Japonsko - Austrália 3:5 (kon.) | Nový Zéland - India 2:3 (kon.)
Holandsko - Belgicko 1:3 (kon.) | Argentína - Španielsko 1:1 (kon.)
Veľká Británia - Južná Afrika 3:1 (kon.) | Kanada - Nemecko 1:7 (kon.)
koniec udalosti
Holandsko - Belgicko

1:3

(0:0, 0:0, 1:3, 0:0)

cz Sobota 24.07.2021, 04:45 • Oi Hockey Stadium, Tokio • Olympijské hry - pozemný hokej - muži • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (06:35:12)
     
    Očekávaný souboj mezi Nizozemci a Belgičany začal velmi poklidně. Vše podstatné se začalo dít až ve třetí čtvrtině, kdy otevřel skóre nejstarší hráč zápasu Jeroen Hertzberger. Mnohem zásadnější však bylo období od 41. do 45. minuty, kdy Belgičané nejprve vyrovnali stav a pak ho dvěma slepenými zásahy upravili až do konečné podoby. Brankáře Blaaka ve všech třech případech překonal Alexander Hendrickx. Dvakrát to bylo z trestných rohů.
     
    60
    Konec zápasu.
     
    60
    Další faul od Joepa de Mola. Napravo od střeleckého kruhu tentokrát skončil v kotrmelcích pětadvacetiletý Antoine Kina.
     
    59
    Felix Denayer na pravé straně spolupracoval s de Kerpelem, proti kterému se provinil de Mol. Vanasch to vše sleduje přes celou délku hřiště.
     
    58
    Belgie si chce závěr pohlídat. Přihrává si na vlastní polovině a ukrajuje z času co nejvíce možných vteřinek. Frustrující chvíle pro Nizozemce.
     
    57
    Kina se nepochopil s Charlierem, který mu odběhl někam pryč. Žádný brejk se z toho nevyvinul, Nizozemci byli včas zadrženi.
     
    56
    Mohlo být vymalováno! Nizozemská obrana se až moc věnovala dění na kraji hřiště. U osy zůstal úplně volný Dockier, jenže po přesné nahrávce z lukrativní pozice minul.
     
    55
    Přihrávka Victora Wegneze malinko zahnala Denayera, takže Belgičané volí hru na jistotu. Výměn míčku ve středu hřiště bude víc.
     
    54
    Závěrečné dějství se rychle překlopilo do druhé poloviny. Nizozemci se snaží s nepříznivým stavem něco udělat, jenže nemají k dispozici vesměs žádné šance.
     
    53
    Na střílené nahození Jipa Janssena žádný z jeho spoluhráčů nezareagoval. Skončilo až na betonu Vanasche. Jako zákrok se to ale nepočítá, pokusy zpoza střeleckého kruhu neplatí.
     
    52
    Boccard si vyměnil přihrávky s van Dorenem a pak už adresoval finální pas do střeleckého kruhu, kde byl vzorně ustrážen Dockier.
     
    51
    Nizozemcům to v těchto minutách opravdu nelepí. Tentokrát to byl Brinkman, kterému uprostřed hřiště nešikovně odskočil míček do autu.
     
    50
    Florent van Aubel včasně zastavil nizozemský výpad na levé straně. Hráči v oranžovém poté sami chybovali v pokračující kombinaci.
     
    49
    Zbytečná chyba Nizozemců, kteří byli na hřišti ve dvanácti lidech. Žlutou kartou to odnesl kapitán Billy Bakker.
     
    48
    Samostatná akce Croona skončila jeho proviněním a hvizdem, se kterým nebyl tento záložník příliš ztotožněn. Sudí však byl nekompromisní.
     
    47
    To byla další nebezpečná situace u nizozemské branky! Charlier se uvolnil a podél zadní čáry nahrával do ohně. O střelu se pokoušel Briels a míček se po několika odrazech ocitl u Blaakovy pravé tyče, kde ho obránce odpálil do bezpečí.
     
    46
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    Třetí patnáctiminutovka možná byla zásadní. Nizozemci skórovali v pětatřicáté minutě jako první, ale v dalším průběhu hned třikrát kapitulovali. V poslední čtvrtině je čeká těžká cesta za vyrovnáním. Hlavní postavou byl Alexander Hendrickx, jenž se postaral o všechny belgické góly.

    Michal Břuchanský

    Grochal (POL), Kearans (AUS)
    Zahajovací sestavy:

    Nizozemsko: Blaak - de Wijn, de Mol, Janssen, van der Weerden - Bakker (C), Croon, Schuurman, Kemperman - Pruijser, Brinkman.
    Náhradníci: Balk, de Geus, van Ass, Hertzberger, van Dam.

    Belgie: Vanasch - van Doren, Boccard, de Sloover, Luypaert - Denayer (C), Gougnard, Wegnez - van Aubel, Dockier, de Kerpel.
    Náhradníci: Hendrickx, Dohmen, Kina, Charlier, Briels.

    Branky: 35. Hertzberger - 41. Hendrickx, 44. Hendrickx, 45. Hendrickx