18. etapa Pau - Hautacam Vincenzo Nibali (Astana) (kon.)
koniec udalosti
18. etapa Pau - Hautacam

Vincenzo Nibali (Astana)

Štvrtok 24.07.2014, 13:15Tour de France
     
    S konštatovaním, že v cieli už máme aj oboch našich Petrov – Sagana a Velitsa, sa s vami lúčime. Ďakujeme vám za pozornosť pri prenose dnešnej poslednej pyrenejskej etapy, v ktorej preukázal svoju jasnú dominanciu Vincenzo Nibali a pozývame vás sledovať aj prenos zo zajtrajška, kedy dostanú šancu opäť špurtéri vrátane nášho Peťa Sagana. Pekný zvyšok večera prajeme. (20:40:54)
     
    Výsledky 18. etapy

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 4:04:17
    2. Thibaut Pinot (FDJ) +1:10
    3. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) +1:12
    4. Jean Christoph Peraud (AGR2) +1:15
    5. Tejay van Garderen (BMC) +1:15
    6. Romain Bardet (AGR2) +1:53
    7. Bauke Mollema (Belkin) +1:57
    8. Lepold König (NetApp) +1:57
    9. Haimar Zubeldia (Trek) +1:59
    10. Alejandro Valverde (Movistar) +1:59
    ...........................................
    85. Peter Velits (BMC) +24:39
    87. Peter Sagan (Cannondale) +26:29


    Priebežné poradie po 18. etape

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 80:45:45
    2. Thibaut Pinot (FDJ) +7:10
    3. Jean-Christophe Péraud (AG2R) +7:23
    4. Alejandro Valverde (Movistar) +7:25
    5. Romain Bardet (AG2R) +9:27
    6. Tejay Van Garderen (BMC) +11:34
    7. Bauke Mollema (Belkin) +13:56
    8. Laurens ten Dam (Belkin) +14:15
    9. Leopold König (NetApp) +14:37
    10. Haimar Zubeldia (Trek) +16:25
    ...........................................
    28. Peter Velits (BMC) +1:18:17
    63. Peter Sagan (Cannondale) + 2:48:43


    Žltý dres: Vincenzo Nibali (Astana)
    Zelený dres: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkovaný dres: Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
    Biely dres: Thibaut Pinot (FDJ)
    Červené tričko pre najagresívnejšieho jazdca etapy:
    Mikel Nieve (Sky)
     
    Cenu pre najagresívnejšieho jazdca etapy pretekári udelili Mikelovi Nievemu. Pre tím Sky je to však slabá náplasť.
     
    Vincenzo Nibali rozdáva v cieli úsmevy na všetky strany. Taliansky pretekár je v družnej debate s Alexandrom Vinokurovom – bývalým skvelým pretekárom a momentálne športovým riaditeľom Astany.
     
    Cieľ
    Ďalší skvelý výsledok dnes zaznamenal Leopold König, ktorý prišiel do cieľa dnešnej etapy na ôsmom mieste.
     
    Cieľ
    Do cieľa prišiel teraz už aj Alejandro Valverde, ktorého v celkovej klasifikácii preskakuje Pinot s Peraudom. Pred časovkou to tak bude mimoriadne zaujímavé!
     
    Cieľ
    Štvorica prenasledovateľov si to v cieli o druhé miesto rozdala v špurte, v ktorom mal viac síl ako Rafal Majka len Thibaut Pinot.
     
    Cieľ
    Vincenzo Nibali po štvrtý krát na 101. edícii Tour de France dvíha ruky nad hlavu na znak víťazstva v etape. Taliansky líder Astany ešte viac zvýraznil svoju už tak suverénnu pozíciu na čele celkovej klasifikácie.
     
    1,0
    Rafal Majka sa dokázal zavesiť za skupinu trojice prenasledovateľov, a tak sa už dnes v cieli môže tešiť z víťazstva celkovej klasifikácie o najlepšieho vrchára.
     
    2,0
    Vincenzo Nibali si od svojho nástupu sedem kilometrov pod vrcholom cieľového kopca Montée du Hautacam ide prakticky vlastný pretek a o etapový triumf by ho pripravila už len nejaká nepredvídateľná udalosť.
     
    2,3
    V súboji o druhé miesto to bude v dnešnom cieli veľmi zaujímavé. Pinot s Peraudom výrazným spôsobom útočia na Valverdeho pozíciu. V prospech španielskeho pretekára však hovorí fakt, že je v porovnaní s francúzskymi pretekármi omnoho lepším časovkárom.
     
    2,5
    Majku už má na dohľad trojica Van Garderen, Pinot a Jean-Christophe Peraud, ktorá pravdepodobne pôjde cez poľského pretekára. Aj v tomto prípade by sa však poľský pretekár stál víťazom vrchárskej súťaže.
     
    3,0
    Zdá sa, že najväčšia kríza už u lídra Movistaru pominula. Valverde zaťal zuby a posunul sa na špicu skupiny, v ktorej sa nachádza Laurens Ten Dam, Bauke Mollema, Romain Bardet, či Leopold Konig.
     
    4,2
    Alejandro Valverde nemá k dispozícii ani žiadneho svojho pomocníka, takže si musí záverečné štyri kilometre stúpania vytrpieť sám.
     
    4,5
    Alejandro Valverde atak spomínanej trojice nezachytil, a tak sa jeho druhé miesto v celkovej klasifikácii za Nibalim otriasa v základoch.
     
    4,8
    Tempo v momentálne v poradí tretej skupiny sa snažil navýšiť Laurens Ten Dam. Pretekárovi Belkinovi sa nepodarilo uniknúť. Nastúpil však Thibaut Pinot, ktorého sa chytil Van Garderen s Peraudom.
     
    5,0
    Skupina hlavných favoritov sa nám už takisto poriadne scedila. Nachádza sa v nej osem pretekárov, medzi ktorými nechýba ani Leopold König.
     
    5,3
    Nibali má pred Majkom takmer minútový náskok. Líder Astany si ide po štvrtý etapový triumf na 101. ročníku Starej Dámy, ktorý by mu ušiel už len v prípade veľkej krízy v záverečných piatich kilometroch.
     
    6,4
    Vincenzo Nibali si ide v tomto náročnom stúpaní svojim strojovým tempom, ktorým len dokazuje, že na aktuálnom ročníku nemá konkurenciu.
     
    7,5
    Rafal Majka nastúpil skupine favoritov, pred ktorou si dokázal vytvoriť slušný náskok. Ak by Poliak vyšiel na kopec na druhom, treťom mieste, tak by si líderskú pozíciu v súťaži vrchárov udržal.

    Michal Bakoš

    Tomáš Lengyel