Bohemians – Sigma Olomouc 0:1 (kon.) | Příbram – Zlín 3:2 (kon.) | Slovácko – Karviná 2:0 (kon.)
Ostrava – Liberec 2:1 (kon.)
koniec
1.FC Slovácko
2:0 (1:0)
MFK Karviná
cz Sobota 16.02.2019, 15:00 • Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště • Česká FORTUNA:LIGA • 21. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne z Uherského Hradiště. Vítám Vás u sledování 21. kola české soutěže, která nese název FORTUNA:LIGA. Fotbalisté 1.FC Slovácko přivítají v prvním domácím zápase roku 2019 hráče MFK Karviná.
     
    1. FC Slovácko

    Fotbalisté Slovácka pod vedením kouče Svědíka stoupají tabulkou, uhráli dvanáct z posledních patnácti možných bodů, když prohráli jen souboj v Olomouci, momentálně jsou na 10. místě v tabulce. Modrobílí v minulém kole zajížděli do sousedního Zlína, kde dokázali zvítězit jedinou brankou, která padla kuriózně v prvním poločase, když na zblokovanou střelu Kalabišky vyskakoval brankář Dostal a po jemném kontaktu s Divišem si nešťastně míč "hodil" do branky. Zlín si vytvořil ve druhé půli optickou převahu, největší šanci domácích měl Železník, který ve vápně přestřelil branku Slovácka. Až na tento moment pracovala obrana, která nastoupila s novou stoperskou dvojici Kadlec – Hofmann spolehlivě. Slovácko ze zabezpečené obrany vyráželo k brejkům, po jenom z nich mohl zahrozit Diviš, ale přihrávku od Navrátila v pokutovém území nezpracoval. Závěr Zlín dohrával v křeči a svěřenci trenéra Svědíka se mohli se svými fanoušky radovat ze tří bodů. Slovácko si odváželo z půdy svého velkého rivala plný bodový zisk po dvanácti letech.
     
    MFK Karviná

    Karviná se nachází na předposledním místě tabulky a na Slovácko ztrácí 8 bodů, aby se vyhnula skupině o udržení. Karviná pod vedením nového kouče Hrnčára uhrála pět bodů, porazila favorizovaný Jablonec (2:1) a remizovala s Mladou Boleslaví (1:1). Poslední bod uhrála Karviná ve slezském derby s SFC Opava 1:1, když musela dotahovat jednobrankové manko po brance Jurečky. O vyrovnání se postaral útočník Wágner.
     
    Kouč Svědík bude muset udělat oproti Zlínu jednu vynucenou změnu, za čtyři žluté karty bude stát záložník Navrátil, na jeho post by se měl zasunout Diviš a v útoku by měl nastoupit Zajíc, pokud nebude mladý forvard k dispozici, jsou další různé varianty jak Navrátila nahradit, slovácký trenér nemůže počítat nadále se stoperem Krejčím. U týmu Karviné jsou k dispozici slovenskému trenérovi Hrnčárovi všichni hráči.
     
    Předpokládané sestavy:

    1.FC Slovácko: Trmal – Juroška, Hofmann, Kadlec, Divíšek – Havlík, Daníček – Diviš, Janošek, Kalabiška – Zajíc.

    MFK Karviná: Berkovec – Krivák, Rundič, Záhumenský – Čolič, Bukata, Smrž, Budínský, Guba – Wágner, Ba Loua.
     
    V zápasech Slovácka a Karviné moc branek nepadá, v pěti zápasech padlo šest branek, z toho přesně tři branky diváci viděli v posledním klání v Karviné. Nejčastěji skončilo utkání mezi oběma týmy remízou, celkem ve třech duelech.
     
    -45
    Jak už bylo avizováno, za vykartovaného Navrátila nastupuje v záloze Diviš a od první minuty nastupuje na hrot už uzdravený Tomáš Zajíc. Kouč Hrnčár, trochu pozměnil sestavu, v útoku s Ba Loua si zahraje Guba, místo Čoliče bude hrát od začátku Moravec, v obraně nastupuje Djordjevič a Záhumenský se posunu do zálohy.
     
    Úvodní sestavy:

    1.FC Slovácko: Trmal – Juroška, Mich. Kadlec, S. Hofmann, Divíšek – V. Daníček (C), Janošek – Jaroslav Diviš, Havlík, Kalabiška – Zajíc.
    Náhradníci: Daněk – Franič, Reinberk, Šimko, Hellebrand, Jakub Rezek, Sadílek.

    MFK Karviná: Berkovec – Krivák, Rundić, Djordjevič – Jan Moravec, Bukata, Smrž, Budínský (C), Záhumenský – Guba, Ba Loua.
    Náhradníci: Pastornický – Čolić, Lingr, Faško, Galuška, Dramé, Kouakou.

    Rozhodčí: P. Orel – Z. Koval, D. Hock.
     
    -32
    Fotbalisté Slovácka už vyběhli na solidně připravený zelený pažit. O několik okamžiků později je následovali i hráči Karviné.
     
    -12
    Postupně domácí hráči odcházejí do kabin, fotbalisté Karviné ještě pilují střelbu.
     
    -2
    Trojice rozhodčích přivádí základní sestavy na hrací plochu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první uvedli míč do pohybu hostující hráči, jejich první útok ale vyzněl naprázdno, když balon skončil v autu.
     
    2
    Po autovém vhazování Slovácka, fotbalisté Karviné vybojovali míč zpět, ale jejich další útočný výpad ukončil pomezní sudí, který avizoval ofsajd.
     
    3
    Karviná začala utkání aktivně, převážně se od první minuty hraje na polovině domácího celku.
     
    3
    Hostující fanoušci se hodně zlobí na sudího Orla po pádu Ba Loua, který obcházel Divíška na levé straně a těsně před pokutovým územím upadl, když zavadil o nohu Divíška, sudí Orel však nechal hru pokračovat.
     
    5
    Dvě šance nyní mělo Slovácko. Nejprve vystřelil v pokutovém území Zajíc, Berkovec reflexivně balon vykopl, Slovácko mělo odražený míč na svých kopačkách, po centru z levé strany se dostal odraženému míči Janošek, který volejem nasměřoval míč do branky, brankáře Berkovce zachránil od inkasované branky jeho spoluhráč, jenž odhlavičkoval balon před brankovou čárou.
     
    7
    Slovácko nyní přimáčklo svého soka k jeho pokutovému území, zahrávalo dva rohové kopy za sebou, ale zatím domácí fotbalisté se z vedoucí branky neradovali.
     
    7
    Modrobílí pokračují v nátlakové hře, Zajíc ale na hranici vápna fauloval karvinského hráče, sudí Orel zapískal jeho nedovolený zákrok.
     
    9
    Nyní oba dva brankáři si připsali po jednom zákroku, nejprve Trmal po střele Záhumenského.
     
    9
    A vzápětí na druhé straně vyškrábl pokus domácího hráče ze střední vzdálenosti Berkovec, to byla podstatně nebezpečnější střela než od Záhumenského.
     
    12
    V těchto minutách se hra zklidnila, sudí Orel po avizování svého kolegy na lajně odpískal faul domácímu mužstvu.
     
    13
    V pokutovém území upadl Diviš, míč převzal Zajíc a snažil se na malém vápně najít Kalabišku, adresoval mu přihrávku na paty a tím zajímavá akce domácího celku skončila.
     
    15
    Velká šance Slovácka, Diviš dostal ideální pas za karvinskou obranu a z první vystřelil, rána však směřovala do míst, kde právě stal Berkovec a ten balon vyrazil, před dobíhajícím Zajícem balon stačili hostující hráči odklidit na roh.
     
    16
    Po standardní situace se dostal k odraženému míči Divíšek, jeho střelecký pokus však mířil po pravé ruce brankáře Berkovce vedle tyče.
     
    18
    Domácí hráči kombinovali po levé straně, Zajíc vybojoval míč, přihrál jej Kalabiškovi, ten kolmicí vyslal Diviše, jemuž se nepovedla finální přihrávka a balon skončil v zámezí.
     
    21
    Hbitý Ba Loua byl faulovaný ve středu hřiště a Karviná bude rozehrávat.
     
    22
    Stejný hráč se snažil na pravé straně prostrčit míč mezi dvěma hráči v bílých dresech, to se mu nepodařilo a svěřenci trenéra Svědíka mohou vyvést míč.
     
    23
    Z ostrého úhlu chtěl překvapit brankáře Berkovce Jurkoška, ale hostující gólman zkušeně situaci si pohlídal, míč stejně směřoval do boční sítě.
     
    23
    Jan Kalabiška fauloval ve středu hřiště Bukatu a viděl za to žlutou kartu.
     
    25
    Ze střední vzdálenosti zahrál standardní situaci Budínský, míč směřoval k pravé tyči, Trmal byl na místě a balon vyrazil na roh.
     
    26
    Karviná kopala rohový kop, míč propadl k bližší tyči, domácí zadáci včas dokázali zasáhnout, aby se hostující hráči k balonu nedostali. Karviná však zůstala u míč a po sražené střele zahrávala další roh. Ani druhý pokus šancí nevyzněl pro hostující celek.
     
    28
    Rohový kop na druhé straně zahrával Janošek, také hostující obrana zareagovala skvěle a balon dostala mimo pokutové území.
     
    30
    Juroška se prodral mezi dvěma hostujícími hráči do pokutového území, ale finální přihrávka na svého spoluhráče mu nevyšla.
     
    30
    Stejný hráč byl faulovaný na pravé straně, Janošek poslal míč z volného kopu do ohně na přední tyči byl balon přizvednutý na zadní tyči číhal Hofmann, který nedokázal z půl metra balon doklepnout do sítě.
     
    32
    Zatím se počítají šance jen na straně Slovácka, Karviná zahrozila jen sporadicky.
     
    34
    Slovácko bude kopat pokutový kop, centr z levé strany propadl až k zadní tyči, kde byl stažen Jaroslav Diviš a sudí Orel po chvilce váhání ukazuje na značku pokutového kopu.
     
    34
    Timotej Záhumenský byl potrestaný žlutou kartou.
     
    35
    Slovácko právě vstřelilo branku!
    VLASTIMIL DANÍČEK jako správný kapitán si vzal míč a střelou do protipohybu brankáře Berkovce a Slovácko vede 1:0.
     
    38
    Po perfektní akci na pravé straně mohlo jít Slovácko do dvoubrankového vedení! Zajíc přiťukl míč Juroškovi, který přihrávkou pod sebe našel Kalabišku, který jen vyprášil rukavice Berkovcovi.
     
    40
    Martin Bukata zajel na polovině hřiště do Diviše a musela následovat nic jiného než žlutá karta.
     
    42
    Slovácko zahrávalo rohový kop nakrátko, Janošek si narazil míč s Havlíkem a poté našel na ose hřiště Jurošku, který skákavou střelou prověřil Berkovce.
     
    43
    Havlík našel z rohového kopu na přední tyči hlavu Daníčka, jeho pokus vyrazil Berkovec ke Kalabiškovi, který zakončil vpádu vedle levé tyče.
     
    45
    Nyní se dohrává první půle, domácí hráči postupovali po levé straně, k ohrožení branky Karviné se nedostali.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase vede zaslouženě Slovácko nad Karvinou 1:0. Zatím jedinou branku střetnutí zaznamenal z penalty kapitán Daníček, velké šance se zatím jen počítají na straně Slovácka, které si vytvořilo několik brankových příležitostí, ale výborně chytající Berkovec uchránil své mužstvo od většího přídělu. Největší šanci Karviné byl přímý kop Budínského, brankář Trmal jeho pokus dokázal vytěsnit mimo tři tyče.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Karviná poprvé vystřídala, Dávida Gubu vyměnil bývalý hráč Slovácka Soufiane Dramé.
     
    46
    Hned z kraje si Slovácko vypracovalo šanci, Divíšek našel ve vápně Zajíce, který vystřelil a Berkovec reflexivně zasáhl.
     
    48
    Po rohovém kopu se k odraženému míči dostal Divíšek a ze střední vzdálenosti vystřelil doprostřed branky.
     
    50
    Diviš šel neohroženě do souboje s karvinským stoperem na polovině Karviné, ale podle sudího Orla fauloval.
     
    51
    Havlík rozehrál standardní situaci na přední tyč, hosté však dokázali balon odehrát mimo pokutové území, poté následoval další centr do vápna po sérii hlaviček hosté balon odvrátili na Havlíka, který centroval, ale míč byl sražený na roh.
     
    53
    Po rohovém kopu fauloval Smrž Diviše a Slovácko bude kopat druhý pokutový kop. Hostující hráč pohybem zabránil nabíhajícímu Divišovi, aby vystřelil.
     
    53
    Vojtěch Smrž navíc viděl žlutou kartu.
     
    54
    Slovácko právě vstřelilo branku!
    VLASTIMIL DANÍČEK proměnil i druhý pokutový kop, když balon poslal přesně k tyči, Berkovec skákal na opačnou stranu.
     
    57
    I hostující tým se dostal k ohrožení branky Slovácka. Po centru z levé strany hlavičkoval Moravec nad branku Trmala, balon proletěl necelý metr nad břevnem.
     
    58
    Druhé střídání v celku Karviné, Vojtěcha Smrže vyměnil Michal Faško.
     
    59
    Karviná zahrávala nakrátko rohový kop, Ba Loua nacentroval balon na přední tyč, obrana domácího celku balon odvrátila jen na hranici vápna, Karviná zůstala u míče.
     
    60
    Hostující celek kombinoval před hranicí velkého vápna, nový muž na hřišti Faško po kontaktu v pokutovém území upadl, jenže sudí Orel místo pokutového kopu odpískal simulování hostujícího hráče a Michalovi Faškovi udělil zblízka žlutou kartu.
     
    64
    Kalabiška poslal míč do šestnáctky Karviné, odražený míč si našel Daníček a z první vystřelil vystřelil nad branku.
     
    65
    Havlík hru zrychlil, když přihrál zcela volnému Divišovi, který centroval do vápna, hostující hráč balon odrazil k Divišovi, jehož druhý pokus už byl přesnější a našel hlavu Kalabišky, který balon nasměřoval do prostoru, kde stál Berkovec.
     
    68
    Slovácko zaměstnává dál obranu Karviné. Zase mířil centr do pokutového území, hosté balon nedokázali odvrátit, poté po kontaktu ve vápně upadl Kalabiška, ale sudí už třetí pokutový kop nenařídil.
     
    69
    První střídání v sestavě Slovácka. Ze hřiště odešel Tomáš Zajíc a nahradil ho Petr Reinberk, vystřídáním Zajíce se posunul na hrot Diviš.
     
    72
    Poslední střídání v hostující sestavě. Adriela Ba Loua vyměnil Ondřej Lingr.
     
    73
    Soufiame Dramé po zákroku na Janoška u postranní lajny vyfasoval žlutou kartu.
     
    74
    Havlík centroval z levé strany do vápna, hostující celek si v dnešním zápase moc nehlídá odražené míče, Janošek balon přiťukl Daníčkovi, který vystřelil bodlem z půl kroku a trefil pravou tyč!
     
    76
    Druhé střídání Slovácka. Dominika Janoška vyměnil Patrik Hellebrand.
     
    77
    Gólman Trmal lapil centr rohového kopu do náruče a může v klidu rozehrát.
     
    79
    Hellebrand se krásně uvolnil a přihrál do sprintu Juroškovi, kterého před vápnem fauloval Lazar Djordjevič a vykoledoval si žlutou kartu.
     
    80
    Ze kráceného rohového kopu Hellebrand se snažil najít na hranici penalty svého spoluhráče, který byl ale zablokovaný Dramém.
     
    82
    Nyní má míč v moci Karviná, Slovácko svého soupeře nechává hrát ve středu hřiště.
     
    83
    Djordjevič dlouhým míčem hledal v útoku vysunutého Budínského, ale přihrávka nebyla přesná a navíc si pro balon došel Trmal.
     
    85
    Karviná hrála na polovině Slovácka, po kombinaci Budínský na hranic vápna přihrával ještě Moravcovi, která se snažil ještě najít své spoluhráče v pokutovém území, jeho přihrávku ale Trmal chytá.
     
    87
    Poslední střídání Slovácka, ze hřiště odešel Marek Havlík a nahradil ho Domagoj Franič.
     
    88
    Zápas pomalu se chýlí ke svému konci. Slovácko drží míč ve své moci a nikam nepospíchá.
     
    89
    Diviš se pral proti přesile na polovině Karviné, sudí Orel mu odpískal nedovolený zákrok.
     
    90
    Druhá půle bude nastavena o tři minuty.
     
    90+1
    Do výskoku šel Kalabiška s Djordjevičem, hostující obránce upadl a sudí odpískal faul domácímu hráči.
     
    90+2
    Nyní se hraje na polovině Karviné. Domácí kombinují za potlesku diváků.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    STATISTIKY

    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 11:2.
    Střely mimo: 7:1.
    Rohy: 8:4.
     
    Slovácko porazilo Karvinou 2:0 po proměněných penaltách Vlastimila Daníčka. Slovácko dnešní zápas ovládlo, když kromě dvou branek si vytvořilo ještě řadu další vyložených šancí, které neproměnilo jen díky skvěle chytajícímu Berkovcovi, Karviná ohrozila branku Trmala jen sporadicky. Slovácko se výhrou posouvá momentálně na osmou pozici v tabulce, Karviná zůstává předposlední. (16:55:48)

    Tomáš Kučera

    Góly: 35. V. Daníček (pen.), 54. V. Daníček (pen.)

    Karty:   23. Kalabiška (SLO) – 34. Záhumenský (KAR), 40. Bukata (KAR), 53. Smrž (KAR), 60. Faško (KAR), 73. Dramé (KAR), 79. Djordjevič (KAR)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 11:2. Střely mimo: 7:1. Rohy: 8:4.
    1.FC Slovácko: Trmal – Juroška, Mich. Kadlec, S. Hofmann, Divíšek – V. Daníček (C), Janošek (76. Hellebrand) – Jaroslav Diviš, Havlík (87. Franič), Kalabiška – Zajíc (69. Reinberk).
    Náhradníci: Daněk – Franič, Reinberk, Šimko, Hellebrand, Jakub Rezek, Sadílek.

    MFK Karviná: Berkovec – Krivák, Rundić, Djordjevič – Jan Moravec, Bukata, Smrž (58. Faško), Budínský (C), Záhumenský – Guba (46. Dramé), Ba Loua (72. Lingr).
    Náhradníci: Pastornický – Čolić, Lingr, Faško, Galuška, Dramé, Kouakou.

    Rozhodca: P. Orel – Z. Koval, D. Hock

    Diváci: 4127