Kvalifikácia na VC Španielska Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Španielska

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

cz Sobota 11.05.2019, 15:00 • Trať: Montmeló, Barcelona, Španělsko • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se pěkně a přeji hezký zbytek soboty. (16:19:32)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Španělska, kterou suverénně ovládl Valtteri Bottas, jenž porazil svého týmového kolegu Lewise Hamiltona o více než půl sekundy. Třetí dojel Sebastian Vettel a čtvrtý Max Verstappen. Charles Leclerc měl na začátku třetí části kvalifikace problémy a zdržel se u mechaniků, a právě proto skončil až pátý. Zklamáním je výsledek Nica Hülkenberga, který nepostoupil z první fáze. Více se čekalo také od čtrnáctého Kimiho Räikkönena. Celé startovní pole opět uzavřeli piloti Williamsu George Russell a Robert Kubica.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Španělska: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Gasly (Red Bull), 7. Grosjean (Haas), 8. Magnussen (Haas), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Ricciardo (Renault), 11. Norris (McLaren), 12. Albon (Toro Rosso), 13. Sainz (McLaren), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Pérez (Racing Point), 16. Hülkenberg (Renault), 17. Stroll (Racing Point), 18. Giovinazzi (Alfa Romeo), 19. Russell (Wiliams), 20. Kubica (Williams).

     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Je rozhodnuto! Pole position získává VALTTERI BOTTAS, který porazil Lewise Hamilton o 634 tisícin sekundy, což je velký rozdíl. Bottas dokázal, že se mu o tomto víkendu velmi daří, protože kromě dvou tréninků ovládl také kvalifikaci a do nedělního závodu odstartuje z prvního místa!
    Poslední měřená kola na pořadí jezdců nic nezměnila
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:10
    Jezdci postupně opustili své mechaniky a chystají se ke svým posledním pokusům. Uzme pole position Valtteri Bottas, nebo bude ve svém kralování v Barceloně pokračovat Lewis Hamilton, či kvalifikaci ovládne nakonec někdo jiný?
     
    2:35
    Charles Leclerc proťal pomyslnou cílovou pásku na pátém místě a neohrozil tak první tři jezdce v pořadí Valtteri Bottas, Lewis Hamilton a Sebastian Vettel. Bottasovi drží palce přímo v dějišti jeho manželka.
     
    3:24
    Valtteri Bottas se chystá zpět na dráhu a bude chtít přerušit šňůru tří pole position Lewise Hamiltona ve Španělsku v řadě. Charles Leclerc dojede do cíle co nevidět.
     
    4:00
    Charles Leclerc najel do svého prvního měřeného kola. Uvidíme, co se svým monopostem dokáže a zda se přiblíží vedoucímu Valtterimu Bottasovi.
     
    5:39
    Charles Leclerc se teprve nyní dostává na závodní dráhu a zpočátku bude asi šetřit svůj vůz. Monačan je jediným pilotem na trati, protože všichni ostatní jsou u mechaniků a chystají se na druhé pokusy.
     
    6.02
    Do boxů zamířil Daniel Ricciardo, který se nachází na devátém místě. S vozem Renault zatím nedosahuje takových výsledků, jako když hájil barvy stáje Red Bull. Pít na stupních vítězů z boty ho tak asi nejspíš v nejbližších závodech neuvidíme.
     
    7:24
    Charles Leclerc se stále nachází u svých mechaniků a je tedy možné, že bude mít jen jeden jediný pokus, kterak se pokusit pro sebe uzmout pole position. Bude to mít ale nesmírně těžké, protože Valtteri Bottas je v hodně velké formě.
    Mercedesy zatím kralují dnešní kvalifikaci
     
    8:21
    Valtteri Bottas se postaral o nový rekord okruhu poblíž Barcelony časem 1:15.406 a nechal za sebou jak týmového kolegu Lewise Hamiltona, tak i Sebastiana Vettela. Hamilton byl pomalejší o 634 tisícin a Vettel o 866 tisícin sekundy.
     
    9:10
    Lewis Hamilton udělal drobnou chybu, což ho může stát drahocenné vteřiny. V prvním sektoru byl nejrychlejší Sebastian Vettel, ve druhé zase Valtteri Bottas.

    Michal Šandor