Tisková konference AZ RESIDOMO Havířov (kon.) | Tisková konference HC Kometa Brno (kon.)
Tisková konference ke startu Tipsport extraligy (kon.) | Mediální brífink k MSLH 20 IIHF 2020 (kon.)
TK Českého florbalu ke startu sezony 19/20 (kon.) | Tisková konference HC Oceláři Třinec (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference Českého florbalu ke startu sezony 19/20

cz Streda 11.09.2019, 13:30Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.
     
    Český florbal se nachází na startu své sedmadvacáté sezony. Do Tipsport Superligy zasáhnou také dva nováčci – BLACK Angels a Hattrick Brno.
     
    Už nyní se ale rozjela jiná soutěž s názvem Pohár Českého florbalu. Do ní zasáhly převážně ligové týmy. Finále této soutěže bude ostatně jedním z vrcholů tohoto ročníku a odehraje se 21. ledna v Karlových Varech.
     
    K nejsledovanějším momentům florbalové sezony se nepochybně zařadí i Superfinále florbalu. Vrchol sezony se po dvou sezonách v Ostravě opět vrátí do Prahy. Závěrečné duely mužů i žen bude hostit pražská O2 arena.
     
    Ostrava však ani tak o nejlepší florbal nepřijde. V lednu zde totiž úřadující mistři z Vítkovic sehrají Pohár mistrů v konkurenci šampionů ze Švýcarska, Švédska a Finska. Nejlepší kluby světa se do Česka vrací opět po čtyřech letech. Ženy Vítkovic obhajují stříbro z minulého ročníku, muži se pokusí zaútočit na účast ve finále.
     
    Přítomni jsou Filip Šuman (prezident Českého florbalu), Zdeněk Mlčoušek, Jana Christiánová (Chodov) a Daniel Šebek (Mladá Boleslav)
     
    Filip Šuman: I tato sezona po MS bude mít jeden z vrcholů v O2 areně. V této sezoně se sem totiž vrátí Superfinále. Po dvou úspěšných ročnících, kdy bylo Superfinále v Ostravě, nebude ani toto město ochuzeno o kvalitní florbal. V letošním roce totiž český florbal hostí vyvrcholení klubové soutěže. Champions Cup se zde bude pořádat 11. až 12. ledna. Touto akcí rovnou navážeme na právě skončené mistrovství světa dvacetiletých v hokeji.
     
    Šuman pokračuje: Na titulku letošní ročenky jsme dali především velký úspěch našich juniorů, kteří dokázali v Kanadě vyhrát mistrovství světa. Poprvé mohu oficiálně potvrdit, že příští mistrovství světa juniorů 2021 se odehraje v České republice. O tuto akci jsme usilovali a věřili tomu, že jí získáme. Je to pro nás odměna i za to, jak kvalitně jsme uspořádali MS 2018. Tato akce se k nám vrací až po osmnácti letech. V řadách některých superligových celků stále máme několik pamětníků, kteří tento turnaj pamatují. Máme se na co těšit a je to pro nás největší zpráva těchto dnů.
     
    Šuman: Máme radost také z toho, že Český florbal vstupuje do letošní sezony zase o něco větší. Čeká nás v této sezoně až 33 000 utkání, máme tu celkem 190 ligových soutěží a 2450 družstev.
     
    Šuman o profesionalizaci oddílů: Komplexní program podpory už v sobě zahrnuje 72 oddílů. Cílem je to, aby v klubu byli nějací profesionální zaměstnanci. Máme obrovskou radost, že už takto intenzivně můžeme spolupracovat s tolika oddíly. Právě tyto oddíly by měly zajistit velký budoucí rozvoj florbalu.
     
    Šuman: Florbal zažije také jiné novinky. Oblast sportu totiž přebrala Národní sportovní agentura a Český florbal bude usilovat pokud možno o co největší podporu. Letos jsme mimochodem už úspěšně rozjeli také Street Floorball League. Tato liga se uskutečnila na několika krásných místech naší země v Karlových Varech, v Praze, v Hradci Králové, v Českých Budějovicích, v Brně a v Ostravě. Je také možno, že se u nás v Česku také dočkáme mistrovství světa v tzv. urban florbalu.
     
    Šuman: Reprezentační týmy mužů i žen mají za sebou úspěšný start na turnajích Polish Open, respektive ve Finsku (ženy). Je velice možné, že Superliga, která odstartuje už za pár dnů, brzy změní titulárního partnera a jeho jméno brzy zveřejníme.
     
    Zdeněk Mlčoušek (ředitel ligových soutěží): Osobně mě těší to, že se nám soutěž vyrovnává. V posledních třech ročnících jsme poznali tři různé vítěze. Chodov a Mladá Boleslav budou patřit mezi nejužší favority na dobrý úspěch. Jsem zvědav, zda na dobré výkony Sparty. Máme dva úplně nové účastníky Superligy – BLACK Angels a Hattrick Brno. Jiný brněnský celek Bulldogs sestoupil po 24 letech do první ligy.
     
    Mlčoušek: Hned v prvním kole nás čeká několik zajímavostí. Malý superpohár mezi Pardubicemi a Vítkovicemi, dále pak zápas Open Air mezi Bohemkou a BLACK Angels a také první televizní zápas sezony na zimním stadionu v České Lípě, kde bude hostovat Tatran Střešovice.
     
    Mlčoušek pokračuje: Superliga se tradičně představí v různých halách, letos jich bude celkem 30. Budou tu zápasy výjezdní, ale i ve velkých hokejových halách. Některá utkání budou mít i charitativní ráz.
     
    Milníky Superligy:

    300. zápas čeká na Radima Křenka, Tomáše Vávru a Jiřího Curneyho.
    Jiří Curney je šest branek od dosažení mety 350 gólů
    27 bodů pak Jiřímu Curneymu chybí k dosažení mety 650 kanadských bodů.

    600. zápas čeká na Tatran, Vítkovice, Ostravu a Chodov
    2 zápasy dělí Chodov od dosažení 300. výhry.
    Pokud Tatran dokáže v sezoně zaznamenat 75 branek, bude mít v historii soutěže celkem 3 600 branek.
     
    V letošním ročníku se vrací také celá řada krajánků. Ostravu posílil Jan Binder, Mladou Boleslav pak Daniel Šebek a Patrik Suchánek a Bohemians Jakub Šárka a Vojtěch Bagin.
     
    Daniel Šebek o návratu: Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale zvolil jsem nakonec návrat a po jednání s několika týmy jsem se rozhodl pro Mladou Boleslav. Všechno pro mě bude opět nové. O trochu více se těším spíš na to, že si zahraji s klukama, s nimiž se znám třeba z reprezentace. Našimi největšími soupeři budou Vítkovice, Chodov, dále pak Sparta, možná Bohemians. Tatran může rovněž ukázat svou sílu.
     
    Daniel Šebek o Petru Novotnému: Jsem s ním jako s trenérem spokojený. Zvládá to ale zatím velmi dobře. Je otevřený a má v týmu zkušené hráče. Naše názory bere vážně.
     
    Daniel Šebek: Školní zápasy úplně v lásce nemám, ale obecně speciální eventy mám hodně rád. Ve Švédsku s tím mám bohaté zkušenosti a mělo to tam vždy úspěch. Moc se ale netěším na zápasy v deset hodin ráno.
     
    Mlčoušek o extralize žen: Největším favoritem budou Vítkovice. Dá se očekávat, že budou společně s Chodovem patřit mezi největší favority. Nováčkem jsou po jedenácti letech se vracející Bulldogs Brno. Tři města tak zažijí městské derby. Po Praze a Ostravě to tak bude i Brno (Bulldogs vs Židenice).
     
    Mlčoušek: Jsem zvědav na výkony Ostravy i Herbadentu. Pikantní bude asi hráčka z poměrně exotické země, neboť Vítkovice přivedly do svého středu i reprezentantku Singapuru. Na třístý zápas v soutěži budou útočit Denisa Billá a Jana Vávrová. Na třístý gól zaútočí Hana Poláková, na 450. bod pak Anet Jarolímová. Čtyři výhry pak dělí Chodov od dosažení 200. vítězství v nejvyšší soutěži.
     
    Jana Christináová o další sezoně: Bude to přesně tak jak říkal Zdeněk Mlčoušek. Vítkovice, Chodov a Tigers patří do užší špičky. Totéž se dá už říci i o Ostravě. Naše ambice jsou velmi vysoké, už loni to až na posledních deset minut nebylo špatné. Jsem zvědavá na singapurskou hráčku ve Vítkovicích, když už si jí vybral tak kvalitní celek tak určitě bude hodně kvalitní.
     
    Filip Šuman o reprezentacích: Tyto sezony rozdělujeme trochu na mužskou a ženskou sezonu podle mistrovství světa. V prosinci se tak všichni těšíme na světový šampionát ve Švýcarsku. Tentokrát to bude ve francouzské části. Švýcarsko se snaží budit zájem o florbal i v této části Evropy. Juniorky pak čeká MS devatenáctiletých ve švédské Uppsale. Na území České republiky se můžeme extrémně těšit na listopadu. Poslední turnaj před světovým šampionátem proběhne právě v České republice v Praze na Podvinném mlýně. Od 18. do 20. listopadu se utkáme s Finskem, Švýcarskem a Švédskem.
     
    Jana Christiánová o reprezentaci: Jsem jedna z mála pamětnic EFT na Podvinném mlýně. Všechny se logicky moc těšíme. Hrát před domácím publikem je vždy velký svátek. Dáme do toho všechno a snad se nám povede navázat na výsledky z poslední doby.
     
    Jana Christiánová o medaili z MS 2011: Vzpomínky se vrací, ale nevím, jestli je dobře, že jsem vlastně jedna z posledních pamětnic. Byl to velký úspěch a chtěla bych si to ještě jednou moc zopakovat. Ženský florbal to pochopitelně moc potřebuje.
     
    Filip Šuman o reprezentační soutěži mužů: Reprezentace odstartovala sezonu na Polishu Cupu v Polsku a veze odsud hodně pozitivní výsledky. Porazila 11:4 Slovensko, Švýcarsko 4:3 po nájezdech a Polsko 10:0.
     
    Daniel Šebek doplňuje: Do Polska jel hodně mladý tým. Myslím si ale, že jsme tu zahráli dobré zápasy a celkem se nám dařilo. Byli tam sice dva slabší soupeři jako Polsko a Slovensko a pak klíčový zápas se Švýcarskem, které přijelo v kompletní sestavě. Do té mužské reprezentační sezony jsme tedy vstoupili také dobře.
     
    Nyní ještě byl předán dres Vilému Svobodovi, který oslavil před několika dny své padesátiny.
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce, díky za pozornost. (14:03:43)

    Radek Barkman