Japonsko - USA 4:25 (kon.) | Kanada - Austrália 5:8 (kon.)
Juhoafrická rep. - Španielsko 4:29 (kon.) | Čína - ROC 17:18 (kon.)
koniec udalosti
Japonsko - USA

4:25

(3:8, 0:6, 1:7, 0:4)

cz Sobota 24.07.2021, 07:05Olympijské hry - vodné pólo - ženy • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (08:07:25)
     
    Americké vodní pólařky v prvním olympijském utkání potvrdily roli obrovských favoritek a domácí výběr Japonska přehrály vysoko 25:4. Outsider se držel jen v prvních minutách, kdy skóroval třikrát, ve zbývajícím průběhu už ale Johnsonová lovila balón ze své sítě jen jednou. Na druhé straně naopak skóre naskakovalo v rychlém tempu, až se zastavilo na čísle 25. O pozici nejlepší střelkyně zápasu se podělily kapitánka Margaret Steffensová a Stephanie Haralabidisová s pěti trefami.

    Na Američanky čeká další zápas 26. července proti Číně. I Japonky odehrají své druhé skupinové utkání proti Číně, ale až 28. července.
     
    Konec zápasu.
     
    00:16
    Branku nepřidaly ani Američanky. Z levé strany vyzkoušela pozornost Miuraové kapitánka Steffensová, gólmanka zvládla míč ztlumit nadvakrát.
     
    00:42
    Zřejmě poslední možnost na vstřelení japonského gólu zazdila Koideová. Ze střední vzdálenosti minula cílové zařízení.
     
    01:07
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Kaleigh Gilchristová sice nařízenou penaltu neproměnila, ale od brankářky se k ní míč odrazil zpět a napodruhé již Američanka nezaváhala.
     
    01:33
    Většina fanoušků si nejspíše bude všímat střeleckých statistik, avšak výborný výkon předvedla i brankářka Johnsonová. Druhý zákrok v krátkém časovém sledu, tentokráte proti Hašidaové.
     
    02:02
    Skvělá Johnsonová. Vyšponovala se hodně do vzduchu, aby dosáhla na projektil vypálený z pravačky Koideové. Zpacifikovala jej nadvakrát.
     
    02:44
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Zpět na vlastní polovinu spokojeně plave Stephanie Haralabidisová, která střelou do levé šibenice přidává svou pátou trefu. Navíc zatím disponuje stoprocentní úspěšností střelby.
     
    03:11
    Pólařkám vedoucího celku došel čas na útok. Japonsko rozjelo rychlou akci na druhu stranu, tu zpomalila nedovoleným zákrokem Jamamotová.
     
    03:39
    Teď Miuraová zaslouží velkou pochvalu. Tváří v tvář Steffensová byla tou úspěšnější, pravou rukou vytěsnila míč nad horní tyč.
     
    04:19
    Johnsonová měla situaci pevně pod kontrolou. Zmenšila střelecký úhel Kawagučiové a také moc dobře věděla, že její pokus míří mimo tři tyče.
     
    04:40
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Přesto přidávají další góly. Margaret Steffensová nezpracovala balón ideálně, přesto vystřelila a překvapená Miuraová reagovala pozdě.
     
    05:14
    Skoro to vypadá, jako by se hráčky v modrých čepičkách rozhodly konkurentky šetřit. Rozhodně nehrají tak aktivně jako v předešlých třech čtvrtinách.
     
    05:42
    Američanky mírně zvolnily a soupeřky toho málem okamžitě využily. Koideová viděla prostor u bližší tyče, leč trefila jen boční síť.
     
    06:21
    Řešení finální fáze v podání Japonek není vůbec dobrá. Dlouho očekávaní nahrávka na Koideovou skutečně přišla, vystihla ji Williamsová.
     
    06:54
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Zřejmě není překvapením, že úvodní gól čtvrté čtvrtiny vstřelily Američanky. Jmenovitě Makenzie Ficherová, pro ni jde o první úspěch v dnešním zápase.
     
    07:28
    Nakonec musela střílet z velké dálky Steffensová. Bránu trefila, ale zároveň i prostor, kde se nacházela Miuraová.
     
    07:36
    K balónu doplavala nejrychleji jedna z Američanek. Faulem zbrzila jejich útok bránící hráčka, čas na útok ukazuje šest sekund.
     
    Čtvrtá čtvrtina začala.
     
    Třetí čtvrtina skončila.
     
    00:01
    V posledních vteřinách třetí osmiminutovky vystřelila z nouze Iwanová. Vysoký oblouček neměl potřebnou přesnost, míč proletěl vysoko nad bránou.
     
    00:36
    Po dlouhé době favoritkám nevyšel útok, ale totéž platilo i po následném brejku Japonek. Další zákrok pro Johnsonovou, jež levačkou zalepila střelu Hašidaové.
     
    01:16
    Když už se hráčky v bílých čepičkách dostanou ke střele, tak je proti nim skvěle chytající Johnsonová. Teď si pohrála s Koideovou.
     
    01:52
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Demolice domácího týmu pokračuje. Paige Hauschildová pokusila štěstí ze střední vzdálenosti, Miuraová nedokázala zakročit.
     
    02:12
    Američanky jsou v zakončení hodně jisté, což se o Japonkách říci nedá ani zdaleka. Dobrou pozicí pohrdla Kawagučiová, napálila jen brankářku.
     
    02:58
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Volného balónu před bránou soupeřek se chopila Melissa Seidemannová. Moc dobře věděla, co si počít, zakončila gólově do pravého rohu.
     
    03:11
    Domácí hráčky výborně vykombinovali obrannou řadu konkurentek, jenže zakončující Kudová ve finále akce trestuhodně přestřelila.
     
    03:42
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Stephanie Haralabidisová viděla volné místo v pravé šibenice, tak tam poslala balón. V podání Američanek vypadá každá akce velmi jednoduše.
     
    04:11
    Johnsonová dnes nemá moc práce, ale když už musí do akce, tak dokáže spoluhráčky podržet. To platilo i v tomto případě, kdy zasáhla proti střele po vodě k levé tyči.
     
    04:48
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Vodní pólařky ze zámoří využili dvacetivteřinovou přesilovku s velkým přehledem. Fischerová přihrála napříč bazénem Kaleigh Gilchristové, ta neměla se vstřelením svého první gólu moc starostí.
     
    05:25
    Japonsko právě vstřelilo branku!

    Tak i Japonky se konečně dočkaly! Miru Koideová zkusila vystřelit z poměrně velkého úhlu z levé strany a trefila se nechytatelně k bližší tyči.
     
    05:42
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Třetí čtvrtina patří jediné hráčce, tou je Aria Fischerová. V průběhu třetí osmiminutovky zatím padly tři góly a všechny vstřelila tato Američanka.
     
    06:02
    Japonky mají i velkou porci smůly. Johnsonové nedosáhla na dobrý pokus Kudové, zachránilo ji však břevno.
     
    06:25
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Před branku si znovu doplavala Aria Fischerová, jež nezaváhala ani při své druhé střele v rámci třetí čtvrtiny. Japonky neví, kudy kam.
     
    07:15
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Naopak Američanky využívají každou drobnou chybu v rozehrávce soupeře. Druhý gól v utkání zapisuje Aria Fischerová.
     
    07:31
    Jako první útočily ve druhé polovině zápasu Japonky. Jenže nebyly úspěšné, zase je zabrzdila chyba v rozehrávce.
     
    Začala třetí čtvrtina.
     
    Američanky zatím potvrzují roli obrovských favoritek a nad domácími Japonkami vedou po polovině zápasu 14:3. Domácí se držely jen v úvodních minutách, kdy skóre ukazovalo stav 3:3, pak ale začaly úřadovat hráčky ze zámoří.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    00:26
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Japonská obrana zapomněla na Ariu Fischerovou, jež zůstala před gólmankou úplně nehlídaná. Američanka potrestala zaváhání defenzivy brankou.
     
    00:45
    V momentě, kdy probíhá poslední minuta druhé čtvrtiny, si připsala Johnsonová další úspěšný zákrok. Zakončení z velké dálky jí nedělalo moc problémů.
     
    01:19
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Po nedovoleném zákroku jedné z Japonek házela Margaret Steffensová penaltu. Poradila si s velkým přehledem, míč hodila nechytatelně po vodě k pravé tyči.
     
    01:43
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Miuraová to nemá vůbec jednoduché. Krátce po skvělém zákroku se na ni valil další útok, ten již Haralabidisová přetavila v gól.
     
    02:11
    Blízko bylo navýšení skóre, avšak to nepřipustila gólmanka Miuraová, která proti křižné střele předvedla výborný zákrok levou rukou.
     
    02:59
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Ofenzivu amerického týmu táhne Margaret Steffensová. Američanka přidává do zápasových statistik čtvrtý gól, přičemž doposud vystřelila pětkrát.
     
    03:26
    Ne, háčkám v bílých čepičkách prostě není souzeno vstřelit čtvrtý gól. Inabaová už mířila přesně, ale zase narazila na skvěle se přesunující Johnsonovou.
     
    03:50
    Co chybělo! Uraová byla blízko gólu, jenže v jasné střelecké pozici napálila pouze pravou část brankové konstrukce.
     
    04:24
    Když už se Japonsko dostane k zakončení, tak je tu skvělá brankářka Johnsonová. Ta vyskočila proti pokusu Kawagučiové a vyrazila jej pravou rukou.
     
    04:49
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Dvouciferný počet branek svého týmu završila kapitánka Margaret Steffensová. Využila přesilovou hru střelou levou rukou k levé tyči.
     
    05:26
    Rozdílná kvalita mezi oběma celky je viditelná. Domácím se nedaří proniknout skrze pevnou defenzivu soupeřek, samy naopak v obraně hoří čím dál víc.
     
    05:58
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Madeline Musselmanová navyšuje už tak vysoký náskok Američanek. Uplavala obránkyni a poradila si i s brankářkou.
     
    06:20
    Ani další útok japonských háček nebyl úspěšný. Inabaová už mohla a měla střílet, místo toho nahrávala do země nikoho.
     
    07:21
    Ani Japonky svůj první útok ve druhé části nepřetavily v gól. Proti střele zprava výborným zákrokem zasáhla Johnsonová.
     
    07:40
    K míči doplavala nejrychleji americká hráčka. Zkusila založit rychlý útok, ale balón hodila mimo dosah spoluhráčky.
     
    Začala druhá čtvrtina.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    00:08
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Ztráta Japonek a ještě jeden gól hráček ze zámoří. Za obranu doplavala kapitánka Steffensová, na ránu do levé šibenice neměla Miuraová šanci dosáhnout.
     
    00:38
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Těsně před koncem limitu pro útok střílela z pravé strany Haralabidosová. Vystřelila nechytatelně pod horní tyč, Američanky navyšují náskok.
     
    01:17
    Japonkám se nedaří dostat až do prostoru, který by mohl znamenat ohrožení brány. Zase nestihly vystřelit.
     
    01:55
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Brankářka Johnsonová rychle rozehrála. A výsledek se dostavil, skórovala kapitánka Steffensová, dnes už potřetí.
     
    02:14
    Japonky útočily na snížení, jenže nedokázaly zakončit v požadovaném půl minutovém limitu. Míč tak zadarmo odevzdaly soupeřkám.
     
    02:41
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Steffensová naznačila střelu, avšak z velkého úhlu si ji nakonec rozmyslela. Přihrála na střed Musselamové, jejž pokus se zastavil až v síti.
     
    03:08
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Po faulu na svou osobu házela Madeline Musselmanová penaltu. Vybrala si střelu k pravé tyči, na kterou Miuraová neměla nárok.
     
    03:35
    Japonsko právě vstřelilo branku!

    Skóre hlásí vyrovnaný stav. Po chybě v rozehrávce vystartovala do úniku Uraová, tváří v tvář brankářce nezaváhala.
     
    04:16
    Japonsko právě vstřelilo branku!

    Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Dobrou práci odvedla Arimaová, která vypálila ze střední vzdálenosti do pravého horního rohu.
     
    04:45
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Střelou na přední, levou tyč se prosadila Hauschildová. Brankářka bojovala ze všech sil, ale nestihla k míči doplavat.
     
    05:11
    Útočily Američanky, jenže jejich nahrávku vystihla jedna z japonských hráček. Hra se tak přesouvá na opačnou stranu.
     
    05:46
    Japonsko právě vstřelilo branku!

    První úspěch také pro Japonky. Po Uraové vystřelila Koideová a za jejím prudkým pokusem se Johnsonová natahovala marně.
     
    06:41
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    A Američanky trestají. Znovu vystřelila Margaret Steffensová a stejně jako v prvním případě byla úspěšná.
     
    07:02
    Naopak první útok Japonek nebyl úspěšný. Zodpovědnost na sebe vzala Eruna Uraová, leč branku o pořádný kus minula.
     
    07:30
    Spojené státy právě vstřelily branku!

    Favoritky se brzy ujímají vedení. Z prvního útoku uspěla kapitánka Steffensová, jež prostřelila marně se natahující brankářku.
     
    Sestavy

    Japonsko: Miuraová – Arimaová, Inabaová, Uraová, Iwanová, Koideová, Hašidaová, Niizawaová (C), Jamamotová, Kawagučiová, Tokumotová, Kudová. Trenér: Keiči Oi.

    USA: Johnsonová – Musselmanová, Seidemannová, Fattalová, Hauschildová, Steffensová (C), Haralabidisová, Neushulová, A. Fischerová, Gilchristová, M. Fischerová, Williamsová. Trenér: Adam Krikorian.

    Rozhodčí: Moller (ARG), Johnson (AUS).
     
    USA

    Zatímco Japonky si budou turnaj užívat i navzdory očekávaným porážkám, tak Američanky si přijely pro zlato. Mistryně světa z před dvou let jsou právem pasovány do role největších favoritek na titul, protože na zmíněném šampionátu nezaváhaly ani jednou a ve finále s přehledem porazily Španělky 11:6. V Tokiu bude americký výběr usilovat o třetí olympijské zlato v řadě. Přemožitelky naposledy našly v roce 2008 v Pekingu, kde byly nad jejich síly Nizozemky.
     
    Japonsko

    Japonky se do olympijského turnaje kvalifikovaly jakožto pořadatelská země. V případě, že by se olympiáda konala někde jinde, tak by nejspíše měly velký problém se na hlavní turnaj probojovat, protože v asijské kvalifikaci obsadily třetí místo, přičemž kvalifikaci si zajistil jenom vítěz turnaje, což byla Čína. Právě jistota účasti na domácím turnaji zaručila Japonkám premiérovou účast v historii země pod pěti kruhy. Z pětičlenné skupiny postupují dále čtyři týmy, do role favorita na vypadnutí je řazeno právě domácí Japonsko.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásné sobotní ráno. Vítám vás při sledování úvodních skupinových zápasů turnaje ve vodním pólu žen, konkrétně u zápasu mezi Japonskem a USA.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 07:00.

    Milan Huppert

    Sestavy

    Japonsko: Miuraová - Arimaová, Inabaová, Uraová, Iwanová, Koideová, Hašidaová, Niizawaová (C), Jamamotová, Kawagučiová, Tokumotová, Kudová. Trenér: Keiči Oi.

    USA: Johnsonová - Musselmanová, Seidemannová, Fattalová, Hauschildová, Steffensová (C), Haralabidisová, Neushulová, A. Fischerová, Gilchristová, M. Fischerová, Williamsová. Trenér: Adam Krikorian.

    Rozhodčí: Moller (ARG), Johnson (AUS).