Brémy – Schalke 1:2 (kon.) | Düsseldorf – Bayern 0:4 (kon.) | Frankfurt – Wolfsburg 0:2 (kon.)
Leverkusen – Freiburg 1:1 (kon.) | Union Berlín – Mönchengladbach 2:0 (kon.) | Lipsko – Kolín nad Rýnom 4:1 (kon.)
koniec
1. FC Union Berlín
2:0 (1:0)
Borussia Mönchengladbach
cz Sobota 23.11.2019, 15:30 • Stadion An der Alten Försterei • Nemecká Bundesliga • 12. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Mönchengladbach je po jedenácti odehraných kolech Bundesligy na prvním místě tabulky, a to dokonce se čtyřbodovým náskokem na ostatní své protivníky. I kdyby tedy prohrál na půdě Unionu Berlín, nikdo by ho po tomto zápase z prvního místa nesesadil. S tímhle scénářem by však slušně rozjetí hosté rozhodně nechtěli počítat.
     
    Domácí budou v tomto souboji mírným outsiderem, jakožto nováček soutěže totiž dosud získali skoro o polovinu méně bodů než Borussia. Ta nejenom, že by se velmi ráda objevila do Vánoc právě na vedoucí pozici, zároveň musí myslet také na Evropskou ligu, v níž by na jaře chtěla pokračovat. Hosté mají na papíře celkově vyzrálejší i zkušenější mužstvo, nicméně roli jasného favorita rozhodně přebírat nemohou.
     
    Když se oba celky střetly naposledy, bylo tomu v roce 2001, tedy před docela dávnou dobou. Od té chvíle se například na poli Německého poháru jednoduše nepotkaly. Před více jak osmnácti lety se mezi nimi jednalo o souboj v DFB Pokalu v rámci semifinále a tehdy Union porazil Borussi těsně po penaltách.
     
    Oba týmy se musejí vypořádat s početnými absencemi. Domácím budou chybět zranění Suleiman Abdullahi, Laurenz Dehl, Akaki Gogia a Grischa Prömel, vykartovaný je pak Robert Andrich. Hosté taktéž trpí absencemi, mimo hru zůstávají Keanan Bennetts, Torben Müsel, Tobias Sippel, Julio Villalba, Andreas Poulsen i Mamadou Doucouré, fit není ani Tony Jantschke, suspendovaný je jinak Rami Bensebaini.
     
    Úvodní sestavy:

    1. FC Union Berlín: Gikiewicz – Friedrich, Schlotterbeck, Subotić – Trimmel, Gentner, Kroos, Lenz – Andersson, Ingvartsen, Ujah.
    Náhradníci: Nicolas – Schmiedebach, Bülter, Becker, Parensen, Kade, Hübner, Polter, Ryerson.

    Borussia Mönchengladbach: Sommer – Lainer, Ginter, Elvedi, Wendt – Kramer, Neuhaus, Zakaria – Herrmann, Pléa, Thuram.
    Náhradníci: Sippel – Johnson, Stindl, Embolo, Bénes, J. Hofmann, Raffael, Strobl.

    Rozhodčí: Brych – Achmüller, Lupp.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Thuram se hned dvakrát zkoušel prodírat na levé straně do první šance, avšak obrana jeho soupeře si ho velmi dobře pohlídala. Francouzský forvard tak ve svém počínání neuspěl.
     
    3
    Úvodní minuty utkání nabídly v podstatě jakési si seznámení obou týmů na hrací ploše. Aktuálně se Borussia snažila aspoň o vybojování rohového kopu, nicméně nakonec od své vlastní branky bude vykopávat gólman Gikiewicz.
     
    4
    Union se mohl klidně ujmout vedení, ne že ne. Trimmel poslal nebezpečný centr z rohového čtvrtkruhu do pokutového území k bližší tyčce, míč nebezpečně poskakoval ve vápně, nakonec ale Borussia ubránila tuhle situaci.
     
    6
    Trimmel tentokráte v roli obránce. Nebezpečný pas do šestnáctky posílal Wendt a domácí hráč pro jistotu odvrátil míč do zámezí. Z následného rohového kopu Herrmanna nezbylo hostům nic.
     
    7
    První nebezpečná střela tohoto utkání je na světě! Ze střední vzdálenosti se do balónu opřel pohotově Zakaria, jenž mířil ke vzdálenější tyčce. Protože Gikiewicz na jeho pokus ne úplně dobře viděl, vypadala tahle situace nebezpečně. Nakonec meruna skončila mimo hrací plochu.
     
    9
    Mönchengladbach jako by byl na hrací ploše o něco aktivnější, nicméně svého soka pod nějaký větší tlak dosud určitě nedostal. Stále je to spíše taková oťukávaná mezi oběma celky.
     
    10
    Thuram se po centru z pravé strany propracoval k hlavičkovému pokusu. Jenže jeho zakončení nebylo ani razantní, ani dobře usměrněné. A tak si Gikiewicz připsal úspěšný zákrok.
     
    12
    Zazvonila branková konstrukce! Trefil jí totiž Herrmann po centru z levé strany svou hlavičkou. Ve vápně měl dostatek času a prostoru pro zakončení. V tomhle případě Union, který měl velké štěstí, hodně zaspal.
     
    13
    Hosté se přece jenom dostávají do svého obvyklého tempa. A Gikiewicz musí být neustále v pohotovosti. Union se málokdy dostane k míči, zatím si navíc nějakou větší šanci nevytvořil.
     
    15
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Domácí se z ničeho nic ujímají průběžného vedení. Byla to pro ně v podstatě první větší příležitost, kterou proměnili v gól. Ingvartsen unikl podél levé strany, přetáhl svůj centr na zadní tyčku, odkud hlavičkující ANTHONY UJAH zacílil přesně na bližší tyčku. Asistence: Marcus Ingvartsen.
     
    16
    Tenhle inkasovaný moment je určitě nepříjemným momentem pro lídra Bundesligy. Dosud byl o něco lepším týmem, ale známé rčení, že fotbal se hraje na góly, je v podstatě faktem, se kterým se musí smířit.
     
    19
    Je trochu vidět, že Borussii tenhle gól hodně znervózněl. I když se snaží najít cestu za vyrovnáním, v jeho hře je v posledních minutách poměrně dost nepřesností. A navíc jeho počínání nemá nějaký spolehlivý nápad.
     
    20
    Hosté kombinují na vlastní polovině, domácí vyčkávají vzadu. Není to rozhodně berlínský celek, kdo nutně musí útočit. Na to se nyní chystá právě Borussia.
     
    21
    Další dobrá možnost Unionu, který mohl svůj náskok navýšit! Také za brankářem Sommerem se ozvala tyčka. K odraženému míči se totiž propracoval Ingvartsen, jenž neváhal a z vyložené pozice vypálil, ke své smůle ale trefil jen bílý sloupek.
     
    23
    Rozhodně vidíme pohledné a útočné utkání, které nabídlo několik šancí na obou stranách. Pro nezaujatého diváka, který si libuje v ofenzivnějších utkáních, je tohle vystoupení zatím bezpochyby dostačující zábavou.
     
    25
    Dvacet pět minut je za námi. V posledních několika desítkách sekundách jako by se hra uklidnila, ani jeden z celků se nepropracoval k nějaké výraznější možnosti.
     
    26
    Marné je nyní hledání cesty za vyrovnávací trefou ze strany Borussie. Potřebovala by se dostat do svého obvyklého tempa. Union hraje chytře, bez chyb. A to mu v tomhle případě zatím stačí.
     
    28
    Gikiewicz musel nyní ze své branky. Nebyla to pro něj úplně jednoduchá pozice.
     
    29
    Žlutou kartu dostává Felix Kroos (1. FC Union Berlín). Za svůj nevybíravý zákrok vůči Kramerovi si tenhle osobní trest po právu zasloužil.
     
    30
    Mönchengladbach je v útoku stále bezradný. Nedokáže absolutně najít na svého soupeře nějaký recept. Přitom v úvodu klání působilo na hrací ploše hodně nebezpečným dojmem.
     
    31
    Andersson se dostal k zakončení, které musel polapit brankář Sommer. Nicméně ten si s tímhle pokusem poradil. A i kdyby ne, branka by stejně neplatila kvůli ofsajdu.
     
    33
    Trimmel rozehrál rohový kop centrem do šestnáctky, k hlavičce se dostal jeho spoluhráč Andersson, nicméně Sommer si mezi třemi tyčemi stačil poradit.
     
    34
    Také hosté měli v nynější chvíli k dispozici rohový kop, centr ovšem pouze proletěl pokutovým územím a skončil mimo případné nebezpečí. Rozhodně dobrá zpráva pro Union.
     
    35
    Zhruba nějakých deset minut zbývá do konce tohoto poločasu. Union bude chtít svůj náskok rozhodně udržet. Borussia by naopak potřebovala nějakou vzpruhu. Zatím se jí v úroku nedaří vůbec dle vlastních představ.
     
    38
    Hosté se dostali k velké příležitosti! Sám na brankáře Gikiewicze se totiž řítil Pléa, jenže ten v zakončení trestuhodně selhal. Domácí muž v rukavicích proti němu vyběhl a jeho ledabylou střelu vyrazil svou nohou do zámezí.
     
    39
    Union se snažil založit další rychlý brejk, ale bez většího úspěchu. Borussia si vzadu poradila. A už spřádá své další plány do útoku.
     
    40
    Druhá polovina prvního dějství není zřejmě tak zajímavá jako ta první. Ale určitě je na co se dívat. Borussia se i nadále snaží vyrovnat, proti dobře organizovanému Unionu se ale zatím nedokázala prosadit.
     
    43
    Union se po delší době vydal dopředu. Trochu se mu podařilo dostat do pozoru gólmana Sommera, ten ale nakonec zasahovat mezi třemi tyčemi nemusel. Každopádně dobré podnikání ze strany domácích.
     
    44
    Už jen chvilky zbývají do konce tohoto poločasu. Union drží proti dosavadnímu lídrovi Bundesligy velmi dobrý výsledek. Na konci zápasu by vítězství bral určitě všemi deseti.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Ačkoli Mönchengladbach byl pasován před tímto duelem do role mírného favorita, zatím papírové předpoklady úplně nenaplňuje. Union hraje velmi dobře odzadu, proti organizované hře se zatím hosté nedokázali prosadit. Určitě ale nemusejí zoufat, před nimi je ještě jedna pětačtyřicetiminutovka.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:30.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    První atak Borussie byl neúspěšný. Vše pokazila nepřesná přihrávka od pravé lajny. Pro míč si tak v pohodě došel gólman Gikiewicz, který ho dostal plně pod svou kontrolu.
     
    49
    Zase se hosté snažili prosadit po pravé straně, jenže ani z celé akce nezbyl například rohový kop. Opět si schoval balón do své náruče pohotový Gikiewicz.
     
    50
    Dobrá možnost Unionu! Sommer musel být mezi třemi tyčemi na pozoru. Lenz chytrou patičkou uvolnil v šestnáctce svého spoluhráče Anderssona, jenže ten své zakončení nevymyslel zcela ideálně. Přízemní pokus totiž usměrnil jen doprostřed brány.
     
    51
    Dva nebezpečné centry směřovaly do pokutového území domácího celku. Borussia trochu zatlačila svého soupeře, nakonec ale celé její počínání skončilo pouze zablokovanou střelu Zakariy.
     
    54
    I ve druhém poločase jako by se obrázek hry příliš nezměnil. Borussia se snaží o vyrovnání, ale marně. Union působí v zadních liniích i nadále velmi kompaktně.
     
    55
    Zase se do dobré příležitosti propracoval Andersson, jehož si Borussia stále nedobře hlídá. Jeho hlavičku však opětovně polapil pozorný Sommer.
     
    57
    Hosté mají míč na kopačkách, snaží se o vytvoření si nějaké kloudnější akce. Domácí pořád nikam nechvátají. A vyčkávají vzadu, co že to jejich protivník udělá.
     
    58
    Po delší době se ozval Thuram. Zkoušel totiž zaměstnat Gikiewicze z dálky, ale jeho střela byla pořádně nepřesná. Skončila v podstatě jen na tribunách za bránou berlínského stadionu.
     
    58
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach: ze hřiště odchází Florian Neuhaus, přichází Lars Stindl.
     
    60
    Hodinka hry je za námi, ještě třetina utkání zbývá do samotného konce. Stav se od patnácté minuty nezměnil. Domácí i nadále drží průběžné vedení po přesném zásahu Ujaha.
     
    61
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach: ze hřiště odchází Nico Elvedi, přichází Tobias Strobl.
     
    63
    Není to zatím příliš zajímavá druhá půle. Union pohodlně brání, Borussia se i nadále v ofenzívě trápí. Aktuálně se dění na hřišti odehrává hlavně v prostoru mezi oběma pokutovými územími.
     
    64
    Mönchengladbach by měl co nejrychleji zabrat, čas se mu přece jenom krátí a krátí... Union je pro něj těžko rozlousknutelným oříškem. A pokud nechce na čele ztratit svůj čtyřbodový náskok, je potřeba rychle vyrovnat.
     
    66
    Do souboje se o míč se nachomýtl Zakaria, který je nyní ošetřován na hrací ploše. Velezkušený sudí Brych určitě za tenhle moment nějakou tu minutu navíc k devadesáté minutě nastaví.
     
    67
    V podstatě takové napadání, jen aby se neřeklo. Sommer byl pod lehkým presingem svých soupeřů, nakonec ale míč v pohodě se svými spoluhráči rozehrál. Každopádně Borussia by především měla hrát na druhé polovině hřiště.
     
    69
    Opravdu dlouho čekají diváci na berlínském stadionu na nějaký zajímavější moment. Oproti první půli se fajnšmekři ofenzivního fotbalu bezpochyby nudí.
     
    70
    Zase dostal Gikiewicz míč pod svou kontrolu. Pokus o atak Borussi poněkolikáté vůbec nevyšel. Obrana Uninou působí stále pevně, kompaktně a organizovaně. Bohužel pro snažící se hosty.
     
    71
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Felix Kroos, přichází Manuel Schmiedebach.
     
    73
    Krkolomné kombinace na obou stranách. Jednou mají balón domácí, podruhé soupeř... Rozhodčí Brych hru i hodně pouští. Kolikrát se jeden z celků dožaduje nařízení příslušného kopu, nicméně píšťalka hlavní arbitra zůstává ve většině případů tichá.
     
    74
    Herrmannova střela byla nepřesná. Po delší odmlce se hosté aspoň propracovali k nějakému zakončení.
     
    75
    Čtvrthodinka plus nějaké nastavení zbývá do konce tohoto klání. Od patnácté minuty k posunu ve skóre nedošlo. Union ve druhém dějství stále dobře brání, Borussia je směrem dopředu malátná. Zkrátka žádné zbrusunové informace nepřináší tento příspěvek.
     
    76
    Thuram, který dnes v útoku působí poměrně neškodným dojmem, musel své podnikání přerušit, neboť porušil pravidlo jedenáct. Tedy to ofsajdu.
     
    78
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Anthony Ujah, přichází Marius Bülter.
     
    78
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach: ze hřiště odchází Marcus Thuram, přichází Breel Embolo.
     
    80
    Nedaří se a nedaří... Zase má míč ve své moci jistý Gikiewicz. Ne že by byl napřímo ohrožován sprškou střel, ale když už nezabere slušně hrající obrana Unionu, je mezi třemi tyčemi maximálně připravený právě tenhle muž v rukavicích.
     
    81
    Už i stoper Ginter se musel dostat k zakončení, když už se to nedaří jeho ofenzivně laděnějším spoluhráčům. Jenže jeho pokus stačil zastavit bránící Schlotterbeck.
     
    82
    Lainer vyzkoušel ze střední vzdálenosti svou levačku, jeho pokus byl ovšem zablokovaný do zámezí. Ani z následného rohového kopu hosté nic nevytěžili.
     
    83
    Borussia byla zatlačena zase zpátky na vlastní polovinu. Unionu se tahle situace rozhodně líbí. Opravdu není vůbec daleko od konečného vítězství.
     
    85
    Pět minut do konce. Takový fakt rozhodně nehraje do karet Borussi, připomeneme-li reálnou skutečnost průběžného skóre.
     
    87
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín: ze hřiště odchází Marcus Ingvartsen, přichází Julian Ryerson.
     
    88
    Čím více se blíží konec utkání, tím méně se Union vydává směrem dopředu. Jeho aktuální cíle jsou více než jasné – udržet nejtěsnější možné vedení až do závěrečného hvizdu sudího Brycha.
     
    90
    Druhý poločas se bude nastavovat o 4 minuty.
     
    90+1
    Žlutou kartu dostává Lars Stindl (Borussia Mönchengladbach). Nebyl to úplně zákrok v rukavičkách, jakého se dopustil hostující náhradník.
     
    90+1
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    A je o konečném vítězi tohoto střetnutí na devadesát devět procent definitivně rozhodnuto. Ryerson byl uvolněný na levé straně, následně hledal svým pasem své spoluhráče, nakonec tečovaný balón skončil na hlavičce SEBASTIANA ANDERSSONA, jenž pohotově zacílil do sítě. Bez asistence.
     
    90+3
    Borussia už v podstatě rezignovala na uzmutí nějakého lepšího výsledku. Potřebuje zbývajících několik desítek sekund pouze protrpět až do konce.
     
    90+4
    Ginter fauloval, sudí Brych ještě zapískal jednou do píšťalky. Bude to zřejmě vůbec poslední moment tohoto utkání.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:3. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:7.
     
    Lídr Bundesligy prohrál na půdě Unionu, poněvadž v ofenzívě, tedy možná až na úvodní minuty, výrazným způsobem tápal. Domácí hráli proti Borussii velmi chytře, ujali se vedení už po 15 minutách zásluhou Ujaha a následně tři body pojistil ještě Andersson. Hosté jednoduše nepředvedli výkon hodný vedoucímu týmu soutěže, i přesto o výsostní postavení po tomto kole ještě nepřijdou.
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (17:27:50)

    Patrik Sandev

    Góly: 15. Ujah (Ingvartsen), 90+1. Andersson

    Karty:   29. Kroos (UNB) – 90+1. Stindl (MNC)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:3. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:7.
    1. FC Union Berlín: Gikiewicz – Friedrich, Schlotterbeck, Subotić – Trimmel, Gentner, Kroos (71. Schmiedebach), Lenz – Andersson, Ingvartsen (87. Ryerson), Ujah (78. Bülter).
    Náhradníci: Nicolas – Schmiedebach, Bülter, Becker, Parensen, Kade, Hübner, Polter, Ryerson.

    Borussia Mönchengladbach: Sommer – Lainer, Ginter, Elvedi (61. Strobl), Wendt – Kramer, Neuhaus (58. Stindl), Zakaria – Herrmann, Pléa, Thuram (78. Embolo).
    Náhradníci: Sippel – Johnson, Stindl, Embolo, Bénes, J. Hofmann, Raffael, Strobl.

    Rozhodca: Brych – Achmüller, Lupp