Anglicko – Kosovo 5:3 (kon.) | Čierna Hora – Česko 0:3 (kon.) | Litva – Portugalsko 1:5 (kon.)
Luxembursko – Srbsko 1:3 (kon.) | Albánsko – Island 4:2 (kon.) | Francúzsko – Andorra 3:0 (kon.)
Moldavsko – Turecko 0:4 (kon.)
koniec
Čierna Hora
0:3 (0:0)
Česko
Utorok 10.09.2019, 20:45 • Gradski Stadion Podgorica, Podgorica • Kvalifikácia ME • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Zdravím všechny fanoušky českého národního týmu při sledování dnešního onlajn přenosu. Dnešní večer nám nabídne spoustu kvalifikačních zápasů, nejvíc nás ale bude zajímat utkání hrané v Podgorici, kde nastoupí domácí Černá Hora proti České republice. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
     
    Černá Hora
    Černá Hora rozhodně není týmem, který by bojoval o postup ne Euro 2020, kvalifikaci spíše hraje z povinnosti. Podle toho vypadají výsledky, Černohorci zatím nezaznamenili jedinou výhru, nejlepším výsledkem byla remíza, kterou si dnešní domácí připsali rovnou dvakrát. V úplně prvním zápase remizovali s Bulharskem 1:1, a i podruhé to byla remíza 1:1, bylo to v utkání hrané bez diváků, kde se Černohorci střetli s Kosovem. Jinak si Černá Hora připsala dvě jasné porážky, podle očekávaní dostala pět gólů od Anglie a při tripu do Olomouce inkasovala třikrát. Černohorci jsou tak mimo hru o postup, favorizovanému Česku se ale jistě pokusí ukrást nějaké body.

    Poslední tři utkání
    Česko vs. Černá Hora – 3:0
    Černá Hora vs. Kosovo – 1:1
    Černá Hora vs. Anglie – 1:5
     
    Česko
    Češi mají co napravovat, všechny fanoušky rozhodně zarazila sobotní prohra s Kosovem, která svěřencům Jaroslava Šilhavého může ještě hodně zkomplikovat hru o postup. Česko se kvůli této porážce propadlo na třetí místo skupiny A, tedy nepostupovou příčku.
    Začátek kvalifikace se Čechům také vůbec nepovedl. Ti odcestovali na slavný Wembley Stadium, na který však dobré vzpomínky mít nebudou. Angličané si se soupeřem ze středu Evropy v klidu poradili, výhru 5:0 řídil hattrickem Raheem Sterling. Následovalo dost důležité vítězství nad Bulharskem. Bulhaři sice začali lépe, už ve třetí minutě šli do vedení zásluhou Ismaila Isy, Češi se však prezentovali skvělým obratem, o což se postaral hlavně Patrick Schick, který zapsal dvě přesné trefy. I o druhé kvalifikační vítězství se zasloužil aktuální nejlepší střelec českého týmu. Proti Černé Hoře se jako první prosadil Jakub Jankto, následoval vlastní gól Borise Kopitoviče a jasné vítězství podtrhl třetí brankou Patrik Schick. Po letní přestávce se Česko představilo na horké půdě v Prištině, ale tento zápas se Čechům vůbec nepovedl. První branku střetnutí si sice připsal Patrick Schick, ale Kosované ještě před koncem první půle vyrovnali a v 67. minutě rozhodl o vítězství domácích Mergim Vojvada. Jak jsem již zmiňoval, svěřenci Jaroslava Šilhavého dnes musí povinně vyhrát, jinak se cesta na Euro opravdu hodně zkomplikuje.

    Poslední tři utkání
    Kosovo vs. Česko – 2:1
    Česko vs. Černá Hora – 3:0
    Česko vs. Bulharsko – 2:0

     
    Vzájemná utkání
    Dnešní soupeři se v historii potkali třikrát a vždy se radovali Češi. První dva zápasy se odehráli v rámci kvalifikace na Euro 2012, český národní tým v nich zvítězil 2:0 a 1:0. Třetí duel se tedy odehrál v červnu, Česko v Olomouci vyhrálo 3:0. To znamená, že Černohorci nám v soutěžním zápase zatím nevsítili gól. Změní se to dnes nebo Češi udrží fantastickou bilanci proti Černé Hoře?
     
    Před utkáním řekli:

    Faruk Hadžibegič (hlavní trenér Černé Hory): Něco vymyslíme. Zápas s Maďarskem mi ukázal, že máme potenciál. To je základ. A teď se musíme snažit bojovat dál. Ale pozor, nepanuje žádná euforie, nikdo si nemyslí, že to bude snadné. V minulých dnech došlo v kvalifikaci k překvapením, proč by se jedno nemohlo stát v Podgorici?“

    Jaroslav Šilhavý (hlavní trenér Česka): "Co já vím, tak hráči po zápase v Kosovu měli sezení. Samozřejmě jim ta porážka nebyla jedno, něco si asi vyříkali. Nicméně ten výsledek už vrátit nejde. Soustředíme se na analýzu, co jsme udělali špatně, co dobře a už se připravujeme na další zápas. Věřím, že se poučíme z chyb, které jsme udělali, a zítra to zvládneme."

    Pavel Kadeřábek (obránce Česka): "Je dobře, že máme hned další zápas, že se v tom nepovedeném utkání nemusíme babrat týden nebo nějakou dobu. Máme možnosti to hned odčinit. Naše reakce musí být taková, že si všichni řeknou: OK, byl to ojedinělý výpadek a tady zase vidíme ty kluky, které jsme viděli před třemi měsíci."

    Tomáš Vaclík (brankář Česka): "Je to hodně důležitý zápas, ale jestli je klíčový, to nechci soudit. Víme, jak se skupina vyvíjí. Kosovo má ještě před sebou oba zápasy s Anglií, navíc ho máme doma. Druhé postupové místo držíme pořád ve svých rukách. Rozebereme si, co bylo v Kosovu špatně, z negativních věcí se poučíme a v úterý v Černé Hoře to zvládneme."
     
    Průběžná tabulka skupiny A:
    1. Anglie – 9 bodů, skóre 14:1, 3 zápasy
    2. Kosovo – 8 bodů, skóre 7:5, 4 zápasy
    3. Česko – 6 bodů, skóre 6:8, 4 zápasy
    4. Černá Hora – 2 body, skóre 3:10, 4 zápasy
    5. Bulharsko – 2 body, skóre 5:11, 5 zápasů

     
    Úvodní sestavy:

    Černá Hora: Petković – Marušić, Lagator, Tomašević, R. Radunović – Hočko, N. Vukčević (C) – Boljević, Kosović, Vešović – Mugoša.
    Náhradníci: Mijatović, Dragojević – Sekulić, Bakić, M. Janković, Bećiraj, Savičevič, Jovović, Hakšabanović, Šćekić, B. Jankovič, Kojašević.

    Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Suchý (C), Bořil – Darida, T. Souček – Masopust, Král, Jankto – Schick.
    Náhradníci: Koubek, Pavlenka – Kadeřábek, Brabec, Simič, Krejčí, Kalvach, Hušbauer, Krmenčík, J. Kopic, Doležal, Novák.

    Rozhodčí: Palabıyık – Eyisoy, Olguncan (všichni TUR).
     
    U Černé Hory dochází docela k rozsáhlé změně sestavy od posledního přátelského utkání s Maďarskem. V bráně začíná místo Milana Mijatoviće Danijel Petković, také se změnil jeden stoper, Marko Šimič už není ani na lavičcce, místo něj nastupuje Dušan Lagator. Na hrotu vystřídal Fatose Bećiraje Stefan Mugoša, což je nejlepší černohorský střelec kvalifikace.
     
    Naopak Jaroslav Šilhavý udělal od posledního zápasu s Kosovem, které zrovna nedopadlo podle představ, jedinou změnu. Místo Pavla Kadeřábka nastupuje na pravém bekovi Vladimír Coufal. Jinak je sestava úplně totažná, platí i stejná formace.

     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Zo stredového kruhu rozohrával Patrik Schick, ktorý poslal loptu dozadu až na Mareka Suchého.
     
    2
    Česi získali rohový kop, zahral ho Darida. Center do šestnástky ale žiadneho spoluhráča v pokutovom území Čiernohorcov nenašiel.
     
    3
    Prvý útok aj od domácich. Prihrávka po pravej strane bola pridlhá, skončila u kapitána Čechov Suchého.
     
    4
    Séria nepresností po vhadzovaniach. Aut pre Čiernu Horu po chybe Ondřeja Čelůstku.
     
    5
    Jankto predlžoval loptu na Schicka, ten sa ale nachádzal v tesnom ofsajde.
     
    6
    Vešović má pravdepodobne niečo so stehenným svalom.
     
    7
    Môžeme ale pokračovať. Boljević dostal nákop na os ihriska, kde si ale loptu nedokázal ideálne spracovať.
     
    8
    Štandardka pre Česko. Tú vybojoval Vladimír Coufal, ktorý ešte hľadal Masopusta. Nestihol to už, píska sa faul.
     
    9
    Jankto našiel Alexa Krála. Hráč ruského celku posúval center hlavou, niekoľko českých borcov sa snažilo o dorážku, no chýbali centimetre, aby sa to podarilo.
    9. Jakub Jankto (CZE), Alex Král (CZE)
     
    11
    Česi sa snažia presadiť najmä sprava. Spoluprácu Krála s Coufalom zneškodnila čiernohorská obrana.
     
    12
    Alex Král hľadal pred bránou Jakuba Jankta. Výsledkom je napokon zrazený pokus, a teda roh.
     
    13
    Nikola Vukčević si na center vyskočil najvyššie a upratal center spoza rohovej zástavky do bezpečia.
     
    14
    Séria rohov pokračuje, Boljević zrazil prihrávku Daridu na Bořila.
     
    15
    Ani na dvakrát sa hosťom nepodarilo prepasírovať loptu do šestnástky. Nasleduje tak odkop od brány v podaní brankára Čiernej Hory.
     
    16
    Masopust po práci Jankta prihráva ďalej len do prázdneho priestoru.
     
    17
    Po dlhej dobe sú pri lopte domáci a ihneď získavajú štandardku po zákroku Suchého.
     
    18
    Útočný faul domácich, následná protiakcia sa skončila len nepresnou prihrávkou.
     
    19
    Českí stopéri si poradili s odzbrojením Boljevića. Lopta končí u gólmana Vaclíka, ktorý dnes nemá veľa roboty.
     
    20
    Nepresný aut domácich znamenal hlavičku Alexa Krála. Chýbala tomu presnosť, lopta končí mimo hracieho poľa.
     
    21
    Stefan Mugoša s útočným faulom, takže sú to znovu Česi, ktorí môžu diktovať tempo.
     
    22
    Deni Hočko spaľuje obrovskú šancu Čiernej Hory, keď po útoku sprava a po prihrávke Boljevića len o chlp míňa českú bránu z voleja!
    22. Aleksandar Boljević (CHO), Tomáš Vaclík (CZE)
     
    24
    Aktívny Aleksandar Boljević sa dostal cez protihráča, no prihrávka skončila len na bočnej sieti Vaclíka.
     
    25
    Čiernohorci začali byť viac aktívni pri pressingu. Souček udržal loptu na kopačkách len vďaka faulu súpera.
     
    26
    Jankto sa dostal do hry po prihrávke Masopusta a chcel mu vrátiť loptu späť. Výborne to ale prečítal jeden z domácich obrancov.
     
    28
    Vidíme veľké množstvo súbojov, ktoré sa často končia faulami. Schick po jednom takom zaťal zuby, získal loptu, no proti ďalšiemu protihráčovi už nemal nárok.
     
    30
    Česi sa snažia presne kombinovať, no to našim bratom príliš nevychádza. Aj preto prišiel nákop na Schicka, ktorý hlavičkový súboj nedokázal vyhrať.
     
    31
    Coufal skúšal kľučku, keď ho Vukčević tvrdo poslal k zemi. Možno to mohlo byť aj na žltú kartu.
     
    32
    Stefan Mugoša s koncovkou po obohraní Suchého, Tomáš Vaclík sa ale vyznamenal a pravou nohou vychytal čiernohorského útočníka!
    32. Tomáš Vaclík (CZE), Stefan Mugoša (CHO)
     
    33
    Vaclík následne posiela loptu až na polovicu súpera, kde Česi tentokrát dokázali vyhrať hlavičku.
     
    34
    Risto Radunović dostal loptu od Mugoša a mohol páliť na bránu! V poslednej chvíli prišiel blok českého obrancu, po ktorom sa ale k lopte dostal aj Boljević, Česi ale v obrane pozorní!
    34. Risto Radunović (CHO)
     
    36
    Čiernohorci lepším tímom, darí sa im Čechov zatlačiť. Čaká sa už len na gól, šance tu už boli.
     
    38
    Alex Král chvíľu ležal na trávniku, čo Česi využili na taktickú poradu. Souček skákal na center Daridu, no hlavička sa mu vôbec nepodarila. Toto mala česká "15-ka" urobiť lepšie.
    38. Tomáš Souček (CZE)
     
    40
    Hrá sa zo strany na stranu, súboj Masopusta s Radunovićom sa zaobišiel bez faulu.
     
    41
    Ofsajd domácich, dlhú loptu si tak zbytočne spracoval Aleksandar Boljević.
     
    42
    Souček podrazil Vukčovića, no bolo to ešte na deliacej čiare. Chýlime sa ku polčasu.
     
    43
    Teraz to už bol faul blízko šestnástky. Domáci ju rozohrali nakrátko, Boljević prízemným centrom našiel len rukavice Vaclíka.
     
    44
    Danijel Petković iba zráža loptu na roh po rane Jankta. Čiernohorský brankár dlho rozmýšľal, čo spraví.
    44. Tomáš Souček (CZE)
     
    45
    Darida s presným centrom na Součeka, ktorý ešte hľadal Jankta. Nevyšlo to.
     
    45
    Vladimír Darida tentokrát už pálil na bránu a po po zákroku Petkovića skončila lopta na brvne!
    45. Vladimír Darida (CZE)
     
    45+1
    Nadstavuje sa jedna minúta.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Českí futbalisti zatiaľ remizujú v Čiernej Hore bez gólov 0:0. Oba tímy mali lepšie chvíľky, aj lepšie šance, no chýba to podstatné – góly.

    Druhý polčas sa začne približne o 21:47.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Marek Suchý, prichádza Jakub Brabec.
     
    47
    Schick si plní aj obranné povinnosti, keď teraz zablokoval center Boljevića.
     
    48
    Marušić poslal aut len na české kopačky, konkrétne na nohu Brabca, ktorý loptu poslal na Vaclíka.
     
    50
    Veľa prienikov sprava, veľa nákopov od Čechov. Jankto pri spracovaní na hrudi neuspel.
     
    52
    Čierna Hora po zmene strán aktívnejšia. Skúšala to pomocou nákopu, u ktorého bol prvý nik iný, ako Boljević. Center do ohňa... Loptu má Vaculík.
     
    53
    Risto Radunović autorom prvej žltej karty po faule na prenikajúceho Masopusta.
     
    54
    Česko dalo gól!
    TOMÁŠ SOUČEK je hrdinom okamihu! Štandardku si vzal na starosť Jankto, ktorý centrom našiel práve Součeka, ktorý z hranice malého vápna nedal Petkovićovi šancu na zákrok po razantnej hlavičke!
    54. Tomáš Souček (CZE) - 0:1
     
    56
    Domáci sa snažili o reakciu, tá im nevyšla. Na druhej strane Jankto hľadal v šestnástke Masopusta. Skvelo zasiahol Radunović.
     
    58
    Česko dalo gól!
    Skvelá päťminútovka v podaní českého výberu! LUKÁŠ MASOPUST zvyšuje na 2:0, ktorý fantastickým volejom po centri Jankta prepálil z rohu šestnástky všetko, čo mu stálo v ceste!
    58. Lukáš Masopust (CZE) - 0:2
     
    60
    Rohový kop po aktivite Daridu rozohral Jankto. Center našiel iba telo Petkovića, ktorý loptu posunul len na Coufala. Zakončenie obrancu Česka mierilo len do náručia Petkovića.
     
    61
    Alex Král znovu nemohol hrať, problémom bol roztrhnutý dres. Z kabíny ale český talent dostal nový a môže pokračovať.
     
    62
    Jakub Brabec nevyberaným spôsobom poslal k zemi Boljevića. Striedajúci obranca dostal posledné varovanie pred kartou.
     
    64
    Mugoša po centri Boljevića hlavičkuje len nad bránu.
     
    65
    Jankto získal roh po súboji s Lagatorom, sám si ho môže rozohrať.
     
    66
    Král nešťastne trafil Vukčevića kopačkou, rozhodca si to prv nevšimol. Čiernohorský kapitán pokračovať v hre nemohol, preto sa nachvíľu duelu pozastavuje.
     
    67
    Toto nevyzerá dobre, z tohto bude asi aj vynútená zmena.
     
    68
    Striedanie v tíme Čierna Hora: z ihriska odchádza Nikola Vukčević, prichádza Marko Bakić.
     
    70
    Dvadsať minút do konca a Česi musia byť teraz veľmi opatrní. Čiernohorci nemajú čo stratiť.
     
    71
    Bořil s tvrdým zákrokom na súpera, stále bez žltej karty pre český celok.
     
    72
    Patrik Schick to urobil šikovne, počkal si na svojich spoluhráčov a nešiel sám dopredu.
     
    73
    Striedanie v tíme Čierna Hora: z ihriska odchádza Risto Radunović, prichádza Fatos Bećiraj.
    Striedanie v tíme Čierna Hora: z ihriska odchádza Nebojša Kosović, prichádza Vukan Savičevič.
     
    74
    Česi pripravení brániť so všetkými hráčmi. Až teraz sa pravdepodobne spustí peklo.
     
    75
    Adam Marušić dohral Bořila, za čo vidí druhú žltú kartu v zápase.
     
    75
    Karta aj pre Jakuba Jankta, no ťažko povedať, prečo to tak je.
     
    77
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Lukáš Masopust, prichádza Jan Kopic.
     
    78
    Domáci s nepresnou prihrávkou, čo znamená ďalšiu minútu k dobru pre Čechov.
     
    79
    Kopic našiel oblúčikom Daridu, ktorý ešte loptu predlžoval na Patrika Schicka. Všetko ale prečítal k dokonalosti Danijel Petković.
     
    80
    Marušić nastrelil ruku Jankta, za to sa musí pískať voľný kop.
     
    81
    Desať minút do konca riadneho hracieho času. Čierna Hora sa len s ťažkosťou dostáva do šestnástky Česka.
     
    82
    Tomáš Vaclík nemohol byť v žiadnom prípade prekvapený po strele Bojlevića, ktorý bol hádam pri každej dôležitej akcii svojho mužstva.
     
    82
    Tomáš Souček už kartu uvidel. Stalo sa tak po súboji s Savičevićom. Turecký rozhodca nemal zľutovania.
     
    83
    Česi zatlačili súpera až k brankárovi. Král získal loptu, posunul ju na Daridu, ktorý získava štandardku.
     
    84
    A samotný Darida aj strieľal! Kvalitné zakončenie z priameho kopu, Danijel Petković delovku stihol vytlačiť na roh!
    84. Vladimír Darida (CZE)
     
    85
    Čiernohorci sa ubránili bez problémov a založili brejk. Striedajúci Fatos Bećiraj však nedobehol center, ktorý skončil u Vaclíka.
     
    86
    Ďalšie sekundy k dobru pre Čechov, tí pre zmenu s miernou chybou. Nerozumeli si Darida so Schickom.
     
    87
    Jankto zakopol loptu za postrannú čiaru, myslel si totiž, že pískal rozhodca. To sa však nestalo. Kontroverzná situácia.
     
    88
    Vaclík bez práce v záverečnej desaťminútovke, čo je pre Čechov len a len dobré.
     
    89
    Priamy kop pre domácich po zákroku Coufala na Vešovića.
     
    90
    Tomáš Vaclík stopercentný aj pri tejto situácii, keď schmatol loptu zo vzduchu do náručia.
     
    90+1
    Nadstavujú sa štyri minúty.
     
    90+2
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Patrik Schick, prichádza Michael Krmenčík.
     
    90+3
    Striedajúci Krmenčík získal dôležité sekundy pre svoje mužstvo. Nič nenasvedčuje tomu, žeby si Česi domov neodniesli tri body.
     
    90+3
    Nákop z frustrácia a z bezradnosti. Vaclík upokojuje celú situáciu. Pred nami posledná minúta.
     
    90+4
    A tak ešte tu je penalta! Král sa dostával cez Hočka, ten to ale zbytočne podkopol! Pokutový kop pre Česko.
    90+4. Alex Král (CZE), Deni Hočko (CHO)
     
    90+5
    Česko dalo gól!
    VLADIMÍR DARIDA upravuje konečnú podobu výsledku na 3:0 z pohľadu Česka! Premenená penalta, hostia sa môžu radovať. Petković vystihol smer aj výšku lopty, no hádzal sa príliš rýchlo, čo bolo v tejto situácii nevyhovujúce.
    90+5. Vladimír Darida (CZE) - 0:3
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Česko to zvládlo. Po bezgólovej penalte napokon uspelo vďaka dvom gólom z 54. a 58. minúty, ktoré Čiernohorcov prakticky odpísali. Presadili sa Souček s Masopustom, z penalty sa v nadstavenom čase nemýlil Darida. Sú to cenné body pre našich bratov spoza rieky Moravy. (22:38:47)

    Viktor Kalinács

    Góly: 54. T. Souček, 58. Masopust, 90+5. Darida (pen.)

    Karty:   53. R. Radunović (CHO), 75. Marušić (CHO) – 75. Jankto (CZE), 82. T. Souček (CZE)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 2:6. Rohy: 2:10. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 12:33.
    Čierna Hora: Petković – Marušić, Lagator, Tomašević, R. Radunović (73. Bećiraj) – Hočko, N. Vukčević (C) (68. Bakić) – Boljević, Kosović (73. Savičevič), Vešović – Mugoša.
    Náhradníci: Mijatović, Dragojević – Sekulić, Bakić, M. Janković, Bećiraj, Savičevič, Jovović, Hakšabanović, Šćekić, B. Jankovič, Kojašević.

    Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Suchý (C) (46. Brabec), Bořil – Darida, T. Souček – Masopust (77. J. Kopic), Král, Jankto – Schick (90+2. Krmenčík).
    Náhradníci: Koubek, Pavlenka – Kadeřábek, Brabec, Simič, Krejčí, Kalvach, Hušbauer, Krmenčík, J. Kopic, Doležal, Novák.

    Rozhodca: Palabıyık – Eyisoy, Olguncan (všetci TUR)