Japonsko - Austrália 3:5 (kon.) | Nový Zéland - India 2:3 (kon.)
Holandsko - Belgicko 1:3 (kon.) | Argentína - Španielsko 1:1 (kon.)
Veľká Británia - Južná Afrika 3:1 (kon.) | Kanada - Nemecko 1:7 (kon.)
koniec udalosti
Holandsko - Belgicko

1:3

(0:0, 0:0, 1:3, 0:0)

cz Sobota 24.07.2021, 04:45 • Oi Hockey Stadium, Tokio • Olympijské hry - pozemný hokej - muži • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (06:35:12)
     
    Očekávaný souboj mezi Nizozemci a Belgičany začal velmi poklidně. Vše podstatné se začalo dít až ve třetí čtvrtině, kdy otevřel skóre nejstarší hráč zápasu Jeroen Hertzberger. Mnohem zásadnější však bylo období od 41. do 45. minuty, kdy Belgičané nejprve vyrovnali stav a pak ho dvěma slepenými zásahy upravili až do konečné podoby. Brankáře Blaaka ve všech třech případech překonal Alexander Hendrickx. Dvakrát to bylo z trestných rohů.
     
    60
    Konec zápasu.
     
    60
    Další faul od Joepa de Mola. Napravo od střeleckého kruhu tentokrát skončil v kotrmelcích pětadvacetiletý Antoine Kina.
     
    59
    Felix Denayer na pravé straně spolupracoval s de Kerpelem, proti kterému se provinil de Mol. Vanasch to vše sleduje přes celou délku hřiště.
     
    58
    Belgie si chce závěr pohlídat. Přihrává si na vlastní polovině a ukrajuje z času co nejvíce možných vteřinek. Frustrující chvíle pro Nizozemce.
     
    57
    Kina se nepochopil s Charlierem, který mu odběhl někam pryč. Žádný brejk se z toho nevyvinul, Nizozemci byli včas zadrženi.
     
    56
    Mohlo být vymalováno! Nizozemská obrana se až moc věnovala dění na kraji hřiště. U osy zůstal úplně volný Dockier, jenže po přesné nahrávce z lukrativní pozice minul.
     
    55
    Přihrávka Victora Wegneze malinko zahnala Denayera, takže Belgičané volí hru na jistotu. Výměn míčku ve středu hřiště bude víc.
     
    54
    Závěrečné dějství se rychle překlopilo do druhé poloviny. Nizozemci se snaží s nepříznivým stavem něco udělat, jenže nemají k dispozici vesměs žádné šance.
     
    53
    Na střílené nahození Jipa Janssena žádný z jeho spoluhráčů nezareagoval. Skončilo až na betonu Vanasche. Jako zákrok se to ale nepočítá, pokusy zpoza střeleckého kruhu neplatí.
     
    52
    Boccard si vyměnil přihrávky s van Dorenem a pak už adresoval finální pas do střeleckého kruhu, kde byl vzorně ustrážen Dockier.
     
    51
    Nizozemcům to v těchto minutách opravdu nelepí. Tentokrát to byl Brinkman, kterému uprostřed hřiště nešikovně odskočil míček do autu.
     
    50
    Florent van Aubel včasně zastavil nizozemský výpad na levé straně. Hráči v oranžovém poté sami chybovali v pokračující kombinaci.
     
    49
    Zbytečná chyba Nizozemců, kteří byli na hřišti ve dvanácti lidech. Žlutou kartou to odnesl kapitán Billy Bakker.
     
    48
    Samostatná akce Croona skončila jeho proviněním a hvizdem, se kterým nebyl tento záložník příliš ztotožněn. Sudí však byl nekompromisní.
     
    47
    To byla další nebezpečná situace u nizozemské branky! Charlier se uvolnil a podél zadní čáry nahrával do ohně. O střelu se pokoušel Briels a míček se po několika odrazech ocitl u Blaakovy pravé tyče, kde ho obránce odpálil do bezpečí.
     
    46
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    Třetí patnáctiminutovka možná byla zásadní. Nizozemci skórovali v pětatřicáté minutě jako první, ale v dalším průběhu hned třikrát kapitulovali. V poslední čtvrtině je čeká těžká cesta za vyrovnáním. Hlavní postavou byl Alexander Hendrickx, jenž se postaral o všechny belgické góly.
     
    45
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    45
    Belgie právě vstřelila branku!
    Na konci třetí čtvrtiny Nizozemcům ujíždí vlak! Opakovaný trestný roh končí už třetím gólem v jejich síti. Perfektně umístěným švihem k horní tyči zkompletoval velkolepý hattrick ALEXANDER HENDRICKX.
     
    45
    Ještě se pokračovalo trestným rohem. Nizozemcům se ho v tomto případě povedlo zablokovat, do nohy byl zasažen Lars Balk.
     
    45
    Tým vedený novozélandským koučem McLeodem je při velké chuti. Dokázal to i průnik Kiny jenž se prokličkoval až do velké šance, ovšem zblízka trefil Blaaka do stehna.
     
    44
    Belgie právě vstřelila branku!
    Po přihrávce Denayera byl při chycené střele faulován Charlier. Sudí bez váhání nařídil trestný úder a ten chladnokrevně proměnil ALEXANDER HENDRICKX. Jeho dva góly tedy posílají Belgii do vedení.
     
    43
    Nizozemci se mohli vrátit do vedení, jenže Mirco Pruijser po nabití od kapitána Bakkera promáchl!
     
    41
    Belgie právě vstřelila branku!
    Hráči v bílém dávají první platný gól na turnaji! Z předchozí situace vznikl trestný roh. Briels zastavil přihrávku Dohmena pro ALEXANDERA HENDRICKXE, jehož švih si Blaak jenom ztečoval do vlastní brány.
     
    40
    Šikovné nahození v podání Dohmena tečoval de Kerpel. O kousek dál číhal také van Aubel, jenž nenašel skulinu v postoji Blaaka. Další dorážka Brielse už byla gólová, ale sudí okamžitě ukázal, že ani druhý belgický zásah platit nebude.
     
    39
    Thomas Briels nezkrotil těžkou přihrávku z půlky hřiště. Míček se od jeho hokejky odrazil do zámezí.
     
    38
    Trochu se nám hra rozhýbala. Thomas Briels čekal před brankou na Kinovu přihrávku, kterou ale poslední obránce Nizozemska odehrál do bezpečí.
     
    37
    Belgičané eliminovali rodící se hrozbu z rychlého protiútoku, ale sami pak Blaaka neohrozil. Kinova střela byla sražená.
     
    36
    Další komplikace chtěl Belgičanům udělat Jeroen Hertzberger, nicméně střelecký pokus neprošel přes dobře postaveného de Sloovera.
     
    35
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Gólový půst v pětatřicáté minutě končí! Hertzberger si skvěle zpracoval vysoký nához a přes tři hráče se jednoduše posunul podél zadní čáry až před branku, kde chytře přehodil gólmana Vanasche.
     
    34
    Nicolas de Kerpel ztratil míček před střeleckým kruhem a hned vzápětí ještě fauloval vyvážejícího Boccarda. Je z toho zelená karta.
     
    33
    Florent van Aubel postupoval po pravé straně, odkud hledal metr před bránou Dockiera, jenže ani ten se přes obránce nedostal k ideálnímu zakončení.
     
    32
    Po centru Billyho Bakkera byl balonek odražen mimo hřiště. Něco podobného se stalo i v pokračující akci na levé straně.
     
    31
    Jen na několik málo přihrávek se Belgičané přímočaře posunuli až na levý kraj, kde na to nedokázal navázat pokrytý Sebastien Dockier.
     
    31
    Začátek třetí čtvrtiny.
     
    Druhé dějství bylo malinko zajímavější, byť i po skončení třicáté minuty zůstává stav 0:0. Nizozemci si po první čtvrtce něco vysvětlili a začali více útočit. Moc velký efekt to ale nemělo, Vanasch nemusel ještě ani jednou zasahovat, neboť van Ass po jediném trestném rohu bránu netrefil. Na druhé straně se míček v brance jednou ocitl, jenže teč de Kerpela po prozkoumání videozáznamu neplatila.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    30
    Během vysoké nahrávky van Dorena bylo pískáno v neprospěch Belgičanů, jejichž minutový tlak před střeleckým kruhem přišel vniveč.
     
    29
    Mirco Pruijser nepropasíroval přes van Aubela míček do míst, odkud by se potenciálně dala ohrozit branka Vincenta Vanasche.
     
    28
    Ani z této standardky se skóre nezměnilo. Byla sehrána na Severiana van Asse, který vypálil kousek vedle belgické brány.
     
    27
    Thierry Brinkman se zleva vřítil do střeleckého kruhu, kde jej zezadu očividně podrazil Hendrickx. Je tady premiérový trestný roh!
     
    26
    Hned čtveřice Nizozemců bojovala nanejvýš dva metry od Vanaschovy brány. Podle sudích to od nich nebylo úplně podle pravidel.
     
    25
    Nizozemci se krapet zadrhli na hranici střeleckého kruhu. V trošku krkolomné situaci jim nakonec utekl míček do autu.
     
    24
    Hendricx nahrával na osu hřiště Dohmenovi, jenž se snažil z prvního doteku najít někoho dalšího v bílém, jenže zůstalo pouze u přání.
     
    23
    Schuurmanův nástřel z dálky neměl kýžený efekt. Hra byla přerušena a dopředu mohou Belgičané, kteří ve druhé čtvrtce převážně brání.
     
    22
    Solidní individuální akce od Croona. Završila to nepřesná křižná střela, kterou ještě málem tečoval Pruijser.
     
    21
    Belgičané mají smůlu, protože singapurský videorozhodčí usoudil, že nebyly splněny všechny podmínky pro uznání de Kerpelova gólu. Nadále platí bezbrankové skóre.
     
    20
    Nicolas de Kerpel přeadresoval Dockierovu prudkou přihrávku z pravé strany do nizozemské brány! Míček se odrazil od držadla hole a pak ještě od brankáře Blaaka. O platnosti gólu bude rozhodovat video.
     
    20
    Sebastien Dockier si navedl míček na střed a pak jej posílal před branku. Finální přihrávka na Dohmena však postrádala přesnost.
     
    19
    Charlier bleskově rozehrál poté, co de Molovi utekl míček do autu. Následná narážečka ve střeleckém kruhu se však neujala.
     
    18
    Trpělivý kolotoč přihrávek ale pokazila další nepřesnost, u které byl Hertzberger. Belgie rychle otočila hru, faulován byl Charlier.
     
    17
    Svěřenci Maxe Caldase určitě budou chtít být o něco aktivnější než v první části. Zkraje té druhé Belgičanům míček nepůjčují.
     
    16
    Thijs van Dam vyprodukoval zajímavou rychlost, jenže v klíčový okamžik hrubě pokazil přihrávku před sebe na Brinkmana.
     
    16
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    Ani jeden trestný roh, ani jedna střela mezi tři tyče. První čtvrtina mezi dvěma aspiranty na cenný kov nepřinesla doslova nic, co by se mohlo projevit na podobě skóre. Doufejme, že druhá čtvrthodina bude o něco atraktivnější.
     
    15
    Konec první čtvrtiny.
     
    15
    Lars Balk chyboval v rozehrávce, nicméně vysoký centr de Kerpela se jeho spoluhráči zachytit nepovedlo. Místo toho naboural do Blaaka.
     
    14
    Sebastien Dockier dopředu věděl, že nahození z obranné třetiny hřiště nestihne doběhnout. Nový útok budou zakládat Nizozemci.
     
    13
    Skvělým obranným zákrokem u koncové čáry se zaskvěl Hendrickx, jenž čistě odzbrojil veterána Hertzbergera.
     
    12
    Chedric Charlier si při zpracování dlouhého pasu z obrany počínal nepovoleným způsobem, takže musel svůj brejk předčasně zastavit.
     
    11
    Nizozemskému protiútoku scházela přesnější přihrávka na střed, jež prošla až do zámezí.
     
    10
    Kempermanův dvouminutový trest vypršel, ovšem výrazná územní převaha belgického týmu pokračuje.
     
    9
    De Kerpelův střílený pas z ostrého úhlu přinesl dorážku van Aubela, ovšem třiatřicetiletý gólman Nizozemska zasahovat nemusel.
     
    8
    První náznak šance. Kina zleva nastřeloval míček do předbrankového prostoru, kde ho v těsné blízkosti gólmana nedokázal zamést do brány van Aubel.
     
    7
    Wegnez na vlastní pěst vyvezl míček přes střed hřiště a vynutil si faul Kempermana, jenž dostal zelenou kartu. Na dvě minuty si tedy odpočine.
     
    6
    Charlier si na levé straně zpracoval vysoký míč, nicméně se s ním daleko nedostal. Belgie se však drží okolo střeleckého kruhu.
     
    5
    Další belgická nepřesnost. První minuty jsou dosti opatrné, hraje se zejména v těžko prostupné střední zóně.
     
    4
    Nizozemci poprvé nahlédli dovnitř střeleckého kruhu. Pokus o přihrávku z úrovně brankové čáry jim však nevyšel podle plánu.
     
    3
    Belgie dlouho kontrolovala míček v bezpečné vzdálenosti od Blaaka. Nakonec se sami vyhnali do autu nepřesnou přihrávkou.
     
    2
    Brinkmanovi se nehezky zasekla noha v hrací ploše, ale nezpůsobilo mu to žádné zranění. Ještě předtím stihli Belgičané poprvé nepřesně vystřelit.
     
    1
    Na úvodním buly byli úspěšnější Belgičané, kteří nastupují celí v bílém, zatímco Nizozemci v oranžových dresech.
     
    Začátek zápasu.
     
    Všichni hráči už jsou na hřišti. Po hymnách půjdeme na věc!
     
    Zahajovací sestavy:

    Nizozemsko: Blaak – de Wijn, de Mol, Janssen, van der Weerden – Bakker (C), Croon, Schuurman, Kemperman – Pruijser, Brinkman.
    Náhradníci: Balk, de Geus, van Ass, Hertzberger, van Dam.

    Belgie: Vanasch – van Doren, Boccard, de Sloover, Luypaert – Denayer (C), Gougnard, Wegnez – van Aubel, Dockier, de Kerpel.
    Náhradníci: Hendrickx, Dohmen, Kina, Charlier, Briels.
     
    Formát turnaje

    Olympijský turnaj mužů je rozložen do dvou šestičlenných skupin. První čtyři týmy z každé z nich postupují do čtvrtfinále, kde si to křížem rozdá první se čtvrtým a druhý se třetím. V tradičním pavouku se dojde až do finále. To je na programu pátého srpna. Každé utkání trvá 60 minut rozdělených do čtyř čtvrtin. Ve skupinách může utkání skončit remízou. Ve vyřazovací fázi v takovém případě přichází na řadu pětikolové nájezdy.
     
    Nizozemsko

    Nizozemsko patří na olympijských hrách mezi pětici nejúspěšnějších zemí. Kromě dvou zlatých medailí z let 1996 a 2000 má ve sbírce čtyři stříbra a tři bronzy. Od olympijských her v Sydney však Nizozemci nepřivezli ze dvou nejprestižnějších akcí ani jedno zlato. Na mistrovství světa skončili dvakrát za sebou druzí a na hrách v Riu dokonce obsadili až čtvrté místo, když v zápase o bronz prohráli v nájezdech s Německem. Do Japonska však svěřenci argentinského kouče Maxe Caldase přijeli povzbuzeni vyhraným evropským šampionátem, jenž se konal na jejich domácí půdě. Ve finále se znovu utkali s Němci a na nájezdy tentokrát uspěli. Kapitánem týmu je záložník Billy Bakker. Nejvíce startů za národní tým (261) ale má pětatřicetiletý útočník Jeroen Hertzberger.
     
    Belgie

    Belgičtí pozemkáři debutovali na olympijských hrách už v roce 1920 a právě na tomto turnaji získali na dlouhou dobu jediný cenný kov. Na ten druhý se čekalo až do předchozí olympiády v Brazílii, kde Belgie vyhrála základní skupinu a přes Indii s Nizozemskem se probojovala do finále. Tam už nestačila 2:4 na Argentinu, ale zklamání si vynahradila o dva roky později ve finále mistrovství světa, v němž na nájezdy porazila Nizozemce. Jako úřadující světoví šampioni Belgičané patří mezi favority i na těchto hrách v Tokiu, byť na červnovém evropském šampionátu brali „jen“ bronz. Novozélandský kouč Shane McLeod nominoval velmi zkušený kádr. Za největšího mazáka se dá označit John-John Dohmen, jenž má ve třiatřiceti letech přes čtyři stovky reprezentačních startů.
     
    Všem sportovním příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu pozemních hokejistů v mužském turnaji na letních olympijských hrách. Od čtyř hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Nizozemskem a Belgií!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 04:45.

    Michal Břuchanský

    Grochal (POL), Kearans (AUS)
    Zahajovací sestavy:

    Nizozemsko: Blaak - de Wijn, de Mol, Janssen, van der Weerden - Bakker (C), Croon, Schuurman, Kemperman - Pruijser, Brinkman.
    Náhradníci: Balk, de Geus, van Ass, Hertzberger, van Dam.

    Belgie: Vanasch - van Doren, Boccard, de Sloover, Luypaert - Denayer (C), Gougnard, Wegnez - van Aubel, Dockier, de Kerpel.
    Náhradníci: Hendrickx, Dohmen, Kina, Charlier, Briels.

    Branky: 35. Hertzberger - 41. Hendrickx, 44. Hendrickx, 45. Hendrickx