Brémy – Bayern 1:3 (kon.) | Mainz – Freiburg 1:0 (kon.) | Union Berlín – Kolín nad Rýnom 2:1 (kon.)
Wolfsburg – Schalke 5:0 (kon.) | Dortmund – Hertha 2:0 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
2:0 (0:0)
Hertha BSC
cz Sobota 13.03.2021, 18:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Nemecká Bundesliga • 25. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Vítám všechny fanoušky německého fotbalu, Bundesliga má na programu pětadvacáté kolo, v němž změří síly Borussia Dortmund a Hertha BSC.
     
    Oba celky se nacházejí v jiných sférách tabulky, avšak ani jeden z nich nemůže být spokojený. Zatímco Dortmund by rád bojoval o ligový titul, tak se strachuje o pohárovou Evropu v příští sezóně. Borussia totiž posbírala devětatřicet bodů, což stačí na šestou příčku. Domácí mužstvo ale na vedoucí Bayern ztrácí už šestnáct bodů, a tak o titul s ním bojuje pouze Lipsko. Pokud by chtěl Dortmund do příštího ročníku Ligy Mistrů, musel by ji letos vyhrát a nebo skončit do čtvrtého místa, na které ztrácí čtyři body. Také Hertha je za očekáváním, vždyť bojuje o bundesligovou příslušnost. Celek z Berlína posbíral pouze jednadvacet bodů, což stačí na patnáctou pozici. Herta je v tuto chvíli prvním nesestupujícím mužstvem, ovšem na sedmnáctou Mohuž, která aktuálně sestupuje, má náskok jen tří bod, a tak musí skvadra kolem Vladimíra Daridy zabrat.
     
    Ještě jednou vás vítám u podrobného přenosu, ve kterém se budeme věnovat zápasu mezi Dortmundem a Hertou Berlín. Ve středové řadě znovu nastoupí český reprezentant Vladimír Darida, pojďme si představit základní jedenáctky.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Hitz – Morey, Can, Hummels, N. Schulz – Dahoud, Bellingham – Reus (C), Brandt, T. Hazard – Haaland.
    Náhradníci: Bürki – Delaney, Meunier, Moukoko, Passlack, Ł. Piszczek, Reinier, Reyna, Zagadou.

    Hertha BSC: Jarstein – Klünter, Stark (C), Dardai – Tousart – Zeefuik, Darida, Mittelstädt, Plattenhardt – K. Piątek, J. Córdoba.
    Náhradníci: Schwolow – Alderete, Dilrosun, Leckie, Netz, Pekarík, Torunarigha, Lukebakio, Michelbrink.

    Rozhodčí: Petersen – Sather, Schiffner.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jdeme na to, utkání pětadvacátého kola Bundesligy právě začalo. Balonu se jako první chopil Dortmund, který kombinuje kolem středové čáry.
     
    2
    Borussia Dortmund nastoupila do dnešního střetnutí ve žlutých dresech, naopak Hertha Berlín BSC oblékla modrobílé sadě.
     
    3
    Přihrávku Dortmundu zachytil na straně Marton Dardai, který následně nastřelil soupeře. Balon se odrazil do šestnáctky, kde dobře napadal Erling Haaland, a tak budou domácí vhazovat.
     
    4
    Na druhé straně se za balonem vydal Jhon Córdoba, před kterého si postavil tělo Emre Can, jenž byl faulován. Dortmund si poradil na jedničku a může myslet na útočnou akci.
     
    5
    Po autovém vhazování mohl hrát Erling Haaland, jenž na míč šlápl a přišel o něj. Herta pak byla na míči, ale přes půlící čáru se zatím nedostala.
     
    6
    Thorgan Hazard měl na levé straně proti sobě jednoho soupeře, ale netroufl si na něj. Dortmund tak volí další postupnou akci, která skončila nepřesným centrem Marca Reuse.
     
    7
    Hráči ve žlutých dresech jsou velmi aktivní, ale zatím se k velkým příležitostem nedostali. Naopak Berlínští jsou v hlubokém bloku.
     
    8
    Při hlavičkovém souboji vletěl Deyovaisio Zeefuik do Nica Schulze, je z toho standardní situace pro domácí mužstvo. Na centr si naskočil Mats Hummels, jenž mířil vedle, ovšem stejně by se pískal ofsajd.
     
    10
    Na pravé straně měl dost času k centru Jhon Córdoba, který dlouho otálel a poté stejně našel jen bránícího hráče. Dortmund se po zmocnění balonu žene na útočnou polovinu.
     
    11
    Borussia se pokusila o přenesení hry na levou stranu, kde se nacházel Nico Schulz, který ale hrát nemohl, protože balon opustil hrací plochu.
     
    12
    Z pravé strany odcentroval Mateu Morey a na hranici šestnáctky se pohyboval kapitán Dortmundu. Marco Reus se pokusil vystřelit z jedné, avšak jeho pokus zamířil jen nad branku Herthy!
     
    13
    První náznak velké šance máme za sebou a připsal si ji domácí kapitán. Stav zápasu je stále bezbrankový, ovšem počínání Herthy je velmi ošemetné.
     
    15
    Z levé strany se o centr pokusil Nico Schulz, jehož snažení zablokoval Deyovaisio Zeefuik. Následně Vladimír Darida uděloval spoluhráčům taktické pokyny. Po rohovém kopu se Dortmundu zakončit nepodařilo.
     
    16
    Další volný kop rozehrál Marco Reus, který balon směřoval na pravou stranu šestnáctky, odkud byl odklizen. Borussia se míče zmocnila a dál může kombinovat na útočné polovině.
     
    17
    Vladimír Darida na hranici šestnáctky netrefil míč a místo něho podrazil domácího kapitána. Hlavní rozhodčí přisuzuje další standardní situaci pro Dortmund!
     
    18
    Sám Marco Reus přímý kop rozehrál a jeho zakončení spadlo na břevno! Ovšem Rune Jarstein celou situaci jistil a v opačném případě by nejspíše zasáhl.
     
    19
    Na levé straně směrem dopředu postupoval Marvin Plattenhardt, jehož zastavil Emre Can. Stoper Dortmundu se zlobí, protože vhazovat bude Berlín.
     
    21
    Obraz hry je stále stejný, Borussia neustále kombinuje na útočné polovině. Akce byla zastavená, když byl u postranní lajny faulován Mateu Morey. Další standardní situace pro domácí mužstvo.
     
    22
    Na centr ze strany si naskočil norský talent Erling Haaland, který zamířil vedle levé tyče. Dle opakovaného záběru by gól opět neplatil, protože se nacházel v těsném ofsajdu.
     
    23
    Další postupnou akci předvedl Dortmund na pravé straně, kde pšenka nekvetla, a tak byla hra otočená. Nepřesnou přihrávku vyslal Nico Schulz (Dortmund), který poté do soupeře zajel a první vidí žlutou kartu.
     
    24
    Z pravé strany centroval Deyovaisio Zeefuik, který před brankou našel Jhona Córdobu, jenž zamířil těsně vedle pravé tyče. Situaci se snažil dohrát Krzysztof Piątek, který ale nemohl balon trefit.
     
    27
    Jude Bellingham a Erling Haaland kombinovali na levé straně útočné poloviny. Druhý jmenovaný byl pod tlakem, a tak o míč přišel a hra se otáčí.
     
    28
    Další centr mířil před domácí branku, kde si celou situaci pohlídal Marwin Hitz. Krzysztof Piątek potleskem poděkoval za nabídku, ale to bylo všechno, co v tento moment mohl udělat.
     
    29
    Pohybem si o balon na pravou stranu velkého vápna řekl Jude Bellingham, avšak obrana si jeho náběh pohlídala. Bude se odkopávat od hostující brány.
     
    30
    Třicet minut hry je minulostí a stav zápasu je stále bezbrankový. Dortmund je velmi aktivní, což zatím nestačilo. Naopak Hertha se brání a začíná vyrážet do protiakcí.
     
    31
    Marco Reus navedl balon na střed hrací plochy a chtěl jej přenést až na levou stranu, kde se pohyboval osamocený Nico Schulz. Ovšem hostující obrana mu tento úmysl zhatila.
     
    32
    Na hranici vápna prodloužil balon Jude Bellingham a v šestnáctce se pak pohyboval Julian Brandt. Na zakončení nedošlo, ovšem Dortmund rozehrával alespoň rohový kop.
     
    33
    Hráči ve žlutých dresech se snaží něco vymyslet k tomu, aby poprvé změnili stav zápasu, což se málem povedlo! Zprava přihrával Thorgan Hazard a z penaltového puntíku vystřelil Jude Bellingham, jehož pokus mířil jen doprostřed brány, a tak Rune Jarstein míč vytáhl nad břevno!
     
    35
    Jdeme do poslední desetiminutovky prvního poločasu, dalším zákrokem za hranicí pravidel se prezentoval Marvin Plattenhardt.
     
    36
    Po nedovoleném zákroku zůstal ležet na zeleném pažitu Deyovaisio Zeefuik. Do hostujícího záložníka vletěl na půlce Nico Schulz.
     
    37
    Hlavní rozhodčí začíná být hodně úzkostlivý! Lucas Tousart šel do skluzu a trefil balon, ovšem po chvíli přes něj přepadl Thorgan Hazard, což bylo posouzeno jako faul.
     
    38
    V posledních momentech se hodně přerušuje, což nevyhovuje především Dortmundu! Právě hráči ve žlutých dresech znovu kombinují na útočné polovině.
     
    39
    Krzysztof Piątek přihrával na hranici šestnáctky, kde se nacházel český reprezentant. Vladimír Darida se snažil vystřelit, ovšem jeho pokus byl zablokován prvním bránícím hráčem.
     
    40
    Marco Reus a Erling Haaland postupovali na polovinu soupeře, jenže kapitán Dortmundu adresoval přihrávku jen k soupeři. Ovšem Hertha se míče znovu zbavila a soustředí se na bránění.
     
    42
    Tentokrát si hostující obrana pohlídala další průnikovou přihrávku a pomohla si s norským brankářem. Následně šla přihrávka na pravou stranu útočné poloviny, kde si situaci pohlídal Mats Hummels.
     
    43
    Borussia to sehrála opět výborně a chybělo pouze zakončení! Marco Reus přihrál na pravou stranu, odkud mu míč vracel Thorgan Hazard. Domácímu kapitánovi chyběl krok k tomu, aby mohl vystřelit a poslat Dortmund do vedení.
     
    44
    Hertha se znovu ubránila, když na přihrávku nedosáhl Erling Haaland. Jenomže znovu hosté nepřekročili půlící čáru a musejí se znovu bránit.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Sledovali jsme poločas, v němž byl Dortmund aktivnější, avšak zahodil čtyři velké příležitosti. Naopak Hertha se téměř neustále bránila a jednou zahrozila, ale ani to brankou neskončilo, a tak je stav po pětačtyřiceti minutách 0:0. Tento výsledek by brali spíše Berlínští, kteří bojují o záchranu. Jenže času na změnu skóre je ještě spousta.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Pokračujeme druhým poločasem, Hertha ho rozehrála s míčem na kopačkách. Ovšem na pravé straně prohrál hlavičkový souboj Deyovaisio Zeefuik.
     
    47
    Při pohledu na zelený pažit to vypadá, že oba celky pokračují v zahajovacích sestavách. Dortmund potřebuje vsítit branku, naopak Hertha by bod brala.
     
    48
    Hráči ve žlutých dresech znovu volili postupnou kombinaci, která na malou chvilku byl přerušená. Ovšem Dortmund se k míči vrátit a začíná od Matse Hummelse.
     
    49
    Domácí mužstvo se znovu usadilo na útočné polovině, ovšem soupeři se podařilo zahustit střed hrací plochy a získat balon, jenže Jhon Córdoba prohrál sprinterský souboj.
     
    50
    Další vlažná kombinace ze strany domácího celku skončila po nepřesné přihrávce Judea Bellinghama, který se nepochopil s norským talentem.
     
    51
    Na hranici šestnáctky se pohyboval Erling Haaland, jehož pokus byl sražený. Ovšem akce byla zcela zbytečná, protože se v ofsajdu nacházel Thorgan Hazard.
     
    52
    Na druhé straně hrací plochy odcentroval Maximilian Mittelstädt, jehož přetažený pas odklidil za postranní lajnu Nico Schulz. Po vhazování přišla další nepřesnost a bude z toho jen odkop od branky Borussie.
     
    53
    Na pravé straně se nacházel rozeběhnutý Mateu Morey, kterého chtěl vybídnout Emre Can. Jenomže přihrávka byla nepřesná a zamířila mimo hrací plochu.
     
    54
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Obrovskou chybu předvedl Rune Jarstein a Dortmund se zaslouženě ujímá vedení! Z velké dálky se napřáhl JULIAN BRANDT, jehož pokus možná maličko zaplaval, ale norský brankář míč minul, a tak poprvé kapituloval – 1:0! Asistence: Marco Reus.
     
    57
    Domácí mužstvo je ve vedení a je jasné, že bude chtít přidat druhou pojistku. Naopak Hertha musí otevřít hru, jinak dnes odejde znovu poražená.
     
    58
    Centr z levé strany vyslal Maximilian Mittelstädt a k hlavičce se mohl dostat Jhon Córdoba, jemuž překážel Deyovaisio Zeefuik. Dortmund se ubránil a bude poprvé střídat.
     
    58
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Mats Hummels, přichází Dan-Axel Zagadou.
     
    59
    Dva hráče měl proti sobě Deyovaisio Zeefuik, který přihrál na střed, kde se zakončením otálel Maximilian Mittelstädt.
     
    59
    Dalším potrestaným hráčem je Deyovaisio Zeefuik (Hertha), jenž zastavil akci soupeře, za což viděl žlutou kartu.
     
    59
    Střídání v týmu Hertha BSC: ze hřiště odchází Marvin Plattenhardt, přichází Dodi Lukebakio.
    Střídání v týmu Hertha BSC: ze hřiště odchází Deyovaisio Zeefuik, přichází Mathew Leckie.
     
    61
    Z pravé strany se o centr pokoušel Mahmoud Dahoud, jehož snažení dopadlo na břevno, Dortmund bude rozehrávat další rohový kop.
     
    63
    Dortmund se nikam nežene a v poklidu kombinuje kolem středového kruhu. Hráči ve žlutých dresech vedou a rozhodně nemají kam pospíchat, ale druhý gól by jim rozhodně pomohl.
     
    64
    Stále sledujeme stejný obraz hry, domácí hráči se drží u balonu. Ovšem zatím se nacházejí jen na vlastní polovině hrací plochy.
     
    65
    Po chvíli přešel přechod na útočnou polovinu a přihrávka letěla na pravou stranu, kde míč neudržel na hrací ploše Mateu Morey. Bude z toho jen další odkop od branky.
     
    66
    Hostující hráči si za šestašedesát minut vypracovali pouze jednu velkou šanci, což je málo! Tentokrát si s nervy fanoušků pohrál Marwin Hitz, jenž zasekl balon Jhonu Córdobovi.
     
    67
    Dan-Axel Zagadou se pokusil o přihrávku dopředu, ale trefil soupeře, a tak musel velmi rychle spěchat zpátky. Naštěstí pro něj balon opustil hrací plochu a Borussia bude vhazovat.
     
    68
    Střídání v týmu Hertha BSC: ze hřiště odchází Jhon Córdoba, přichází Javairo Dilrosun.
     
    69
    Po dlouhé době se hostující hráči nacházejí s míčem na útočné polovině. Po chvíli se o pas dopředu pokusil Maximilian Mittelstädt, což si pohlídal Mateu Morey.
     
    70
    Následně pas mířil za obranu Herthy, kam si nabíhal Erling Haaland. Ovšem z branky včas vyběhl Rune Jarstein, jenž vyhrál norský souboj.
     
    71
    Další parádní akce Dortmundu končí ofsajdem! Do šestnáctky si naběhl Marco Reus, který už byl za obránci. Domácí kapitán sice prostřelil norského brankáře, ale obránci jej zastoupili a navíc vzrušení bylo stejně zbytečné.
     
    71
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Thorgan Hazard, přichází Giovanni Reyna.
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Mateu Morey, přichází Thomas Meunier.
     
    72
    Režie si vybírá domácího kapitána, který leží u domácí střídačky a je mu tejpován kotník. Marco Reus ale bude schopen pokračovat, uvidíme na jak dlouho.
     
    73
    Za šestnáctkou se pohyboval Julian Brandt, který si rychle přehodil míč na levou nohu, avšak přihrávka byla hodně nevydařená. Autor jediné trefy chtěl hledat na pravé straně střídajícího Thomase Meuniera.
     
    75
    Patnáct minut hry zbývá do konce normální hrací doby a výsledek zápasu je stále otevřený. I když Hertha se na polovině soupeře moc nenachází, jedna akce by se jí stále mohla podařit.
     
    76
    Ovšem na tahu jsou hráči ve žlutých dresech, kteří opět kombinují na útočné polovině. Po chvíli přišlo přenesení hry napravo, kde míč zpracoval Thomas Meunier, následná přihrávka už neprošla.
     
    77
    Další rohový kop Dortmundu zakončil hlavou Emre Can, jehož pokus mířil pod břevno. Ovšem výborným zákrokem se předvedl Rune Jarstein, jenž míč vytáhl nad bránu!
     
    78
    Hertha vyslala za obranu domácího mužstva další pas, který byl příliš dlouhý. Celou situaci tak mohl uklidnit pozorný Marwin Hitz.
     
    79
    Na pravé straně je po svém příchodu velmi aktivní Thomas Meunier, který se pokusil o průnikovou přihrávku, která ale byla nepřesná a opustila hrací plochu.
     
    80
    Jdeme do poslední desetiminutovky normální hrací doby a červenou kartu vidí Vladimír Darida (Hertha), který zezadu došlápl na kotník domácího kapitána. Český reprezentant jde předčasně pod sprchy!
     
    81
    Marco Reus zůstává stále ležet na trávníku! Darida trefil přesně ten kotní, který byl domácímu kapitánovi tejpován!
     
    82
    Vypadá to, že Marco Reus bude v pořádku, ovšem dá se očekávat, že dnes už bude raději střídán.
     
    82
    Střídání v týmu Hertha BSC: ze hřiště odchází Krzysztof Piątek, přichází Omar Alderete.
     
    83
    Marco Reus se vrátil na zelený pažit a směrem ke střídačce Dortmundu ukázal, že potřebuje vystřídat. Hráči ve žlutý dresech tak hrají přesilovku a měli by zvítězit.
     
    84
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Marco Reus, přichází Youssoufa Moukoko.
     
    86
    Střetnutí se bude spíše dohrávat, Dortmund si bude chtít užít v závěru balonu. Po chvíli přišla přihrávka z pravé strany, která byl v šestnáctce zastavena.
     
    88
    Na levé straně se nacházel Maximilian Mittelstädt, jehož centr zastavila dvojice soupeřů. Dortmund se zmocnil balonu a okamžitě upaloval na útočnou polovinu.
     
    89
    Mohlo být definitivně rozhodnuto! Z levé strany pokutového území nepřesně vystřelil Youssoufa Moukoko a situaci na zadní tyči zavíral Giovanni Reyna, který šel do skluzu a trefil tyčku!
     
    90+1
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Ale teď už je definitivně rozhodnuto! Erling Haaland sice do vápna neprošel, ale vše napravil YOUSSOUFA MOUKOKO, který na levé straně vápna oklamal hostujícího kapitána a pak z úhlu prostřelil norského brankáře, jemuž zahrál na housle – 2:0.
     
    90+1
    Nastavuje se pět minut!
     
    90+3
    Hertha dnes byla směrem dopředu téměř neškodná! Tentokrát vymyslela střelu, možná centr, z velkého úhlu. Jenže balon kopíroval jen brankovou čáru.
     
    90+5
    Standardní situaci rozehrál Giovanni Reyna, ovšem Erling Haaland i další hráči centr přeběhl. Balon tak doputoval jen mimo hrací plochu.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Sledovali jsme střetnutí, ve kterém se téměř neustále hrálo na polovině hostující celku. Navíc si Dortmund vypracoval velkou řadu vyložených šancí a dvě z nich využil, když se prosadili Julian Brandt a Youssoufa Moukoko. Pokud se budeme věnovat hře Herthy, ta si vypracovala pouze jednu vyloženou příležitost, kterou zahodila. Navíc deset minut před koncem vytáhl nevybíravý zákrok Vladimír Darida, jenž si prohlédl červenou kartu a znemožnil svému mužstvu závěrečný tlak.
     
    S konstatováním, že Dortmund potvrdil roli favorita a Vladimír Darida viděl červenou kartu, se loučím a přeji vám příjemný zbytek sobotního večera. (20:28:15)

    Michal Luxa

    Góly: 54. Brandt (Reus), 90+1. Moukoko

    Karty:   23. N. Schulz (DOR) – 59. Zeefuik (HER)   80. Darida (HER)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 4:0. Střely mimo: 10:4. Rohy: 7:0. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 6:11.
    Borussia Dortmund: Hitz – Morey (71. Meunier), Can, Hummels (58. Zagadou), N. Schulz – Dahoud, Bellingham – Reus (C) (84. Moukoko), Brandt, T. Hazard (71. Reyna) – Haaland.
    Náhradníci: Bürki – Delaney, Meunier, Moukoko, Passlack, Ł. Piszczek, Reinier, Reyna, Zagadou.

    Hertha BSC: Jarstein – Klünter, Stark (C), Dardai – Tousart – Zeefuik (59. Leckie), Darida, Mittelstädt, Plattenhardt (59. Lukebakio) – K. Piątek (82. Alderete), J. Córdoba (68. Dilrosun).
    Náhradníci: Schwolow – Alderete, Dilrosun, Leckie, Netz, Pekarík, Torunarigha, Lukebakio, Michelbrink.

    Rozhodca: Petersen – Sather, Schiffner