Tisková konference k BARUM CZECH RALLY ZLÍN 2019 (kon.) | Tisková konference J. Forejtka a J. Lehečky (kon.)
Tisková konference Barbory Strýcové (kon.) | Tisková konference FC Zbrojovka Brno (kon.)
Tisková konference MFK Chrudim (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference Jonáše Forejtka a Jiřího Lehečky

cz Utorok 16.07.2019, 12:00Tlačové konferencie
     
    Tím také oficiálně končí tisková konference. (12:23:13)
     
    Kaderka o budoucnosti Fed Cupu a Davis Cupu: Hodně napoví záříjová volba prezidenta ITF. Týmové soutěže samozřejmě baví nás, kdy v nich patříme ke světové špičce. Davis Cup je třeba nově podepsaný na 25 let a bez soudu se tam patrně nedá nic změnit. Jen snad za předpokladu, že by se finanční sliby nestaly realitou. Formát Davis Cupu se aktuálně změnit nedá. Změnit se dá snad jen termín a to věříme, že k lepšímu. Obávám se, že nové vedení ale bude zakonzervované a s ničím míchat nebude. U Fed Cupu to je tak, že nikdy v životě nepochopím, proč se mění věci, které tak dlouho a dobře fungují. Tohle nám bere straně moc. Bere nám to možnost ukázat hvězdy našim divákům a hrát velké zápasy doma. Finále v Česku při tomto formátu už hodně dlouho neuvidíme. Nechci kritizovat současného prezidenta, ale já bych tuto chybu nikdy neudělal. Zatím je to ale bohužel bez našeho vlivu a nechme se 27. září překvapit, jak to dopadne. Pak vás hrozně rád pozvu a řeknu k tomu více.
     
    Forejtek o DC: O Davis Cupu jsme se bavili, tak nějak vím, co mě tam jednou bude čekat.
     
    Forejtek: Sázím především na svůj pohyb po kurtu a na kvalitní forhend.
     
    Lehečka o soudržnosti: Snažíme se v týmu držet dobrou atmosféru. Je důležité se navzájem podporovat. U jiných zemí je naopak vidět nebezpečná rivalita a tímto směrem bychom se určitě nechtěli vydávat.

    Forejtek: Je vidět, že junioři jsou teď hodně silní a musíme držet spolu i proto, že se to může potvrdit i v dospělé kategorii.
     
    Lehečka doplňuje: Důležitý je styl hry. Nadal a Djokovič vypadají jinak, ale to závisí na způsobu jejich hry.
     
    Forejtek o přechodu mezi dospělé: Velký rozdíl je tady v servisu. Dospělí jsou na tom zkrátka fyzicky líp. My musíme samozřejmě zesílit a zlepšit servis a posunout se také v hlavě.
     
    Jonáš Forejtek: I pro mě je nejlepší hráč Roger Federer. V mládí se hodně vztekal a je až obdivuhodné, jak se dokázal za tu dobu změnit a zklidnit. Celá ta trojka nejlepších už vládne hrozně dlouho, ale nemám odhad, jak dlouho ještě budou hrát. Je vidět, že už nejezdí všechny turnaje. I sám Roger Federer to moc dobře ví, že těch turnajů nemůže jezdit tolik. Je neskutečné, jak to ti všichni stále dokazují. Za posledních let téměř nevyhrál nikdo jiný než tihle tři, pokud nepočítáme Murrayho.
     
    Jiří Lehečka o vzorech: Mám nejradši Rogera Federera. Je to příklad pro všechny tenisty. Nechci říkat, že je dokonalý, ale nejvíce mi sedí svým pojetím hry, chováním a vystupováním.
     
    Jiří Lehečka o sportech kromě tenisu: Snažil jsem se dělat všechny sporty, ale tenis jsem si vybral sám. Hrála ho moje babička, naučila mě i nějaké základy.
     
    Jonáš Forejtek: Brácha pořád lyžuje i já jsem lyžoval. Vždycky mě ale více bavil tenis. Lyžoval jsem do třinácti let a pak jsem se zranil a přestal. Byl jsem v reprezentaci, ale radši jsem chtěl vždy reprezentovat Českou republiku v tenise, v lyžování jsem ale jednou vyhrál mistrovství republiky. Táta sice vždy chtěl, abych lyžoval, ale já jsem šel vždy spíše za tím tenisem. Na lyžování mi vždy vadila hrozná zima a brzké ranní vstávání.
     
    Jiří Lehečka o nutnosti absolvovat menší turnaje: Bude to velmi náročné. My už jsme sice nějaké turnaje v cizině i v ČR hráli, ale nebude to lehké. Jsou to však začátky, kterými si musí projít každý hráč. Věříme, že se co nejrychleji dostaneme na úroveň challengerů a tam budeme snad předvádět co nejvyrovnanější zápasy.
     
    Jonáš Forejtek o přechodu mezi dospělé: Už jsem nějaké dospělé turnaje odehrál a myslím, že bych na to mohl mít. Ale to přijde až s většími zkušenostmi.
     
    Jiří Lehečka: Žádná konkrétní hranice přechodu z juniorů mezi dospělé se určit nedá. Každý to má podle sebe, vstupují do toho i fyziologické hranice. Já doufám, že já už bych mohl hrát, ale výkonnostně se musím ještě zlepšit, ale dělám pro to maximum.
     
    Forejtek pokračuje: Když se nás na to v Londýně ptali po zápase, tak jsme si ten pocit wimbledonských vítězů ani neuvědomovali.
     
    Jiří Lehečka: Chtěli bychom také poděkovat českému tenisovému svazu za to, jaké podmínky nám dává a že se nemusíme téměř o nic starat. Můžeme se soustředit pouze na nejlepší možný tenis.
     
    Jonáš Forejtek: Je to pro nás samozřejmě super výsledek. Užili jsme si i následný ples, kde jsme potkali třeba Báru Strýcovou, Novaka Djokoviče nebo Simonu Halepovou.
     
    Kaderka: Je to pro nás velká část. Zatím sice létáme jen v juniorských oblacích, ale v ženském tenise jsme naprostá špička a v mužích se tam brzy vrátíme. Za Tomášem Berdychem máme kluky, kteří vyhráli juniorský daviscup a teď i čtyřhru ve Wimbledonu. Věřím tomu, že žádná velká krize mužského tenisu nepřichází. Oba dostanou také divokou kartu na turnaj na Štvanici.
     
    Tiskové konference se zúčastní i prezident svazu Ivo Kaderka.

    Radek Barkman