Brno – Příbram 1:1 (kon.) | Zlín – Plzeň 1:0 (kon.) | Sparta Praha – Č. Budějovice 2:4 (kon.)
koniec
FC Zbrojovka Brno
1:1 (1:0)
FK Příbram
cz Nedeľa 22.11.2020, 14:00 • Městský fotbalový stadion Srbská, Brno • Česká FORTUNA:LIGA • 8. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť. Hezké odpoledne přeji u sledování nejvyšší fotbalové soutěže FORTUNA ligy. Po reprezentační přestávce čeká na Zbrojovku důležitý záchranářský zápas s Příbramí.
     
    Zatímco Brňané strávili reprepauzu po výhře v Jablonci bez zápasového testu, Příbram v ní absolvovala dohrávku odloženého utkání na Slovácku, v níž podlehla 1:5. V tabulce jsou Středočeši s jedním bodem poslední, na šestnáctou Zbrojovku ztrácejí ovšem jen tři bodíky a už jen z toho je jasně patrné, jak bude nadcházející zápas důležitý. Onen zmíněný bod uzmula Příbram doma Opavě po remíze 1:1.
     
    V týmu kouče Horvátha jsou čtyři hráči, kteří naskočili do všech sedmi zápasů. Zkušený Jan Rezek, o jedenáct let mladší Karel Soldát a pak dva borci, kteří prošli Zbrojovkou. Odchovanec brněnského klubu Stanislav Vávra a zápasový rekordman Tomáš Pilík. Zkušenosti ze Zbrojovky má i Zdeněk Folprecht, a samozřejmě také asistent Pavla Horvátha Petr Čuhel (hráčské i trenérské).

    Oba soupeři se v soutěžních zápasech potkají po roce a půl od památné baráže, v níž po dvou remízách uhájila Příbram prvoligovou příslušnost. Nejprve vidělo více než osm tisíc diváků v Brně po nervydrásajícím průběhu remízu 3:3, v odvetě branka nepadla. V posledních ligových duelech padlo taktéž dost branek – v Brně se na podzim 2016 urodila remíza 2:2, v odvetě na hřišti Příbrami vyhráli Brňané 3:2. Celková zápasová bilance je mírně na straně Zbrojovky (15 výher, 11 remíz, 12 proher).
     
    „Dobře víme, že v lize není žádný slabý tým. Musíme k utkání přistoupit maximálně zodpovědně, soustředit se jen na náš výkon a snažit se, aby byl co nejlepší. Víme, že nám nepomohou diváci, ale to bylo dané dlouho dopředu a je to věc, kterou nedokáže ovlivnit,“ zmínil kouč Brna Miloslav Machálek fakt, že se bude hrát za zavřenými dveřmi.

    Jinak řeší trenérský tým zatím poněkud odlišné starosti, než před duelem v Jablonci. „Jsme v opačné situaci. Tehdy jsme hráče neměli a hledali jsme, koho vůbec nasadit, zatímco nyní se nám většina marodů uzdravila a jsme v situaci, kdy třeba sedm hráčů usedne na tribunu. Máme větší možnost volby.“

    Mimo trénink byli v tomto týdnu ještě Lukáš Kryštůfek, Marek Vintr a Ondřej Vaněk, kteří trénovali s kondičním trenérem. „Samozřejmě do toho ještě mohou promluvit testy na koronavirus, které jsme absolvovali v páek, výsledky zatím neznáme,“ doplnil Machálek na webu Zbrojovky.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Jan Moravec, Dreksa (C), Gajić, Kotula – Štepanovský, J. Sedlák, Šumbera, A. Fousek – Hladík, Přichystal.
    Náhradníci: Šustr – Ad. Čermák, Pachlopník, Růsek, Jakub Šural, Fila, Koudelka.

    1.FK Příbram: Kočí – Cmiljanović, Diarra, Svoboda, Nový – Vávra, Folprecht, Jan Rezek (C), Soldát, Zorvan – Belej.
    Náhradníci: Melichar – T. Pilík, Kvída, Pinc, Vais, Kleščík, Voltr.

    Rozhodčí: Orel – Leška, Vodrážka.
     
    Hráči nastupují na výborně připravenou hrací plochu stadionu na Srbské, které od letoška nese název WEDOS arena. V chladném počasí nás čeká důležité utkání o záchranu, především Příbram má pouze bod a nejhorší útok a zároveň obranu v lize.
     
    Pochopitelně se hraje bez diváků, což je samozřejmě škoda, bouřlivá atmosféra by utkání dala ještě větší náboj.
     
    Výkop budou mít hosté.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Příbram dnes v modrých dresech, ihned se žene do útočné fáze. Po sérii kombinací to zkusil Stanislav Vávra. Někdejší hráč Zbrojovky se pěkně prokličkoval a provětral domácí defenzivu.
     
    2
    Vávrova střela byla zablokovaná, ovšem na druhé straně hasil požár v malém vápně Cmiljanovič, který musel zakročit před dotírajícím Hladíkem. Vysoký čahoun Kočí nemusel zasahovat.
     
    3
    Každopádně sledujeme zajímavý úvod utkání, na obou stranách jakés takés náznaky šancí.
     
    4
    Těžký míč pro Vávru, kterému nechybí rychlost, ale zkušený obránce Moravec si jeho akci pohlídal.
     
    5
    Cmiljanovič zůstává ležet na trávníku, v souboji s Hladíkem se drobně zranil, ale měl by pokračovat.
     
    5
    Brno právě vstřelilo branku!
    Máme tu první gól zápasu. Tak to je slušný úvod pro aktivně hrající domácí fotbalisty. JAN HLADÍK dostal přihrávku na malé vápno od Moravce z pravé strany a přízemní střelou překonává brankáře Kočího. Ten si sice na míč po centru sáhl, ale nedokázal ho udržet. Po odrazu se pak míč dostal k Hladíkovi a je to 1:0.
     
    6
    Lepší úvod do nedělního mače si kouč Brna Machálek asi nemohl přát. Zbrojovka velmi rychle skórovala. Moravec pěkně potáhl míč a našel neobsazeného Hladíka. Takže 1:0.
     
    7
    Naopak Příbram tohle určitě nečekala, je to pro hosty velká komplikace.
     
    8
    Ale jsme teprve na začátku, gól určitě zápasu prospěje. Příbram se teď snaží hrát aktivně a něco vymyslet na své útočné půlce.
     
    10
    Dlouho to netrvalo a u míče je opět Zbrojovka hrající v klasické červené kombinaci. Kočí musel dávat opět velký pozor.
     
    11
    A teď málem i zasahovat. Brňané si připisují další pěknou šanci. Fousek po levé straně táhl míč a odcentroval na Jakuba Přichystala. Ten byl sice tísněn, ale nakonec dokázal vypálit. Míč skončil nad příbramskou bránou.
     
    12
    Zbrojovka hýří pohybem a aktivitou, nyní bude Štepanovský zahrávat rohový kop.
     
    13
    Slovenský fotbalista ve vápně nikoho nenašel, ale situace se bude opakovat po sraženém centru Šumbery.
     
    14
    Štepanovského zakroucený míč musel Kočí stáhnout ze vzduchu a hned poslal do brejku Beleje. Nikoliv tedy futsalistu Michala, ale Františka. Dvacetiletý mladík v příbramských službách ale u míče dlouho nevydržel.
     
    15
    Folprecht zabrzdil faulem akci Zbrojovky, na hřišti mimochodem zůstal Svoboda, ale měl by být v pořádku po souboji s Přichystalem.
     
    17
    Kočí si na nedostatek práce nemůže stěžovat, Zbrojovka byla opět v útoku a příbramský brankář musel několika včasnými výběhy a následnými odkopy řešit situaci.
     
    18
    Teď pozor na Příbram, bude zahrávat standardku.
     
    18
    Floder podběhl míč a měl menší problémy, ale pískal se tuším ofsajd nebo faul. Takže akce Příbrami skončila a tím pádem i starosti domácího týmu.
     
    19
    Obrovská šance Zbrojovky. Hladíkův centr vyrazil Kočí na hranici velkého vápna, kde byl Štepanovský, ten ale ranou z první míjí příbramskou bránu. Slovenský bojovník ví, že zakončení mohlo být z jeho strany lepší a bylo by to už o dvě branky.
     
    20
    Dreksa zastavil Beleje a je tu další trestný kop pro hostující mančaft.
     
    21
    Na hřišti zůstal ležet Přichystal, který byl poslán v zemi Soldátem. Píská se faul a odkop od brankáře Jiřího Flodera, odchovance Starého Lískovce, což je jedna z brněnských městských čtvrtí.
     
    22
    Fauly se nám kupí, tím pádem se i hra dost často kouskuje.
     
    24
    U míče fotbalisté Příbrami, na kterých je sice vidět snaha, ale nějaká kloudná souhra či nebezpečná přihrávka nepřichází.
     
    24
    Žlutou kartu dostává Šimon Šumbera (FC Zbrojovka Brno).
     
    25
    První žlutou dostává Šumbera, který překazil rychlý kontr soupeře. Pavel Orel dlouho neváhal a tasil z rukávu.
     
    27
    Jsme za polovinou prvního poločasu, Zbrojovka zatím kontroluje výsledek, ale u míče začínají být čím dál častěji hosté. Brňané by neměli upadnout do pasivity.
     
    28
    Zorvan stihl míč na trávníku a chtěl z pravé strany odcentrovat na Beleje, ten byl ale pokrytý. Příbram se však i nadále drží na své útočné polovině.
     
    29
    Floder se snažil rychle rozehrát na Štepanovského, ten uprostřed hrací plochy podržel míč a chtěl svůj tým uklidnit.
     
    30
    Akce Brna končí Štepanovský zahrál rukou, kopat se bude směr brána Jiřího Flodera.
     
    31
    Přečíslení Zbrojovky nevypadalo špatně, byl tam Šumbera s Hladíkem, ale ani jednomu se nepodařilo zakončit ideálně. Skákaný centr tak v pohodě pokryl téměř dvoumetrový čahoun Kočí.
     
    32
    Docela škoda pro Zbrojovku, protože situace dva na jednoho se dala vyřešit jinak. Štepanovskému odskočil míč a přečíslení či přihrávka na Přichystala nedopadla dobře.
     
    33
    Domácí to zkouší z brejků a úprky po levé straně hřiště, centry a náběhy nevypadají vůbec zle. Jsou nebezpečnější než akce Příbrami.
     
    35
    Další pěkná akce Brna. Z dálky se do míče opřel Šimon Šumbera a Kočí musel dávat pozor. Míč sice letěl nad, ale zkoušet střílet z větší vzdálenosti nebývá někdy vůbec špatné.
     
    36
    Zorvan dostal pěkný míč za brněnskou obranou, ale píská se těsný ofsajd. Už mu tam nabíhal Belej, ale celá akce se musela přerušit.
     
    38
    Domácí jsou na své útočné polovině, budou zahrávat standardku.
     
    39
    Hladíkova nepřesná rána končí daleko od příbramské brány.
     
    40
    Přichystalův vysoký centr na bližší tyč nikoho nenalezl, tedy nalezl, ale brankáře Kočího, který byl připraven.
     
    42
    Asi největší šance hostů v zápase. Zorvan křiznou přihrávkou našel Stanislava Vávru, jenž si pohrál s míčem a snažil se vypálit k pravé tyči, ale rána mu vůbec nesedla.
     
    43
    Štepanovský sestřelen loktem Diarry, Zbrojovka zůstane těsně před koncem poločasu u míče.
     
    44
    Blíží se závěr poločasu, už se hraje poslední minuta regulérní hrací doby.
     
    45
    Moravec tělem pohlídal dotírajícího Cmiljanoviče, Floder rozehraje od svého pracoviště.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který se ani nenastavoval. Zbrojovka šla již v 5. minutě do vedení, kdy Moravcovu přihrávku uklidil do sítě Jan Hladík. Domácí měli o něco více ze hry, byli aktivnější a nebezpečnější v útočné fázi. Příbram sice držela častěji míč a chtěla něco s výsledkem udělat, ale v útoku se trápí. Jedinou slušnou možnost měl Stanislav Vávra, jehož střela však zamířila mimo tři tyče.
     
    Pokračovat budeme v cca 15:02.
     
    Hráči se vrací zpátky na hřiště, za malou chvíli budeme pokračovat ve druhém poločase.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Zbrojovka rozehrává, hraje se ve 4°C, tedy v pěkné zimě. Hráči mají o to víc důvodů se zahřát dobrým fotbalem.
     
    47
    V sestavách obou mužstev zatím žádné změny, Pavel Horváth a Miloslav Machálek nenechystali personální výměny ve svých jedenáctkách.
     
    48
    Po faulu Svobody na Hladíka bude Brno zahrávat zajímavou standardku. Možná dojde i ke střele. Je to tak pětadvacet metrů.
     
    49
    Vysoko. Fousek to zkusil z přímého kopu a přímo na Kočího svatyni, ale radost osahat si míč by spíš měli fanoušci za bránou, kdyby ovšem byli na tribuně.
     
    49
    Žlutou kartu dostává Jan Sedlák (FC Zbrojovka Brno).
     
    50
    Druhá žlutá pro domácí, Sedlák je tím hříšníkem.
     
    51
    Folprechtův centr zablokoval Moravec, hosté budou rozehrávat rohový kop.
     
    52
    Špatná kombinace po rohu, který byl odehrán na krátko, poté pískán dokonce ofsajd. Tohle se Příbrami vůbec nepodařilo.
     
    53
    Zatím je to opatrný druhý poločas, nic moc zajímavého jsme neviděli. Příbram má o něco lepší držení míče, ale v útoku zatím prakticky nic nevymyslela.
     
    54
    Chvíli se nebude hrát, František Belej zůstává na hřišti a bude muset být ošetřen.
     
    55
    Belej vypadá na střídání, odkulhal mimo hřiště a asi nebude schopen dál pokračovat.
     
    56
    Chystá se střídání v týmu Zbrojovky, kouč Machálek chystá hned dvojité.
     
    57
    Příbram je zatím v deseti a musí se bránit útočné akci hráčů v červených dresech.
     
    58
    Střídání v týmu 1.FK Příbram: ze hřiště odchází František Belej, přichází Radek Voltr.
     
    58
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Šimon Šumbera, přichází Adrián Čermák.
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Adam Fousek, přichází Antonín Růsek.
     
    59
    Po necelé hodině hry tedy první změny, ta hostující byla vynucená.
     
    60
    Středočeši jsou u míče, to už je obehraná písnička, ale nedokáží si vynutit tlak a o nebezpečné akci nemůže být řeč.
     
    61
    Celkem střel máme dnes 6:1, ale pouze 1:0 je statistika střel přímo na bránu. Jedna střela a hned z toho byl gól.
     
    63
    Diarra se hádal o míč s Hladíkem, hosté budou nakonec vhazovat.
     
    64
    Příbram bude zahrávat standardku...
     
    65
    ...Jan Rezek vypustil z velké dálky střelu, která šla tak tři metry vedle pravé Floderovy tyče.
     
    66
    Teď přijde další standardka, z daleko lepší vzdálenosti. Zbrojovka se bude muset koncentrovat.
     
    67
    Zorvan nejprve centroval, ale domácí obrana si situaci pohlídala. Pak to zkusil tentýž fotbalista z velké dálky a Floder si připisuje první úspěšný zákrok dnešního odpoledne.
     
    68
    Nebyla to špatná střela, ale šla do míst, kde byl brněnský gólman.
     
    69
    I Floder si musel dávat pozor, prudký centr ale dokázal vyboxovat do bezpečí.
     
    69
    Pěkná střela z hranice vápna. Jurak Kotula napřáhl pumelici na zadní tyč a Kočí by se asi natahoval marně. Míč šel těsně vedle jeho branky.
     
    71
    Ještě dvacet minut do konce zápasu, samozřejmě je stále o co hrát. Hubený náskok 1:0 může být ošidný.
     
    72
    Hra se opět poněkud kouskuje, domácím to samozřejmě může vyhovovat.
     
    73
    Střídání v týmu 1.FK Příbram: ze hřiště odchází Martin Nový, přichází Tomáš Pilík.
     
    74
    Na hřišti Tomáš Pilík, další hráč, který nastupoval ve Zbrojovce. Zbývá doplnit ještě Folprechta a Vávru.
     
    75
    Ve druhém poločase je to tuhý boj, hodně se fauluje a šancí bohužel mnoho nevidíme.
     
    75
    Žlutou kartu dostává Jakub Přichystal (FC Zbrojovka Brno).
     
    76
    Obrovská šance pro Příbram. Hosté totiž budou kopat penaltu. Čermák fauloval ve vápně a je tu možnost srovnat výsledek.
     
    77
    Příbram právě vstřelila branku!
    Střídající TOMÁŠ PILÍK využívá nabídnutou šanci a zkušeně poslal Flodera na opačnou stranu. Penalta je tedy zhodnocena a Příbram se dočkala vyrovnání. Pro Zbrojovku je to možná trest za pasivitu a méně aktivní útočnou hru.
     
    79
    Asi nás ještě čeká zajímavá desetiminutovka. Zbrojovka pokud chce získat tři body, musí zlepšit hru v útočné fázi.
     
    80
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Jan Hladík, přichází Ondřej Pachlopník.
     
    80
    Pozor, na druhé straně také penalta! Čermák byl faulován těsně za vápnem a Soldát jej poslal k zemi. Možná se bude konzultovat situace přes VAR.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Peter Štepanovský (FC Zbrojovka Brno).
     
    82
    Štepanovský vyfasoval kartu za řeči, každopádně sudí Orel se jde podívat na video.
     
    83
    Takže penalta se nekoná, Pavel Orel společně s Ondřejem Pechancem u VARU penaltu ruší a bude se kopat od Kočího brány.
     
    84
    Domácí musí zase zabrat, pokud chtějí vyhrát. Nicméně do brejku pelášil Voltr a vypadalo to zajímavě. Sedlák jej ale do zakončení nepustil.
     
    85
    Standardka pro Brno, které se pokusí vstřelit druhou branku.
     
    86
    Střídání v týmu 1.FK Příbram: ze hřiště odchází Stanislav Vávra, přichází Jonáš Vais.
     
    88
    Příbram chce získat bod, nikam nepospíchá.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Ondřej Kočí (1.FK Příbram).
     
    89
    Kočí pozdržel hru a jak bylo řečeno, Příbram se nikam netlačí.
     
    90
    Naopak kope standardku a Brno musí v závěru zápasu bránit výsledek.
     
    90
    Nastavovat se budou čtyři minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Jakub Přichystal, přichází Daniel Fila.
     
    90+1
    Pachlopník se ukličkoval před vápnem, chystal si míč na střelu, ale obrana soupeře ho do zakončení nepustila.
     
    90+3
    Žlutou kartu dostává Tomáš Pilík (1.FK Příbram).
     
    90+3
    Tak už to vypadá, že si oba týmy rozdělí po bodu. Příbram bude hodně ráda, naopak Zbrojovka bude určitě hodně nespokojená. Po Jablonci chtěla vyhrát i doma.
     
    90+4
    Daniel Fila fauloval Soldáta, který padá na zem a šance Zbrojovky se tak nekoná. Už se nastavuje pátá minuta.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Zbrojovka získává pátý bod, ale pouze za remízu 1:1. Příbram bere druhý bod a určitě bere i tento výsledek určitě. První poločas neměla dobrý, ale ve druhém ji domácí mnohem častěji pouštěli do útočení a nakonec z toho resultovala penalta po faulu Čermáka. Míče se chopil zkušený Tomáš Pilík po čtyřech minutách pobytu na hřišti vyrovnal.
     
    Oba celky si tak rozdělují po bodu. Z Brna se loučím a přeji hezký zbytek listopadové neděle. (16:02:01)

    Roman Zajíček

    Góly: 5. Hladík – 77. T. Pilík (pen.)

    Karty:   24. Šumbera (BNO), 49. J. Sedlák (BNO), 75. Přichystal (BNO), 82. Štepanovský (BNO) – 89. Kočí (PRI), 90+3. T. Pilík (PRI)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 6:2. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 21:17.
    FC Zbrojovka Brno: Floder – Jan Moravec, Dreksa (C), Gajić, Kotula – Štepanovský, J. Sedlák, Šumbera (58. Ad. Čermák), A. Fousek (58. Růsek) – Hladík (80. Pachlopník), Přichystal (90+1. Fila).
    Náhradníci: Šustr – Ad. Čermák, Pachlopník, Růsek, Jakub Šural, Fila, Koudelka.

    FK Příbram: Kočí – Cmiljanović, Diarra, Svoboda, Nový (73. T. Pilík) – Vávra (86. Vais), Folprecht, Jan Rezek (C), Soldát, Zorvan – Belej (58. Voltr).
    Náhradníci: Melichar – T. Pilík, Kvída, Pinc, Vais, Kleščík, Voltr.

    Rozhodca: Orel – Leška, Vodrážka