Drezúra (tímy a jednotlivci) (kon.)
koniec udalosti
Drezúra (tímy a jednotlivci)

cz Sobota 24.07.2021, 10:00Olympijské hry - jazdectvo
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásné sobotní dopoledne. Vítám vás při sledování prvního kvalifikačního dne drezury týmů a jednotlivců.
     
    Drezura je používána jako základ pro všechny ostatní disciplíny. Testuje schopnost koně a soutěžícího projevovat jak atletickou zdatnost, tak velkou eleganci, tím, že jezdec nebo jezdkyně v pravý moment dokáže zvířecího kamaráda přimět ke cvalu, také záleží jak s ním dokáže rychle pohybovat ze strany na stranu a rychle měnit směr pomocí povelů. To vše do rytmu muziky, která bude hrát v průběhu celého vystoupení.

    Jezdectví je zajímavé také v tom, že proti sobě soupeří muži i ženy dohromady. Výsledky z individuálu se zároveň započítávají do týmového pořadí. Drezura má tři fáze, přičemž do druhé postupují členové sedmi nejlepších týmů a pak nejlepší jedenáctka ze zemí mimo nejlepší sedmičku. Do třetí fáze pak postoupí nejlepší osmnáctka bez ohledu na národnost. Ve třetí fázi bude záležet na výkonu z finálového dne, výsledky z předchozích dvou částí se započítávat nebudou.
     
    Zlatou olympijskou medaili v drezuře bude obhajovat Britka Charlotte Dujardinová. Jako největší favoritka je ovšem brána z Ria de Janeira stříbrná Němka Isabell Werthová, jež má velkou motivaci vylepšit výsledek z před pěti let. Bronzová byla tehdy další Němka Kristina Bröringová-Spreheová, ta se však v Tokiu nepředstaví.

    Týmovou soutěž ovládly Němky. Dvojici Werthová, Bröringová-Spreheová doplnila ještě Dorothee Schneiderová a také muž Sönke Rothenberger. Stříbro bralo kvarteto z Velké Británie, bronzoví byli Američané.
     
    Startovní listina

    Skupina A

    1. Joao Victor Marcari Oliva (BRA)
    2. Nanna Skodborg Merraldová (DEN)
    3. Kim Dong Seon (KOR)
    4. Kazuki Sado (JPN)
    5. Mary Hannaová (AUS)
    6. Inna Logutěnkovová (UKR)
    7. Yvonne Losos de Muñizová (DOM)
    8. Charlotte Fryová (GBR)
    9. Therese Nilshagenová (SWE)

    Skupina B

    1. Edward Gal (NED)
    2. Beatriz Ferrerová-Salatová (ESP)
    3. Dina Ellermannová (EST)
    4. Francesco Zaza (ITA)
    5. Maria Caetanová (POR)
    6. Chris von Martels (CAN)
    7. Inessa Merkulovová (ROC)
    8. Antonia Ramelová (SWE)
    9. Victoria Maxová-Theurerová (AUT)
    10. Cathrine Dufourová (DEN)

    Skupina C

    1. José Antonio García Mena (ESP)
    2. Carl Hester (GBR)
    3. Larissa Pauluisová (BEL)
    4. Alexandra Maxakovová (ROC)
    5. Alexandre Ayache (FRA)
    6. Rodrigo Torres (POR)
    7. Sabine Schutová-Keryová (USA)
    8. Henri Ruoste (FIN)
    9. Hans Peter Minderhoud (NED)
    10. Jessica von Bredowová-Werndlová (GER)

    Skupina D

    1. Severo Jurado Lopez (ESP)
    2. Christian Schumach (AUT)
    3. Caroline Chewová (SGP)
    4. Taťjana Kosterinová (ROC)
    5. Heike Holsteinová (IRL)
    6. Laurence Roosová (BEL)
    7. Lindsay Kellocková (CAN)
    8. Simone Pearceová (AUS)
    9. Carina Cassoe Kruthová (DEN)
    10. Adrienne Lyleová (USA)

    Skupina E

    1. Marlies van Baalenová (NED)
    2. Šingo Hajaši (JPN)
    3. Martha Fernanda del Valle Quirarteová (MEX)
    4. Domien Michiels (BEL)
    5. Kelly Layneová (AUS)
    6. Estelle Wettsteinová (SUI)
    7. Nicolas Wagner Ehlinger (LUX)
    8. Morgan Barbanconová (FRA)
    9. Juliette Ramelová (SWE)
    10. Dorothee Schneiderová (GER)

    Skupina F

    1. Virginia Yarurová (CHI)
    2. Yessin Rahmouni (MAR)
    3. Hirojuki Kitahara (JPN)
    4. Maxime Collardová (FRA)
    5. Charlotte Dujardinová (GBR)
    6. Florian Bacher (AUT)
    7. Brittany Fraserová-Beaulieuová (CAN)
    8. Joao Miguel Torrao (POR)
    9. Steffen Peters (USA)
    10. Isabell Werthová (GER)
     
    Z každé skupiny postoupí dva nejlepší. Po dokončení první části kvalifikace pak postoupivší doplní další šestice podle výsledků, nezávisle na skupině.
     
    Kvalifikace drezury začala.
     
    Jako první se představil Brazilec Joao Victor Marcari Oliva. Jak on sám, tak trenérský tým je s výsledkem velmi spokojen, kůň Escorial si vysloužil pochvalné poplácání. Od rozhodčích Oliva obdržel 70,419 procent.
     
    Také dánská reprezentantka Nanna Skodborg Merraldová je se svým výkonem a s výkonem svého koně jménem Zack spokojená a není divu! Rozhodčí jejich počin ohodnotily 73,168 procent, což je lepší výsledek, než jaký předvedl Brazilec Marcari.
     
    Na pohled bylo zjevné, že Kim Dong Seon nepředvedl tak poklidný výkon jako dva sportovci před ním. Viděli to i rozhodčí, kteří tomuto Jihokorejci a jeho koni Belstaffovi dali jen lehce přes 63 procent.
     
    Kazuki Sado může na postup do další fáze zapomenout. Ani on nepředvedl ideální výkon, dokonce je ještě o procento horší jak Jihokorejec Kim.
     
    Na postup zřejmě nedosáhne ani zkušená Australanka Mary Hannaová. Dvojici nejlepších neohrozila, se ziskem téměř 67 procent se zařadila na třetí příčku. Lze jen těžko očekávat, že by tento výkon stačil na nejlepší šestici, která postoupí navíc ke dvěma automaticky postupujícím každé skupiny.
     
    S koněm Fleraro se jako šestá v pořadí pustila do soutěžení Inna Logutěnkovová. Svedla těsný souboj s průběžně třetí Hannaovou, s níž nakonec prohrála o necelá dvě procenta.
     
    Yvonne Losos de Muñizová z Dominikánské republiky si říká o postup! Její drezura s koněm Aquamarijn se obešla bez větších chyb a po hodnocení rozhodčích se dostala o necelého půl procenta před druhého Brazilce Olivu. Z postupové příčky ji mohou sesadit už jen dvě závodnice.
     
    Parádní výkon vystřihla nejen Britka Charlotte Fryová, ale i její kůň Everdale. Pouhým okem laika bychom v její drezuře hledali chyby marně. Rozhodčí její výkon ocenili 77 procenty, což znamená jasné vedení a jistotu postupu do další fáze!
     
    Nanna Skodborg Merraldová musí čekat na výsledky z ostatních skupin. Poslední účastnice skupiny A Therese Nilshagenová totiž za svou drezuru inkasovala 75,140 procent a postupuje tak do další fáze společně s Charlotte Fryovou.
     
    Výsledky skupiny A

    1. Charlotte Fryová (GBR) 77,096 % Q
    2. Therese Nilshagenová (SWE) 75,140 Q
    3. Nanna Skodborg Merraldová (DEN) 73,168
    4. Yvonne Losos de Muñizová (DOM) 70,869
    5. Joao Victor Marcari Oliva (BRA) 70,419
    6. Mary Hannaová (AUS) 67,981
    7. Inna Logutěnkovová (UKR) 66,118
    8. Kim Dong Seon (KOR) 63,447
    9. Kazuki Sado (JPN) 62,531
     
    Druhou sérii otevřel Edward Gal z Nizozemska. Dočkal se potlesku, a to zaslouženě! Od rozhodčích dostal 78,634 procent, to je zatím nejlepší výkon dnešního dne.
     
    Solidní počin zaznamenala také Beatriz Ferrerová-Salatová ze Španělska. Na Gala nestačila, ale se 72,096 procenty by mohla pomýšlet na postup. Záleží na výkonech ostatních konkurentů a konkurentek ze stejné skupiny.
     
    Zatím nejhorší výkon druhé skupiny předvedla Estonka Dina Ellermannová. Její drezura měla viditelné chyby a 65,435 procent je odpovídajícím výsledkem.
     
    S postupem se může rozloučit také italský reprezentant Francesco Zaza. Byl sice o procento a půl lepší než Ellermannová, avšak jedná se pouze o dílčí úspěch, třetí místo totiž postup do další fáze nezaručuje.
     
    Velmi slušný výkon vystřihla, společně se svým koněm Fenixem De Tineo, Portugalka Maria Caetanová. Sedmdesát procent ovšem na nejlepší dvojici nestačí, je z toho až třetí pozice.
     
    Chris von Martels z Kanady svého koně Eclipse pochválil, přestože ví, že nepostoupí. Svedl poměrně těsný souboj s doposud třetí Caetanovou, prohrál s ní i dvě procenta.
     
    Mezi Caetanovou a von Martelse se vměstnala ruská sportovkyně Inessa Merkulovová. Svého koně pochvalně poplácala, přestože i pro ni dnešním dnem drezura končí.
     
    Jistotu postupu má Nizozemec Edward Gal, jenž celou skupinu B otevřel. Antonia Ramelová ze Švédska jej překonat nedokázala, zůstala pod hranicí sedmdesáti procent.
     
    Druhou skupinu uzavřela Cathrine Dufourová. V momentě konce své drezury zaťala pěst, protože moc dobře věděla, že se jí spolupráce s koněm Bohemian vydařila na jedničku. Dánka je první soutěžící, které rozhodčí udělili přes 80 procent!
     
    Výsledky skupiny B

    1. Cathrine Dufourová (DEN) 81,056 % Q
    2. Edward Gal (NED) 78,649 Q
    3. Beatriz Ferrerová-Salatová (ESP) 72,096
    4. Maria Caetanová (POR) 70,311
    5. Inessa Merkulovová (ROV) 69,457
    6. Antonia Ramelová (SWE) 68,540
    7. Chris von Martels (CAN) 68,059
    8. Francesco Zaza (ITA) 66,941
    9. Dina Ellermannová (EST) 65,435
     
    José Antonio Garcia Mena byl tím, kdo načal skupinu C. A se svým výkonem spokojený být nemůže, protože od rozhodčích dostal 69,146 procent. To na postup stačit nebude.
     
    O poznání lepší počin vystřihl Carl Hester a jeho kůň En Vogue. Čtyřiapadesátiletý Brit inkasoval 75,497 procent a jde do jasného vedení.
     
    Larissa Pauluisová udělala větší množství drobných chyb, které si bude vyčítat. Belgičanka se zařadila dokonce až za Menu s necelými 68 procenty.
     
    Třetí skupina zatím nepřináší příliš povedené drezury. Třiadvacetiletá Alexandra Maxakovová nejspíše podlehla tíze olympijského okamžiku, určitě totiž umí udělat lepší vystoupení, než za dnešních 63,898 procent.
     
    Drezura končí už v kvalifikaci také pro Francouze Alexandrea Ayacheho. Je průběžně třetí, avšak se skóre pod 70 procent nemůže pomýšlet na postup.
     
    Vedoucímu Hesterovi se přiblížil portugalský reprezentant Rodrigo Torres. Vysloužil si necelých 73 procent, což jej vyšvihlo na druhou pozici průběžného pořadí.
     
    Změna na čele, Torres má smůlu! Mužům vytřela zrak žena Sabine Schutová-Keryová, jež si za svou drezuru s koněm Sanceo vysloužila parádních 78,416 procent.
     
    Henri Ruoste se do boje o postup nepřihlásil. Devětatřicetiletý Fin ve své skupině porazil jenom Maxakovovou, a to velmi těsně, pouze o šest desetin procenta.
     
    Postup do finále má jistý Sabine Schutová-Keryová, dočká se jej ale i Hans Peter Minderhoud? 76,817 procent je výborným výsledkem, ale Nizozemec ještě musí čekat na drezuru poslední soutěžící ze skupiny C, tou je Němka von Bredowová-Werndlová.
     
    Jessica von Bredowová-Werndlová potvrdila medailové ambice nejlepší drezurou dne, jež byla ohodnocena 84,379 procenty. Němka odsunula na třetí pozici Minderhoupa, i ten by ovšem mohl postoupit jako jeden z šesti nejlepších ze třetího místa.
     
    Výsledky skupiny C

    1. Jessica von Bredowová-Werndlová (GER) 84,379 %
    2. Sabine Schutová-Keryová (USA) 78,416
    3. Hans Peter Minderhoud (NED) 76,817
    4. Carl Hester (GBR) 75,124
    5. Rodrigo Torres (POR) 72,624
    6. José Antonio Garcia Mena (ESP) 69,146
    7. Alexandre Ayache (FRA) 68,929
    8. Larissa Pauluisová (BEL) 67,251
    9. Henri Ruoste (FIN) 64,674
    10. Alexandra Maxakovová (ROV) 63,898
     
    Sobotní program skončil.
     
    Sobotní program drezury nabídl zápolení ve skupinách A, B a C. Postup si zajistili vždy dva nejlepší z každé skupiny. Nejvíce bodů získala závěrečné soutěžící, a sice Němka Jessica von Bredowová-Werndlová, která si za svůj výkon vysloužila 84,379 procent.

    Zbylé tři skupiny jsou na programu zítra, začátek je naplánovaný, stejně jako dnes, na 10 hodin. (15:44:20)

    Milan Huppert

    Startovní listina
    Výsledky skupiny A

    1. Charlotte Fryová (GBR) 77,096 % Q
    2. Therese Nilshagenová (SWE) 75,140 Q
    3. Nanna Skodborg Merraldová (DEN) 73,168
    4. Yvonne Losos de Muñizová (DOM) 70,869
    5. Joao Victor Marcari Oliva (BRA) 70,419
    6. Mary Hannaová (AUS) 67,981
    7. Inna Logutěnkovová (UKR) 66,118
    8. Kim Dong Seon (KOR) 63,447
    9. Kazuki Sado (JPN) 62,531

    Výsledky skupiny B

    1. Cathrine Dufourová (DEN) 81,056 % Q
    2. Edward Gal (NED) 78,649 Q
    3. Beatriz Ferrerová-Salatová (ESP) 72,096
    4. Maria Caetanová (POR) 70,311
    5. Inessa Merkulovová (ROV) 69,457
    6. Antonia Ramelová (SWE) 68,540
    7. Chris von Martels (CAN) 68,059
    8. Francesco Zaza (ITA) 66,941
    9. Dina Ellermannová (EST) 65,435

    Výsledky skupiny C

    1. Jessica von Bredowová-Werndlová (GER) 84,379 %
    2. Sabine Schutová-Keryová (USA) 78,416
    3. Hans Peter Minderhoud (NED) 76,817
    4. Carl Hester (GBR) 75,124
    5. Rodrigo Torres (POR) 72,624
    6. José Antonio Garcia Mena (ESP) 69,146
    7. Alexandre Ayache (FRA) 68,929
    8. Larissa Pauluisová (BEL) 67,251
    9. Henri Ruoste (FIN) 64,674
    10. Alexandra Maxakovová (ROV) 63,898