2. etapa: Pamplona - Lekunberri Vítěz: M. Soler (MOV) (kon.)
koniec udalosti
2. etapa: Pamplona - Lekunberri

Vítěz: M. Soler (MOV)

cz Streda 21.10.2020, 13:49Vuelta a Espaňa
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších etap se budu těšit zase někdy na počtenou. (18:07:25)
     
    Průběžné pořadí po 2. etapě:

    1. P. Roglič (JUV) 8:09:41
    2. D. Martin (ISR) +00:09 s
    3. R. Carapaz (INE) +00:11
    4. E. Chaves (MIT) +00:17
    5. E. Mas (MOV) +00:17
    6. J. Carthy (EF) +00:20
    7. S. Kuss (JUV) +00:26
    8. G. Bennett (JUV) +00:56
    9. F. Grosschartner (BOR) +00:59
    10. M. Soler (MOV) +01:04 min
    ...
    49. J. Hirt (CCC) +21:23
    104. Z. Štybar (QUI) +30:43
     
    Z českých reprezentantů se překvapivě více dařilo Zdeňku Štybarovi, který dojel na 76. místě se ztrátou těsně přesahující čtvrt hodinu. Jan Hirt, který měl na Vueltě plnit roli lídra CCC Teamu, dojel až jako 152., za svým krajanem zaostal o tři minuty.
     
    Konečné pořadí 2. etapy:

    1. M. Soler (MOV) 3:47:04
    2. P. Roglič (JUV) +0:19 s
    3. D. Martin (ISR)
    4. R. Carapaz (INE)
    5. Alejandro Valverde (MOV)
    6. Enric Mas (MOV)
    7. E. Chaves (MIT)
    8. J. McCarthy (BOR)
    9. S. Kuss (JUV)
    10. G. Bennett (JUV)... všichni stejný čas
    ...
    77. Z. Štybar (QUI) +15:26 min
    152. J. Hirt (CCC) +18:44
     
    Pro druhé místo si dospurtoval se ztrátou devatenácti sekund lídr průběžného pořadí Primož Roglič, třetí projel cílovou čárou Dan Martin.
     
    Po několika neúspěšných pokusech v průběhu kariéry se Marc Soler dočkal, na domácí Vueltě zapisuje premiérové vítězství na jedné z Grand Tour!
     
    2 km
    Šestadvacetiletý španělský závodník Marc Soler najel do posledních dvou kilometrů.
     
    4 km
    Marc Soler bude vítězem, to je jasné. Náskok na první pozici navyšuje, ze hry by ho mohla připravit jen chyba nebo technické potíže.
     
    6 km
    Zdá se, že o vítězi druhé etapy je rozhodnuto. Domácí Soler pokračuje v parádním výkonu, ostatní vyvíjejí neúspěšnou snahu o zredukování ztráty.
     
    8 km
    Jan Hirt bohužel tempo pelotonu neudržel, v úvodu kopce odpadl a měl by být v početnější skupině, v níž působí i lídr Cofidisu Guillame Martin.
     
    8,5km
    Soler neztrácí vteřinky, naopak spíše navyšuje vedení. Ztráta narostla na 20 sekund.
     
    10 km
    Skupina pronásledovatelů pochopitelně museli zabrzdit, aby dokázala nečekané návštěvníky bez kolize objet. Soler disponuje čtvrtminutovým náskokem.
     
    11 km
    Obrovská kuriozita pro skupině stíhající Solera! Ze stromů naběhlo na trať pět koní, Mikel Nieve se v posledním okamžiku dokázal jenomu z nich vyhnout.
     
    12 km
    Marc Soler nastoupil a ujel konkurentům! Skvělá práce španělského člena Movistaru, jenž odmakal většinu stoupání na čele čím dál tím více se změnšující skupiny.
     
    14 km
    Závodníci teď klesají. První pozici drží Carapaz, ale ostatní soupeři jsou v těsném závěsu za ním.
     
    17 km
    Pro deset bodů do vrchařské soutěže si dojel Richard Carapaz ze stáje INEOS.
     
    17,5km
    Na čele zůstala tato devítka jezdců: Soler, Valverde, Mas, D. Martin, Roglič, Chaves, Carapaz, Carthy a Kuss.
     
    18 km
    Vedoucí skupina má před sebou poslední kilometr závěrečného stoupání druhé etapy.
     
    18 km
    Primož Roglič zatím zvládá akceptovat rytmus Solera s velkým přehledem. V současné chvíli jede po boku Dana Martina.
     
    19 km
    Soler pokračuje v udávání tempa. V podstatě již ani nemůžeme hovořit o pelotonu, protože na čele zůstalo posledních 15 cyklistů.
     
    19,5km
    Luis León Sánchez je zpátky v pelotonu.
     
    20 km
    Marc Soler pracuje na čele pelotonu parádně, postupně odpadá víc a víc závodníků. Náskok Sáncheze klesl pod deset vteřin.
     
    20 km
    Do konce těžkého stoupání zbývají poslední čtyři kilometry. Pokud by Sánchez zvládl vyšlapat na vrchol s náskokem dvaceti sekund, který momentálně má, bude velkým favoritem na vítězství.
     
    22 km
    Naopak dopředu vystartoval zkušený šestatřicetiletý Luis León Sánchez jedoucí v trikotu pro španělského mistra. Jeho projev je velmi dobrý, na peloton disponuje náskokem 25 vteřin.
     
    22 km
    Překvapivě ztrácí Tom Dumoulin! Člen stáje Jumbo-Visma se ještě zvedl ze sedla a zkusil manko smazat, avšak neúspěšně.
     
    23 km
    S čelem pelotonu ztratil kontakt lídr Cofidisu, Francouz Guillaume Martin. Ten je ve druhé početné skupině, který zaostává o dvě minuty.
     
    25 km
    Závodníci zdolávají poslední a zároveň nejtěžší kopec dnešní etapy.
     
    25 km
    Pěkný pokus nevyšel. Peloton dokázal rychle smazat malý náskok čtyřčlenných odvážlivců, Carapaz bude muset zkusit štěstí jinde.
     
    27 km
    Armirail, Aranburu, Amador, Carapaz. Tito čtyři jezdci ujeli pelotonu na rozdíl patnácti sekund. A v tomto případě by měli závodníci na čele zbystřit, protože Carapaz je lídrem INEOSu, Ekvádorec včera dojel druhý o vteřinu za Rogličem.
     
    29 km
    Denní únik skončil neúspěchem, pětičlennou skupinu právě pohltil peloton.
     
    33 km
    V pelotonu nechybí žádný z lídrů, tudíž můžeme konstatovat, že v hlavním poli figuruje i Jan Hirt jedoucí za CCC Team.
     
    35 km
    Na čele aktuálně pokračuje pětičlenný únik. Jezdci v něm však mají malé šance na etapové vítězství, protože peloton stáhl ztrátu na minutu a půl, nadále pokračuje ve výborném tempu.
     
    37 km
    Tim Wellens usoudil, že je zbytečné trápit se na čele osamocený. Belgičan čeká na tři soupeře, kteří zaostávají o čtvrt minuty. Hlavní balík ztrácí dvě minuty.
     
    39 km
    Froome, podobně jako další cyklisté, doplatil na drtivé tempo Movistaru. Na čele výrazně oslabil tým Jumbo Visma, Primož Roglič má své blízkosti poslední tři domestiky.
     
    42 km
    Velké problémy má Christopher Froome z INEOSu! Britský cyklista je až v páté skupině. Časové údaje bohužel známy nejsou, avšak odhadem zaostává o pět minut za Wellensem, o dvě za pelotonem.
     
    45 km
    Alex Aranburu z Astany na okamžik musel vystoupit z druhé skupiny, které je nejblíže vedoucímu Wellensovi. Postihli jej technické problémy, jež musí řešit společně s mechanikem.
     
    48 km
    Třicet kilometrů zbývá do posledního, ale zároveň nejtěžšího stoupání první kategorie. Pokud by i tuto překážku zvládne Wellens absolvovat osamocený, vítězství bude velmi blízko.
     
    51 km
    Pro připomenutí, belgický závodník byl v úniku i ve včerejší první etapě. Z něho ovšem takticky vystoupil, aby nabral velkou ztrátu v celkovém pořadí a peloton by si ho tak následně nemusel všímat. To se stalo, Wellens dnes ujel bez větších problémů a hlavní pole nijak neprotestovalo.
     
    55 km
    Wellens nezpomaluje ani po vrchařské prémii. Jeho náskok na pronásledovatele čítá 80 sekund, peloton ztrácí přes čtyři minuty.
     
    59 km
    Hlavní pole proměnilo pozice na čele. Stáj Jumbo-Visma, která má ve svých řadách lídra a druhého muže letošního Tour de France Primože Rogliče, přenechala místo Movistaru.
     
    62 km
    Tim Wellens dojel na vrchol Puerto de Urbasa s náskokem minuty a půl. Do vrchařské soutěže připsal další tři body, dva urval Bruno Armirail, jeden Gonzalo Serrano Rodríguez.
     
    65 km
    Oba čeští reprezentanti po celou dobu závodu působí v hlavním poli, které momentálně zaostává za uprchlíkem o šest a čtvrt minut.
     
    68 km
    Je jasné, že pro prémii za první místo si Tim Wellens dojede a získá tak další body do vrchařské soutěže. Belgičan ovšem určitě pomýšlí výše, a to na etapové prvenství. Určitě není bez šance.
     
    71 km
    Tim Wellens z Lotta Soudal působí velmi dobrým dojmem. Manko čtveřice pronásledovatelů přesáhlo v průběhu zdolávání kopce jednu minutu.
     
    74 km
    Tim Wellens je dnes při chuti! Nastoupil čtyřem protivníkům a během pár okamžiků získal čtyřicetivteřinový náskok! Belgičan zdolává první metry stoupání na vrchol Puerto de Urbasa. To je dlouhé 9,2 kilometrů s průměrným převýšením 4,7%.
     
    77 km
    Ve Španělsku dnes panuje velmi dobré počasí. Je 18 stupňů, pod mrakem. Ideální podmínky pro závodění.
     
    81 km
    Ztráta pelotonu pomalu, ale jistě směřuje k pěti minutám. Pokud uprchlíci budou pokračovat v nastoleném tempu, mají určitě šanci dojet na čele až do cíle.
     
    85 km
    Průměrná rychlost etapy je 41,1 km/h.
     
    89 km
    Na trati se toho v posledních minutách moc neděje. Stále platí čtyřminutový náskok uprchlické pětky, v čele pelotonu diktuje tempo tým Jumbo-Visma.
     
    93 km
    Náskok vedoucí pětice se pár kilometrů drží na konstatní hodnotě pěti kilometrů. Spolupráce zatím funguje na výbornou.
     
    96 km
    Včera utrpěl tvrdý pád Daniel Martínez z týmu EF Education First Pro Cycling, který se ráno pro novináře rozpovídal o svém zdravotním stavu: "Mohlo by to být lepší. Trpěl jsem silnou bolestí nohy po včerejším pádu, ale teď už je to lepší jsem zvědavý, jak se dnes noha bude chovat v průběhu etapy. Jeli jsme hodně pomalu poté, co jsem spadl. Očekávám, že dnešní etapa bude podobná té včerejší. Poslední stoupání bude náročné."
     
    100 km
    Do konce druhé etapy zbývá rovných 100 kilometrů.
     
    105 km
    Pokud se podíváme, jak si vedou čeští závodníci Jan Hirt a Zdeněk Štybar, tak oba momentálně úspěšně drží tempo pelotonu.
     
    108 km
    Očekávané se stalo skutečností. Na čele se shromáždila pětičlenná skupinka ve složení: Bruno Armirail (GFC), Gonzalo Serrano Rodriguez (CJR), Jonathan Hivert (TDE), Alex Aranburu (AST) a Tim Wellens (LTS).
     
    110 km
    Tim Wellens za dosavadní výkon zaslouží velkou pochvalu. Před pelotonem vede o minutu a čtvrt. Lze však očekávat, že jej brzy dostihne tříčlenná skupina, jež ztrácí 15 sekund..
     
    114 km
    Dlouho osamocen nejspíše nezůstane. Společný útok Aranbura, Armiraila a Hiverta byl úspěšný, peloton jejich zrychlení nedokázal akceptovat.
     
    118 km
    Tempo hlavního pole není vůbec špatné. Do svých řad polapil rovněž Van den Berga a na čele tak zůstává jediný závodník, a sice Tim Wellens.
     
    122 km
    První vrchol mají uprchlíci úspěšně za sebou. Pro tři body si dojel Tim Wellens, dva vybojoval Julius van den Berg a jeden bod získal Ion Izaguirre. Armiraila, Amezqueta i Osoria pohltil peloton.
     
    122 km
    Čtvrtým odstoupivším letošního ročníku Vuelty je Axel Domont z AG2R-La Mondiale. Doplnil tak kolegy Mathiase Franka a Alexandra Genieza a také Ilana Van Wildera ze Sunwebu.
     
    125 km
    Geschke a Mate vzdali boj o dostihnutí uprchlíků, vrátili se do pelotonu, jenž za lídry zaostává o půl minuty. Francouz Armirail pokračuje ve stíhací jízdě sám.
     
    127 km
    Spolu s Geschkem zkoušejí doplnit vedoucí čtveřici Bruno Armirail a Luis Angel Mate.
     
    127 km
    Uprchlíky chce doplnit Simon Geschke. Belgický cyklista ujel pelotonu, na čelo momentálně ztrácí 40 vteřin.
     
    129 km
    Vedoucí skupinka začala stoupat na vrchol Alto de Guirguillano, který má 8,2 kilometrů a průměrné převýšení je 4,3%.
     
    130 km
    Osorio dlouho sám nepobyl. Zřejmě mu došlo, že spolupráce by mohla být všem ku prospěchu věci. Na čele tedy máme opět čtveřici závodníků.
     
    132 km
    Kolumbijského odvážlivce pronásledují Julius Van den Berg, Tim Wellens a Julen Amezqueta. Zaostávají o 25 sekund.
     
    135 km
    Původní únik měl čtyři členy. Svým soupeřům ale ujel Juan Felipe Osorio, závodící pro stáj Burgos-BH, rozhodl se zkusit štěstí na vlastní pěst.
     
    137 km
    Průměrná rychlost cyklistů v dosavadním průběhu druhé etapy má hodnotu 45,8 km/h.
     
    141 km
    Druhý pokus už vyšel, početnější skupina nastoupila pelotonu a během pár chvil si vypracovala půl minutový náskok.
     
    145 km
    Hodně odvážný pokus Pima Lightarta z Total Direct Énergie, jenž chtěl ujet hlavnímu poli na vlastní pěst. Na čele však vydržel pouhé dva kilometry.
     
    149 km
    Kopmletní startovní pole za sebou má první dva kilometry. Zatím nikdo nezkusil ujet do denního úniku.
     
    Druhá etapa Vuelty byla odstartována.
     
    Etapa

    Podobně jako včera, tak i dnešní etapa je označena jako kopcovitá, měří 151,6 kilometrů. Na peloton čeká několik náročných stoupání, nějtěžší bude to poslední první kategorie, které dosahuje v jednom místě až patnáctiprocentního sklonu. Problémem navíc budou betonové kvádry v této kopcovité oblasti, jemuž kola úplně neholdují.
     
    Průběžné pořadí Vuelty po 1. etapě

    1. Primož Roglič (Team Jumbo-Visma) SLO 4:22:34 hod
    2. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) ECU +5 s
    3. Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) IRL +7
    4. Esteban Cháves (Mitchelton-Scott) COL +11
    5. Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe) AUT +11
    6. Enric Mas (Movistar Team) ESP +11
    7. Hugh John Carthy (EF Pro Cycling) GBR +14
    8. Sepp Kuss (Team Jumbo-Visma) USA +20
    9. George Bennett (Team Jumbo-Visma) AUS +50
    10. Andrea Bagioli (Deceunink-Quick-Step) ITA +1:01 min
    ...
    34. Jan Hirt (CCC Team) CZE +2:32 min
    135. Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick-Step) CZE +15:30
     
    Všem fanynkám a fanouškům cyklistiky přeju krásné středeční odpoledne! Vítám vás při sledování druhé etapy španělské Vuelty, na cesty z Pamplony do Lekunberri.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:49.

    Milan Huppert