Slovensko – Taliansko sk 3:2 (kon.)
koniec
Slovensko
3:2 (1:0)
Taliansko
Streda 25.03.2020, 18:00 • Johannesburg, Ellis Park Stadium, Juhoafrická republika • Majstrovstvá sveta 2010
     
    Vážení diváci,

    keďže v čase pandémie koronavírusu došlo k zastaveniu prakticky všetkých športových zápolení po celom svete, v nasledujúcich dňoch Vám preto priblížime najväčšie športové udalosti v histórii samostatnosti Slovenskej republiky.

    Dnes začíname azda najpamätnejším duelom v našej futbalovej histórii. Áno, stretnutia proti Česku či Poľsku (najmä ten v Chorzówe) v rámci kvalifikácie na Majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike sú a budú nezabudnuteľné, avšak na finálnom turnaji ich tromfol iný zápas. Bol to zápas proti vtedajším majstrom sveta z Talianska.

    Náš prenos začneme o 18:00.
     


    Cesta Talianska na MS

    Majstri sveta z Apeninského polostrova nemali problém s kvalifikovaním sa na záverečný turnaj. V spoločnosti Írska, Bulharska, Cypru, Čiernej Hory a Gruzínska obsadili prvé miesto v skupine číslo 8.

    Zverenci Marcella Lippiho sedemkrát vyhrali a trikrát remizovali, teda ani raz neprehrali. Získali tak 24 bodov pri skóre 18:7 a na druhé Írsko mali k dobru 6 bodov. Najlepším strelcom Talianov sa so štyrmi gólmi stal Alberto Gilardino.
     
    Súpiska Talianska na MS v Juhoafrickej republike:

    Brankári: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Cagliari), Morgan De Sanctis (Neapol)

    Obrancovia: Christian Maggio (Neapol), Domenico Criscito (Janov), Giorgio Chiellini (Juventus), Fabio Cannavaro (C) (Juventus), Salvatore Bocchetti (Janov), Gianluca Zambrotta (AC Miláno), Leonardo Bonucci (Bari)

    Záložníci: Daniele De Rossi (AS Rím), Simone Pepe (Udinese), Gennaro Gattuso (AC Miláno), Claudio Marchisio (Juventus), Mauro Camoranesi (Juventus), Angelo Palombo (Sampdoria), Andrea Pirlo (AC Miláno), Riccardo Montolivo (Fiorentina)

    Útočníci: Vincenzo Iaquinta (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Fabio Quagliarella (Neapol), Giampaolo Pazzini (Sampdoria)

    Tréner: Marcello Lippi
     


    Cesta Slovenska na MS

    Septembrový domáci triumf nad Severným Írskom 2:1 z jesene 2008 nahradila prehra v Maribore proti Slovincom 1:2. Do San Marína sme išli s povinnosťou vyhrať, domáci futbalový trpaslík však dlho vzdoroval, no napokon sme ho porazili 3:1.

    Pokračovali sme víťazne doma proti Poľsku 2:1, na Letnej v Prahe v bratskom súboji proti Česku 2:1, na Tehelnom poli proti San Marínu sme už jasne dominovali 7:0. Na jeseň sme v domácej odvete proti Českej republike remizovali 2:2, aby sme následne Severným Írom pripravili vo Windsor Parku prehru 2:0.

    Prišiel október a postup sme mohli oslavovať proti Slovinsku. Proti však boli hosťujúci Birsa a Pečnik, všetko sa to malo rozhodnúť v Poľsku. Zasnežený Stadion Śląski v Chorzówe ponúkol veľkú drámu. Vlastný gól Seweryna Gancarczyka z 3. minúty nás posunul do vysnenej Juhoafrickej republiky.

    Kvalifikačnú skupinu číslo 3 sme teda opanovali s 22 bodmi so skóre 22:10 (bilancia zápasov 7-1-2) o dva body pre Slovinskom a o šesť pred Českom. Naším najlepším strelcom sa so šiestimi gólmi stal Stanislav Šesták, po dva pridala štvorica Marek Čech, Marek Hamšík, Martin Jakubko a Ján Kozák.
     
    Súpiska Slovenska na MS v Juhoafrickej republike:

    (v zátvorke aktuálne pôsobisko hráča a krajina, v ktorej sa klub nachádza – v prípade legionárov)

    Brankári: Ján Mucha (Legia Warszawa, Poľsko), Dušan Perniš (Dundee United, Škótsko), Dušan Kuciak (Vaslui, Rumunsko)

    Obrancovia: Peter Pekarík (VfL Wolfsburg, Nemecko), Martin Škrtel (Liverpool, Anglicko), Marek Čech (West Bromwich Albion, Anglicko), Radoslav Zábavník (Mainz 05, Nemecko), Ján Ďurica (Hannover 96, Nemecko), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Martin Petráš (Cesena, Taliansko)

    Záložníci: Zdeno Štrba (Skoda Xanthi, Grécko), Vladimír Weiss ml. (Bolton Wanderers, Anglicko), Ján Kozák (Timisoara, Rumunsko), Stanislav Šesták (VfL Bochum, Nemecko), Marek Sapara (Ankaragücü, Turecko), Miroslav Stoch (Twente, Holandsko), Marek Hamšík (C) (Neapol, Taliansko), Juraj Kucka (Sparta Praha, Česko), Kamil Kopúnek (Spartak Trnava)

    Útočníci: Róbert Vittek (Ankaragücü, Turecko), Filip Hološko (Beşiktaş, Turecko), Martin Jakubko (Saturn – Moskovská oblasť, Rusko), Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern, Nemecko)

    Tréner: Vladimír Weiss st.
     
    Situácia pred tretími zápasmi v skupine F:

    Smolná remíza s Novým Zélandom 1:1 a prehra s Paraguajom 0:2 nás posúva do najnevhodnejšej pozície pred záverečným duelom. Na konte máme jediný bod pri skóre 1:3. Ak chceme postúpiť do osemfinále, tak musíme vyhrať a zároveň dúfať, že Nový Zéland neporazí Paraguaj.

    Taliani remizovali s Paraguajom a Novým Zélandom zhodne 1:1. Majú teda na konte dva body a všetko stojí na nich. Ak zvíťazia, postúpia na úkor jedného z dvojice menovaných celkov. Ak nie, tak do hry vstúpi kalkulácia. Jedno je isté. Ak Taliani prehrajú proti Slovákom, na turnaji končia.
    Základná zostava Slovenska proti Taliansku
     
    Úvodné zostavy:

    Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zábavník – Štrba, Kucka – Hamšík (C), Stoch – Vittek – Jendrišek
    Náhradníci: Perniš, Kuciak – Čech, Weiss, Kozák ml., Šesták, Sapara, Hološko, Jakubko, Kopúnek, Saláta, Petráš

    Taliansko: Marchetti – Zambrotta, Cannavaro (C), Chiellini, Criscito – De Rossi – Gattuso, Montolivo – Pepe, Di Natale – Iaquinta
    Náhradníci: Buffon, De Sanctis – Maggio, Gilardino, Bocchetti, Marchisio, Camoranesi, Palombo, Quagliarella, Pazzini, Pirlo, Bonucci

    Rozhodca: Howard Webb – Darren Cann, Michael Mullarkey (všetci Anglicko) – Stephane Lannoy (Francúzsko).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Zápas sa práve začal. Výkop mali k dispozícii Slováci, ktorí hrajú v bielych dresoch, Taliani v modrom.
    1.
     
    1
    Hneď po 12 sekundách pohrozil halfvolejom z vyše tridsiatich metrov útočník Di Natale. Ján Mucha zasahovať nemusel, lopta šla nad bránu.
     
    2
    Vysoký pressing aktuálnych majstrov sveta. Škrtel s Ďuricom majú problémy s rozohrávkou.
     
    3
    Lopta opäť pri Jánovi Muchovi. Slovenský brankár v službách varšavskej Legie posiela svojich spoluhráčov viac dopredu. Dobre totiž vie, že Taliani budú hrýzť už od úvodu.
     
    4
    Iaquinta páli len vedľa bránu. Nebol to najlepší pokus ľavačkou, hrotový hráč to dobre vie. Navyše sa predtým pískal ofsajd, strela tak nejde ani do štatistík.
     
    5
    Marchetti s prvým zákrokom, možno lepšie povedané vyboxovaním lopty. Budeme vhadzovať niekde na úrovni pokutového územia.
     
    6
    Veľmi rýchlo sme však museli ísť späť. Problémy nám to však nerobilo. Zábavník sa nepredral cez postrannú čiaru, fauloval ho Montolivo.
     
    6
    Marek Hamšík úplne voľný pred Marchettim! Výborná robota Roba Vitteka, náš kapitán zostal sám, avšak z voleja loptu netrafil. Bolo to naozaj ťažké, lopta padala z veľkej výšky.
    6. Marek Hamšík (SVK)
     
    8
    Gattuso zastavený Pekaríkom na deliacej čiare. Taliani od úvodu žiadajú od Howarda Webba žltú kartu pre svojich protivníkov.
     
    9
    Podarilo sa nám odraziť úvodný tlak Talianov. Pri lopte už na pravom kraji Pekarík a Stoch.
     
    9
    Juraj Kucka síce prešiel cez Gattusa, avšak v rýchlosti sa nestihol vyhnúť Chiellinimu. Útočný faul pred šestnástkou Azzurri.
     
    10
    Ďalší náš faul. Štrba podrazil Criscita a bude tu prvá štandardka pre Talianov. Rozohrávať bude Di Natale.
     
    11
    Ohlušujúci zvuk vuvuzel doprevádzal center do ohňa. Iaquinta si jasne pomohol držaním, pískal sa faul. Už po jeho odpískaní previnený dopravil loptu do brány. Gól samozrejme neplatí.
     
    12
    Gattuso sa riadne hnevá na Róberta Vitteka. Náš útočník si podľa talianskeho hráča vypýtal faul. Situácia sa otáča, štandardku, tentoraz sprava, budeme zahrávať my.
     
    13
    Marchetti loptu iba poslal za veľké vápno. Tam bol pripravený Radoslav Zábavník, ktorý páli nad...
     
    14
    Erik Jendrišek zostáva na zemi. Škaredý pád na zem po kontakte s Chiellinim. Howard Webb preto nepovoľuje rozohrávku voľného kopu.
     
    15
    Náš útočník je v poriadku a hrá sa ďalej. Za štvrťhodinu sme videli množstvo faulov, hrá sa o všetko. Darí sa nám však držať loptu častejšie na svojich kopačkách, o čom hovorí aj štatistika držania lopty.
     
    15
    Hamšík si zbehol za obranu súpera, predbehol Chielliniho a z hranice bránkovej čiary hľadal Vitteka. Marchetti si všetko postrážil a loptu ukryl v náručí.
     
    16
    Držanie lopty na konci 15. minúty – 60% : 40%.
     
    16
    Prvá žltá karta prichádza na naše konto. Zdeno Štrba prebrúsil Gennara Gattusa, za čo vidí od anglického arbitra žltú kartu.
     
    17
    De Rossi napriahol z vyše 35 metrov, trafil však iba jedného z našich. Taliani ale zostávajú pri lopte na našom území.
     
    18
    Zábavník zozadu trafil Pepeho. Z našej strany to nevyzerá dobre. Už dve minúty sa nevieme dostať u z našej polovice a sme blízko ďalšej karty.
     
    19
    Pepe hľadal jedného z dvoch spoluhráčov pred Muchom. Iaquinta sa k oblúčiku za obranu nedostal. Náš muž medzi tromi žrďami zasiahol absolútne s pokojom.
     
    20
    Ján Ďurica tvrdo, ale čisto poslal loptu za autovú čiaru. Naši obrancovia dávajú Iaquintovi a Di Natalemu pocítiť, že to dnes ľahké mať nebudú.
     
    21
    Po dlhšom čase sme mohli niečo vymyslieť. Stoch však na pravom krídle nemal dostatočnú podporu. Taliani môžu vhadzovať.
     
    22
    Dlhá lopta za defenzívu, Jendrišek nepustil Chielliniho výraznejšie k lopte a získavame prvý rohový kop.
     
    22
    Stochov center na zadnú žrď, kde bol pripravený Hamšík. Náš kapitán napokon na loptu nedosiahol a je z toho ďalší aut.
     
    23
    Gattuso poslal k zemi Juraja Kucku. Skúsený matador z Milána sa hnevá, mal by sa však upokojiť, aby čoskoro za protesty nevidel žltú kartu.
     
    24
    Martin Škrtel sa vybral na ofenzívny výlet od poliacej čiary. Narážačka s Jendriškom, cesta nášho stopéra končí až v šestnástke. Pekný pokus.
     
    24
    Zabojoval aj kolega z obrany. Peter Pekarík nič nevypustil a obral Pepeho o loptu, čím založil ďalšiu akciu.
     
    25
    Slovensko dalo gól!
    Góóóóól! Vyhrávame nad majstrami sveta! Daniele De Rossi s nepresnou rozohrávkou, výborné vystihnutie od Juraja Kucku, ktorý okamžite poslal loptu na RÓBERTA VITTEKA. Náš kanonier sa nemýlil a krížnou strelou z hranice veľkého vápna prekvapil Marchettiho!
    25. Róbert VITTEK - 1:0
    25. Róbert VITTEK - 1:0
     
    27
    Bravúrny záver prvej polhodiny. Taliani pod tlakom a získavame ďalší roh. Chiellini nezvládol nápor Marka Hamšíka, Stoch si zopakuje situáciu spred niekoľkých minút.
     
    28
    Futbalisti v modrom síce center odvrátili, avšak na svojej ľavej strane obrany fauloval Montolivo Pekaríka. Pri lopte opäť Miroslav Stoch.
     
    28
    Nadýchaná lopta, Iaquinta si však splnil defenzívne povinnosti a odvrátil loptu mimo nebezpečenstvo.
     
    29
    V takejto situácii by sme postupovali do osemfinále. Paraguaj remizuje s Novým Zélandom a presne takýto výsledok pre svoj postup potrebujeme.
     
    29
    Antonio Di Natale padol po súboji s Radoslavom Zábavníkom a prikryl si loptu rukou. Za to Howard Webb píska proti majstrom sveta, čo sa Di Natalemu samozrejme nepáči.
     
    31
    Čistý hokejový bodyček vystavil taliansky kapitán Fabio Cannavaro Jurajovi Kuckovi. Ten už šprintoval za obranu súpera, no skúsený stopér mu vystavil stopku. Žltá karta pre kapitána Azzurri.
     
    32
    Pepe si vypýtal faul od Pekaríka, ešte predtým ale zastavil nedovolene Montoliva Kucka. Taliani sa snažia čo najrýchlejšie rozohrať, nedarí sa im to.
     
    33
    Fauly na konci 32. minúty – 11:9.
     
    34
    Cannavaro s ďalším tvrdým zákrokom. Odniesol si to Marek Hamšík, súboj kapitánov mohol pre Talianov vyjsť naozaj draho. Je z toho "len" štandardka.
     
    35
    Zdeno Štrba vypálil z viac ako 30 metrov a Federico Marchetti musel zasahovať! Lopta istotne šla k tyči, taliansky brankár zabránil skoro istému gólu! Uvidíme roh.
    35. Zdeno Štrba (SVK), Federico Marchetti (ITA)
     
    36
    Reprezentácia z Apeninského poloostrova dokáže takéto situácie brániť. Ani teraz nám to z rohu nevyšlo. Nemuselo to vôbec vadiť, po pravom krídle sa hnal Marek Hamšík. V šestnástke hľadal Róberta Vitteka, bohužiaľ, nepresne.
     
    37
    Desať minút do konca prvého dejstva. Taliani sa nedokážu dostať do výhodnejšej pozície na center či na strelu.
     
    38
    Montolivo po zemi iba mimo pravú žrď. Strela bola navyše pomalá, takže aj keby šla do priestoru brány, tak by ju Ján Mucha mal pod kontrolou.
     
    39
    Kamera si vyberá fanúšikov. Taliani rozjímajú, naši sa tešia. Bude to však ešte dlhý zápas.
     
    40
    Róbert Vittek nechtiac zasiahol Cannavara v súboji o loptu v strede ihriska. Howard Webb po chvíľkovom uvažovaní vyťahuje žltú kartu a ukazuje ju strelcovi prvého gólu.
     
    41
    Toto bolo tesné. Martin Škrtel hlavičkuje tesne nad našu bránu v snahe odvrátiť center z pravej strany. Nuž, nechýbalo veľa a mohlo to skončiť zle-nedobre.
    41. Martin Škrtel (SVK)
     
    42
    Z rohového kopu mohol o čosi viac vyťažiť Chiellini. 25-ročný stopér sa chytá za hlavu. Dobre totiž vie, že viackrát už takto osamotený byť nemusí.
     
    43
    Zdeno Štrba zostáva ležať na zemi a potrebuje aj nosidlá. Náš pilier zálohy má rozťaté ľavé koleno. Toto nevyzerá dobre.
    43. Zdeno Štrba (SVK), Gennaro Gattuso (ITA)
     
    45
    Po dvoch minútach ošetrenia sa môže pokračovať. Gattuso za tento zákrok žltú kartu nevidí, Štrba na nosidlách vynesený z ihriska, Kamil Kopúnek pripravený nastúpiť.
     
    45+1
    Avšak pozor. Zdeno Štrba po zhruba troch minútach zase na vlastných a pýta sa späť do hry! Možno aj preto, že nasleduje polčas a naši budú mať viac času posúdiť, či môže pokračovať v hre.
     
    45+1
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    45+2
    Ján Ďurica padá po súboji s Iaquintom, čo dáva možnosť Muchovi poslať ďalekú loptu smerom dopredu.
     
    45+2
    Vittek bravúrne chrbtom k bráne. Chiellini ho trochu drgol, čo neušlo pozornosti hlavného rozhodcu. Priamy kop z možno dvadsiatich troch metrov, Taliani v múre na hranici veľkého vápna.
     
    45+3
    Majstri sveta prežili túto možnosť, ale bol to Juraj Kucka, ktorý z voleja triafa bočnú sieť brány! Marchetti by to asi mal pokryté, avšak náš záložník ešte ukázal, že treba hrať až do konca.
    45+3. Juraj Kucka (SVK)
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Štyridsať päť minút a tri bonusové nadstavené priniesli jeden zásah Róberta Vitteka z 25. minúty. Krížna strela po prihrávke Juraja Kucku slávila úspech, Marchetti si na loptu nesiahol. Taliani mali svoje momenty, avšak nezmohli sa na nič vážnejšie, hoci aj za cenu našich faulov. Na mále mal Zdeno Štrba, striedať ho bol pripravený Kamil Kopúnek. Uvidíme, k akým zmenám dôjde po výmene strán.

    Druhý polčas sa začne približne o 19:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Gennaro Gattuso, prichádza Fabio Quagliarella.
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Domenico Criscito, prichádza Christian Maggio.
     
    47
    Marcello Lippi dáva jasný signál, že sa nehodlá uspokojiť s výsledkom. Quagliarella je ďalší útočník za záložníka Gattusa, Maggio strieda Criscita, ktorý nepredviedol najlepší výkon na kraji obrany.
     
    48
    Nebojácny Martin Škrtel položil hlavu pred kopačku Iaquintu a utŕžil malú ranu. Slovenský stopér z Liverpoolu bude, našťastie, v poriadku.
     
    49
    Nákop, respektíve odkop do bezpečia – v ofsajde bol Róbert Vittek. Marchetti rozohráva nakrátko na Cannavara.
     
    50
    Peter Pekarík ďalším potrestaným Slovákom. Quagliarella svojím príchodom bude robiť značné problémy a toto je prvý z nich.
     
    51
    Vincenzo Iaquinta sa oprel do centru, ktorý smeroval medzi Škrtela a Pekaríka. Taliansky útočník nemôže byť spokojný.
     
    51
    Ján Mucha šiel po loptu, stretol sa tam s Quagliarellom. Náš brankár nazbieral cenné sekundy, Howard Webb ho ale výrazne upozorňuje, aby niečo také neopakoval.
     
    52
    Začína sa rozcvičovať Andrea Pirlo, pravdepodobne posledný žolík z lavičky majstrov sveta. Sme zvedaví, kedy príde na trávnik tento dirigent hry.
     
    53
    Hamšík pristúpil nohu Cannavarovi, ktorý sa musí mať na pozore. Nielen, že jeho tím prehráva, ale dohráva zápas aj so žltou kartou na konte.
     
    54
    Po ako-tak dobrom vstupe do polčasu sa tempo vytratilo a hra sa častejšie prerušuje. Budeme zase rozohrávať od brány.
     
    55
    Je to tu, Andrea Pirlo za pár sekúnd vstúpi na trávnik. Taliani tak vyčerpajú všetky striedania za niečo vyše 55 minút.
     
    56
    Antonio Di Natale voľný v pravej časti šestnástky netriafa ani Muchu, ani priestor brány. Gólman v zelenom dobre vystúpil, nemusel však ani zakročiť. Na toto si musíme dávať pozor, zostala tam veľká diera na ľavej strane obrany.
    56. Antonio Di Natale (ITA)
     
    56
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Riccardo Montolivo, prichádza Andrea Pirlo.
     
    57
    Christian Maggio fauloval Hamšíka. Pri lopte kto iný, než Miňo Stoch.
     
    58
    Center po zemi sa príliš nevydaril, prišla však druhá možnosť. Pri nej chýbalo trošku šťastia a Robo Vittek mohol zakončiť z ľavej strany pokutového územia.
     
    59
    Quagliarella vyzvŕtal obrancu, avšak centroval len do náručia Jána Muchu. Andrea Pirlo sa ešte len rozohráva, prvé dotyky s loptou mu príliš nevyšli.
     
    60
    Útočný priestupok našich, blíži sa koniec úvodnej hodiny hry.
     
    61
    Jendrišek sklepával pre Hamšíka, Cannavaro zasiahol v poslednej sekunde pred našimi hráčmi.
     
    62
    Akonáhle sa Pirlo dostane k lopte, blíži sa faul. Zverenci Vladimíra Weissa staršieho dobre vedia, na koho si treba dať pozor.
     
    63
    Di Natale a jeho technická strela neprekvapila Jána Muchu. Tomu síce lopta vypadla, ale mal všetko pod kontrolou.
     
    63
    Na druhej strane Marchettiho neprekvapil Juraj Kucka. Strela zo strednej vzdialenosti šla len mimo.
     
    64
    Fabio Cannavaro možno s menšími problémami pri behu. Jendrišek zabojoval proti Chiellinimu a získal rohový kop prakticky z ničoho.
     
    64
    Lopta mala ísť na Hamšíka, hlavičkoval napokon Kucka. Bolo to zo záklonu a aj preto lopta šla len mimo troch žrdí. Škoda.
     
    65
    Taliani sa lopty veľmi rýchlo vzdali, Mucha sa s rozohrávkou neponáhľa. Dvadsať minút z druhého polčasu je fuč.
     
    66
    Maggio ustál bežecký súboj so Stochom! Toto mohla byť veľká šanca pre našich, striedajúci obranca si ale zastal svoje miesto na kraji obrany.
     
    67
    Pepe neprepasíroval loptu cez Zábavníka, bol z toho rohový kop. Rozohrávka narýchlo, center do ohňa a Quagliarella prekonáva Muchu, nie však Škrtela! Martin Škrtel si zastal svoje miesto na bránkovej čiare a loptu vykopáva centimetre pred tým, akoby preťala bielu čiaru znamenajúcu gól!
    67. Fabio Quagliarella (ITA), Martin Škrtel (SVK)
     
    67
    Giorgio Chiellini vidí za protesty žltú kartu.
     
    69
    Miroslav Stoch mieril do otvorenej obrany, kľučkou si urobil miesto proti Cannavarovi, avšak technický pokus šiel len mimo ľavej tyče!
    69. Miroslav Stoch (SVK)
     
    70
    Pirlo často dostupovaný našimi hráčmi. Dirigent hry si toho ešte veľa vytrpí.
     
    71
    Štrba vysúval Hamšíka, Chiellini zastavil loptu ako posledný hráč, inak by už náš kapitán šiel sám na Marchettiho.
     
    72
    Chiellini predviedol výborný sklz pred Hamšíkom, náš líder kuše do lopty od nervov. Pred bránou bol už totiž voľný Vittek.
     
    73
    Stochov center odvracajú na ďalší roh Taliani na čele s Cannavarom.
     
    73
    Slovensko dalo gól!
    Góóóóóóóóóóól číslo dva! RÓBERT VITTEK s druhým zásahom tohto dňa! Tentoraz vzal na seba exekúciu Marek Hamšík. Prvý center bol odvrátený, Hamšík sa k padajúcej lopte dostal znovu a ešte pred dopadom na zem ju poslal na hranicu malého vápna. Tam bol v nábehu Robo Vittek, ktorý sa dostal cez Cannavara a zakončením k žrdi nedal šancu Marchettimiu!
    73. Róbert VITTEK - 2:0
    73. Róbert VITTEK - 2:0
     
    75
    Pepe hľadal Di Nataleho pred Muchom, na aut odkopáva Pekarík. Ešte nie je nič rozhodnuté.
     
    76
    O pár sekúnd neskôr Pepe nešetrne podkopol Stocha a vidí žltú kartu. Zaslúžene.
     
    77
    Stačil zlomok sekundy a Vittek pridal druhý gól. Vladimír Weiss má stále v talóne všetky tri striedania. Taliani otrasení, nevedia si presnejšie prihrať.
     
    78
    Kucka si položil dvoch hráčov, naznačil strelu, avšak nevypálil. Dostal sa napokon k rohovej zástavke, kde nepresne prihral dozadu. Aut pre Azzurri.
     
    79
    Di Natale neprepálil Muchu, výborný reflex nášho gólmana. Gól by aj tak neplatil, naša obrana vystavila Di Nataleho do ofsajdu.
     
    80
    Stoch jemným oblúčikom hľadal Vitteka, stopéri Talianska si ale dali pozor. Prichádza brejk.
     
    81
    Taliansko dalo gól!
    Z protiútoku je gól. Krásna narážačka na hranici šestnástky, Quagliarella využil Iaquintu, už osamotený pálil do Muchu, ktorý loptu vyrazil doprava. Tam bol nechránený ANTONIO DI NATALE, ktorý znižuje na 1:2.
    81. Antonio Di Natale - 2:1
     
    82
    Quagliarella sa snažil rýchlo získať loptu späť, dostal sa však do potýčky s Jánom Muchom. Nehrá sa vyše minútu a čakáme na kartové tresty.
    82. Ján Mucha (SVK), Fabio Quagliarella (ITA)
     
    82
    Žltú kartu dostáva Ján Mucha (Slovensko).
     
    83
    Žltú kartu dostáva Fabio Quagliarella (Taliansko).
     
    84
    Prichádza veľký tlak Talianov, naši však môžu ešte trikrát striedať a rozkúskovať tak tempo. Ďurica dlhým odkopom posiela loptu až na súperovu polovicu.
     
    85
    Hamšík obratý o loptu na útočnej polovici, Taliani z kontry zase raz skórovali! Gól je však odvolaný, Quagliarella v tesnom ofsajde! Neuveriteľné, toto bolo naozaj o vlások.
    85. Fabio Quagliarella (ITA)
     
    86
    Ján Mucha bude rozohrávať od brány, čas plynie pre Talianov veľmi rýchlo. Budeme prvý raz striedať, definitívne z ihriska odíde Zdeno Štrba.
     
    87
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Zdeno Štrba, prichádza Kamil Kopúnek.
     
    88
    Mucha atakovaný pri centri Iaquintom, Škrtel si robí poriadok. Ešte bude dusno pred našou šestnástkou.
     
    89
    Slovensko dalo gól!
    Prvý dotyk s loptou a hneď je z toho gólový lob brankára v podaní KAMILA KOPÚNKA! Výborný aut od Radoslava Zábavníka, Kopúnek s bravúrnym nábehom za obranu, na ktorý nik nezareagoval, ani Marchetti. Taliansky brankár nestačil ani na túto strelu. Vedieme nad majstrami sveta 3:1!
    89. Kamil KOPÚNEK - 3:1
    89. Kamil KOPÚNEK - 3:1
     
    90
    Nadstavujú sa štyri minúty.
     
    90+1
    Na konci prvej nadstavenej minúty je lopta ďaleko od našej brány. Ešte však nie je rozhodnuté.
     
    90+2
    Taliansko dalo gól!
    Pozor! FABIO QUAGLIARELLA sa dostal k odrazenej lopte a z dvadsiatich metrov poslal presne mierenú strelu z dvadsiatich metrov ponad Jána Muchu.
    90+2. Fabio QUAGLIARELLA - 3:2
     
    90+2
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Róbert Vittek, prichádza Stanislav Šesták.
     
    90+3
    Dve minúty do konca, faul na Pepeho. Ešte môžeme striedať a aj budeme.
     
    90+3
    Píska sa proti Talianom. Ťažko povedať, či kvôli faulu na Muchu od Chielliniho, alebo to je ofsajd.
     
    90+4
    Mucha nazbieral ďalšie sekundy, avšak Webb určite nejaké ďalšie pridá. Aj kvôli nášmu striedaniu číslo dva.
     
    90+5
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Erik Jendrišek, prichádza Martin Petráš.
     
    90+5
    Ešte jeden aut pre Talianov, na zemi ale zostáva Miroslav Stoch.
     
    90+5
    Simone Pepe zahadzuje azda poslednú šancu duelu! Dlhé vhadzovanie Chielliniho, lopta sa predĺžila za všetkých hráčov až na Pepeho, ktorý pravačkou loptu netriafa vôbec dobre! Každému Slovákovi teraz musel padnúť kameň zo srdca.
    90+5. Pepe (ITA)
     
    90+6
    Je tu ešte jedno ošetrovanie nášho hráča, Taliani ale už dobre vedia, že je de facto koniec.
     
    90+7
    Koniec zápasu.
    Záverečný hvizd Howarda Webba, radosť otca Vladimíra Weissa so synom a odchod Marcella Lippiho do šatne
     
    Majstri sveta z Talianska končia už v skupinovej fáze! Postaralo sa o to futbalovo malé Slovensko, ktoré dvomi gólmi Vitteka a zásahom žolíka Kopúnka poslalo na dôchodok kapitána Fabia Cannavara a ešte ďalších talianskych reprezentantov.
    Obrovský smútok Talianov po vypadnutí už v skupine
    Z klbka slovenských hráčov sa ozýva: "Toto sme tu ešte nemali!"
     
    Držanie lopty: 50% : 50%.
    Strely na bránu: 4:6.
    Strely celkovo: 12:16.
    Rohy: 6:3.
    Ofsajdy: 1:3.
    Fauly: 20:17.
     
    Slovensko postupuje do osemfinále majstrovstiev sveta už pri svojej prvej účasti. Pamätný zápas, ktorý sa navždy zapíše do dejín slovenského športu, je za nami. Boli sme svedkami takmer sto napínavých minút futbalu a môžeme sa tešiť na ďalšie už v play-off fáze turnaja.

    Bravúrne divadlo nemohlo nechať kameň na kameni po celom Slovensku. Na tento historický úspech sa bude spomínať veľmi dlho.
     
    Ja vám ďakujem za pozornosť a teším sa na vás opäť niekedy nabudúce, hoc aj pri ďalšom historickom Onlajne.

    Do čítania, priatelia! (20:07:28)

    Viktor Kalinács

    Góly: 25. Vittek, 73. Vittek, 89. Kopúnek – 81. Natale, 90+2. Quagliarella

    Karty:   16. Štrba (SVK), 40. Vittek (SVK), 50. Pekarík (SVK), 82. Mucha (SVK) – 31. Cannavaro (ITA), 67. Chiellini (ITA), 76. Pepe (ITA), 83. Quagliarella (ITA)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 8:10. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 20:17.
    Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zábavník – Štrba, Kucka – Hamšík (C), Stoch – Vittek – Jendrišek
    Náhradníci: Perniš, Kuciak – Čech, Weiss, Kozák ml., Šesták, Sapara, Hološko, Jakubko, Kopúnek, Saláta, Petráš

    Taliansko: Marchetti – Zambrotta, Cannavaro (C), Chiellini, Criscito – De Rossi – Gattuso, Montolivo – Pepe, Di Natale – Iaquinta
    Náhradníci: Buffon, De Sanctis – Maggio, Gilardino, Bocchetti, Marchisio, Camoranesi, Palombo, Quagliarella, Pazzini, Pirlo, Bonucci

    Rozhodca: Howard Webb – Darren Cann, Michael Mullarkey (všetci Anglicko) – Stephane Lannoy (Francúzsko)