Juhoafrická rep. - Taliansko 2:21 (kon.) | Maďarsko - Grécko 9:10 (kon.)
USA - Japonsko 15:13 (kon.) | Austrália - Čierna Hora 10:15 (kon.)
Srbsko - Španielsko 12:13 (kon.) | Chorvátsko - Kazachstan 23:7 (kon.)
koniec udalosti
Juhoafrická rep. - Taliansko

2:21

(0:2, 2:8, 0:7, 0:4)

cz Nedeľa 25.07.2021, 03:00Olympijské hry - vodné pólo - muži • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 03:00.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásné brzké nedělní ráno. Vítám vás u sledování u zápasu vodního póla mužů, v němž změří síly reprezentace Jihoafrické republiky a Itálie.
     
    Jihoafrická republika

    Jihoafrická republika se kvalifikovala na olympijské hry jako jediný africký celek, když uspěla v Africkém kontinentálním výběru. Na olympijských hrách se hráči této reprezentace představí potřetí v historii a poslední účast už něco pamatuje, datuje se totiž do roku 1960. I vzhledem k této skutečnosti bude JAR na turnaji velkým outsiderem a případný postup ze skupiny by se rovnal velkému překvapení.
     
    Itálie

    Italové, to je jiná písnička. Do Tokia se kvalifikovali z mistrovství světa určené pro vodní sporty, na němž v roce 2019 vybojovali svůj čtvrtý titul v historii, ve finále porazili Španěly s přehledem 10:5. Itálie patří k tradičním účastníkům olympiády a v posledních dvou případech si dokonce odvezla cenný kov. V Londýně vybojovali Italové stříbrné medaile, v Riu de Janeiru bronzové. A určitě by se nezlobili, kdyby v Tokiu dovršili medailovou sbírku ziskem zlata.
     
    Sestavy

    Jihoafrická republika: Madi (C) – Card, Rezelman, Badenhorst, Laurenson, Stone, Evezard, Rodda, Margro, Mayman, Neill, Stewart. Trenér: Paul Martin.

    Itálie: Del Lungo – Di Fulvio, Luongo, Presciutti, Velotto, Renzuto, Echenique, Figari, Bodegas, Aicardi (C), Dolce, Nicosia. Trenér: Alessandro Campagna.

    Rozhodčí: Salničenko (KAZ), Ivanovski (MNE).
     
    První čtvrtina začala.
     
    07:45
    První útok patřil Itálii, která byla rychlejší v souboji o míč. Následoval faul jednoho z hráčů Jižní Afriky, mužstvo z Evropy má výhodu dvacetivteřinové přesilovky.
     
    07:19
    Tu nedokázalo využít, protože nevystřelilo v průběhu požadovaných třicet sekund. Premiérovou šanci zaútočit tak má outsider.
     
    06:58
    Také Jihoafričané mají přesilovou hru poté, co jednoho z jejich hráčů zastavil nedovolený zákrok obránce.
     
    06:31
    Itálie právě vstřelila branku!

    První gól střílí favorit. Alessandro Velotto dostal výbornou nahrávku na pravou stranu a tvrdou střelou pravačkou prostřelil bezmocného Madiho.
     
    05:55
    Navýšit náskok mohl a nejspíše i měl Di Fulvio. Jenže z podobné pozice jako před malou chvílí spoluhráč trestuhodně přestřelil.
     
    05:17
    Fantastický zákrok nyní předvedl Madi, který se rychlostí blesku přesunul k levé tyči k pravé, aby zastavil tvrdou střelu z bezprostřední blízkosti.
     
    04:41
    Jak je zvykem, tak zápas vodního póla probíhá v rychlém tempu. Brejk JAR se minul úspěchem, Stone si neporadil se zpracováním těžké nahrávky.
     
    04:18
    Na druhé straně došlo k zakončení, leč nepřesnému. Luongo viděl volný prostor u pravé tyče, avšak balón usměrnil těsně vedle ní.
     
    03:41
    Itálie právě vstřelila branku!

    Francesco Di Fulvio doplaval za obránce a přihrávku dostal ideálně do ruky. Tváří v tvář brankáři uspěl hodem na bližší tyč.
     
    03:15
    Před branku plaval jeden z jihoafrických pólařů, jenže balón nedostal ideální. Dříve k němu doplaval dobře reagující gólman Del Lungo.
     
    02:47
    Chyba v útočení na obou stranách. Zatímco Italy zbrzdila špatná nahrávka, tak na druhé straně výborně zakročil obránce.
     
    02:04
    Už to vypadalo, že se Italové dočkají třetí branky, avšak gólman Madi střelu ztlumil a míč se následně po vodě nedostal až za brankovou čáru.
     
    01:41
    Jihoafričané se trápí v rozehrávce. Na druhé straně Madi marně natahoval ruku za střelou Figariho, zachránila ho pravá tyč.
     
    01:20
    Reprezentace Itálie znovu nedokázala skórovat. Ve hře jsou jasně lepším týmem, ale schází jim produktivita.
     
    00:32
    Pólař JAR vystřelil z velké vzdálenosti. Del Lunga nepřekvapil, brankář s přehledem zachytil míč do pravé ruky.
     
    00:02
    V závěru první čtvrtiny měli Italové přesilovku, tu ovšem nevyužili. Se střelou z pravé strany si Madi nadvakrát poradil.
     
    První čtvrtina skončila.
     
    Druhá čtvrtina začala.
     
    07:45
    Itálie právě vstřelila branku!

    V souboji o míč opět úřadovali Italové. A hned dokázali vstřelit třetí gól, nechytatelnou střelou k levé tyči se prezentoval Gonzalo Echenique.
     
    07:19
    Zajímavou střelu levačkou o vodu zkusil Rezelman. De Lungo si poradil i s touto nepříjemností, míč udržel pro sebe.
     
    06:52
    Itálie právě vstřelila branku!

    S prvním pokusem si Madi poradil, avšak útok favorizovaného celku pokračoval a na tvrdý pokus Niccola Figariho již nedosáhl.
     
    06:16
    Gólman Del Lungo drží i nadále stoprocentní úspěšnost. Teď měl i velkou porci štěstí, když sledoval, jak míč proletěl těsně vedle levé tyče.
     
    05:52
    Itálie právě vstřelila branku!

    Itálie pokračuje v navyšování náskoku. V koncovce zachoval chladnou hlavu Francesco Di Fulvio, balón přehodil přes bezmocného Madiho.
     
    05:26
    Itálie právě vstřelila branku!

    Do protiútoku vystartoval znovu Francesco di Fulvio. Samostatný únik zakončil s ledovým klidem, tvrdou střelou pod břevno.
     
    04:55
    Itálie právě vstřelila branku!

    Na Madim je vidět velká frustrace. Není divu, protože spoluhráči jej často nechávají na holičkách. Nyní neuspěl proti střele Vincenza Renzuta z bezprostřední blízkosti.
     
    04:24
    Outsider bojuje ze všech sil, aby zaznamenal alespoň jeden čestný gól. Ale není mu přáno, Del Lungo zůstává neprůstřelný.
     
    03:47
    A další velké příležitost JAR. Del Lungo v tomto případě na balón nedosáhl, ale měl velké štěstí, dnes podruhé jej zachránila branková konstrukce.
     
    03:28
    Itálie právě vstřelila branku!

    Parádní gól z otočky v podání Michaela Bodegase, který se ani nedával, kam míří. Madi jen smutně sledoval, jak míč končí v pravé šibenici.
     
    02:36
    Ne, ani teď to nevyšlo. Badenhorst už napřahoval ke střele, když ho v posledním okamžiku zastavil vynikajícím blokem Luongo.
     
    02:11
    Také Italové tentokráte selhali. Zodpovědnost na sebe vzal Echenique, kulatý předmt ovšem poslal o pár čísel nad horní tyč.
     
    01:55
    Itálie právě vstřelila branku!

    Střeleckou listinu doplňuje Nicholas Presciutii. Madi lehce zaváhal, očekával střelu spíše k levé tyče, nikoli k té pravé. Pak už zareagovat nestihl.
     
    01:20
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku!

    Tak konečně se dočkala i reprezentace JAR! Timothy Rezelman už se nemohl dívat na nemohoucnost spoluhráčů a tvrdou střelou vypálil nekompromisně do pravé šibenice.
     
    00:42
    Itálie právě vstřelila branku!

    Dvojciferný počet italských gólu završuje Matteo Aicardi. Italský kapitán zůstal před gólmanem úplně nehlídaný, s tím Madi nemohl nic dělat.
     
    00:11
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku!

    Je to gól! Vypadalo to, že Ross Stone nevyužije skvělého pasu za obranu, nechal se totiž dostihnout obráncem. Ale udržel míč ve své moci a nakonec ho i propasíroval a záda brankáře.
     
    Druhá čtvrtina skončila.
     
    Třetí čtvrtina začala.
     
    07:40
    Nechybělo moc, aby Dolce dosáhl na dobře myšlenou nahrávku. Leč nestalo se tak, balón sebral gólman Madi.
     
    07:03
    Italský trenér, vědom si vítězství svých svěřenců, sáhl k výměně brankářů. Druhou polovinu zápasu odchytá Nicosia.
     
    06:52
    Itálie právě vstřelila branku!

    Pokračuje navyšování náskoku. Nyní již Michael Bodegas na míč dosáhl a poradil si na jedničku, kulatý nesmysl uklidil do pravé šibenice.
     
    06:19
    Italové zaváhali, když si nepohlídali půl minutu učenou pro útok. JAR může zkusit zapsat svůj třetí úspěch v utkání.
     
    05:45
    Itálie právě vstřelila branku!

    Nestalo se tak, naopak Italové skórovali z brejku. Z levé strany vypálil Nicholas Presciutti nechytatelnou křižnou střelu do horního rohu.
     
    05:24
    Itálie právě vstřelila branku!

    Tak to byla velká paráda. Gonzalo Echenique naznačil tvrdou střelu, čímž gólmana zmátl, následně jej levou rukou skvěle přehodil.
     
    04:45
    Je sympatické, že reprezentanti JAR bojují i přesto, že jejich porážka je nevyhnutelná. Stone poslal balón mimo dosah Rezelmana.
     
    04:27
    Zatímco hráči bojují, tak to vypadá, jako by brankář Madi ztratil chuť hrát. Místo, aby se pokusil zasáhnout, tak balón pouze sledoval. Ale měl štěstí, zachránilo ho břevno.
     
    03:51
    Velkou minelu si neodpustil Bodegas. Obdržel parádní nahrávku, jenže z bezprostřední blízkosti poslal levačkou dělovku jenom do tyče.
     
    03:30
    Itálie právě vstřelila branku!

    Druhý gól v utkání pro Alessandra Velotta. Věřil si na střelu z pravé strany, kam dostal nahrávku od Di Fulvia. Křižným pokusem rozvlnil síť.
     
    02:43
    Itálie právě vstřelila branku!

    Italská defenziva pracuje velmi dobře, i to je třeba zmínit. Po zisku míče navíc hráči v modrých čepičkách podnikli další z mnoha rychlých brejků, ten zakončil gólově Stefano Luongo.
     
    02:15
    takhle by to rozhodně nešlo. Ross Stone naznačoval, že nechce nahrávku, přesto ji dostal. A proti přesile podle očekávání neuspěl.
     
    01:51
    Příliš dlouho váhal s rozehrávkou Di Fulvio. Luongovi nahrával v momentě, kdy už vypršela lhůta třiceti sekund na útok.
     
    01:08
    Zakončení Carda bylo z kategorie hodně nepřesných. Nicosia mohl zůstat ledově klidným, míč minul cílové zařízení o dobrý metr.
     
    00:40
    Itálie právě vstřelila branku!

    Výrazně přesněji mířil Niccolo Figari. Viděl volný prostor nad rukama brankáře Madiho, a tak touto mezerou poslal balón do sítě.
     
    00:17
    Itálie právě vstřelila branku!

    V závěru třetí osmiminutovky ještě jeden gól na konto Italů. Zasloužil se o něj Vincenzo Dolce, míči pomohlo výrazně do sítě i břevno.
     
    Třetí čtvrtina skončila.
     
    Čtvrtá čtvrtina začala.
     
    07:37
    Opět jako první útočili Italové, jejichž vyšší rychlost není vidět jen v úvodní rozplavbě, ale i celkově v průběhu hry.
     
    07:14
    Madi předvedl úspěšný zákrok a otočil hru na opačnou stranu. Dlouhým pasem našel Stonea, jeho rychlé zakončení proletělo nad břevnem.
     
    06:56
    Dolce inkasoval nepříjemnou ránu do hlavy od jednoho z bránících protihráčů. Rozhodčím tento střet unikl a nechali ve hře pokračovat.
     
    06:11
    Madi opět úřaduje. Jihoafrický gólman se činil proti Velottovi, jehož křižný projektil vyrazil levačkou nad bránu.
     
    05:30
    Italská přesilovka skončila neúspěchem. Z levé strany střílel po přihrávce napříč bazénem Aicardi, střelou z levé ruky přestřelil.
     
    05:02
    Itálie právě vstřelila branku!

    Další útok Italů již byl úspěšný. Stefano Luongo ukázal Aicardimu, jak se střílí z levé strany, uspěl precizně provedeným hodem k levé tyči.
     
    04:40
    Pólaři JAR sehráli pohlednou akci, chybělo pouze gólové zakončení. Stoneovi nebylo přáno, na druhý zásah v zápase si ještě musí počkat.
     
    04:14
    Ztratila i Itálie a soupeř podnikl rychlý útok. Nicosia i nadále drží čisté konto, střela z velké dálky totiž minula jeho svatyni.
     
    03:59
    Itálie právě vstřelila branku!

    Kapitán Matteo Aicardi napravil zaváhání z před malé chvíle. Tentokráte střílel ze středu, Madi natáhl ruku ke své pravé tyči pozdě.
     
    03:15
    Obránce Jihoafrické republiky měl velké problémy s napadajícím protihráčem. Míč podržel skoro deset vteřin a tento čas pak chyběl outsiderovi v pokračující fázi útoku.
     
    02:47
    Itálie právě vstřelila branku!

    Hráči v modrých čepičkách dosáhli na dvacet vstřelených gólů. Francesco Di Fulvio vystřelil s odrazem o vodu a Madimu míč proskočil pod levou rukou.
     
    02:17
    Vodní pólaři JAR dvacetivteřinové přesilovky nevyužili. Akci sehráli hezkou, avšak zakončení drhne, Stone vystřelil přímo do Nicosii.
     
    01:56
    Do obrany zabojoval Presciutti a proti Margrovi získal míč. Pak pod tlakem volil sázku na jistotu, přihrál volnému gólmanovi.
     
    01:22
    Itálie právě vstřelila branku!

    Kombinace evropského mužstva neměla chybu. Dokonale využili přesilové hry, tu zakončil gólovou tečkou Francesco Di Fulvio hodem k levé tyči.
     
    00:42
    V poslední minutě utkání Jihoafričané zaútočili na třetí úspěch. Nedočkali se, ale jejich útok bude pokračovat, míč se odrazil mimo hru od bránícího Itala.
     
    00:20
    Ze středné vzdálenosti vypálil Badenhorst. Nicosiu nerozhodil ani odraz balónu od vody, konečky prstů levé ruky míč vytěsnil nad horní tyčku.
     
    Konec zápasu.
     
    Vodní pólaři Itálie potvrdili roli obrovského favorita a na úvod olympijského turnaje deklasovali Jihoafrickou republiku výsledkem 21:2. Mužstvo z afrického kontinentu nestačilo soupeři od prvních minut. Ve druhé čtvrtině se dočkalo alespoň dvou čestných zásahů, ale jednalo se pouze o kosmetickou úpravu skóre, protože Italové dominovali ve všech ohledech a potvrdili medailové ambice. Nejvíce se činil Francesco Di Fulvio, jenž zaznamenal pět branek.

    Další skupinové utkání čeká Italy 27. července proti Řecku, reprezentace JAR se tentýž den postaví výběru USA.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (04:05:54)

    Milan Huppert

    Sestavy

    Jihoafrická republika: Madi (C) - Card, Rezelman, Badenhorst, Laurenson, Stone, Evezard, Rodda, Margro, Mayman, Neill, Stewart. Trenér: Paul Martin.

    Itálie: Del Lungo - Di Fulvio, Luongo, Presciutti, Velotto, Renzuto, Echenique, Figari, Bodegas, Aicardi (C), Dolce, Nicosia. Trenér: Alessandro Campagna.

    Rozhodčí: Salničenko (KAZ), Ivanovski (MNE).