Juhoafrická rep. - Taliansko 2:21 (kon.) | Maďarsko - Grécko 9:10 (kon.)
USA - Japonsko 15:13 (kon.) | Austrália - Čierna Hora 10:15 (kon.)
Srbsko - Španielsko 12:13 (kon.) | Chorvátsko - Kazachstan 23:7 (kon.)
koniec udalosti
Maďarsko - Grécko

9:10

(3:2, 3:4, 2:3, 1:1)

cz Nedeľa 25.07.2021, 04:30Olympijské hry - vodné pólo - muži • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 04:30.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásné nedělní ráno. Vodní pólo pokračuje druhým hracím dnem a já vás vítám u sledování zápasu mužů mezi Maďarskem a Jižní Afrikou.
     
    Maďarsko

    Maďarsko postoupilo na letní olympijské hry vítězstvím na evropském šampionátu, který se konal v únoru loňského roku. Ve finále svedli obrovskou bitvu se Španělském, které porazili až 14:13 po penaltách. Maďaři jsou tradičním účastníkem olympiády. Fantasticky jim vyšla úvodní desetiletka 21. století, v letech 2000, 2004 i 2008 totiž vybojovali olympijské zlato. V Londýně a Riu de Janeiru skončili shodně pátí.
     
    Řecko

    Řekové postoupili do Tokia přímo z kvalifikačního turnaje tomu určenému. Postupovali tři nejlepší týmy, jistotu kvalifikace si tak Řecko zajistilo už proniknutím do finále, v němž prohráli s Černou Horou těsně 9:10. Také Řecko je pravidelným účastníkem turnaje pod pěti kruhy, ale nedosahuje takových úspěchů jako Maďaři. Nejlépe byli Řekové čtvrtí na domácí olympiádě v roce 2004, před pěti lety v Brazílii obsadili solidní šestou příčku.
     
    Sestavy

    Maďarsko: Nagy – Angyal, Manhercz, Zalanki, Vamos, Hosnyanszky, Pasztor, Jansik, Erdelyi, Varga (C), Mezei, Harai. Trenér: Tamas Marcz.

    Řecko: Zerdevas – Genidounias, Skoumpakis, Kapotsis, Fountoulis, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos, Mourikis, Kolomvos, Gkiouvetsis, Vlachopoulos. Trenér: Theodoros Vlachos.

    Rozhodčí: Zwart (NED), Putniković (SRB).
     
    První čtvrtina začala.
     
    07:50
    Souboj o balón vyhráli Maďaři, hrající v čepičkách národních barev, tedy modro-bílo-zelené.
     
    07:19
    První střelecký pokus maďarských pólařů úspěchem neskončil. Hosnyanszky si vylámal zuby na Zerdevasovi.
     
    06:59
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Druhý útok Maďarů již byl úspěšný! Balazs Erdelyi vystřelil ze střední vzdáleností pořádnou dělovkou, na níž gólman neměl nárok.
     
    06:25
    Řecko mělo výhodu přesilové hrou, tou ovšem pohrdlo. Hra se otáčí na druhou stranu, Maďarsko může zabojovat o navýšení náskoku.
     
    05:47
    Dosud jediný střelec Erdelyi několikrát naznačil střelu, aby nakonec přihrál vedle sebe lépe postavenému Zalankimu, ten ovšem obranný blok neprostřelil.
     
    05:21
    Je jasné, že k vidění nebude takový debakl jako v zápase Itálie a JAR, oba týmy totiž umí vodní pólo velmi dobře. A to se také zatím potvrzuje.
     
    04:34
    Velké štěstí měl Zerdevas, jehož od druhého inkasovaného gólu zachránila horní tyč. Napálil ji tvrdou ránou Angyal.
     
    04:10
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Vyrovnáno! Pěkná kombinace vyvrcholila nahrávkou na střed, kde plaval nikým neatakovaný Ioannis Fountoulis, hod k levé tyči neměl chybu.
     
    03:39
    Nepříjemnou dělovku vyprodukoval Erdelyi, jenž je v průběhu první čtvrtiny hodně vidět. Zerdevas vytáhl parádní zákrok pravým ramenem.
     
    03:10
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Daniel Angyal vstřelil gól v přesilové hře a jde si odpočinout na střídačku. Vyskočil si na středu pro vysokou nahrávku, aby následně vystřelil do pravé šibenice.
     
    02:54
    Maďarsko je v první osmiminutovce aktivnějším týmem, přesto disponuje jen jednobrankovým vedením. Řeky podruhé zachránila horní tyčka.
     
    02:17
    Výborné zákroky předvádí i Nagy. Jeden takový ukázal proti pokusu Genidouniase, nadvakrát balón zpacifikoval.
     
    01:45
    Zerdevas se nechtěl nechat zahanbit a okamžitě vytáhl také fantastický zákrok, když včas vytasil levou ruku proti hodu Mezeie.
     
    01:31
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Řekové hráli přesilovku dokonce o dva hráče. A taková výhoda se trestá. Stav utkání znovu hlásí vyrovnáno po druhé trefě Ioannise Fountoulise.
     
    00:52
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Maďaři sice hráli „jen“ přesilovku o jednoho hráče, ale i ta jim stačilo ke stržení vedení zpět na svou stranu. Střeleckou listinu doplnil Krisztian Manhercz.
     
    00:09
    Poslední akce první čtvrtiny patřila Řekům. Zakončil ji křižnou střelou z levé strany Fountoulis, proti vyrovnání byl gólman Nagy.
     
    První čtvrtina skončila.
     
    Druhá čtvrtina začala.
     
    07:45
    Rychleji u míče byli znovu Maďaři. Ti si hned vybojovali přesilovou hru, tu ovšem Zalanki křižným projektilem nevyužil.
     
    07:14
    První útok druhé osmiminutovky nevyšel ani Řekům. Ti se k zakončení vůbec nedostali, selhali v rozehrávce při přechodové fázi.
     
    06:40
    Parádní zákroky zatím předvádějí oba gólmani. Nagy vyplaval blíže zakončujícímu soupeři, čímž zmenšil střelecký úhel a míčem dostal do hrudi.
     
    06:04
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Fantastickou střelu vyprodukoval Daniel Angyal. Naslepo hodil balón z otočky a trefil se nechytatelně k levé části brankové konstrukce.
     
    05:37
    Řecko pochopitelně chtělo rychle odpovědět, ale to se nepodařilo. Znovu stál proti Nagy, jenž si věděl rady se slabým zakončením ze střední vzdálenosti.
     
    05:09
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Maďaři odskakují do třígólového vedení. Balazs Erdelyi zapisuje svou druhou trefu v utkání, když vypálil pravačkou do levé šibenice.
     
    04:47
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Gól evidujeme i na druhé straně. Nagy se zlobí na spoluhráče, že nechali Konstantinose Genidouniase střílet úplně osamoceného. Řek toho využil k zakončení o vodu k pravé tyčce.
     
    04:20
    Zerdevas drží skóre na stavu 3:5 v neprospěch svého týmu. S nepovedenou střelou Jansika na střed si poradil bez problémů.
     
    03:44
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Tento inkasovaný gól si Nagy za rámeček určitě nedá. Ioannis Fountolis střílel z levé strany z velkého úhlu, ale míč propasíroval do brány mezerou mezi levou tyčí a tělem brankáře.
     
    03:25
    Vodní pólaři Maďarska jsou místy až moc přesní. Mezei střílel k pravé tyči, avšak orazítkoval přímo brankovou konstrukci.
     
    02:43
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Rychlá komunikace, skvěle sehraná akce a gól v podání kapitána Denese Vargy znamená navýšení náskoku na rozdíl dvou branek.
     
    02:08
    Řekové statečně vzdorují. Sice nedokázali vystřelit, ale bylo to zapříčiněno faulem, následovat proto bude přesilová hra.
     
    01:40
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Využitá s velkým přehledem. Na levé straně si míč zpracoval Alexandros Papanastasiou, který se nenechal rozhodit blokujícím obráncem a balón poslal nechytatelně k levé tyči.
     
    01:17
    Denes Varga projektilem z pravé strany neuspěl. Řecký strážce brány Zerdevas se stihl přesunout a zasáhnout levou horní končetinou.
     
    00:48
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Vyrovnáno! Na střeleckou listinu se dostal i Marios Kapotsis, jenž obdržel nahrávku na střed, kde plaval úplně sám, skóroval hodem o břevno.
     
    00:15
    Po druhé čtvrtině budou mít oba celky na kontě nejspíše shodný počet gólů. Maďaři v útoku neuspěli a Řekové už nemají moc času.
     
    Druhá čtvrtina skončila.
     
    Třetí čtvrtina začala.
     
    07:50
    Také do třetice uspěli v plavbě za balónem Maďaři. Akce vyvrcholila střelou k levé straně na Vargu, jehož pokus vychytal Zerdevas.
     
    07:12
    Se svým útokem neuspěli ani Řekové. Dlouho čekávaný pas na střed skutečně přišel, načež skvěle zasáhl jeden z obránců.
     
    06:41
    Hosnyanszky musel střílet, protože doba pro útok se chýlila ke konci. Z velké vzdálenosti vystřelil prudce, avšak Zerdevas zareagoval a ránu vyrazil.
     
    06:22
    Pokračuj tlak vodních pólařů v bílých čepičkách. Zerdevas sice tentokráte lovil míč ze sítě, ale gól neplatí, Varga totiž házel až po limitu.
     
    05:31
    Zápas plyne rychlým tempem. Drama se stupňuje víc a víc, což by mohlo znamenat i vyšší nervozitu na stranách hráčů.
     
    05:11
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Ve třetí čtvrtině se Řecko poprvé ujímá vedení! Postaral se o to Angelos Vlachopoulos nechytatelným projektilem do pravé šibenice.
     
    04:42
    V případě neúspěchu se Maďarům budou zdát noční můry o Zerdevasovi. Řecký gólman předvádí neskutečný výkon, nyní si věděl rady se střelou Manhercze.
     
    04:11
    A znovu. Maďaři zůstali u balónu, přesto zůstávají ve ztrátě jednoho gólu. Brankář si tentokráte smlsnul na střeleckém pokusu Haraie.
     
    03:35
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Skvělá kombinační akce završena osmým gólem v maďarské síti. Napříč bazénem dostal nahrávku Alexandros Papanastasiou, ten našel mezeru pod levou rukou gólmana.
     
    03:04
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Pěkná akce i na straně Maďarska a i v tomto případě s gólovou tečkou. Po zakončení Denese Vargy proletěl Zerdevasovi míč nad rukama.
     
    02:42
    V záklonu zkusil překvapivou střelou o vodu Skoumpakis. Nagy se zaskočit nenechal a hrací předmět bez potíží vyrazil.
     
    02:25
    Maďarská radost vydržela jen chvilku. Denes Varga sice vsítil branku, ta ovšem nemohla platit z důvodu útočného faulu.
     
    01:41
    V útoku neuspěli ani Řekové, řada tak přišla znovu na Maďary. Angyal zkusil velmi zajímavý oblouček, jemuž moc nechybělo, balón narazil do břevna.
     
    01:02
    Z velké vzdálenosti pokusil štěstí Kapotsis. Nagy mohl zůstat ledově klidným, protože balón proletěl o pořádný kus vedle pravé tyče.
     
    00:52
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Se začátkem poslední minuty třetí čtvrtiny Maďarsko vyrovnává. Denes Varga se neunáhlil, zamířil a uspěl hodem do pravého horního růžku.
     
    00:14
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Pořádnou raketu vyslal pod břevno Konstantinos Genidounias. Nagy reagoval, ale příliš pozdě, s takovou dělovkou nemohl nic dělat.
     
    Třetí čtvrtina skončila.
     
    Čtvrtá čtvrtina začala.
     
    07:46
    Tak až ve čtvrté čtvrtině Řecko poprvé zvládlo souboj o balón. Následně dostalo výhodu přesilové hry, tu ukončil nepřesnou střelou Genidounias.
     
    07:21
    Maďaři rádi zkouší obloučky. Tentokráte tuto techniku vyzkoušel Balazs Erdelyi a i v tomto případě hrála hlavní roli branková konstrukce.
     
    06:42
    Řecko určitě nikam spěchat nebude. Vede a tak se pokusí střílet až v posledních vteřinách útoku. Nagy pravačkou vychytal Skoumpakise.
     
    06:06
    Těsně před brankou soupeře fauloval Vargu jeden z obránců. Velká šance pro Maďarsko, jež má možnost vyrovnat v přesilovce.
     
    05:44
    Maďarsko právě vstřelilo branku!

    Tak se děje! Nahrávku na střed nyní řecká defenziva nezastavila ani za cenu faulu, na Balazse Erdelyie již čekala snadná práce.
     
    05:11
    Hráči v červeno-bílo-zelených čepičkách mají možnost strhnout vedení na svou stranu poté, co Nagy vychytal Kapotsise.
     
    04:39
    Ani přesilovka nepřinesla kýžené desátý gól. Akci završil kapitán Varga křižnou střelou z levé strany, balón narazil do levé tyče.
     
    04:07
    Zleva doprava neustále putoval balón při řecké výměně balónu. Nakonec na sebe vzal zodpovědnost Argyropoulos, napálil levé rameno Nagyho.
     
    03:41
    Řecko právě vstřelilo branku!

    Jako první se dvouciferného počtu gólu dočkalo Řecko. Angelos Vlachopoulos si věřil a dobře udělal, pravačkou poslal balón nad hlavu Nagyho.
     
    03:13
    Zerdevas hrdinou okamžiku. Přesunul se k levé tyči a vytasil výborný zákrok levačkou proti projektilu Angyala.
     
    02:44
    Ovšem Nagy se nenechal zahanbit a i on předvedl zákrok z kategorie výborných. Vyhlavičkoval nad bránu tvrdou střelu Kapotsise.
     
    02:18
    Blízko důležitému gólu byl Angelos Vlachopoulos. Svižná střela se ještě svezla po vodě, aby nakonec skončila na tyči!
     
    01:50
    A znovu branková konstrukce! Řekové teď měli při zakončení i pořádnou porci smůly. Možná budou litovat, teď útočí soupeř.
     
    01:23
    Litovat zatím nemusí, a to díky fenomenálnímu výkonu Zerdevase. Gólman vytasil několik skvělých zákroků, mezi ně můžeme zařadit i ten doposud poslední proti Manherczovi.
     
    00:52
    Zbytečná ztráta řeckého týmu. Maďarský trenér Tamas Marcz, vědom si důležitosti následujícího útoku, vzal oddechový čas.
     
    00:18
    Varga v dobré palebné pozici trefil jenom brankovou konstrukci a to je konec maďarským nadějím na body! Řekové dohrají poslední vteřiny s míčem v rukou.
     
    Konec zápasu.
     
    Řečtí vodní pólaři si na úvod olympijského turnaje vyšlápli v evropském souboji na favorizované Maďary, které v dramatickém utkání porazili o jediný gól 10:9. Úvod zápasu vyšel lépe Maďarům, avšak soupeř dokázal pravidelně odpovídat a držet se v těsném kontaktu. Misky vah překlopili svěřenci kouče Vlachose na svou stranu ve třetí čtvrtině. Soupeři sice párkrát povolili vyrovnat, ale nakonec mu uštědřili rozhodující úder necelé čtyři minuty před koncem, kdy se trefil Vlachopoulos. Ve zbylém průběhu střetnutí skvěle chytající Zerdevas branku zavřel a i jeho zásluhou získalo Řecko první dva body do tabulky.

    Další zápasy čekají na oba celky 27. července. Řecko se utká s Itálií, na Maďary čeká souboj s Japonskem.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (05:40:39)

    Milan Huppert

    Sestavy

    Maďarsko: Nagy - Angyal, Manhercz, Zalanki, Vamos, Hosnyanszky, Pasztor, Jansik, Erdelyi, Varga (C), Mezei, Harai. Trenér: Tamas Marcz.

    Řecko: Zerdevas - Genidounias, Skoumpakis, Kapotsis, Fountoulis, Papanastasiou, Dervisis, Argyropoulos, Mourikis, Kolomvos, Gkiouvetsis, Vlachopoulos. Trenér: Theodoros Vlachos.

    Rozhodčí: Zwart (NED), Putniković (SRB).