Tímová súťaž - kvalifikácia (muži) Vítěz: J. Korea 2057 bodů (kon.) | Jednotlivci - kvalifikácia (muži) Víťaz: Woojin Kim (KOR) - 700 bodov, svetový rekord (kon.)
Tímová súťaž - kvalifikácia (ženy) Vítěz: Korea 1998 bodů (kon.) | Jednotlivci - kvalifikácia (ženy) Víťazka: Misun Čojová (KOR), 669 bodov (kon.)
koniec udalosti
Tímová súťaž - kvalifikácia (muži)

Vítěz: J. Korea 2057 bodů

(2. USA 2024 bodů, 3. Itálie 2007 bodů)

cz Piatok 05.08.2016, 14:00Olympijské hry - Lukostreľba
     
    Je tedy za námi týmová kvalifikace, která nepřinesla žádné větší překvapení. První tři pozice obsadili medailisté z Londýna, akorát v opačném gardu. Z prvního místa do vyřazovací fáze postupuje Korea, hned za ní jsou Spojené státy a Itálie. Kvarteto postupujících přímo do čtvrtfinále doplní ještě Austrálie. Zbylých osm družstev se utká v předkole. Lukostřelba však ještě dnes nekončí, poněvadž od 18 hodin vystřídají muže ženy. (16:12:08)
     
    Dvojice pro předkolo play-off

    Francie – Malajsie
    Čína – Brazílie
    Tchaj-wan – Indonésie
    Španělsko – Nizozemsko
     
    Konečné pořadí kvalifikace

    1. Korea 2057 bodů
    2. USA 2024 bodů
    3. Itálie 2007 bodů
    4. Austrálie 2005 bodů – přímý postup do čtvrtfinále
    -----------------------------------
    5. Francie 2003 bodů
    6. Čína 1997 bodů
    7. Tchaj-wan 1995 bodů
    8. Španělsko 1986 bodů
    9. Nizozemsko 1981 bodů
    10. Indonésie 1962 bodů
    11. Brazílie 1948 bodů
    12. Malajsie 1945 bodů
     
    Kvalifikace právě skončila.
     
    V poslední sérii ještě přeskočila Čína v konečném součtu o dva body Tchaj-wan a pro předkolo play-off bude mít tak relativně snadného soupeře. Na zbylých pěti místech už se nic nezměnilo a osmé tedy skončila Španělsko, následováno Nizozemskem, Indonésií, Brazílií a poslední Malajsií.
     
    Třetí nakonec skončila Itálie. Obhájci prvenství z Londýna nastříleli dohromady 171 bodů a přeskočili tak nejen Francouze, ale i Austrálii, které se poslední série vůbec nepodařila a nastřádala v ní pouze 158 bodů.
     
    Druhé nakonec s velkou ztrátou na Asiaty skončily Spojené státy americké, kteří za Korejci zaostali o 51 bodů. Celkově si v kvalifikaci připsaly 2024 bodů.
     
    Jižní Korea zakončila kvalifikaci dalším výborným nástřelem a ve dvanácté sérii zaznamenala 170 bodů. Celkem si připsala 2057 bodů a za svým olympijským i světovým rekordem zaostala o pouhých třicet bodů. Korejci jsou jasným favoritem na zisk olympijského zlata i v Riu.
     
    Naopak je jasné, že na světový rekord už namůžou zaútočit Korejci, kteří před poslední sérii ztrácí na vlastní maximum z Londýna 200 bodů a ve hře už jich je pouze 180.
     
    Pokusit se zaútočit na Indonésii se pokusí Brazilci, kteří ale na ní ztrácí devět bodů. a Asiaté by museli hodně zaváhat v poslední sérii.
     
    V boji o čtvrté místo, ale nyní předčili Italové Francouze a vedou před nimi o dva body. Ve hře je ještě Tchaj-wan, který ztrácí na Itálii sedm bodů. Naopak už vypadal z boje o přímý postup do čtvrtfinále Čína, jejíž ztráta činí deset bodů.
     
    Předposlední jedenáctá série ukázala další dominantu Korejců, kteří přidali dalších 170 bodů a zase měli dohromady o dva body lepší nástřel než Američané, kteří zaostávají již o 34 bodů. Třetí Austrálie má 1847 bodů a na Jižní Koreu ztrácí už čtyřicet bodů.
     
    Desátá Indonésie zvýšila náskok na pořadatelskou zemi o bodík. Ve druhé polovině už jinak nepřicházejí změny a pomalu se začínají rýsovat dvojice pro předkolo play-off.
     
    Zajímavý je boj i o čtvrtou pozici, která nyní sice patří Francii se ziskem 1672 bodů, ale pouze jeden bod na ní ztrácejí Italové. Pohoršil si naopak Tchaj-wan, který má na kontě 1666 bodů a o další bod pozadu je Španělsko.
     
    Američané naopak budou muset hájit druhou příčku, protože se k nim přiblížila Austrálie a to na rozdíl jediného bodu.
     
    Korejci ale odpovídají na vydařený výkon Američanů z předchozí série a v desáté sérii nastříleli 173 bodů a ještě zvýšili už tak vysoký náskok. Před Spojenými státy vedou o 32 bodů.
     
    Ve spodní polovině se nic nezměnilo. Stále je poslední Malajsie se 1453 body. O sedm bodů před ní je domácí Brazílie, která postupně stahuje náskok Indonésie a ztrácí na ní už pouze šestnáct bodů.
     
    Před Itálii už se dostal i Tchaj-wan, který je před evropským celkem o bod. Naopak stejně jako Italové mají Francouzi a o další bod pozadu je Čína. O čtvrtou příčku, která jako poslední zajišťuje postup do čtvrtfinále bude ještě velký boj, poněvadž se o něj uchází hned čtveřice adeptů.
     
    Američanům se devátá série vydařila na výbornou. Pouze šest šípů ze třiceti nezasáhlo desítku a dohromady tak v této sérii nastříleli 174 ze 180 bodů. Na třetí místo už se dostali po delší době Australané, kteří zaostávají za USA o čtyři body.

    Ondřej Jícha

    Soupisky týmů
    Austrálie
    Alec Potts
    Ryan Tyack
    Taylor Worth

    Brazílie
    Bernardo Oliveira
    Daniel Rezende Xavier
    Marcus Dalmeida

    Čína
    Jü Sing
    Süe-sung Ku
    Ta-pcheng Wang

    Španělsko
    Miguel Alvarino Garcia
    Antonio Fernandez
    Juan Rodrigues Liebana

    Francie
    Lucas Daniel
    Pierre Plihon
    Jean-Charles Valladont

    Indonésie
    Riau Ega Agatha
    Hendra Purnama
    Muhammad Wijaya

    Itálie
    Mauro Nespoli
    Marco Galiazzo
    David Pasqualuci

    Jižní Korea
    Woojin Kim
    Seungyun Lee
    Bonchan Ku

    Malajsie
    Khairul Anuar Mohamad
    Haziq Kamaruddin
    Muhammad Akmal Nor Hasrin

    Nizozemsko
    Rick Ven der Ven
    Mitch Dielemans
    Sjef Van der Berg

    Tchaj-wan
    Hao-Wen Kao
    Chun-Heng Wei
    Guan-Lin Ju

    USA
    Brady Ellison
    Zach Garrett
    Jake Kaminski