Třinec – Ústí n. L. 2:3 (kon.) | Chrudim – Sparta B 0:1 (kon.) | Dukla Praha – Vyškov 2:1 (kon.)
Opava – Vlašim 3:3 (kon.) | Líšeň – Žižkov 3:2 (kon.) | Prostějov – Příbram 1:3 (kon.)
koniec
SK Líšeň 2019
3:2 (0:2)
FK Viktoria Žižkov
cz Sobota 24.07.2021, 17:00FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA (CZ) • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky fotbalu! Tento víkend se rozbíhá nový ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a v sobotu do sezóny vstupuje i vicemistr loňské sezóny SK Líšeň 2019, který na svém hřišti přivítá FK Viktorii Žižkov.
     
    SK Líšeň

    Brněnský klub z hodně skromných rodinných podmínek čeká už třetí sezóna ve druhé nejvyšší soutěži a už jej není radno podceňovat – loni nastavil laťku hodně vysoko. V sezóně si zcela zaslouženě došel pro 2. místo a dokonce byl doma neporažen. A co víc, tým z většiny zůstal pohromadě, podařilo se udržet nejlepšího střelce ligy Jaroslava Málka, Jana Silného, či středopolaře Matochu s Kučerou.

    Tým opustilo pouze trio hostujících hráčů, a to Martin Zikl (Zbrojovka), Jan Šteigl (Prostějov) a Marek Szotkowski (Žižkov). Posilami se naopak stali brankář Vojtěch Marek a záložník Bronislav Stáňa z Třince. Na hostování ze Zlína přišel útočník Šimon Chwaszcz. V přípravě Líšeň prohrála na Spartě, se slovenskou Skalicou a na Baníku, výhry zapsala proti Senici, Lanžhotu a v generálce proti rezervě Baníku.
     
    FK Viktoria Žižkov

    Tradiční pražský celek by mohl mít postupové ambice, v loňské sezóně skončil na 4. místě, jen bod za třetím Prostějovem a zejména v závěru soutěže vykazoval hodně slušnou formu. V létě však přišel velký výprodej a tým opustila de facto celá osa mužstva – Pudil, Diviš, Zoubele, Pázler, Auer, Opluštil, Hrubeš, Tusjak, Mashike, Auer, Ahamada, Hušek, Prebsl.

    Díry po nich mají zacelit nově přichozí hráči v čele s navrátilcem Davidem Březinou, která se ukázal v nejvyšší soutěži ve skvělém světle. Tým posílí také Fawzy, Mido, Biso z Al Ahly a také Tadeáš Zeman. V přípravě vyhrál Žižkov pouze jednou, a to doma s Táborskem. Jinak postupně prohrál s Libercem, Chrudimí, Pardubicemi a v generálce Mladou Boleslaví.
     
    Vzájemné zápasy v loňské sezóně

    23.4.2021 Líšeň vs. Žižkov 1:1 (51. Pašek – 48. Súkenník)

    22.11.2020 Žižkov vs. Líšeň 3:1 (15. Batioja, 48. Urbanec, 49. Zoubele – 65. Málek)
     
    Úvodní sestavy:

    SK Líšeň 2019: Veselý – Jeřábek, Otrísal, O. Ševčík (C), Lutonský – Kučera – Pašek, Málek, Matocha, Stáňa – Chwaszcz.
    Náhradníci: Marek – Bednář, Demeter, Krška, Silný, Rolinek, Ulbrich.

    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Řezáč, Súkenník, Březina, Muleme – Sixta, Skopec – Bazal, Petrlák, Nabijev – Batioja.
    Náhradníci: P. Soukup – Štěpánek, D. Richter, T. Zeman, Žežulka.

    Rozhodčí: Hocek – Pochylý, Pfeifer.
     
    Oba celky jsou na hřišti. Domácí hrají tradičně v bílém, hosté se oděli do černo-červené kombinace. Tribuny jsou velmi solidně zaplněné, Líšeňští se mohou těšit na skvělou podporu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hostující fotbalisté rozehrávkou uvedli míč do hry a hned se ženou do útoku.
     
    1
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Šokující úvod a hosté jdou v Brně už po 43 sekundách do vedení! Po rozehrávce nepustili domácí k míči a po obléhání vápna se k centru na pravé straně dostal Řezáč, na jehož nabídku si naběhl FARID NABIJEV a nechytatelnou hlavičkou mimo dosah Veselého zacílil na zadní tyč – 0:1!
     
    2
    Na řadě jsou nyní domácí, kteří se asi budou chvíli z nepovedeného úvodu oklepávat. První akce jim nevyšla, a tak Švenger bude vykopávat.
     
    4
    Líšeň však pokračovala s míčem aktivně v útoku a obránce Jeřábek byl faulován kousek za vápnem. Zajímavá standardní situace z dobré vzdálenosti, míč si postavili Málek a Matocha...
     
    5
    Exekuce se ujal nejlepší střelec loňského ročníku Málek, který míč přes zeď směřoval pod břevno, ale Švenger na ránu dobře viděl a reflexivně ji vytáhl na roh!
     
    6
    Následný roh nic nepřinesl, byl odvrácen. Domácí zůstali v útoku, ale Ševčíkem nedostal míč přes Bazala, který jej raději odkopl do autu.
     
    7
    Petrlák příliš aktivně napadal svého soupeře a je mu pískán útočný faul. Úvodní zběsilé tempo hry ale lehce opadlo.
     
    8
    Josef Bazal se sice na chvíli zbavil před vápnem obránce, pak ale celou akci pozdržel, protože se nemohl rozhodnout, zdali přihrát, nebo vypálit. Nakonec o míč přišel úplně.
     
    10
    Brněnský celek pokračuje v míčem na svých kopačkách, ale středem hřiště zatím marně hledá cestu k založení nějaké kloudnější akce.
     
    11
    Domácí to tak zkusili vysokým nákopem z hloubi pole, ale míč na Málka byl příliš dlouhý a Isaac Muleme jej poté nechal doputovat do autu.
     
    12
    Batioja táhl rychlou akci svého celku po levé straně a nakonec se rozhodl po několika krocích na střed pro střelu, ta neměla šanci projít přes dobře zformovanou obranu Líšně.
     
    13
    Pašek se hnal proti přesile za jemným obloučkem od spoluhráče, jenže byl příliš důrazný a zcela viditelně si počínal v rozporu s pravidly.
     
    14
    Dva nebezpečné centry nyní směřovaly do vápna Líšně, ten první odvracel v těžké pozici Lutonský, ten druhý pro změnu Jeřábek.
     
    16
    Z ničeho nic velká šance Líšně! Do centru Paška z pravé strany strčil nohu jeden z obránců a míč nabral nečekaný směr, načež přeloboval brankáře Žižkova a následně orazítkoval břevno!
     
    17
    Domácí se následně, co byl Šimon Chwaszcz stažen na hranici faulu k zemi, dožadovali penalty, ta se ale nepíská.
     
    18
    Co se ale píská, je další faul hostů kousek za vlastním vápnem. Míč si opět postavil Málek, tentokrát má střeleckou pozici přímo na ose hřiště.
     
    19
    Opět směřoval svůj pokus prudkou střelou pod břevno, branku však o chlup přestřelil.
     
    20
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Další studená sprcha pro domácí, je to už o dvě branky! Líšeň opět ledabyle odvracela centry a to se jí vymstilo. Další pas od pravé lajny našel ve vápně AUGUSTA BATIOJU, který si zády k brance proti obránce pokryl míč a po následné otočce zamířil opět na zadní tyč. Veselý zůstal zmražen na čáře, rána šla do jeho protipohybu – 0:2.
     
    21
    Stáňův průnik po pravé straně skončil odvráceným míčem na rohový kop, rozehrávky se chopí Málek.
     
    22
    Po jeho prudkém centru se k hlavičce na malém vápně tlačil Pašek, jeho zakončení v tísni šlo nad branku.
     
    24
    Domácí jsou opět zakončení druhou brankou soupeře a dávají si nepřesné přihrávky. Líšeň si určitě takový vstup do nové sezóny nepředstavovala.
     
    25
    Otrísal šel do vzdušného souboje se soupeře a poté nebezpečně upadl, naštěstí je ale v pořádku. Byl navíc pískán faul.
     
    26
    Hra je nyní opět přerušena, ale z jiného důvodu. Sudí Hocek nařídil ve velkém vedru povinnou občerstvovací pauzu pro oba celky.
     
    27
    Už se opět hraje a po sérii odrazů se za vápnem dostal ke střele Šimon Chwaszcz, jeho rána však trefila pouze Sixtu.
     
    28
    To další akce Líšně už branku ohrozila, když Stáňa vybojoval míč pro Kučeru, který pálil z osy hřiště ihned z první, ale přízemní pokus směřující doprostřed branky Milan Švenger kryl.
     
    29
    Málek chtěl najít skulinku mezi stopery po prodloužení míče hlavou od spoluhráče, u míče byl nakonec rychlejší Švenger.
     
    30
    Po půlhodině hry další šance Žižkova. Centr zprava opět hledal Nabijeva, který byl v náběhu před branku úplně sám, ale míč vůbec netrefil! Zblízka by zakončoval do odkryté branky...
     
    31
    Lutonského centr z levé strany našel jen hlavu soupeře, Ševčík pak místo odraženého míče sestřelil soupeře.
     
    33
    Domácí kombinace opět vázne, je vidět mnoho nepřesností. Naopak Žižkov hraje přesně to, co potřebuje.
     
    34
    Mohlo to být o tři branky! Odražený centr z levé strany vypadl přímo u Bazala, který se za vápnem opřel do krásného voleje a míč směřující pod břevno vytáhl Veselý skvěle konečky prstů na roh.
     
    35
    Po rohu nic nepřišlo, naopak domácí mohli jít do brejku. Málek si chytře píchl míč kolem Březiny, který jej zastavil ostrým skluzem, a uviděl zaslouženě žlutou kartu.
     
    36
    Následoval dlouhý centr do vápna Žižkova, tam se ale nikdo v bílém neprosadil, a tak Isaac Muleme sklepl míč do rukavic Švengera.
     
    37
    Další centr z levé strany adresoval do vápna Lutonský, na míč si nabíhal Šimon Chwaszcz, ale na poslední chvíli před ním zasáhl pozorný Březina.
     
    38
    Po Matochově rozehrání nakrátko technicky centroval Málek a jeho pobídka se nakonec proměnila ve střelu směřující na zadní tyč, kde musel Švenger skvěle zasáhnout a vyrazit míč na roh.
     
    38
    Při celé situaci ale dostal Milan Švenger pořádně naloženo od jednoho z dobíhajících domácích hráčů a nadále zůstává v bolestech ležet na zemi. Na hřiště směřují lékaři.
     
    40
    Viditelně ostřesený gólman Žižkova je na nohou, hra bude pokračovat.
     
    41
    Domácí ani v závěru půle zatím nenacházejí recept na skvěle fungující obranu Žižkova a marně hledají cestu dlouhými nákopy.
     
    42
    Jeden takový teď chtěl hlavou za sebe prodlužovat Šimon Chwaszcz, což se mu sice povedlo, ale nikdo ze spoluhráčů před ním v náběhu nebyl.
     
    43
    Málek si narazil s Paškem, následně na druhého jmenovaného přišel faul. Domácí rychle rozehráli nakrátko.
     
    44
    Další centr Válka byl odvrácen, poté míč hlavou vracel do šestnáctky Bronislav Stáňa, ale bez úspěchu.
     
    45
    Nastavuje se pět minut nad rámec první půle.
     
    45+1
    Domácí jsou teď aktivnější, ale jejich tlak je stále platonický. Šanci snížit bude mít Málek, který si potřetí v první půli postaví míč k rozehrávce přímého kopu kousek za vápnem.
     
    45+2
    A znovu došlo k ohrožení branky. Míč sice směřoval doprostřed branky, ale Milan Švenger jej neudržel v rukavicích a trochu volejbalovým způsobem jej "bagrem" poslal těsně nad břevno!
     
    45+3
    Další tutovky Líšně! Na roh si naběhl Šimon Chwaszcz a zblízka prudkou hlavičkou orazítkoval břevno! Následně přišla přihrávka zpoza vápna na úplně volného Kučeru, který byl úplně sám před branku, v tisíci procentní šanci ale netrefil vůbec zařízení!
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:05.
     
    Divoká první půle je za námi a hosté si odnášejí do kabin dvoubrankový náskok. Už v první minutě otevřel skóre po centru Řezáče Nabijev a poslal Žižkov do vedení. Po čtvrthodině hry pomohl hostům břevno, aby se za další čtyři minuty dostal k míči ve vápně Batioja a po rychlé otočce zvýšil na 2:0. Zvýšit mohl Bazal, ale toho Veselý vychytal, na druhé straně zasáhl Švenger výtečně proti Málkovi. V závěru půle pak Šimon Chwaszcz trefil hlavou břevno a Kučera ve velké šanci minul branku.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí uvedli míč do hry a vydali se ihned vpřed, jejich akce ale skončila nepřesnou přihrávkou a faulem.
     
    46
    Dnešní utkání sleduje v Líšni 755 diváků.
     
    47
    To na druhé straně musela domácí obrana zasahovat proti centru z pravé strany, uvidíme rohový kop.
     
    48
    Po něm se tlačil k hlavičce Batioja, ale míč pouze prodloužil za sebe na soupeře. Následně za vápnem napřáhl Bazal, trefil však dobře postaveného Jeřábka.
     
    49
    I další akce Líšeňských končí faulem, kterým se tentokrát provinil Šimon Chwaszcz. Domácí by potřeboval ke zdramatizování duelu jeden dobrý moment, na kterém by se mohli chytit.
     
    50
    Batioja se tentokrát přesunul na levou stranu, odkud centroval na zadní tyč, Lutonský pohotově zasáhl před Bazalem.
     
    51
    Hra je momentálně kouskována nepřesnostmi a drobnými fauly, přesně voda na mlýn pro hosty, kteří se nemusejí bezhlavě hnát dopředu.
     
    52
    Bazal na pravé straně proti přesile zahrál soupeři na jesličky a byl faulován, zajímavá standardní situace pro celek z hlavního města.
     
    53
    Rozehrávající Březina to nakonec zkusil rovnou směr branka a tvrdý pokus musel Veselý vyboxovat mimo nebezpečné území.
     
    54
    Žlutou kartu dostává Bronislav Stáňa (SK Líšeň 2019).
     
    55
    Za dlouhým odkopem hostů směřoval Miroslav Petrlák, dříve byl u míče ale Otrísal a pomohl si malou domů na Veselého.
     
    56
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Domácí snižují a je zaděláno na drama. Málek vyrazil vpřed a byl ostře faulován, hra však pokračovala. Na pravé straně se dostal k centru Pašek a jeho lehce tečovaný prudký pas proletěl vápnem na zadní tyč k BRONISLAVU STÁŇOVI, který měl zcela jednoduchou úlohu před prázdnou brankou.
     
    58
    Domácí jsou po vstřelené brance hodně aktivní, po centru na zadní tyč si chtěl říci o penaltu Pašek, ale jeho hodně okatý pád rozhodčí nesežral.
     
    59
    Další centr směřoval pro změnu na druhou tyč, kde dobře zasáhl Bazal a odvrátil míč na roh. Ten nic nepřinesl, a tak se hosté ubránili.
     
    60
    Tlak Líšně ale pokračuje i po hodině hry a domácím po dalším obléhání vápna soupeře vybojovali rohový kop.
     
    61
    Málkův centr z něj se kroutil na zadní tyč, ale dobře zasáhl Švenger a míč vyboxoval mimo vápno. Žižkov se poté znovu ubránil.
     
    63
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Rázem je vyrovnáno a začínám odznovu! Domácí opět přehráli soupeře na křídle, tentokrát na tom levém, odkud přišel parádní centr na malé vápno a nabíhající ŠIMON CHWASZCZ zblízka dostal míč za Švengera. Obě útočné posily Líšně se tak prosadily při svém debutu – 2:2.
     
    65
    Na tahu jsou nyní hosté a málem znovu vedli! Farid Nabijev dostal míč na hranici vápna a vyslal nádhernou technickou střelu na zadní tyč, Veselý však předvedl ještě lepší zákrok a vyrazil ránu na roh.
     
    66
    Po následném rohu se v tísni natlačil k hlavičce Josef Bazal, hlavičkoval však pouze do země a velice nepřesně.
     
    67
    Ševčík nyní naprosto nesmyslně pustil skákavý míč za sebe a vůbec nevěděl, že je za ním volný Nabijev, ten se k míči dostal, ale nakonec těsně před Veselým nezakončil.
     
    68
    Pozornost diváků směřuje opět na opačnou stranu, kde jejich oblíbenci vybojovali rohový kop. Dokoná Líšeň obrat?
     
    69
    První centr obrana Pražanů odvrátila, ten zpětný z dílny Paška směřoval pro změnu do rukavic nikým neohrožovaného Švengera.
     
    70
    Šimon Chwaszcz je při chuti a hnal se mezi stopery za dalším průnikovým balónem, Igor Súkenník jej ale skvěle zakřižoval a nepustil vpřed.
     
    71
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází David Sixta, přichází Tadeáš Zeman.
     
    71
    Po střídání hostů následuje další povinná občerstvovací pauza a po ní se můžeme těšit na vyvrcholení tohoto strhujícího duelu.
     
    72
    Lutonského skákavý centr proletěl k Málkovi, tomu ale vůbec nevyšlo zpracování. Líšeň stále v útoku.
     
    73
    Opět v centru dění Lutonský, který v plném běhu poslal míč až příliš na zadní tyč a Pašek na něj nedosáhl. Křídelní akce domácích ale dělají Žižkovu ve druhé půli velké starosti.
     
    75
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019: ze hřiště odchází Šimon Chwaszcz, přichází Jan Silný.
     
    76
    Josef Bazal se sice na hranici vápna odpoutal od svého strážce, pak ale při střele lehce podklouzl, a tak musí být rád, že vybojoval aspoň roh.
     
    77
    Rohový kop ohrožení Veselého branky nepřinesl, pouze faul na Válka. Právě gólman Líšně nakrátko rozehrává.
     
    78
    Silný si nerozuměl na pravé straně s Paškem, míč tak patří Švengerovi a přijde dlouhý nákop.
     
    79
    Jsou to určitě domácí, kteří jsou nyní aktivnější a chtěli by duel strhnout na svou stranou. Jasnou ukázkou byl i dlouhý sprint Lutonského, před nímž musel míč na rohový kop odvracet Březina.
     
    79
    Rozehrávky se chopil tradičně Málek, míč zakroutil velmi dobře na malé vápno, ale našel pouze rukavic připraveného gólmana pražského celku.
     
    80
    Velká komplikace pro hosty! Po dlouhém nákopu se Silný odpoutal od Březiny a malér byl na světě, hostující stoper musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Rozhodčí neváhal a i když měl Březina už jednu žlutou, dává mu nikoliv druhou žlutou, ale rovnou červenou kartu!
     
    81
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019: ze hřiště odchází David Pašek, přichází David Krška.
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019: ze hřiště odchází Bronislav Stáňa, přichází Martin Rolinek.
     
    82
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Farid Nabijev, přichází Ondřej Žežulka.
     
    83
    Přímý kop byl nadvakrát odvrácen, posléze zkusil z dálky střílet Matocha, jenže rána mu vůbec nesedla.
     
    84
    Bazal se po několika odrazech dostal ve vápně ke střelce, ale trefil jen soupeře. Domácí poté nadvakrát odehráli balon do bezpečí.
     
    86
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Líšeňský stadion explodoval nadšením a neskutečný obrat je dokonán! Krškův pas hosté zachytili, ale počínali si příliš ledabyle. Soupeře o míč obral Kučera a krásným obloučkem našel za obranou úplně volného JANA SILNÉHO, který si počínal jako ryzí kanonýr propálil Švengera po zemi – 3:2.
     
    87
    Hosté teď mají na možné srovnání zhruba pět minut, ale hrají v oslabení. Nic z toho jim do karet moc nehraje.
     
    89
    Navíc v útoku jsou domácí, kteří dobře kombinují, a šetří cenné sekundy.
     
    90
    Krška si na pravé straně píchl krásně míč kolem obránce a byl býval by vyzval Silného k dalšímu gólu, rozhodčí mu ale odpískal šlapák.
     
    90
    Matocha inkasoval na polovině hřiště nepříjemný úder do obličeje a musí být ošetřován. Navíc za několik sekund má být střídán...
     
    90+1
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019: ze hřiště odchází Marek Matocha, přichází Michal Bednář.
     
    90+1
    Nastavuje se pět minut.
     
    90+2
    Za dlouhým nákopem sprintoval Bazal, který málem šel sám na branku. Ševčíkovi utekl, ale skvěle jej zakřižoval Lutonský a uvidíme rohový kop.
     
    90+3
    Do vápna šel i brankář Milan Švenger, ale rozehrávka se vůbec nepovedla. Líšeňští šli 2 na 1 na prázdnou branku, Málek ale nedal Kučerovi vůbec přesný pas a na polovině hřiště zasáhl ve skluzu Isaac Muleme.
     
    90+4
    Domácí teď drží míč u levé lajny a šetří cenné sekundy. Hosté se nemohou vymanit.
     
    90+5
    Hra se přesunula k pravému rohovému praporku, kde naspořil několik sekund Krška.
     
    90+6
    Ještě jeden aut pro hostující barvy z levé strany, ale už žádná šance nepřijde.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Šílený zápas je u konce a Líšeň se po neskutečném obratu raduje zcela zaslouženě z vítězství 3:2. Do druhé půle šla sice s dvoubrankovým mankem a dlouho se nemohla dostat do zápasu, než přišel centr Paška a snížení Stáni, který byl osamocen na zadní tyči. Už sedm minut nato bylo dokonce vyrovnáno, když na malém vápně zakončoval další novic v barvách Líšně Šimon Chwaszcz. Vedení hostům mohl vrátit Nabijev, jenže Veselý skvěle zasáhl a deset minut před koncem byl Březina vyloučen po zákroku na Silného. Právě Jan Silný se nakonec coby střídající hráč stal hrdinou Líšně a rozhodl čtyři minuty před koncem zcela osamocen o vítězství marvanů.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 9:6. Střely mimo: 2:1. Rohy: 9:6.
     
    Ode mne je to pro dnešek z Líšně vše, hezký zbytek soboty i celého víkendu. (19:00:29)

    Daniel Kinc

    Góly: 56. Stáňa, 63. Chwaszcz, 86. Silný – 1. Nabijev, 20. Batioja

    Karty:   54. Stáňa (LIS) – 35. Březina (ZIZ)   80. Březina (ZIZ)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 9:6. Střely mimo: 2:1. Rohy: 9:6.
    SK Líšeň 2019: Veselý – Jeřábek, Otrísal, O. Ševčík (C), Lutonský – Kučera – Pašek (81. Krška), Málek, Matocha (90+1. Bednář), Stáňa (81. Rolinek) – Chwaszcz (75. Silný).
    Náhradníci: Marek – Bednář, Demeter, Krška, Silný, Rolinek, Ulbrich.

    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Řezáč, Súkenník, Březina, Muleme – Sixta (71. T. Zeman), Skopec – Bazal, Petrlák, Nabijev (82. Žežulka) – Batioja.
    Náhradníci: P. Soukup – Štěpánek, D. Richter, T. Zeman, Žežulka.

    Rozhodca: Hocek – Pochylý, Pfeifer

    Diváci: 755