NFL: Denver Broncos - New England Patriots 20:18 (kon.)
koniec udalosti
NFL: Denver Broncos - New England Patriots

20:18

(7:6, 10:3, 0:3, 3:6)

cz Nedeľa 24.01.2016, 21:05 • Sport Authority Field at Mile High, Denver, Colorado, USA • Americký futbal
Predzápasové kurzy
     
    Super Bowl 50 má výkop v pondělí 8. 2. v 0:40 našeho času a samozřejmě vám ho přiblížíme. (04:34:16)
     
    Tom Brady ani napotřetí nedokázal vyhrát v Bostonu zápas play off a o pátý prsten pro vítěze bude muset zabojovat příští rok. Naopak Peyton Manning s největší pravděpodobností v poslední sezóně kariéry zvládl bez výrazné chyby zápasy v play off a zahraje si svůj 4. Super Bowl, ve kterém se bude snažit podruhé vyhrát. Proti sobě však bude mít zcela jistě velmi těžkého soupeře.
     
    To vše sledovalo 77 112 nadšených diváků v oranžových svršcích.
     
    Zápas, který vejde do historie. Ve druhém poločase se již sice domácí Broncos v útoku tolik neprosazovali, ale jejich obrana fungovala spolehlivě. Tom Brady byl často pod tlakem, musel se zbavovat míčů a běhová hra Patriots v podstatě neexistovala. Přesto se ve 3. čtvrtině hosté prosadili aspoň k jednomu field goalu, kterým snížili na 17:12 a byli na dostřel. Poté dlouho dominovaly obrany obou týmů, až 10 minut před koncem dotáhl Denver jeden drive k field goalu a vrátil rozdíl ve skóre zpět na 8 bodů, což pro hosty znamenalo hrát na touchdown a dvoubodovou konverzi. Ač to již vypadalo, že to nezvládnou, v infarktovém závěru sebrali všechny zbytky sil a Rob Gronkowski několika hrami dokázal, proč je považován za nejlepšího tight enda historie. Touchdownem 17 sekund před koncem snížil na rozdíl dvou bodů a následovala nutná dvoubodová konverze, aby se šlo do prodloužení, jenže tento rozhodující okamžik nakonec hosté nezvládli a Broncos na poslední chvíli ubránili postup.
     
    Infarktový závěr, který ozdobil tento výborný zápas, rozhodl, že Denver Broncos udrželi vedení a po vítězství 20:18 postupují poosmé v historii do Super Bowlu! S kým se utkají, o tom se rozhodne v zápase mezi Carolinou Panthers a Arizonou Cardinals, který začíná již za malou chvíli.
     
    Peyton Manning ještě nekončí a zahraje si svůj 4. Super Bowl!
     
    Utkání skončilo.
     
    0:11
    DEN, 1 & 10, NE 38
    Povinná hra. Manning zaklekl a jde se radovat.
     
    0:12
    Patriots zkusili to úplně poslední, místo výkopu kopali onside kick, který však zachytil obránce Keo a je definitvně po zápase!
     
    0:12
    DENVER BRONCOS POSTUPUJÍ DO SUPER BOWLU! Brady měl dostatek času, rozhodl se, že hodí na Edelmana, přestože Gronk byl bráněn pouze jedním obráncem, ale Edelman nezachytil a konverze se nepovedla!
     
    0:12
    Broncos si berou poslední time out.
     
    0:17
    NE, 4 & GOAL, DEN 4 – TOUCHDOWN PATRIOTS!
    Brady to dokázal a Patriots stále žijí! ROB GRONKOWSKI byl sice tvrdě bráněn, ale na poslední chvíli se dokázal uvolnit a zachytil touchdown! Je to 20:18, ale Patriots teď musí hrát 2bodovou konverzi!
     
    0:17
    Patriots zastavují čas posledním time outem.
     
    0:21
    NE, 3 & GOAL, DEN 4
    O-line opět nevydržela a Brady musel odhazovat hodně rychle, což mělo za následek nekompletní pas!
     
    0:54
    NE, 2 & GOAL, DEN 10
    Edelman chytá a vybojoval 6 yardů!
     
    0:57
    NE, 1 & GOAL, DEN 10
    První pokus o přihrávku na Whitea nevyšel.
     
    1:34
    NE, 4 & 10, 50
    Patriots utíkají hrobníkovi z lopaty! Neuvěřitelné, co teď dokázali! Museli hrát dlouhý 4. down, ale Gronkowski přes obranu 2 hráčů dokázal zachytit míč a doběhl pro neuvěřitelných 40 yardů!
     
    1:39
    NE, 3 & 10, 50
    Další nekompletní přihrávka! Brady měl velmi málo času a nedokázal přihrát Gronkowskimu!
     
    1:46
    NE, 2 & 10, 50
    O-line Bradymu vůbec nepomáhá a ten zahazuje míč.

    Libor Štěpán

    Ed Hochuli
    77 112
    Popis akce
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce a také o aktuální poloze hry.

    Příklad DEN, 3 & 5, NE 42 – U míče je Denver, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině New Englandu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning), zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření a každý tým má také tři oddechové časy na poločas k zastavení času.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů, přičemž pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře a útočit začne z místa ztráty míče soupeře. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-50 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (obvykle 5, 10, nebo 15).

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    Systém play off v NFL
    V NFL postupuje z každé konference do play off pouze 6 týmů, stejně, jako například v MLB. 4 vítězové divizí a 2 další týmy s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1 – 4, rozhodujícím kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé dva postupující týmy se zařadí na pozice 5 a 6 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci, než postupující na tzv. divokou kartu, avšak je nasazen výše. První dva nasazené týmy mají v prvním kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká 1. nasazený s níže nasazeným vítězem 1. kola a 2. nasazený s výše nasazeným vítězem 1. kola. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu. Všechny "série" v play off rozhoduje jediný zápas.