Švajčiarsko – USA 2:1 (kon.)
koniec
Švajčiarsko
2:1 (1:1)
USA
cz Nedeľa 30.05.2021, 20:15Medzinárodný prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
     
    Dobrý den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítejte u sledování textového přenosu z přátelského utkání mezi Švýcarskem a USA. Výkop je stanoven na 20:15.
     
    USA

    Fotbalisty USA čeká v letošním roce Gold Cup. V jeho základní skupině se utkají s Kanadou, Martinikem a třetí soupeř vzejde z kvalifikačního duelu. Už nyní Američané zahajují přípravu. Výběr USA navíc v posledních měsících podává dobré výkony. Poslední poážku si připsal v roce 2019 s Kanadou. Posledních pět zápasů v řadě navíc USA vyhrálo. V březnu zvítězilo 2:1 na hřišti Severního Irska.
     
    Švýcarsko

    Švýcarsko čeká už za dva týdny start evropského šampionátu. V základní skupině A se Švýcarsko utká s Tureckem, Itálií a Walesem. Silná generace švýcarského fotbalu bude určitě chtít pomýšlet na postup ze základní skupiny. Před evropským šampionátem se Švýcarsko utká s USA a další zápas jej čeká ve čtvrtek s Lichtenštejnskem.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Sommer – Schär, Elvedi, Benito – Widmer, Zakaria, Xhaka, Rodríguez – Shaqiri, Seferović, Embolo
    Náhradníci: Akanji, Comert, Fasnacht, Fernandes, Freuler, Mehmedi, Mvogo, Mwula, Omlin, Vargas, Zeqiri, Zuber

    USA: Horvath – Cannon, McKenzie, Brooks, Dest – Yueill, Llethet, McKennie – Reyna, Aaronson – Sargent
    Náhradníci: Ochoa, Miazga, Robinson, Musah, Ream, Siebatcheu, Green, Weah, Yedlin, Acosta, Hoppe, Che.
     
    Oba týmy už jsou na hřišti. Ještě před úvodním výkonem zazní hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté obstarali výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Spojené státy se ihned vydaly do útoku, ale nákop skončil až v zámezí.
     
    2
    Shaqiri se s míčem u nohy tlačil do pokutového území, jenže v klíčovou chvíli si míč předkopl daleko před sebe a obránce míč odkopl.
     
    3
    Sommer se musel zapojit do rozehrávky Švýcarska. Domácí brankář poslal přihrávku na levou stranu, kam si pro míč dokráčel Xhaka.
     
    4
    Brankář Horvath se musel zapojit do rozehrávky USA. Gólman USA si přehodil míč na levačku a nakopl jej vpřed. Aaronson míč neudržel na trávníku.
     
    5
    Widmer vhazoval na pravé straně hrací plochy. Krajní obránce Švýcarska našel přihrávkou Embola, ale u něj hlídkoval McKennie.
     
    6
    Američané právě vstřelili branku!
    Spojené státy americké se hned v úvodu dnešního souboje dostávají do vedení! SEBASTIAN LLETGET se v pokutovém území dostal k odraženému míči a levačkou jej placírkou poslal do branky!
    6. Sebastian LLETGET - 0:1
     
    8
    Švýcarsko se ihned po rozehrávce vydalo do útoku, jenže akci evropského týmu neměla dlouhého trvání. Přihrávka na levou stranu skončila v autu.
     
    9
    Elvedi se vrátil do blízkosti vlastní šestnáctky, vybojoval míč pro Švýcarsko a pokusil se rozehrát. Jeho nákop ale americká obrana přečetla.
     
    10
    Elvedi dostal hodně riskantní přihrávku do pokutového území. Domácí stoper si nechtěl komplikovat život a raději míč odkopl daleko od branky.
     
    11
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno! Američanům vedení dlouho nevydrželo! Widmer po rychlé akci procedil míč na hranici velkého vápna, kam si naběhl RICARDO RODRÍGUEZ a s pomocí teči obránce vyrovnal!
    11. Ricardo RODRÍGUEZ - 1:1
     
    13
    Švýcarsko je po vstřelení vyrovnávací branky pořádně nabuzené a tlačí se do útoku. Zadáci USA měli velké problémy s rozehrávkou a sami se zahnali do autu.
     
    14
    Stopeři Švýcarska uklidňují rozehrávku na vlastní polovině. Hráči USA po obdržení vyrovnávací branky úplně přestali napadat soupeřovu rozehrávku.
     
    15
    Šikovný Reyna se středem hrací plochy tlačil do pokutového území, jenže v klíčovou chvíli zapomněl míč za sebou a už se pro něj nevrátil.
     
    16
    Brooks se z pozice stopera vytlačil vysoko na polovinu soupeře a uspěl v souboji s Widmerem. Spojené státy mohou pokračovat v kombinaci.
     
    17
    Aaronson se dostal na hranici velkého vápna, odkud mohl zakončit nártem, ale místo toho ještě zkoušel přihrát na levou stranu.
     
    18
    McKenzie potáhl míč na polovinu Švýcarska, ale jeho spoluhráčům nyní chybí aktivnější pohyb. Naopak obrana Švýcarska brání v pevném bloku.
     
    19
    Shaqiri se z levé strany dostal do blízkosti velkého vápna, ale jeho centr levačkou nabral opačnou rotaci a míč skončil na tribuně za brankou.
     
    20
    Elvedi si dal pozor na rychlou akci USA a dobrým defenzivním zákrokem prodloužil míč na rohový kop. Do vápna už míří vysocí hlavičkáři.
     
    21
    Centr od rohového praporku přiletěl na přední tyč, kam si naběhl Sargent, ale hlavou prodloužil míč na zadní tyč, kde neměl nikoho ze spoluhráčů.
     
    22
    Horvath se znovu zapojil do rozehrávky svého mužstva. Jeho nákop přiletěl na pravou stranu, nicméně domácí zadák Benito odstavil Sargenta.
     
    23
    Rodríguez opět táhl akci Švýcarska po levé straně. Rychlonohý fotbalista poté vyslal vpřed Widmera, jenže ten byl lapen v ofsajdové pasti.
     
    24
    Yann Sommer tentokrát vyrazil až na hranici velkého vápna, odkud se zapojil do rozehrávky svého celku. Švýcarský brankář našel nákopem jen Lletgeta.
     
    26
    Američané jsou v posledních minutách o něco aktivnější a častěji se dostávají na polovinu soupeře. Zadáci Švýcarska však vyčkávají v pevném bloku.
     
    27
    Lletget se uvolnil na levé straně a zkoušel odcentrovat. Jeho nepovedený centr ale padal směrem do branky a Sommer musel míči pomoci mimo branku!
     
    28
    Reyna napadal rozehrávku Švýcarska na jeho polovině. Yann Sommer si dal na napadajícího soupeře pozor a raději nakopl míč na pravou stranu.
     
    29
    Švýcaři se usadili na polovině hrací plochy a hledají cestičku skrz defenzivu soupeře. Američané ale hodně běhají a neotvírají soupeři prostor.
     
    30
    Američané mohli po půlhodině hry přidat druhou branku! Lletget se z hranice velkého vápna opřel levačkou do míče, ale rozvlnil jen boční síť.
    30. Lletgetova obrovská šance
     
    31
    Sargent si v hlavičkovém souboji s domácím obráncem pomohl nedovoleným zákrokem, což neuniklo zraku hlavního rozhodčího.
     
    32
    Reyna dloubl míč do pokutového území, kam si naběhl McKennie, ale fotbalista Juventusu už z ostrého úhlu nevrátil míč do nebezpečného prostoru před brankou.
     
    33
    Dest podpořil ofenzivu USA náběhem po levé straně, jenže přihrávkou do pokutového území dostal Sargenta do těžkého úhlu, ze kterého už zakončení nepřišlo.
     
    34
    Benito se po levé straně prodral na polovinu soupeře, nicméně jeho přihrávka za obranu byla nepřesná a skončila v moci stopera Brookse.
     
    35
    Aaronson se pustil do souboje s Elvedim. Domácí stoper soupeře poslal zápasnickým chvatem k zemi. Rozehrávat budou Američané.
     
    36
    Elvedi je v posledních minutách ústřední postavou dění na trávníku. Stoper Švýcarska byl opět pozdě v souboji a dopustil se faulu.
     
    37
    Sargent se hnal za centrem z pravé strany hrací plochy. Americký útočník se dokonce dostal k hlavičce, ale Sommer proti němu zasáhl.
     
    38
    Reyna se z pravé strany prodral do pokutového území, jenže jeho přízemní centr směřující na malé vápno skončil na noze soupeře.Američané získali roh.
     
    39
    Další obrovská šance Američanů! Dest se krásným průnikem dostal do pokutového území, ale jeho ránu levačkou Sommer skvěle vyrazil!
     
    40
    Lletget upadl po souboji se Shaqirim v pokutovém území. Hlavní rozhodčí měl střet přímo před sebou a dal jasným gestem najevo, že se pískat nebude.
     
    41
    Sargent se hnal středem do pokutového území, ale Elvedi byl v souboji pevný jako skála a útočníka soupeře do zakončení nepustil.
     
    42
    Yann Sommer si dal pozor na napadajícího Reynu a nakopl míč vpřed. Do protiútoku se následně řítil Seferovič, ale ani on nedokázal zakončit.
     
    42
    Pokutový kop pro Švýcarsko! Dest zahrál rukou v pokutovém území a sudí ukázal na značku pokutového kopu!
    42. Destova ruka v pokutovém území
     
    43
    K exekuci pokutového kopu se postavil Ricardo Rodríguez, který levačkou minul branku!
    43. Penalta
     
    44
    Američané se usadili na polovině Švýcarska a chtějí dohrát první poločas daleko od své branky. Naopak Švýcaři rozehrávku soupeře skvěle napadají.
     
    45
    V závěru prvního poločasu ještě spěchal do pokutového území Embolo, ale v klíčovou chvíli si míč posunul daleko před sebe. McKenzie situaci uklidnil odkopem.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! V úvodní pětačtyřicetiminutovce jsme sledovali zajímavou podívanou. Američané vlétli do zápasu jako velká voda a rychle se ujali vedení. V šesté minutě se trefil Sebastian Lletger. Na jeho zásah navázal o pět minut později Ricardo Rodríguez. V závěru prvního poločasu zahrál ve vápně rukou Dest, ale Rodríguez z penalty minul branku. Do kabin se proto odchází za stavu 1:1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Elvedi, přichází Freuler.
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Benito, přichází Akanji.
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Shaqiri, přichází Zuber.
     
    47
    Střídající Freuler se ihned zapojil do akce Švýcarska po pravé straně. Jeho prudký přízemní centr srazil jeden z obránců USA mimo hrací plochu.
     
    48
    Švýcarsko zahrávalo rohový kop. Vysoký centr z kopačky Zubera přiletěl na malé vápno, ale nikdo v bílém dresu se do zakončení nedostal.
     
    49
    Zakaria se po dalším rohu dostal do zakončení hlavou ale jeho pokus skončil vysoko nad břevnem soupeřovy svatyně.
     
    50
    Zadáci Švýcarska se vysunuli vysoko na polovinu soupeře, jenže Američané pokračuji ve vynikajícím pohybu a komplikují Švýcarům rozehrávku.
     
    51
    Horvath musel pomoci Američanům s rozehrávkou. Gólman hostujícího celku nakopl míč na levou stranu, ale tam neměl spoluhráče.
     
    52
    Dest se dostal do blízkosti pokutového území, jenže jeho centr levou nohou přiletěl jen do míst, kde kralovali zadáci Švýcarska.
     
    53
    Reyna si na hranici velkého vápna krásně přehodil míč na levačku a zakončil. Jeho rána orazítkovala tyč, Sommer se jen ohlédl!
    53. Reynova rána do tyče
     
    54
    McKennie se stáhl na vlastní polovinu, kde zastavil prudkou přihrávku z levé strany a špičkou kopačky sklepl míč na spoluhráče v tmavém dresu.
     
    55
    Dest se tentokrát uvolnil na levé straně a poslal centr do pokutového území. Na jeho pobídku si naběhl Sargent, ale hlavou netrefil branku.
     
    56
    Embolo si krásně obhodil statického Brookse a vlétl do pokutového území. Jeho zakončení z velké blízkosti americký brankář vyrazil!
     
    57
    McKennie se z levé strany vrhl do pokutového území, kde obešel soupeře, ale zakončení levačkou zablokoval další zadák na roh.
     
    58
    Ani po dalším rohovém kopu se Američané nedokázali prosadit. Na vysoký centr si sice naskakoval Brooks, ale jeho hlavička skončila nad břevnem.
     
    59
    Seferovič si naběhl do pokutového území, kde nebyl nikým hlídaný, ale Embolo svého spoluhráče z útoku nehledal. Seferović je pořádně naštvaný.
     
    60
    Švýcarsko je nyní o něco aktivnější, ale jen těžko se dostává za obranu soupeře. Američané už po změně stran tak aktivně nenapadají rozehrávku soupeře, ale stojí v pevném bloku.
     
    61
    Sargent se hnal za centrem z pravé strany, ale podle rozhodčího si pomohl zatažením soupeře za dres. Švýcarsko tak bude rozehrávat ze své poloviny.
     
    62
    Widmer uspěl v hlavičkovém souboji, ale následně jej dohrál Sargent. Útočník Spojených států amerických v posledních minutách spíše fauluje.
     
    63
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Yuell, přichází Musah.
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Lletget, přichází Acosta.
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Brooks, přichází Ream.
     
    64
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Švýcarsko se nakonec dostává do vedení! Domácí celek přetavil svou aktivitu ve vedoucí branku. Embolo zakončoval na malém vápně, ale míč promáchl. K míči se ale dostal STEVEN ZUBER, který se z těsné blízkosti nemýlil!
    64. Steven ZUBER - 2:1
     
    66
    Švýcarsko i po vstřelení vedoucí branky pokračuje v ofenzivním snažení. Na pravé straně kouzlil Freuler, ale jeho centr srazil McKennie do autu.
     
    67
    Steven Zuber sprintoval za nákopem za obranu soupeře, ale obránce Ream si dal na nákop dobrý pozor a odhlavičkoval míč do bezpečí.
     
    68
    Zuber sklepl míč hlavou na malé vápno, kam si naběhl Zakaria, ale levačkou z voleje poslal míč vysoko nad břevno soupeřovy svatyně.
     
    69
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Embolo, přichází Mehmedi.
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Rodríguez, přichází Comert.
     
    70
    Musah se na pravé straně efektní kličkou zbavil obránce, ale následnou přihrávkou na hranici velkého vápna nenašel spoluhráče.
     
    71
    Musah dostal přihrávku na hranici velkého vápna, jenže místo zakončení si míč ještě zasekával a nedokázal zakončit pravačkou.
     
    72
    Acosta poslal z levé strany nádherný centr do pokutového území, kam si naběhl Giovanni Reyna, ale fotbalista Dortmundu sklepl míč jen do míst, kde byli Švýcaři.
     
    73
    Reyna vletěl do pokutového území z pravé strany, ale z ostrého úhlu už míč neprocedil na malé vápno. Švýcaři teď brání opravdu skvěle.
     
    74
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Sargent, přichází Siebatcheu.
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Reyna, přichází Weah.
     
    75
    Comert si skvěle pokryl míč na polovině soupeře a byl faulován. Švýcarsko tak může na polovině USA pokračovat v kombinaci.
     
    76
    Střídající Weah táhl akci USA středem hrací plochy, nicméně přihrávkou na pravou stranu nenašel spoluhráče. Dest už míč na hrací ploše neudržel.
     
    77
    Zuber se na levé straně zbavil soupeře, nicméně následnou přihrávku už dostal do ofsajdu. Švýcaři se sami připravili o nadějnou možnost.
     
    78
    Comert vhazoval na levé straně, jenže jeho pobídka skončila na hrudi prvního obránce v dresu USA. Američané však potřebují útočit.
     
    79
    Američané hodně zariskovali při rozehrávce na vlastní polovině! Horvath musel zrychlit, aby dohnal malou domů ještě před brankovou čárou.
     
    80
    Švýcaři se dostali na polovinu soupeře. Steven Zuber si dělal prostor na levém křídle, ale neporadil si s prvním obráncem v dresu USA.
     
    81
    McKennie poslal přihrávku na pravou stranu, jenže Timothy Weah si nepotykal s prvním dotykem a míč mu uskočil k obránci v bílém dresu Švýcarska.
     
    82
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Cannon, přichází Yedlin.
     
    83
    Freuler měl na noze definitivní pojistku! Střídající fotbalista dostal přihrávku do pokutového území, přehodil si míč na pravačku, ale nártem zakončil nad břevno!
     
    84
    Acosta zahrával pátý rohový kop USA v dnešním souboji. Jeho pobídka přiletěla na malé vápno, nicméně zadáci Švýcarska si poradili.
     
    85
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Seferovič, přichází Fassnacht.
     
    86
    Fassnacht výborně napadal rozehrávku soupeře a obral jednoho z Američanů o míč. Švýcarský fotbalista se následně dopustil faulu.
     
    87
    Yedlin byl o krok později v souboji se Zuberem a trefil autora zatím rozdílové branky špičkou kopačky do kotníku. Sudí ale nechává pokračovat ve hře.
     
    88
    Zakaria si na vlastní polovině pomohl nedovoleným zákrokem a nabídl Američanům rozehrávku přímého kopu. Švýcarsko se musí bránit.
     
    89
    Weah se stáhl na vlastní polovinu, kde vybojoval míč pro Američany. Jeden ze Švýcarů navíc fauloval Aaronsona.
     
    90
    Zakaria zůstává po jednom ze soubojů sedět na trávníku a drží se za levou nohu. Uvidíme, zda bude potřebovat ošetření.
     
    90+1
    Nastavují se dvě minuty!
     
    90+2
    Konec zápasu. (22:04:48)

    Tomáš Kubečka

    Góly: 11. Rodríguez, 64. Zuber – 6. Lletget

    Nepremenená penalta: 43. Rodríguez (SUI), mimo


    Švajčiarsko: Sommer – Schär, Elvedi (46. Freuler), Benito (46. Akanji) – Widmer, Zakaria, Xhaka, Rodríguez (69. Comert) – Shaqiri (46. Zuber), Seferović (85. Fassnacht), Embolo (69. Mehmedi)
    Náhradníci: Akanji, Comert, Fasnacht, Fernandes, Freuler, Mehmedi, Mvogo, Mwula, Omlin, Vargas, Zeqiri, Zuber

    USA: Horvath – Cannon (82. Yedlin), McKenzie, Brooks (63. Ream), Dest – Yueill (63. Acosta), Llethet (63. Musah), McKennie – Reyna (74. Weah), Aaronson – Sargent (74. Siebatcheu)
    Náhradníci: Ochoa, Miazga, Robinson, Musah, Ream, Siebatcheu, Green, Weah, Yedlin, Acosta, Hoppe, Che