5. etapa: Olimp Nagawczyna - Rzeszów sk 1. Danny van Poppel (Team Sky) (kon.)
koniec udalosti
5. etapa: Olimp Nagawczyna - Rzeszów

1. Danny van Poppel (Team Sky)

(2. Luka Mezgec (Team UAE), 3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe))

Streda 02.08.2017, 13:40Tour de Pologne
     
    Dnešná 5. etapa pretekov Okolo Poľska bola síce najkratšia v celom itinerári, napriek tomu však bola najmä vo svojom závere veľmi zaujímavá. Najskôr nevyšiel symaptický útok Tejayovi van Garderenovi a následne sa v pomerne chaotickom finiši presadil Danny van Poppel z tímu Sky. Druhý skončil Luka Mezgec, Petrovi Saganovi sa ušlo tretie miesto. Zajtra čaká pelotón ďalšia náročná, takmer 190 kilometrová etapa s niekoľkými náročnými stúpaniami. Pre dnešok je to však už všetko, majte ešte pekný večer! (16:44:24)
     
    5. etapa Tour de Pologne 2017 sa skončila!
     
    Na druhom mieste skončil Luka Mezgec z Oricy-Scott, Peter Sagan rovnako ako včera obsadil tretiu pozíciu.
     
    Tak ani dnes to nevyšlo. Skvelú pomoc svojho tímu dnes naplno dokázal využiť Danny van Poppel. Peter Sagan zostal rovnako ako v druhej etape v úplnom závere trochu uzavretý, a tak nemohol špurtovať úplne naplno.
     
    1 km
    Posledný kilometer! Najlepšiu pozíciu má stále Danny van Poppel, ktorému pomáha dvojica kolegov. Peter Sagan je hneď za ním. Za chrbtom týchto dvoch došlo k hromadnému pádu!
     
    2 km
    Na úplnom čele teraz príkladne pracuje tím Sky, Peter Sagan má veľmi dobrú pozíciu hneď za Danny van Poppelom. Tak kto to bude?
     
    3 km
    Tejay van Garderen robil, čo mohol, proti presile pelotónu však nemal žiadnu šancu. Sympatický útok amerického pretekára sa končí, všetko sa schyľuje k hromadnému dojazdu.
     
    5 km
    Víťazstvo niektorého zo šprintérov však rezolútne odmieta Tejay van Garderen. Američan pokračuje vo skvelom výkone a aj päť kilometrov pred cieľovou páskou sa drží pred pelotónom. Jeho aktuálny náskok je 13 sekúnd.
     
    7 km
    V pelotóne sa po všetkých dnešných stúpaniach nachádza aj veľký súper Petra Sagana Danny van Poppel z tímu Sky. V Rzeszówe to tak vyzerá na mimoriadne zaujímavý súboj medzi Saganom a van Poppelom.
     
    9 km
    Tejay van Garderen podáva zatiaľ hrdinský výkon, jeho náskok je pomerne konštantný, dokonca získal nejaké dve sekundičky k dobru. Teraz ho však čaká pomerne dlhý zjazd, v ktorom by mal mať zase navrch pelotón.
     
    11 km
    Tejay van Garderen si vďaka víťazstvu na poslednej vrchárskej prémii dnešného dňa pripisuje päť bodov do vrchárskej súťaže. Skúsený Američan však mieri na iný cieľ, a tým je víťazstvo v dnešnej etape. Jeho aktuálny náskok na konkurentov činí približne 20 sekúnd.
     
    12 km
    Tak a vyzerá to, že štvorica na čele to už má spočítané. V stúpaní na Lany totiž ich náskok klesol už len na hranicu 20 sekúnd. S tým sa nechce zmieriť dvojica najskúsenejších Tejay van Garderen, Moreno Moser. Američan však vyzerá byť silnejší, Moser jeho tempu nestačí.
     
    14 km
    Už o niekoľko okamihov začne štvorica na čele pretekov po druhý raz stúpať na kopec Lany. Potom už cyklistov čaká len 11 kilometrov do cieľa v Rzeszówe. Náskok úniku klesol k jednej minúte.
     
    17 km
    V pelotóne nič nové. Znova tam vidíme tak dresy Bory-Hansgrohe, ako aj Spojených arabských emirátov. Veľké penzum práce tam odvádza najmä poľský pretekár v drese UAE Przemysław Niemiec.
     
    20 km
    Posledných 20 kilometrov dnešnej etapy. Náskok štvorice na čele na skupinu hlavných favoritov klesol už hlboko pod jeden a pol minúty. Maximilian Schachmann stráca na svojich bývalých kolegov z úniku viac ako pol minúty.
     
    22 km
    Na jedinej šprintérskej prémii dnešného dňa sa vzhľadom na nepriaznivé počasie aj na klesajúci náskok nebojovalo, víťazstvo si napokon pripísal Tejay van Garderen pred Maximom Monfortom a Antwanom Tolhoekom.
     
    25 km
    Maximilian Schachmann sa zatiaľ do vedúcej skupiny nedotiahol, a tak momentálne máme na čele už len kvarteto pretekárov. Tí o malú chvíľu nielenže prejdú po prvý raz priestorom cieľa dnešnej etapy, ale absolvujú aj jedinú šprintérsku prémiu 5. etapy.
     
    27 km
    V Rzeszówe stále silnejšie prší, čo začína spôsobovať problémy cyklistom v úniku. Viacero z nich totiž nevybralo jednu z pravotočivých zákrut. Ako jediný však na zemi skončil Maximilian Schachmann. Nemec si síce veľmi nepríjemne narazil zadnú časť tela, po výmene bicykla však bude pokračovať v pretekoch ďalej.
    Záver dnešnej etapy bude pretekárom komplikovať dážď.

    Jakub Kocourek

    Výsledky horskej prémie 3. kategórie Gmina Lubenia:
    1. Maxime Monfort (Lotto-Soudal)
    2. Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo)
    3. Moreno Moser (Astana)
    Výsledky horskej prémie 2. kategórie Gmina Lubenia:
    1. Maxime Monfort (Lotto-Soudal)
    2. Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo)
    3. Tejay Van Garderen (BMC)
    4. Moreno Moser (Astana)
    Výsledky horskej prémie 2. kategórie Lany:
    1. Maxime Monfort (Lotto-Soudal)
    2. Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo)
    3. Moreno Moser (Astana)
    4. Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors)