Japonsko – Grécko 0:0 (kon.) | Taliansko – Kostarika 0:1 (kon.) | Švajčiarsko – Francúzsko 2:5 (kon.)
koniec
Švajčiarsko
2:5 (0:3)
Francúzsko
Piatok 20.06.2014, 21:00 • Arena Fonte Nova, Salvador • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Francúzsko dnes svojou peknou kombinačnou hrou dokonale rozobralo defenzívu Švajčiarska a dvomi rýchlymi gólmi položilo základ svojho úspechu. Videli sme pekný futbal, až v závere hostia poľavili v defenzíve a domáci im stihli dvakrát poslať loptu do siete. Sedem gólov v jednom zápase je lahôdka pre oko diváka, a to ešte Benzema nepremenil pokutový kop, 37 striel, z toho 24 do priestoru bránky, no čo viac si priať? Pekný futbal, pekný výsledok, dráma až do konca, ďakujeme, páni futbalisti. Dobrú noc všetkým želá Vladimír Korduliak. (22:58:53)
     
    Štatistiky po zápase
    Držane lopty: 56% – 44%
    Strely (na bránu): 17 (8) – 22 (16)
    Ofsajdy: 5 – 5
    Fauly: 10 – 14
     
    Benzema ešte stihol zakončiť a vsietiť, no tesne predtým Kuipers fúkol do píšťalky a ukončil dnešný duel, Benzema sa tak radovať radoval zbytočne.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Hráme v okolí stredového kruhu, loptu majú raz na kopačkách domáci, raz hostia.
     
    90+2
    Mehmedi dostal dlhú loptu, ktorú nedokázal spracovať, lopta v mociu Llorisa, ktorý ju isto iste pošle na polovicu hracej plochy dnešného svojho súpera.
     
    90+2
    Ani hostia sa na polovici súpera nepresadili, lopta pre Švajčiarsko, ktoré naďalej útočí.
     
    90+1
    Lopta v moci domácich, ktorí pôjdu vpred, no dlhou loptou svoju akciu pokazili, Lloris bude rozohrávať akciu svojho tímu.
     
    90
    Nad základný hrací čas budeme nadstavovať tri minúty, aspoň tak to ukázal Moen na svojej svetelnej tabuľke.
     
    90
    Na ostatných MS skončilo Francúzsko svoje účinkovanie už v základnej skupine, po bezgólovej remíze s Uruguajom prišli na rad dve prehry s Mexikom a Južnou Afrikou a bolo po šampionáte. Štyri roky predtým na MS v Nemecku to „Les Bleus“ dotiahli až do finále, kde skončili po penaltovom súboji s Talianskom na druhej priečke. Na MS 2002, ktoré hostila Južná Kórea spolu s Japonskom, to obhajca trofeje nezvládol, rovnako to bolo posledné miesto v skupine po prehre so Senegalom a Dánskom a remíze s Uruguajom. No v roku 1998 na domácom šampionáte to bolo rovnako finále, keď vsietili do bránky Brazílie tri kúsky. Ostatné štyri šampionáty boli ako na hojdačke, finále striedalo koniec v základných skupinách, ak sa bude história opakovať...
     
    89
    Teraz to hráči domácich pred veľkým vápmom prekombinovali, Shaqiri loptu stratil, hostia pôjdu vpred.
     
    88
    Cabaye fauloval Džemailiho a Kuipers predsa len v tomto zápase ťahá žltú kartu.
     
    88
    Tréner Francúzska Didier Deschamps nezobral na šampionát Samira Nasriho, zo zostavy vypadol aj Franck Ribéry, tretí najlepší hráč sveta v ankete Zlatá lopta a tiež Clement Grenier. Napriek tomu je výber „Les Bleus“ v silnom zložení, desať hráčov hráva na Britských ostrovoch v Premier League, ôsmi sú z domácej súťaže, traja hrávajú v Primera Divison, po jednom hráčovi v Taliansku a Portugalsku. Karim Benzema je vo forme, čo potvrdil dvomi gólmi v úvodnom vystúpení do siete Hondurasu.
     
    87
    Švajčiarsko dalo gól!
    Inler krásne prihral loptu do veľkého vápna na nohu GRANITA XHAKU, ktorý ľavčkou z prvej krásne zakončil, Lloris nemal šancu.
     
     
    87
    Tréner Otmar Hitzfield nominoval na MS káder pozostávajúci z hráčov, ktorí hrávajú v kluboch v štyroch krajinách Európy. Deväť hráčov behá po ihriskách Bundesligy, sedem hráčov je z domácej súťaže, päť hráčov hráva v Serii A a dvaja hráči v Primera Divison.
     
    86
    Domáci zbrane ešte nezložili a snažia sa o útočný futbal, Shaqiriho strelu však Lloris v páde na zem vyráža.
     
    85
    Švajčiarsko sa prebojovalo na tretie MS za sebou, kým v roku 2006 doplávalo až medzi šestnástku najlepších – v základnej skupine remizovalo práve s Francúzskom, potom prišli na rad dve víťazstvá s Togom a Južnou Kóreou – po penaltovom súboji ich vyradila Ukrajina pomerom 0:3; v roku 2010 sa porúčalo už po súbojoch v základnej skupine. Najskôr síce zvíťazilo nad Španielskom, no prehra s Čile a remíza s Hondurasom na postup zo skupiny nestačili.
     
    84
    Aréna Fonte Nova v Salvadore si v každom z troch zápasov prišla na svoje, veď posúďte sami....Španielsko – Holandsko 1:5, Nemecko – Portugalsko 4:0 a dnes rovnako 6 gólov....
     
    83
    Tak napokon sa to domácim podarilo, no Francúzsko – dva zápasy, skóre zatiaľ 8:1 a nepremenaná penalta Benzemu...

    Vladimír Korduliak

    Góly: 81. Džemaili, 87. Xhaka – 17. Giroud, 18. Matuidi, 40. Valbuena, 67. Benzema, 73. Sissoko

    Karty:   88. Cabaye (FRA)


    Švajčiarsko: Benaglio – Rodríguez, von Bergen, Djourou, Lichtsteiner – Inler, Behrami – Xhaka – Mehmedi, Shaqiri – Seferović
    Náhradníci: Sommer, Bürki – Ziegler, Senderos, Lang, Barnetta, Stocker, Džemaili, Fernandes, Gavranović, Drmić, Schär

    Francúzsko: Lloris – Evra, Sakho, Varane, Debuchy – Cabaye – Matuidi, Sissoko – Benzema, Valbuena – Giroud
    Náhradníci: Ruffier, Landreau – Cabella, Griezman, Mavuba, Mangala, Sagna, Digne, Pogba, Rémy, Koscielny, Schneiderlin

    Rozhodca: Kuipers – van Roekel, Zeinstra (HOL) – Moen (NOR)

    Diváci: 51.003