VC Azerbajdžanu Víťaz: Daniel Ricciardo (Red Bull) (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Azerbajdžanu

Víťaz: Daniel Ricciardo (Red Bull)

Nedeľa 25.06.2017, 15:00Formula 1
     
    Sledovali sme ďalšie skvelé preteky! Kráľovná motošportu sa nám ukázala v celej svojej kráse a do posledných sekúnd nič nebolo isté. Lewis Hamilton to mal dobre rozbehnuté, no pre problémy s ochranným oblúkom hlavy musel ísť do boxov. Prišiel tak o prvé miesto a napokon skončil piaty. Nevyhral ani Sebastian Vettel, ktorý s horúcou hlavou trafil Lewisa Hamiltona a musel si odpykať 10-sekundovú penalizáciu. Ako slepé kura k zrnu tak víťazí Daniel Ricciardo, pre ktorého je to prvé víťazstvo v tejto sezóne. Po katastrofálnom úvode končí druhý Valtteri Bottas a najmladším pretekárom na stupni víťazov sa stáva mladý 18-ročný Kanaďan Lance Stroll. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (17:17:54)
     
    Koniec závodu.
    Neuveriteľný záver dnešných pretekov v azerbajdžanskom Baku. Valtteri Bottas napokon získava druhé miesto.

     
    CIEĽ
    DANIEL RICCIARDO sa stáva víťazom Veľkej ceny Azerbajdžanu! Čo sa to ale dámy a páni udialo v posledných metroch? Valtteri Bottas sa dostal cez Lancea Strolla a napokon je rýchlejší o jednu desatinku sekundy než mladý Kanaďan. Napriek tomu Stroll končí na stupni víťazov, čo sa mu pred pretekmi určite ani nesnívalo.
     
    51
    Lewis Hamilton sa nedostal k predbiehaciemu manévru. Jazdci sú už v poslednom kole a vyzerá to tak, že sa už poradie meniť nebude. Do konca pretekov zostáva posledných pár zákrut.
     
    50
    Lewis Hamilton sa dostáva do DRS zóny! Sebastian Vettel tak môže mať na cieľovej rovinke veľké problémy. Na druhej strane drobnú chybičku spravil Valtteriho Bottas a stratil nejaké tie desatinky.
     
    49
    Lance Stroll len pred dvoma týždňami získal prvé dva body do poradia majstrovstiev sveta. Dnes je Kanaďan veľmi blízko k druhému miestu a jeho prvému pódiu. Aktuálny náskok pred Valtterim Bottasom je 2,5 sekundy
     
    48
    Sebastian Vettel predviedol najrýchlejšie kolo pretekov a stiahol svoju stratu na tretie miesto na hranicu 2,5 sekundy. Tlačí na pílu, no koniec pretekov sa nezadržateľne blíži. Okrem toho zo 14. miesta odstupuje Kimi Räikkönen.
     
    47
    Do konca dnešnej Veľkej ceny Azerbajdžanu zostáva posledných päť kôl. Na čele pretekov sa vyváža Daniel Ricciardo a je veľmi blízko k ďalšiemu víťazstvu. Dokonale tak využíva nepredvídateľnosť dnešných pretekov.
     
    46
    Tak to je paráda. Sebastian Vettel reaguje na najlepší čas Lewisa Hamiltona absolútne najrýchlejším kolom dnešných pretekov. Lance Stroll je blízko k životnému úspechu, no pred Valtterim Bottasom má náskok len šesť sekúnd.
     
    45
    Mercedesy teraz lietajú na trati. Valtteri Bottas stiahol ďalšiu sekundu na druhé miesto Lancea Strolla. V ostatnom kole bol najrýchlejší Lewis Hamilton, ktorý sa pomaly tlačí na Sebastiana Vettela.
     
    44
    Valtteri Bottas jazdí jedno rýchle kolo za druhým. Teraz dokonca atakoval čas 1:44 min. Poriadne stiahol stratu na Lancea Strolla, ktorý má na fínskeho pilota náskok už len necelých deviatich sekúnd.
     
    43
    Pred mladým Francúzom zo stajne Force India je už aj Lewis Hamilton. Ten sa po vonkajšej stope dostal cez Estebana Ocona, ale no svojho hlavného súpera stráca už takmer tri sekundy.
     
    42
    Sebastian Vettel poriadne zariskoval a na brzdy to skúsil cez Estebana Ocona. Veľmi blízko bol pri bariére, ale napokon sa jej vyhol. Dostáva sa tak už na štvrté miesto a len 3,5 sekundy ho delí od Valtteriho Bottasa.
     
    41
    Valtteri Bottas predviedol najrýchlejšie kolo dnešných pretekov – 1:44,398 min. Dostal sa cez Estebana Ocona, no ten sa už musí brániť pred Sebastianom Vettelom. Odstup je len na úrovni šiestich desatín.
     
    40
    Spomínate si na úvod dnešných pretekov, keď Valtteri Bottas strácal jedno kolo na Lewisa Hamiltona? Vďaka neuveriteľnému priebehu dnešných pretekov sa Fín dostáva už na tretie miesto, keď na rovinke predbehol mladého Francúza Ocona.
     
    39
    Sebastian Vettel sa dostáva už na piate miesto, no za ním sa stále drží Lewis Hamilton. Hviezdne chvíle sa tak pomaly končia pre Kevina Magnusena, ktorý sa prepadol na siedmu priečku.
     
    38
    Kevin Magnusen prichádza o dve priečky! Počas DRS zóny sa cez neho dostal Esteban Ocon a následne aj Valtteri Bottas. Na stupne víťazov sa tak dostáva momentálne aj ružový panter z Force India. Aby toho nebolo málo, videli sme aj kontakt dvoch monopostov Sauberu.
     
    37
    Je možné, že o niekoľko sekúnd bude o tretie miesto bojovať až pätica pilotov. Kevin Magnusen sa bráni pred Estebanom Oconom, no blízko je aj Vallteri Bottas. Okrem toho sa k tejto trojici blížia aj dva titani tohtoročnej sezóny.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Daniel Ricciardo (Red Bull)
    2. Valtteri Bottas (Mercedes) + 3,904
    3. Lance Stroll (Williams-Mercedes) + 4,009
    4. Sebastian Vettel (Ferrari) + 5,976
    5. Lewis Hamilton (Mercedes) + 6,188
    6. Esteban Ocon (Force India) + 30,298
    7. Kevin Magnussen (Haas) + 41,753
    8. Carlos Sainz (Toro Rosso) + 49,400
    9. Fernando Alonso (McLaren Honda) + 59,551
    10. Pascal Wehrlein (Sauber) + 89,093
    11. Marcus Ericsson (Sauber) + 91,794
    12. Stoffel Vandoorne (McLaren Honda) + 92,160
    13. Romain Grosjean (Haas) + 1 kolo

    Nedokončili:
    Kimi Räikkönen (Ferrari)
    Sergio Pérez (Force India)
    Felipe Massa (Williams-Mercedes)
    Nico Hülkenberg (Renault)
    Max Verstappen (Red Bull)
    Daniil Kvyat (Toro Rosso)
    Jolyon Palmer (Renault)

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. rad Lewis Hamilton (Mercedes) – Valtteri Bottas (Mercedes)
    2. rad Kimi Räikkönen (Ferrari) – Sebastian Vettel (Ferrari)
    3. rad Max Verstappen (Red Bull) – Sergio Pérez (Force India)
    4. rad Esteban Ocon (Force India) – Lance Stroll (Williams-Mercedes)
    5. rad Felipe Massa (Williams-Mercedes) – Daniel Ricciardo (Red Bull)
    6. rad Daniil Kvyat (Toro Rosso) – Kevin Magnussen (Haas)
    7. rad Nico Hülkenberg (Renault) – Pascal Wehrlein (Sauber)
    8. rad Carlos Sainz (Toro Rosso) – Romain Grosjean (Haas)
    9. rad Marcus Ericsson (Sauber) – Stoffel Vandoorne (McLaren Honda)
    10. rad Fernando Alonso (McLaren Honda) – Jolyon Palmer (Renault)