Vzduchová puška - kvalifikácia (ženy) Vítězka: J. H. Duestadová (NOR) (kon.) | Vzduchová puška - finále (ženy) Vítězka: Č. Jang (CHN) (kon.)
Vzduchová pištoľ - kvalifikácia (muži) sk Vítěz: Ch. Saurabh (IND) (kon.) | Vzduchová pištoľ - finále (muži) sk Víťaz: Javad Foroughi (IRI) (kon.)
koniec udalosti
Vzduchová puška - finále (ženy)

Vítězka: Č. Jang (CHN)

cz Sobota 24.07.2021, 03:45Olympijské hry - streľba
     
    To je ode mě pro střelecký závod žen vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (04:24:01)
     
    První sada olympijských medailí se rozdávala ve střelbě žen ze vzduchové pušky. Zlato vybojovala čínská reprezentantka Čchien Jang, která do posledního výstřelu byla na druhém místě, ale využila selhání ruské konkurentky Anastasije Galašinové, jež trefila hodnotu 8,9, zatímco Číňanka 9,8 a v celkovém součtu tak zvítězila o sedm desetin.

    Bronzovou medaili vybojovala Švýcarka Nina Christenová, která s cenným kovem určitě bude spokojená. V klíčovém souboji za zády udržela vítězku kvalifikace Jeanette Hegg Duestadovou, ta se musela spokojit s nepopulárním čtvrtým místem.
     
    Výsledky finále

    1. Čchien Jang (CHN) 251,8 bodu
    2. Anastasija Galašinová (ROV) 251,1
    3. Nina Christenová (SUI) 230,6
    4. Jeanette Hegg Duestaová (NOR) 209,3
    5. Oceanne Mullerová (FRA) 187,7
    6. Mary Carolynn Tuckerová (USA) 166,0
    7. Kwon Un-hje (KOR) 145,4
    8. Park Hui-mun 119,1
     
    Anastasija neudržela nervy na uzdě a poslední rána byla za mizerných 8,9 bodu! Nervy pracovaly i u Jang, ale střela za 9,8 ji stačí na zlato!
     
    Před poslední ránou dvě desetiny k dobru pro Galašinovou, jež trefila 10,8 bodu, Jang byla jen o desetinu horší!
     
    Vrcholí boj o zlato! Vede Ruska Anastasija Galašinová, ale Čchien Jang zaostává o jedinou desetinu!
     
    Bronzovou medaili získává Nina Christenová ze Švýcarska! Na Číňanku Jang nestačila, ztratila na ni sedm desetin bodu.
     
    Je tedy jasné, že medaile si rozdělí trojice Anastasija Galašinová, Čchien Jang a Nina Christenová.
     
    Vítězka kvalifikace Jeanette Hegg Duestadová zůstane bez medaile! Rána 10,4 na Švýcarku Christenovou nestačila, zaostala za ní o šest desetin.
     
    Pátá končí Francouzka Oceanne Mullerová, další z velkých favoritek na zisk cenného kovu. Do vedení se probojovala Anastasija Galašinová, Číňanky Čchien přeskočila o dvě desetiny. O další dvě desetiny zpět je Christenová, dvě desetiny na Švýcarku ztrácí Duestadová. Čeká nás obrovské drama, za malou chvíli bude jasné, kdo obsadí medailové pozice.
     
    Ve vedení je Číňanka Čchien. O sedm desetin vede před Norkou Duestadovou. Z medailových pozic vypadla Galašinová, kterou srazila devítka posledním výstřelem.
     
    Nyní už se Tuckerová v soutěži udržet nedokázala a končí na šestém místě. Za Francouzkou Mullerovou zaostala o devět desetin.
     
    Ze hry jde další Jihokorejka Kwon Un-hje. Zapsala velmi dobrou ránu za 10,5 bodu, ale Tuckerová zapsala 10,8, čemuž se prakticky nedalo konkurovat.
     
    Obě za 10,4. Jdeme dál!
     
    To je drama! Tuckerová posledním výstřelem dorovnala skóre Kwon Un-hje, o vyřazené tak rozhodně jediná rána!
     
    Na první místo se vrátila Galašinová z Ruska. Na děleném druhém místě je Norka Duestadová a Číňanka Čchien, na první příčku ztrácí čtyři desetiny.
     
    Na osmém místě končí Jihokorejka Park Hui-mun s celkovým součtem 119,1 bodu. Finále nezvládla především v hlavě, na sedmou Tuckerovou ztratila téměř pět bodů.
     
    Nyní už se bude vyřazovat. Po dalších pěti výstřelech končí ta střelkyně, která bude na posledním osmém místě.
     
    Druhá série je minulostí. Do čela se posunula Jang Čchien, na Duestadovou má k dobru tři desetiny bodu. Vůbec se druhá série nepodařilo Američance Tuckerové, horší je už jen Jihokorejka Park.

    Milan Huppert

    Výsledky finále
    1. Čchien Jang (CHN) 251,8 bodu
    2. Anastasija Galašinová (ROV) 251,1
    3. Nina Christenová (SUI) 230,6
    4. Jeanette Hegg Duestaová (NOR) 209,3
    5. Oceanne Mullerová (FRA) 187,7
    6. Mary Carolynn Tuckerová (USA) 166,0
    7. Kwon Un-hje (KOR) 145,4
    8. Park Hui-mun 119,1