkonu 5,40 bodu druhou nejlepší vlnu hodnoty 4,87 a udělal důležitý krok směrem k postupu.
     
    Lucca Mesinas zabojoval a do úzkých dostal Waidu! Jihoameričan se opřel do dobré vlny a po odvážném triku zůstal na prkně. Dostal 5,73 bodu a převzal vedení s náskokem více jak bodu.
     
    Pořadí už se nezměnilo. Třetí rozjížďku opanoval Peruánec Lucca Messinas, jehož do třetího kola doprovodí Kolohe Andino. Rio Waida a Julian Wilson mají smůlu, v odpoledním programu je čeká ještě druhé kolo.
     
    Výsledky třetí rozjížďky

    1. Lucca Mesinas (PER) 11,40 bodu
    2. Kolohe Andino (USA) 10,27
    3. Rio Waida (INA) 9,96
    4. Julian Wilson (AUS) 8,77
     
    Čtvrtá a předposlední rozjížďka prvního kola mužů je v plném proudu. V ní se představuje John John Florence, jeden z horkých kandidátů na zisk cenného kovu.
     
    Hodně zostra zahájil rozjížďku Ramzi Boukhiam. Hned napoprvé chytil parádní vlnu a předvedl sérii povedených triků, odměnou mu je rovných šest bodů.
     
    Na druhé pozici je momentálně Australan Owen Wright, jehož nejlepší výkon má hodnotu 4,43 bodu. Florence zatím nedokázal trefit tu správnou vlnu.
     
    Polovina času z čtvrté rozjížďky je pryč. Vedení převzal Owen Wright s dvěma výkony těsně pod pět bodů. Boukhiam má sice jednu vlnu šestibodovou, ale druhou nejlepší má hodnocenou pod dvěma body.
     
    Owen Wright má dvě své nejlepší jízdy hodnocené stejným součtem 4,40 bodu. Australan je první, ale postup ještě nemá jistý ani zdaleka.
     
    A první už je Ramzi Boukhiam. Konečně chytil i druhou slušnou vlnu a k šestibodovému nejlepšímu pokusu přidal pokus za 4,23 bodu. Vede tak o necelých pět desetin před Wrightem.
     
    Owen Wright o šest desetin vylepšil své skóre a v závěru se tak ještě prodral před Razima Boukhiama, do třetího kola však postupují oba. Do druhého kola překvapivě musí favorit John John Florence, jenž za půl hodiny nedokázal chytit tu správnou vlnu.
     
    Výsledky čtvrté rozjížďky

    1. Owen Wright (AUS) 10,40 bodu
    2. Ramzi Boukhiam (MAR) 10,23
    3. John John Florence (USA) 8,37
    4. Manuel Selman (CHI) 6,20
     
    Před námi je poslední rozjížďka 1. kola mužské kategorie. A v ní také největší favorit na zlato, a sice Gabriel Medina. Jeho největší konkurent a krajan Ferreira postoupil bez problémů, řada je nyní na Medinovi.
     
    Pátá rozjížďka netrvá ani pět minut a Michel Bourez už chytil dvě velmi dobrý vlny, za což inkasoval dohromady 9,17 bodu. Velmi dobrý start tohoto Francouze.
     
    Je za námi polovina z posledního měření sil v rámci prvního kola surfařů. Gabriel Medina už potvrzuje papírové předpoklady a bodovým součtem na setinu dorovnal Boureze, avšak díky lepšímu nejlepšímu výsledku vede. Glatzer ztrácí rovné tři body a Muñoz si dává pořádně načas, protože ještě nezkusil ani jednu vlnu.
     
    Michel Bourez zase zabral a jízdou hodnoty 5,43 celkovým součtem přesáhl hranici deseti bodů. Francouze by postup neměl minout.
     
    Tak pozor! Glatzer trefil parádní vlnu, které využil na jedničku, získal šest bodů! A rázem je druhý, překvapivě by tak přímo do třetího kola nepostupoval Medina.
     
    Gabriel Medina nakonec zabral a dvěma jízdami nad šest bodů si zajistil první místo a postup. Spolu s ním se do třetího kola probojoval Bourez, na Glatzera a Muñoze čeká druhé kole. U Kubánce je ale otázka, zda se do něj zapojí, protože nyní nezapsal jediný pokus.
     
    Výsledky páté rozjížďky

    1. Gabriel Medina (BRA) 12,23 bodu
    2. Michel Bourez (FRA) 10,10
    3. Leon Glatzer (GER) 10,00
    Carlos Muñoz DNS
     
    Na řadu přichází rozjížďky prvního kola žen. Po jejich skončení se opět přihlásíme s druhým kolem mužů.
     
    Druhé kolo začalo.
     
    Druhé kolo má na programu dvě rozjížďky, v obou se představí po pěti surfařích. Do zítřejšího třetího kola postoupí nejlepší trojice.
     
    Překvapením je nepostup Američana Johna Johna Forence přímo do třetího kola. Zámořský sportovec má v následující dvacetiminutovce co zlepšovat.
     
    Po deseti minutách je na tom nejlépe Chilan Manuel Selman. Předvedl dvě podobně hodnocené jízdy a vede se ziskem necelých deseti bodů. Druhý je zatím Indonésan Waida, až třetí Florence.
     
    Billy Stairmand nabral dobrou vlnu, po pádu do vody si ale je vědom, že z ní mohl vytěžit víc. I 5,10 bodu je ovšem solidním počinem, který Novozélanďana vyšvihl na druhé místo.
     
    Favorit John John Florence konečně ukázal, co v něm vězí. Vytipoval si parádní dvě vlny v krátkém časovém úseku a povedené triku mu vynesly bodový zisk vyšší dvanácti bodů. S takovýmto výsledkem by Američan z v prvním kole postupoval rovnou do třetího.
     
    Černý Petr zatím vychází na Chilana Manuela Selmana, jenž zaostává za třetím Waidou o osm desetin. Muñoz nenastoupil do prvního kola a chybí i v tom druhém.
     
    V soutěži surfařů končí Manuel Selman z Chile. Nedokázal najít potřebnou vlnu, jež by mu zaručila alespoň šest bodů, které potřeboval pro postup. Do zítřejšího programu postupují John John Florence, Rio Warda a Billy Stairmand.
     
    Výsledky první rozjížďky

    1. John John Florence (USA) 12,77 bodu
    2. Rio Waida (INA) 11,53
    3. Billy Stairmand (NZL) 11,34
    4. Manuel Selman (CHI) 9,74
    Carlos Muñoz (CRC) DNS
     
    Ve druhé rozjížďce určitě pomýšlí na postup Ital Fioravanti. Mezi adepty na vypadnutí je Argentinec Usuna, jemuž první kolo vůbec nevyšlo, co zlepšovat má i Jeremy Flores.
     
    Fioravanti zatím potvrzuje papírové předpoklady a po polovině dnešní poslední rozjížďky vede o bod a dvě desetiny před Floresem. Momentálně by nepostupovali Usuna a Glatzer.
     
    Do třetího kola postoupila trojice Leonardo Fioravanti, Jeremy Flores a Julian Wilson. Do poslední chvíle bojoval o postup i Leon Glatzer, avšak na třetího Australana nestačil, a to rozdílem bodu a dvou desetin. Usuna ztratil výrazně.
     
    Výsledky druhé rozjížďky

    1. Leonardo Fioravanti (ITA) 12,53 bodu
    2. Jeremy Flores (FRA) 11,37
    3. Julian Wilson 11,27
    4. Leon Glatzer (GER) 10,43
    5. Leandro Usuna (ARG) 9,67
     
    Nedělní program surfařů skončil.
     
    První olympijský den mají za sebou surfaři. K vidění byla první dvě kola, která žádné větší překvapení nepřinesla. To ostatně není nic zvláštního, neboť vypadával jen malý počet soutěžících, konkrétně 4 z 20. Výrazně větší drama bude k vidění zítra. Třetí kolo je pojato formou duelů, přičemž vítěz postoupí do čtvrtfinále, pro poraženého olympiáda skončí. (09:20:56)

    Milan Huppert

    Výsledky rozjížděk
    2. kolo

    Výsledky první rozjížďky

    1. John John Florence (USA) 12,77 bodu
    2. Rio Waida (INA) 11,53
    3. Billy Stairmand (NZL) 11,34
    4. Manuel Selman (CHI) 9,74
    Carlos Muñoz (CRC) DNS

    Výsledky druhé rozjížďky

    1. Leonardo Fioravanti (ITA) 12,53 bodu
    2. Jeremy Flores (FRA) 11,37
    3. Julian Wilson 11,27
    4. Leon Glatzer (GER) 10,43
    5. Leandro Usuna (ARG) 9,67

    1. kolo

    Výsledky první rozjížďky

    1. Italo Ferreira (BRA) 13,67 bodu
    2. Hiroto Ohhara (JPN) 11,40
    3. Leonardo Fioravanti 9,43
    4. Leandro Usuna (ARG) 8,27

    Výsledky druhé rozjížďky

    1. Kanoa Igaraši (JPN) 12,77 bodu
    2. Miguel Tudela (PER) 10,67
    3. Billy Stairmand (AUS) 9,97
    4. Jeremy Flores (FRA) 7,63

    Výsledky třetí rozjížďky

    1. Lucca Mesinas (PER) 11,40 bodu
    2. Kolohe Andino (USA) 10,27
    3. Rio Waida (INA) 9,96
    4. Julian Wilson (AUS) 8,77

    Výsledky čtvrté rozjížďky

    1. Owen Wright (AUS) 10,40 bodu
    2. Ramzi Boukhiam (MAR) 10,23
    3. John John Florence (USA) 8,37
    4. Manuel Selman (CHI) 6,20

    Výsledky páté rozjížďky

    1. Gabriel Medina (BRA) 12,23 bodu
    2. Michel Bourez (FRA) 10,10
    3. Leon Glatzer (GER) 10,00
    Carlos Muñoz (CRC) DNS