Veľká Británia - Nemecko 1:2 (kon.) | Austrália - Španielsko 3:1 (kon.)
Japonsko - Čína 3:4 (kon.) | Nový Zéland - Argentína 3:0 (kon.)
koniec udalosti
Veľká Británia - Nemecko

1:2

(1:0, 0:1, 0:1, 0:0)

cz Nedeľa 25.07.2021, 02:30 • Oi Hockey Stadium North Pitch • Olympijské hry - pozemný hokej - ženy • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:30.
     
    Zdravím všechny fanynky a fanoušky pozemního hokeje. Dnes nás čeká druhý hrací den skupinové fáze, a to konkrétně zápas Velká Británie – Německo. Bude se jednat o velmi vyrovnaný zápas, který podstatě ani nemá favorita. Britky sice jsou obhájkyně zlata z Ria, letos však přijali s poměrně mladým týmem, zatímco Německo s klasikou. Úvodní hvizd je plánován na 2:30 ráno.
     
    Velká Británie je obhájce zlata z Ria v dívčí kategorii. Ve finále porazili na samostatné nájezdy favorizované Nizozemky a připsali si tak velmi cenné zlato. Letos by se mohlo povést něco podobného, ovšem výběr Britek je velmi omlazený a mnoho hráček je pod 25 let. Generálka proběhla úspěšně, hráčky sehrály čtyři zápasy, dva s Německem a dva s USA. V jednom s Německem podlehli 3:2, den na to již však vyhráli 2:0. Dvojzápas s USA dopadl jednoznačně výsledky 5:1 a 5:0. Britky tak budou muset dnes vydat vše, protože se jedná o dosti důležitý zápas.
     
    Německo se na poslední Olympiádě ukázalo v dobrém světle. Hráčky skupinu sice prolezly jen tak tak, dostaly se však až do semifinále, kde bohužel prohrály s favoritkami na zlato z Nizozemska. Mrzet je to nemuselo, neboť boj o bronz proti Novému Zélandu zvládli a získali tak cennou medaili. Něco takového by se jim chtělo podařit i letos, ovšem prý by se mělo jednat o zlatou. Německý výběr tak má vyhlídky na finále, to mohou předvést v dnešním utkání, kde je čeká tvrdá zkouška. Generálka proběhla také dobře, zápasu bylo o dost více jako právě soupeřky z Velké Británie. Jednalo se o zápasy s Španělskem, Velkou Británií, Itálií a Belgií. Většinu z nich Němky vyhrály a na dnešní zápas tak budou 100% připraveni.
     
    Vzájemná utkání:

    13.5.21 – Velká Británie – Německo 2:0
    12.5.21 – Velká Británie – Německo 2:3
    7.6.19 – Velká Británie – Německo 3:4
    24.4.19 – Německo – Velká Británie 2:0
    13.4.16 – Německo – Velká Británie 0:2
     
    Velká Británie: Hinchová – Unswortová, Tomanová, Ansleyová, Webb-Pearneová (C) – Townsendová, Robertsonová, McCallinová – Jonesová, Rayerová, Owsleyová
    Náhradníci: Martinová, Petterová, Wilkinsonová, Cracklesová, Balsdonová

    Německo: Sonntagová – Hornová, Oruzová, Zimmermannová, Huseová – Wortmannová, Lorenzová (C), Micheelová – Schroderová, Altenburgová, Pieperová
    Náhradníci: Stapenhorstová, Haukeová, Maertensová, Fleschutzová, Granitzkiová

    Rozhodčí: X. Liu (CHN), I. Presenqui (ARG)
     
    Hráčky obou týmů jsou již připraveny na hřišti. Britky nastupují v červených dresech, zatímco Němky v dresech bílých.
     
    1
    Utkání právě začalo
     
    1
    Britky se v první minutě dostaly do gólové šance, když zpoza vápna vystřelila McCallinová, její pozemní pumelice však putovala pouze kolem tyče.
     
    2
    Hráčky v červeném pokračovaly v útočení i nadále, obrana Německa již však nikoho k zakončení nepustila.
     
    3
    Uvidíme první trestný roh! Ten budou zahrávat hráčky Velké Británie, a to díky teči obránkyně Huseové.
     
    4
    Není to gól! Ke střele se dostala Giselle Ansleyová, jenž zvolila střelu pod břevno, s tou si ale náramně poradila brankářka Sonntagová.
     
    5
    Aktivita Britek stále trvá. Nyní byl k vidění již druhý trestný roh, který opět na sebe vzala Ansleyová, ovšem ani na podruhé se úspěšně netrefila.
     
    6
    Aby toho nebylo málo, Britky měly k dispozici ještě třetí trestný roh. I na potřetí si střelu vzala Ansleyová, u ní však poříkadlo „do třetice všeho dobrého“ neplatilo.
     
    8
    Němky se poprvé v zápase ocitly na polovině soupeře, kde chvíli kombinovaly, šance z toho ale žádná nebyla.
     
    9
    K vidění byl i první trest. Jedna z německých hráček podrazila protihráčku a byla ji udělena zelená karta. Britky tak budou hrát dvě minuty v převaze.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka za námi a Němky jakoby nechtěly vůbec hrát. Vše je bez pohybu, přihrávky slepé, a k tomu naprosto zbytečné ztráty. Uvidíme, kdy toto Britky potrestají.
     
    11
    Z levé strany nadešla dobrá a hlavně přesná přihrávka na hokejku Jonesové, která i přes menší zmatek v brankovišti dokázala zakončit, její pokus ale kryla Sonntagová.
     
    12
    Rayerová nádherně unikla dvěma německým hráčkám po pravé lajně a doslala se až k brankovišti, tam ale selhala špatná přihrávka.
     
    13
    Britky budou mít k dispozici dnes již čtvrtý trestný roh. Uvidíme, zda se jim konečně podaří skórovat.
     
    14
    Nepodaří. Vypadalo to, že bude zakončovat Jonesová, která si však celou situaci rozmyslela a posunula míček na Tomanovou, ta ovšem nic takového nečekala a střela putovala pouze do chumlu obránkyň.
     
    14
    No pozor! V akci dnes poprvé vidíme i videorozhodčí. Posléze totiž nadešlo ještě jedno zakončení, které údajně jedna z hráček Německa tečovala, z opakovaných záběrů to jde ale velmi těžko vidět. Jsem tedy zvědavý na verdikt sudích.
     
    14
    Po delší době, se nakonec rozhodčí rozhodli pro trestný roh, ovšem Němky s tím moc spokojené nebyly.
     
    14
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    No tak to je tvrdá rána pro Němky. Po sporném verdiktu rozhodčích nadešel již šestý trestný roh Britek, který byl konečně úspěšný. Jako první zakončovala Owsleyová, ale její pokus byl zblokován, ovšem do prázdné sítě poté dorážela LOUSIE SARAH JONESOVÁ.
     
    15
    První čtvrtina právě skončila
     
    První čtvrtina byla jednoznačně v držení Britek. Od samého začátku Němky k ničemu nepustily a v samotném závěru čtvrtiny i poprvé skórovaly. Uvidíme, zda se Německý tým probudí a dočkáme se šancí i od nich.
     
    16
    Druhá čtvrtina právě začala
     
    17
    Němky špatně rozehrály poblíž brankoviště, čehož Towsendová využila a založila rychlou akci, která ovšem skončila pouze v zámezí.
     
    18
    Němky se poprvé dostaly k britské brance. Ve vápně vyčkávala na přihrávku Pieperová, tu ale na poslední chvíli zblokovala jedna ze soupeřek a musím říci, že i zachránila svůj tým před inkasováním.
     
    19
    Z levé strany přisvištěla rychlá přihrávka přesně na hůl Petterové, jenž dokázala míček tečovat, brankářka Sonntagová však byla pohotová.
     
    20
    Druhá čtvrtina je zatím opatrná, Němky se více dostávají do hry, což způsobuje na britské straně menší zmatek.
     
    21
    Schroderová byla sice zády k brance, i přesto ji obrana dovolila vystřelit, její pokus ovšem branku nijak zásadně neohrozil.
     
    23
    Po téměř dvou minutách nám hráčky nic zajímavého neukázaly. K vidění byly pouze kombinace na středu, a nebo nepřesné přihrávky.
     
    24
    Hráčky Německa v první velké šanci zápasu! Bekhendem zakončovala Stapenhorstová, jenže její střelu těsně před čarou zasáhla její spoluhráčka, předtím tam ale byla ještě teč od Britky. Z opakovaných záběrů to ale vypadá na hokejku, tudíž by se trestný roh zahrávat neměl.
     
    24
    Akci ještě přezkoumává videorozhodčí.
     
    25
    Německo právě vstřelilo branku!
    Dle slov rozhodčích nastal faul místo teče či jakékoliv jiné situace. Nastala tak střela od puntíku, tedy trestná střela. Za tu se postavila VIKTORIA HUSEOVÁ a pomalou střelou zvolila protipohyb brankářky Hinchové.
     
    26
    Máme tak vyrovnaný stav, což by Němky mohlo nakopnout a my tak sledovat to slibované vyrovnané utkání.
     
    28
    Britky se již dlouhé dvě minuty drží na polovině soupeřek, né a né však přijít nějaké to zakončení. Němky velmi dobře brání.
     
    29
    Rayerová unikla opět dvěma hráčkám z Německa a dostala se i do dobré pozice pro zakončení, následná střela však putovala pouze kolem zadní tyče.
     
    30
    Druhá čtvrtina právě skončila
     
    Máme tu poločas, po kterém máme vyrovnané skóre. Britky ve druhé čtvrtině již nebyly tak aktivní jako v té první, a díky tomu inkasovaly. Branka sice byla z trestné střely, to ovšem nic nemění na to, že Němky byly o něco více aktivnější. Uvidíme, co nám přinese druhá část utkání, já doufám, že kvalitní podívanou.
     
    31
    Třetí čtvrtina právě začala
     
    32
    Isabelle Petterová vymyslela dobrou akci pro Britský tým, ovšem na poslední chvíli selhala a její pas do brankoviště neměl žádného majitele.
     
    33
    Německo právě vstřelilo branku!
    Němky otáčí skóre! Pia Maertensová nádherně prošla až k brance, odkud poslala přihrávku na druhou stranu, kterou ještě lépe tečovala do odkryté sítě CHARLOTTE STAPENHORSTOVÁ.
     
    35
    Pro Britky to může být lehce šok, že po výborné první čtvrtině najednou prohrávají. Uvidíme, zda se jim podaří rychle odpovědět.
     
    36
    Místo odpovědi, jsme sledovali útok německého týmu. Micheelová si vyměňovala míček společně s Pieperovou, ani jedna ale nakonec zakončit nedokázala.
     
    37
    Míček se opět ocitl v brankovišti Britek, ten ale okamžitě odkopla brankářka Hinchová.
     
    38
    Vyloučení přišlo i na straně Britek. Wilkinsonová podrazila protihráčku a šla si tak sednou díky zelené kartě na dvě minuty.
     
    39
    Velká Británie si zažádala o přezkoumání videa, neboť rozhodčí ukázali na trestný roh pro Němky, to se kapitánce nelíbilo a chce si nechat celou situaci přezkoumat.
     
    39
    Nakonec to opravdu trestný roh bude!
     
    40
    Není to 3:1! První trestný roh na sebe vzala kapitánka Lorenzová, která umístila míček k tyči, tam ale byla svým betonem brankářka Hinchová.
     
    41
    Britky se momentálně drží již nějakou dobu na straně soupeřek, žádné zakončení však ještě k vidění nebylo.
     
    42
    Zřejmě jsem to zakřikl. Pro Britky tu bude k dispozici sedmý trestný roh v zápase!
     
    42
    Ten se Britkám využít nepodařil, to ale není hlavní. Rayerová následně nebyla spokojená s výrokem čínské sudí Liu a trošičku na ní zvýšila hlas. Ta ji musela uklidnit a nakonec vyvázla bez trestu.
     
    43
    Do konce třetí části zbývají necelé dvě minutky, uvidíme zda se ještě podaří někomu skórovat.
     
    44
    Britky stále tlačily na své soupeřky, ty je však nepustily do žádné velké šance a Němky tak ukázaly, že dnes bránit opravdu umí.
     
    45
    Třetí čtvrtina právě skončila
     
    Třetí čtvrtina je u konce, Němkám se podařilo vývoj utkání otočit a upřímně bych něco takového po první čtvrtině nečekal. Britky sice druhou polovinu čtvrtiny ovládly ve svůj prospěch, ohrozit se jim ale vůbec nepovedlo. Rozdílovou branku vsítila po krásné akci Charlotte Stapenhorstová.
     
    46
    čtvrtá čtvrtina právě začala
     
    47
    Poslední čtvrtina začíná hned srážkou dvou protihráček, naštěstí z toho nebylo nic vážného, ani faul a uvidíme tak pouze rozehrávku.
     
    48
    Němky zbytečně faulovaly v brankovišti, Britky tak budou zahrávat již osmý trestný roh!
     
    48
    Ten nebyl zahrán zrovna nejlépe, hráčky to však mrzet nemusí, protože uvidíme repete.
     
    49
    Ani na podruhé se Ansleyové nepodařilo prostřelit obranu. K dispozici ovšem budou mít třetí šanci! Jedna z Německých hráček totiž zahrála nohou.
     
    49
    A znovu se do střely vložila Giselle Ansleyová, dnes již do sedmého trestného rohu a ani jednou se ji nepodařilo procpat míček do sítě. Tohle musí Britky velmi mrzet!
     
    50
    Zimmermannová prošla s míčkem až na hranici vápna, kde ji okamžitě atakovaly rovnou dvě hráčky Británie, ty také byly úspěšné a situaci zneškodnily.
     
    52
    Po téměř dvou minutách hracího času nebylo k vidění nic důležitého. Oba týmy se pouze přetahovaly o míček a hra se držela spíše na středu hřiště.
     
    53
    Němky dostaly míček až těsně před brankářku Hinchovou, ta měla štěstí, že ji pomohly spoluhráčky, neboť nebýt toho, tak by se znovu měnilo skóre.
     
    54
    Britky dostávají velkou výhodu! Viktoria Huseová byla vyloučena pomocí žluté karty, tedy na alespoň 4 minuty! To může Britkám pomoct k vyrovnání.
     
    55
    Kapitánka Lorenzová musela být uklidňována argentinskou rozhodčí, neboť nebyla spokojena s vyloučením Huseové. Domluvu mezi ní a sudí však režie pomocí mikrofonů nenabídla.
     
    56
    Německé hráčky i přes vyloučení zkouší atakovat soupeře, do konce utkání již zbývá pouhé tři minuty.
     
    57
    Němky budou co nejvíce zdržovat, což se teď Oruzové u rohu dařilo, míček ale nešťastně tečovala do zámezí.
     
    58
    Britky budou zahrávat trestný roh !
     
    58
    Toto byla velmi důležitá šance pro Velkou Británii, ovšem nikoli úspěšná. Střelu na sebe vzala kapitánka Webb-Pearnová, jenže její pokus vůbec netrefil branku a trenér Británie se musel chytat za hlavu.
     
    59
    Do konce už zbývá opravdu malinko a vypadá to, že Němky první zápas olympiády vyhrají.
     
    60
    Utkání právě skončilo
     
    Je konec. Po první čtvrtině to vypadalo, že si Britky, jakožto obhájkyně zlaté medaile smlsnou na Německém týmu, ovšem po druhé čtvrtině se vše změnilo. Němky dokázaly vyrovnat z pokutové střely a o čtvrtinu později po zatím nejhezčí akci turnaje, stav otočit. Na to již Britky nedokázaly odpovědět, i přesto že šance byly. Celkem z jedenácti trestných rohů využít pouze jeden, je velmi žalostné, to také rozhodlo toto utkání. Hráčkou zápasu byla zvolena brankářka Německa JULIA SONNTAGOVÁ. Britky zítra čeká poměrně lehký souboj s Jihoafrickým výběrem, zatímco Němky se utkají s Indií.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a u dalšího utkání z pozemního hokeje, na viděnou. (04:19:19)

    Gerard Filip

    X. Liu (CHN), I. Presenqui (ARG)
    Zahajovací sestavy:

    Velká Británie: Hinchová - Unswortová, Tomanová, Ansleyová, Webb-Pearneová (C) - Townsendová, Robertsonová, McCallinová - Jonesová, Rayerová, Owsleyová
    Náhradníci: Martinová, Petterová, Wilkinsonová, Cracklesová, Balsdonová

    Německo: Sonntagová - Hornová, Oruzová, Zimmermannová, Huseová - Wortmannová, Lorenzová (C), Micheelová - Schroderová, Altenburgová, Pieperová
    Náhradníci: Stapenhorstová, Haukeová, Maertensová, Fleschutzová, Granitzkiová