Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 3. deň (kon.)
koniec udalosti
Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 3. deň

cz Nedeľa 25.07.2021, 02:00Olympijské hry
     
    Ze druhého dne je to vše. Budu se na vás těšit u přehledu ze dne třetího. (17:54:02)
    Medailové pořadí zemí po druhém dni soutěží
     
    V globálním měřítku jsme byli svědky několika prvotřídních senzací. Už v prvním kole se rozloučila s tenisovým turnajem světová jednička Ashleigh Bartyová, nebo pátý nasazený mezi muži Andrej Rubljov. Absolutní šílenost přinesl cyklistický silniční závod žen. Jednak pro svoji nečekanou vítězku, jednak pro chování druhé v cíli, která si chvíli myslela, že vyhrála, než zjistila, že před sebou ještě někoho měla. Američtí basketbalisté prohráli první zápas na OH po 17 letech. V plaveckém bazénu vyhrál 400 m volně teprve 18letý Tunisan Ahmed Hafnaoui z osmé dráhy, kord mužů pak Francouz, který je ve světovém žebříčku na 43. místě. A bez medaile skončila skateboardová superhvězda Nyjah Hudson.
     
    Slováci se mohli dočkat své první medaile, avšak vzduchovkář Patrik Jány po výborně zvládnuté kvalifikaci ve finále nestřílel tak dobře a skončil sedmý. S nadějí však mohou hledět ke kanálu vodního slalomu, kde především kanoista Matej Beňuš zajel skvělé kvalifikační jízdy. V tenisové čtyřhře pak Lukáš Klein s Filipem Poláškem dokázali vyřadit čtvrté nasazené Rusy. A skeetařka Danka Barteková je v kvalifikaci také v nadějné pozici, co se týče účasti ve finále.
     
    Neděle byla nesmírně nabitá událostmi. České fanoušky musely nesmírně potěšit tenisové výsledky, neboť všechny zápasy s českou účastí v obou dvouhrách i čtyřhře žen dopadly uspěšně. Povinnost slpnili také vodní slalomáři postupem do semifinále. V kvalifikaci skeetu se po třech odstřílených položkách z pěti drží Barbora Šumová i Jakub Tomeček na dosah postupu do finále. Basketbalisté porazili Írán, avšak ztratili potřebný vysoký náskok. A cyklistka Tereza Neumanová zajela rozhodně své maximum možného v silničním závodě. Dál to už ale tak slavné nebylo. Střelci ze vzduchovky se do finále neprobojovali, stolní tenisté Hana Matelová a Lukáš Jančařík vypadli, stejně tak po velmi dobrém výkonu, kterému chyběla jen trocha štěstí, kordista Jakub Jurka. Simona Kubová a Jan Čejka se na svých tratích ani nepřiblížili svým osobním rekordům a nepostoupili z rozplaveb. Aneta Holasová vyhrála kvalifikaci gymnastek tím, že se jí vůbec stihla po těžkém zranění zúčastnit. A windsurfař Karel Lavický také vyhrál už samotnou kvalifikací na hry.
     
    16:50
    Konec soutěží 2. dne.
    Marcis Carneirová odehrála celý zápas s Koreou v roušce. Dle svého vyjádření tím chce inspirovat lidi, aby si chtěli chránit dýchací cesty.
     
    16:49
    Volejbal

    Brazilky nepřipustily v souboji s Korejkami sebemenší komplikace a naladily se do turnaje vítězně.

    Brazílie – Korea 3:0 (10, 22, 19)
     
    16:40
    Stolní tenis

    Ve smíšené čtyřhře byly v odpoledním programu na řadě už semifinálové zápasy a dopadly bez překvapení. Zítra se tak o zlatu rozhodne v očekávaném finále mezi Čínou a Japonskem.

    Liou Š'-wen, Sü Sin (CHN) – Jia Nan Yuan, Emmanuel Lebesson (FRA) 4:0 (5, 6, 11, 7)
    Čcheng I Čhing, Lin Jün Ťü (TPE) – Mima Itová, Jun Mizutani (JPN) 1:4 (9, -6, 9, 6, 6)
     
    16:39
    Box

    V boxu pokračovaly zápasy prvního kola všech váhových kategorií. Blíže se tomuto sportu budeme věnovat až od čtvrtfinálových bojů.
     
    Plážový volejbal

    V dnešních zápasech skupinové fáze nedošlo k jedinému překvapení.
    April, Alix (USA) – Süe, Wang (CHN) 2:0 (17, 19)
    Gotcu, Širatori (JPN) – Kantor, Losiak (POL) 0:2 (15, 14)
    Evandro, Bruno (BRA), Grimalt M., Grimalt E. (CHI) 2:1 (15, -16, 12)
    Artachová del Solarová, Clancyová (AUS) – Echevarríaová Benitezová, Martinezová Ortegová (CUB) 2:0 (15, 14)
    Makroguzovová, Cholominová (ROC) – Menegattiová, Orsiová Tóthová (ITA) 2:0 (18, 15)
    Bryl, Fijalek (POL) – Abicha, Elgraoui (MAR) 2:0 (17, 11)
    Janus, Tidžan (QAT) – Heidrich, Gerson (SUI) 2:0 (17, 16)
    Thole, Wickler (GER) – Nicolai, Lupo (ITA) 1:2 (-19, 19, 13)
    Keizerová, Meppelinková (NED) – Liliana, Elsa (ESP) 1:2 (-19, 18, 14)
    Gibb, Bourne (USA) – Rossi, Carambula Raurich (ITA) 2:0 (18, 19)
     
    16:16
    Badminton

    V badmintonu pokračovaly zápasy základních skupin všech kategorií. Na první pohled se zdá, že k žádným větším překvapením nedošlo.
     
    16:14
    Basketbal 3x3

    Výsledky 7. bloku zápasů:
    Rumunsko–USA (ženy) 11:22
    Japonsko–Francie (ženy) 19:15
    ROV–Polsko (muži) 16:21
    Japonsko–Nizozemsko (muži) 20:21

    Výsledky 8. bloku zápasů:
    Čína–Francie (ženy) 20:13
    ROV–USA (ženy) 16:20
    Nizozemsko–Čína (muži) 21:18
    Lotyšsko–Japonsko (muži) 21:18

    Je odehrána polovina základních skupin. V ženském turnaji zůstávají posledním neporaženým týmem Američanky a míří k přímému postupu do semifinále. O druhé přímé postupové místo si to nejspíše rozdají Rusky, Japonky a Číňanky.

    V turnaji mužů zůstávají bez porážky Srbové, aktuální světové jedničky, a také tak mají k přímému postupu do semifinále nejblíže. Velmi dobře si vedou také světové dvojky z Lotyšska.
     
    16:08
    Házená

    Maďarky v závěru mohutně dotahovaly ztrátu, ale vyrovnat už zápas s Francií nedokázaly, což je pro jejich postupové plány velkou komplikací.

    Maďarsko–Francie 29:30 (12:15)
     
    16:06
    Basketbal

    Pro Američany se jedná o první porážku na OH od semifinálové porážky s Argentinou na OH 2004 v Aténách a zároveň o nejméně nastřílených bodů na OH od porážky s Portorikem 73:92 ze skupinové fáze stejného turnaje.
     
    16:03
    Basketbal

    Porážky v přípravě nebyly evidentně náhodné, americké hvězdy z NBA mají obrovské problémy i na olympiádě! Špatná úspěšnost střelby, problémy s fauly a evidentní neschopnost hrát týmově stojí za senzační porážkou s Francií na úvod skupiny A! A teď je otázka, co se tím mění pro české kalkulace na postup do čtvrtfinále?

    Francie–USA 83:76 (15:22, 37:45, 62:56)
     
    15:59
    Pozemní hokej

    v Zápase Španělů s Novozélanďany se oba celky dvakrát vystřídaly ve vedení, aby se nakonec radovali borci z Oceánie, čímž posílili své naděje na postup do play-off. V posledním zápase dnešního programu měli Nizozemci nečekaně hodně práce s Jihoafričany, prohrávali už o tři góly, přesto se nakonec radují z povinného vítězství.

    Španělsko – Nový Zéland 3:4 (0:1, 1:1, 2:0, 0:2)
    Jižní Afrika – Nizozemsko 3:5 (2:0, 1:2, 0:1, 0:2)
     
    15:55
    Fotbal

    Mexičané po skvělém výkonu v zápase s Francií předvedli svoji odvrácenou tvář a porážkou s Japonskem se dostali do problémů. Naopak Japonci vyhrávají i druhý zápas ve skupině a k jistotě nejen postupu, ale i prvního místa potřebují bod ze zápasu s Francií.
    Rumunsko dostalo pořádně nařezáno od Korejců a skupina B je v situaci, kdy z ní můžou reálně postoupit úplně všichni.
    V posledním dnešním zápase turnaje mužů Němci horko těžko přetlačili Saudskou Arábii a udrželi šance na postup. K tomu musí porazit Pobřeží slonoviny.

    Japonsko–Mexiko 2:1 (2:0)
    Rumunsko–Korea 0:4 (0:1)
    Saudská Arábie – Německo 2:3 (1:2)

    Libor Štěpán