TK po volbě nového trenéra hokejové reprezentace (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference po volbě nového trenéra hokejové reprezentace

cz Štvrtok 07.06.2018, 15:00Tlačové konferencie

     
    Tisková konference skončila. (15:28:52)
     
    To je ze společné části tiskové konference vše, děkuji vám za pozornost a loučím se s vámi ze Síně slávy českého hokeje.
     
    Zklidní se Miloš Říha? Odpovídá, že národní tým je něco jiného než klub. Určitě se bude chovat jinak, než se choval na střídačce v klubech.
     
    Cítí Říha satisfakci, že se konečně dočkal? Mluvilo se o něm už několikrát. Takhle to nebere, bere to jako fakt. Je to pro něj obrovská pocta. Byl kandidátem na post trenéra národního týmu v Rusku a na Slovensku, vyšlo to až nyní v Česku a je to možná nejlepší řešení. Tady vyrůstal, tady se učil hokej, a teď mu to chce vrátit.
     
    Má Říha v plánu se potkat s hráči NHL? Určitě. S každým hráčem by si chtěl promluvit. Buď přímo on, nebo Petr Nedvěd. Strašně se mu líbilo, že hráči chtějí jezdit.
     
    Říha opakuje, že chce pokračovat v Jandačově práci.
     
    Jak moc nutné bude poznat hráče z extraligy, kterou Miloš Říha až tak podrobně nesledoval? Chce hodně jezdit a dívat se na zápasy. Je pravda, že náhled měl spíš na KHL, ale extraligu také neustále sledoval a hráče registroval. Navíc bude mít tým, který má ty hráče zmapované. Zmiňuje opět Jiřího Fischera.
     
    Sezóna začíná až v listopadu turnajem Karjala. Plánuje Miloš Říha něco předtím? Je tam jedna pauza, kterou by chtěl využít. Buď na kemp mladších hráčů, nebo i přípravné zápasy. Ale už by chtěl něco začít, aby měl větší přehled o hráčích. Jde o přelom srpna a září.
     
    Petr Nedvěd také potvrzuje, že půjde o vzájemnou spolupráci. S Milošem Říhou už se o své vizi bavili.
     
    Tomáš Král doplňuje na otázku kanadského modelu. Generální manažer, který by vybral trenéra i hráče? Takhle je to asi v našich podmínkách těžko představitelné. Kanada staví tým na jeden turnaj, my hrajeme během sezóny mnoho zápasů. U nás je to o koncepční práci.
     
    A co kompetence Petra Nedvěda? Odpovídá Miloš Říha: Vždycky je lepší všechno prodiskutovat, budeme spolupracovat. Nebude to dané striktně, že bych něco řekl a že přes to nejede vlak.
     
    Bude svaz zasahovat do chodu realizačního týmu? Tomáš Král odpovídá, že do toho nebude zasahovat tak, aby například diktoval asistenty. Ale samozřejmě nějakou představu bude mít a bude chtít zapojit trenéry jako Pešán, Varaďa či Petr. Aby s národním týmem spolupracovali. Na mistrovství světa by třeba mohli realizační tým doplnit. V šíři realizačního týmu není problém. Dneska už nejsme pod ekonomickým tlakem, můžeme si dovolit zajistit tým tak, aby byl plně funkční a konkuroval ostatním týmům.
     
    Očekávání od trénování národního týmu? Určitě to bude úplně jiná práce, říká Říha. Tým musíte připravovat dlouhodobě, ale pak vám třeba naopak přijedou nejlepší hráči. V reprezentaci není už moc času něco natrénovat.
     
    Co Jiří Fischer, je v plánu další spolupráce? Říha už s ním mluvil a je to teď otázka na Fischera. Říha myslí, že v realizačním týmu bude.
     
    Jak trenér může ovlivnit toto štěstí? Na to je tam prý celý realizační tým. A i novináři a fanoušci, kteří jsou v poslední době fantastičtí. Musí do toho jít všichni.
     
    Jaká je Říhova vize? Jak řekl, chce navázat na dosavadní práci, zapojit spoustu mladých hráčů. Ale určitě se chce vrátit k medailím. Myslí, že jsme letos nehráli špatně, ale chybělo i štěstí. Chtěl by se vrátit i ke štěstí, jak doslova říká.

    Martin Voltr