Jednotlivci - kvalifikácia (ženy) sk Vítězka: A. San (KOR) (kon.) | Jednotlivci - kvalifikácia (muži) Vítěz: D. J. Kim (KOR) (kon.)
koniec udalosti
Jednotlivci - kvalifikácia (ženy)

Vítězka: A. San (KOR)

cz Piatok 23.07.2021, 02:00Olympijské hry - Lukostreľba
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:00.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásnou pozdní noc. Olympiáda je za dveřmi, ve 13:00 proběhne oficiální zahájení. Už před ním se ale rozběhli některé turnaje, jako třeba fotbal mužů i žen nebo softbal. Dnes se přidávají další sporty a já vás vítám u sledování kvalifikace lukostřelkyň.
     
    Pravidla

    V pravidlech lukostřelby nenajdeme žádné přehnané složitosti. Lukostřelkyně budou střílet na terč o průměru 122 centimetrů, přičemž cílem je se co nejvíce přiblížit středu. Maximální počet deseti bodů získá ten, kdo se přiblíží středu alespoň na 12,2 centimetru. Střílí se ze vzdálenosti 70 metrů.
     
    Formát soutěže

    Na olympiádu se kvalifikovalo 64 lukostřelkyň. Žádná z nich se nemusí být, že by pro ni dnešním dnem celý turnaj skončil, protože dnes půjde pouze o pořadí a vypadávat se nebude. Lukostřelkyně v dnešní kvalifikaci vystřelí 72 terčů a podle počtu získaných bodů se umístí na 1.-64. místě. Následovat bude druhá část kvalifikace, kde se nejlepší postaví proti nejhorší a v tomto případě se již vypadávat bude.

    Lukostřelkyně vystřelí tři terče a ta s lepším součtem získá set. Ta, jež získá jako první šest setů postoupí do další fáze turnaje. V případě vyrovnaného stavu 5:5 bude mít každá závodnice k dispozici jediný šíp a zvítězí ta, která jej umístí blíže středovému kruhu. Pokud by náhodou obě zasáhly desítky, přijde na řadu ještě jedna střela na každé straně.
     
    V roce 2016 získala individuální olympijské zlato Hye-jin Chang. Obhajovat ale letos nebude, protože se překvapivě nedokázala kvalifikovat. Jižní Korea má ale další želízka v ohni. Tím největším je Chaeyoung Kang, tato lukostřelkyně před dvěma lety v nizozemském ’s-Hertogenbosch stanovila v rámci světového šampionátu nový světový rekord, když nasbírala 692 bodů. Kromě zlata by tak klidně mohla pomýšlet i na vylepšení 25 let starého olympijského rekordu, 673 tehdy na olympiádě v Atlantě vystřílela Ukrajinka Lina Herasymenková.
     
    Česká republika bude mít na olympijských hrách zastoupení po dlouhých třinácti letech. Zasloužila se o to Marie Horáčková, jež se kvalifikovala až v posledním možném termínu, v Paříži v klíčovém čtvrtfinálovém boji porazila Mongolku Urantungalag Bishindeeovou. Podařilo se jí tak navázat na svou zesnulou matku Barboru, která bojovala na olympiádě 2008 v Pekingu.
     
    Startovní listina

    1. Chiara Rebagliatiová (ITA)
    2. Alejandra Valenciaová (MEX)
    3. Lucilla Boariová (ITA)
    4. Aida Romanová (MEX)
    5. Tatiana Andreoliová (ITA)
    6. Ana Vázquezová (MEX)
    7. Veronika Marčenková (UKR)
    8. Lin Chia-En (TPE)
    9. Lidija Sičennikovová (UKR)
    10. Lei Chien-ying (TPE)
    11. Anastasija Pavlovová (UKR)
    12. Tan Ya-ting (TPE)
    13. Diananda Choirunisaová (INA)
    14. Siao-čching Lung (CHN)
    15. Christine Bjerendalová (SWE)
    16. Ťia-sin Wu (CHN)
    17. Yasemin Anagozová (TUR)
    18. Siao-lej Jang (CHN)
    19. Světlana Gombojevová (ROC)
    20. Naomi Folkardová (GBR)
    21. Jelena Osipovová (ROC)
    22. Sarah Bettlesová (GBR)
    23. Xenija Perovová (ROC)
    24. Bryony Pitmanová (GBR)
    25. Charline Schwarzová (GER)
    26. Evangelia Psarraová (GRE)
    27. Lisa Unruhová (GER)
    28. Diya Siddiqueová (BAN)
    29. Michelle Kroppenová (GER)
    30. Ane Marcelle dos Santosová (BRA)
    31. Karma Karmaová (BHU)
    32. Karyna Kazlouská (BLR)
    33. Valentina Acostaová Giraldová (COL)
    34. Hanna Marusavová (BLR)
    35. Lisa Barbelinová (FRA)
    36. Karyna Dziominská (BLR)
    37. Amal Adamová (EGY)
    38. Maja Jagerová (DEN)
    39. Adriana Espinosa de los Monterosová (ECU)
    40 Nguyet Do Thi Anh (VIE)
    41. Ines de Velascová (ESP)
    42. Reena Parnatová (EST)
    43. Urantungalag Bishindeeová (MGL)
    44. Alice Ingleyová (AUS)
    45. Gabriela Schloesserová (NED)
    46. Marie Horáčková (CZE)
    47. Deepika Kumariová (IND)
    48. Marlyse Hourtouová (CHA)
    49. Alexandra Mircaová (MDA)
    50. Rihab Elwalidová (TUN)
    51. Madalina Amaistroaieová (ROU)
    52. Azusa Jamaučiová (JAP)
    53. Sylwia Zyzańská (POL)
    54. Miki Nakamuraová (JAP)
    55. Syaqiera Mašajichová (MAS)
    56. Ren Hajakawaová (JAP)
    57. Mackenzie Brownová (USA)
    58. Stephanie Barrettová (CAN)
    59. Jennifer Mucinová-Fernandezová (USA)
    60. Čang Min-hui (KOR)
    61. Casey Kaufholdová (USA)
    62. Kang Čchä-jong (KOR)
    63. Denisa Baránková (SVK)
    64. An San (KOR)
     
    Začátek kvalifikace lukostřelkyň je na spadnutí. Pro připomenutí, dnes se ještě vypadávat nebude, pouze se utvoří pořadí pro vyřazovací část. Každá závodnice dnes vystřelí 72 šípů.
     
    Největší favoritkou na zisk zlaté medaile je Jihokorejka Kang Čchä-jong. O co nejlepší postavení bude bojovat i Češka Marie Horáčková a Slovenka Denisa Baránková.
     
    Je za námi první série pokusů a evidujeme hned čtyři lukostřelkyně, kterým se podařilo nastřílet 58 bodů. Jsou jimi Ukrajinka Veronika Marčenková, Jihokorejka An San, Američanka Casey Kaufholdová a Němka Michelle Kroppenová.
     
    Co však českého fanouška zaujme mnohem víc je průběžně páté místo Marie Horáčkové, jež má na kontě 57 bodů! Parádní start Češky do kvalifikaci. Denisa Baránková ze Slovenska je 21. s 54 body.
     
    Lukostřelkyně vystřelili dvanáct šípů a pořadí se pořádně promíchalo. Do vedení se vyšvihla Jihokorejka An San se 116 body, Veronika Marčenková spadla na druhou příčku s odstupem dvou bodů.
     
    Zadařilo se Denise Baránková, která poskočila do první desítky na sedmou pozici se ziskem 111 bodů. Naopak si výrazně pohoršila Marie Horáčková, která ke třem desítkám z první série nepřidala ani jednu a momentálně okupuje 38. příčku.
     
    Osmnáct šípů za námi a An San si udržuje vedení, které dokonce ještě o jeden bod navýšili, aktuálně má na Ukrajinku Marčenkovou k dobru tři body. Třetí Američanka Mackenzie Brownová je i další dva body zpět.
     
    Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na česko-slovenskou účast. Marie Horáčková propadla pořadím na chvost čtvrté desítky, zatímco Denisa Baránková se udržela v té první, je osmá.
     
    Největší favoritka na zlato, Kang Čchä-jong, vstoupila do kvalifikace ve volnějším stylu. Postupně se ovšem zlepšuje a aktuálně je pátá s odstupem šesti bodů na vedoucí krajanku.
     
    Pořadí na čele se nemění ani po další šestici šípů, vypálených z luku každé závodnice. An San disponuje pětibodovým náskokem na dvojici Marčenková, Valenciaová. Mexičanka zatím předvádí velmi dobrý výkon, podobně jako Ukrajinka.
     
    Denisa Baránková už nastřílela jedenáct desítek. Ve čtvrté sérii pokusů poskočila z osmé pozice zpátky na sedmou, přeskočila Jihokorejku Kang Čchä-jong.
     
    Marie Horáčková se drží ve čtvrté desítce. Na kontě má sedm desítek a 212 bodů, což ji celkově stačí na 38. místo.
     
    Pátá série pokusů pořádně zamíchala pořadím. První příčka zůstává nezměněna, An San vede se ziskem 287 bodů. Na druhou příčku ovšem poskočila její krajanka Čang Min-hui a Alejandra Valenciaová se na třetí pozici osamostatnila od Marčenkové.
     
    Skvělých šest šípů nyní vystřelila Denisa Baránková. Slovenská reprezentantka poskočila na pátou příčku a ukazuje, že v případě dobré formy klidně může zabojovat i o medaili.
     
    Také Marii Horáčkové zatím poslední šestice vystřelených šípů vyšla. Ke dvěma desítkám přidala čtyři devítky, což jí vyneslo posun o deset míst na 28. příčku.
     
    Polovina rozřazovací kvalifikace je minulostí. Její vedoucí lukostřelkyní zůstává Jihokorejka An San, jež vylepšila svůj bodový součet na 345 bodů, druhá krajanka Čang Min-hui zaostává o bodů šest.
     
    Na třetí místo se vyhoupla Američanka Mackenzie Brownová, v jejíž těsném závěsu jsou Indka Deepika Kumariová a Denisa Baránková.
     
    Šesté série hrubě nevyšla Veronice Marčenkové, jež doposud poslední výstřelem dokonce vůbec netrefila terč a ze čtvrtého místa spadla až do třetí desítky.
     
    Kolo nevyšlo úplně ideálně ani Marii Horáčkové, která se vrátila do čtvrté desítky na 38. pozici, když po výborných dvou desítkách zapsala dvě osmičky a dvě sedmičky.
     
    Pořadí po polovině kvalifikačního rozřazování

    1. An San (KOR) 345 bodů
    2. Čang Min-hui (KOR) 339
    3. Mackenzie Brownová (USA) 336
    4. Deepika Kumariová (IND) 334
    5. Denisa Baránková (SVK) 334
    ...
    38. Marie Horáčková (CZE) 318
     
    Po krátké přestávce odstartovala druhá část kvalifikace. V souboji Jihokorejek An San udržela na Čang Min-hui náskok šesti bodů, i třetí místo Brownové zůstává nezměněno.
     
    Mírně se propadla Denisa Baránková, která momentálně okupuje sedmou příčku. Přitom nezastřílela vůbec špatně, ale Jihokorejka Kang Čchä-jong a Mexičanka Valenciaová ještě přeci jen o něco lépe.
     
    Marie Horáčková vypadla ze čtvrté desítky. Netrefila žádnou desítku a zapsala součet, který měla horší jen ve druhé a šesté sérii.
     
    Bod k dobru pro An San, která má na čele už sedmibodový polštář před druhou Kang Čchä-jong. Třetí Brownová se naopak Jihokorejce přiblížila na jediný bod.
     
    Denisa Baránková sice přeskočila Indku Kumariovou, leč spadla za Aidu Romanovou. To znamená, že zůstává na sedmém místě.
     
    Další propad bohužel hlásí Marie Horáčková. Žádná desítka, navíc jedna šestka. Češka je aktuálně 48. a poslední výstřely jí nevyšly podle představ.
     
    Lukostřelkyním zbývá vystřelit posledních osmnáct šípů. V deváté sérii se Čang Min-hui podařilo srazit náskok An San na šest bodů, ale je nepravděpodobné, že by ve zbývajícím průběhu dokázala manko smazat úplně. Třetí Brownová zůstává s odstupem jediného bodu.
     
    Jedinou desítku přidala Denisa Baránková, jež si neodpustila i jednu osmičku a pořadím spadla na deváté místo za Kumariovou a Jamaučiovou.
     
    Po dvou sériích se konečně dočkala desítky i Marie Horáčková. K ní přidala ještě čtyři devítky a jednu osmičku, vyšvihla se na 41. příčku.
     
    Fantastických šest šípů nyní zastřílel horká adeptka na zlatou medaili Kang Čchä-jong, jež pětkrát trefila desítku a jednou devítku, díky čemuž poskočila z páté na druhou pozici. Jihokorejský trojlístek na čele je tak kompletní.
     
    Z elitní desítky vypadla Denisa Baránková ze Slovenska, jež si neodpustila i jednu sedmičku. Dostaly se před ni Američanka Kaufholdová a Francouzka Barbelinová.
     
    Zpět do čtvrté desítky se probojovala Marie Horáčková, byť až na její chvost. Opět dokázala jedním šípem zasáhnout desítku, tu doplnila i tři devítky a dvě osmičky.
     
    Před poslední sérií se náskok An San ztenčil na tři body. Shodný počet bodů mají další dvě Jihokorejky Kang Čchä-jong Čang Min-hui, druhá jmenovaná napodobila parádních 59 bodů krajanky z předešlé série.
     
    Denisa Baránková zastřílela solidně a vrátila se do první desítky před Lisu Barbelinovou, kterou srazil šíp, jenž se zabodl do pole označující pět bodů.
     
    Závěr kvalifikačního boje vychází Marii Horáčkové, jež zase poskočila směrem vzhůru. Se součtem 55 bodů v jedenácté sérii si polepšila na 36. pozici.
     
    Vítězkou kvalifikace se stala Jihokorejka An San a po pětadvaceti letech padl olympijský rekord! Ten do této doby držela Ukrajinka Lina Herasimenková se ziskem 673 bodů. An San v poslední sérii nezaváhala a po dvou desítkách a čtyřech devítkách stanovila svůj celkový bodový zisk na 680 bodů.
     
    Jihokorejskou dominanci doplnily druhá Čang Min-hui, jež v poslední sérii o dva body přestřílela třetí Kang Čchä-jong.
     
    Slovenka Denisa Baránková postavení v elitní desítce neudržela, musí se nakonec spokojit s 12. místem. Česká reprezentant Marie Horáčková obsadila 34. příčku, v poslední sérii si ještě o dvě pozice polepšila.
     
    Kvalifikace lukostřelkyň skončila.
     
    Pořadí kvalifikace

    1. An San (KOR) 680 bodů
    2. Čang Min-hui (KOR) 677
    3. Kang Čchä-jong (KOR) 675
    4. Alejandra Valenciaová (MEX) 674
    5. Mackenzie Brownová (USA) 668
    6. Aida Romanová (MEX) 665
    7. Azusa Jamaučiová (JPN) 665
    8. Xenija Perovová (ROC) 664
    9. Deepika Kumariová (IND) 663
    10. Chiara Rebagliatiová (ITA) 658
    ...
    12. Denisa Baránková (SVK) 655
    34. Marie Horáčková (CZE) 636
     
    Kvalifikaci lukostřelkyň opanovala jihokorejská lukostřelkyně An San. Kromě vítězství překonala i 25 let starý olympijský rekord Ukrajinky Herasimenkové, jemuž dala novou hodnotu, a sice 680 bodů. Přesto neměla do poslední chvíle jisté vítězství, protože její dvě krajanky také střílely velmi dobře. Druhá Čang Min-hui zaostala o tři body, třetí Kang Čchä-jong byla o další dva body zpět. Rekord Ukrajinky tak překonaly všechny tři sportovkyně, nejen vítězka.

    Slovenská reprezentantka Denisa Baránková si celkovým součtem 655 bodů vylepšila osobní maximum, ve výsledku pak brala 12. místo. V eliminačním souboji se utká s Estonkou Reenou Parnatovou. Marie Horáčková obsadila 36. příčku a v boji o postup do další fáze turnaje se utká s Japonkou Miki Nakamuraovou. (04:02:39)

    Milan Huppert

    Pořadí kvalifikace
    1. An San (KOR) 680 bodů
    2. Čang Min-hui (KOR) 677
    3. Kang Čchä-jong (KOR) 675
    4. Alejandra Valenciaová (MEX) 674
    5. Mackenzie Brownová (USA) 668
    6. Aida Romanová (MEX) 665
    7. Azusa Jamaučiová (JPN) 665
    8. Xenija Perovová (ROC) 664
    9. Deepika Kumariová (IND) 663
    10. Chiara Rebagliatiová (ITA) 658
    ...
    12. Denisa Baránková (SVK) 655
    34. Marie Horáčková (CZE) 636

    Startovní listina
    1. Chiara Rebagliatiová (ITA)
    2. Alejandra Valenciaová (MEX)
    3. Lucilla Boariová (ITA)
    4. Aida Romanová (MEX)
    5. Tatiana Andreoliová (ITA)
    6. Ana Vázquezová (MEX)
    7. Veronika Marčenková (UKR)
    8. Lin Chia-En (TPE)
    9. Lidija Sičennikovová (UKR)
    10. Lei Chien-ying (TPE)
    11. Anastasija Pavlovová (UKR)
    12. Tan Ya-ting (TPE)
    13. Diananda Choirunisaová (INA)
    14. Siao-čching Lung (CHN)
    15. Christine Bjerendalová (SWE)
    16. Ťia-sin Wu (CHN)
    17. Yasemin Anagozová (TUR)
    18. Siao-lej Jang (CHN)
    19. Světlana Gombojevová (ROC)
    20. Naomi Folkardová (GBR)
    21. Jelena Osipovová (ROC)
    22. Sarah Bettlesová (GBR)
    23. Xenija Perovová (ROC)
    24. Bryony Pitmanová (GBR)
    25. Charline Schwarzová (GER)
    26. Evangelia Psarraová (GRE)
    27. Lisa Unruhová (GER)
    28. Diya Siddiqueová (BAN)
    29. Michelle Kroppenová (GER)
    30. Ane Marcelle dos Santosová (BRA)
    31. Karma Karmaová (BHU)
    32. Karyna Kazlouská (BLR)
    33. Valentina Acostaová Giraldová (COL)
    34. Hanna Marusavová (BLR)
    35. Lisa Barbelinová (FRA)
    36. Karyna Dziominská (BLR)
    37. Amal Adamová (EGY)
    38. Maja Jagerová (DEN)
    39. Adriana Espinosa de los Monterosová (ECU)
    40 Nguyet Do Thi Anh (VIE)
    41. Ines de Velascová (ESP)
    42. Reena Parnatová (EST)
    43. Urantungalag Bishindeeová (MGL)
    44. Alice Ingleyová (AUS)
    45. Gabriela Schloesserová (NED)
    46. Marie Horáčková (CZE)
    47. Deepika Kumariová (IND)
    48. Marlyse Hourtouová (CHA)
    49. Alexandra Mircaová (MDA)
    50. Rihab Elwalidová (TUN)
    51. Madalina Amaistroaieová (ROU)
    52. Azusa Jamaučiová (JAP)
    53. Sylwia Zyzańská (POL)
    54. Miki Nakamuraová (JAP)
    55. Syaqiera Mašajichová (MAS)
    56. Ren Hajakawaová (JAP)
    57. Mackenzie Brownová (USA)
    58. Stephanie Barrettová (CAN)
    59. Jennifer Mucinová-Fernandezová (USA)
    60. Čang Min-hui (KOR)
    61. Casey Kaufholdová (USA)
    62. Kang Čchä-jong (KOR)
    63. Denisa Baránková (SVK)
    64. An San (KOR)