Rusko – Fínsko 3:4 (kon.) | Česko – Švédsko 3:1 (kon.)
koniec
Česko
3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Švédsko
cz Štvrtok 07.11.2019, 18:35 • Tegera Arena, Leksand (SWE) • Euro Hockey Tour
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Krásný čtvrteční podvečer, vítám všechny příznivce ledního hokeje. Od letošního mistrovství světa uběhlo více než pět měsíců a česká reprezentace právě startuje novou sezonu. Do Karjala Cupu vstupuje Říhův výběr soubojem proti švédské reprezentaci.
     
    Česko

    Český tým vstupuje do nové sezóny jako čtvrtý celek na posledním mistrovství světa, které se konalo v Bratislavě a v Košicích. Svěřenci trenéra Miloše Říhy rozhodně nesehráli špatný turnaj, medaile nebyla daleko. Češi se dostali do semifinále, kde padli s Kanadou a následovalo pak utkání o třetí místo. To český výběr sehrál s Ruskem a nakonec padl po velkém boji 2:3 po samostatných nájezdech. Nová sezóna dnes odstartuje a Česko bude chtít v prvním utkání na turnaji Karjala Cup, v rámci série Euro Hockey Tour, uspět. Proti Švédům je však nečeká nic lehkého.

    Nominace Česka

    Brankáři
    Roman Will (Rögle/SWE), Marek Langhamer (Chabarovsk/KHL), Karel Vejmelka (Kometa Brno)

    Obránci
    Andrej Šustr (Kunlun/KHL), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Jakub Krejčík (Oulu/FIN), Jakub Galvas (Jukurit/FIN), David Musil (Třinec), Milan Doudera (Třinec), Michal Moravčík (Plzeň), Filip Pyrochta (Kometa Brno), Petr Zámorský (Mounfield HK)

    Útočníci
    Jan Kovář (Zug/SUI), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk/KHL), Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL), Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva/KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL), Hynek Zohorna (Chabarovsk/KHL), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Matěj Stránský (Třinec), Michal Kovařčík (Třinec), Michal Řepík (Sparta Praha), Jiří Smejkal (Sparta Praha), Radim Zohorna (Mladá Boleslav), Tomáš Filippi (Liberec), Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Tomáš Rachůnek (Karlovy Vary)
     
    Švédsko

    Švédský tým skončil na Slovensku hůře postavený, než jeho dnešní soupeř z Česka. Už ve čtvrtfinále totiž Švédové narazili na svého severského rivala, a sice Finsko, které zvítězilo 5:4 po prodloužení a nakonec to dotáhlo na metu nejvyšší. Finové totiž dosáhli na zlato. V semifinále zvítězili těsně 1:0 nad Ruskem a ve finále pak srazili Kanadu po výsledku 3:1. Hrdinou Finů se stal urostlý útočník Jokeritu Helsinky Marko Anttila, který dal jedinou branku proti Rusům a hned dvakrát se trefil i proti Kanadě. Švédové tak byli hodně zklamaní, nikdo nechtěl skončit už po čtvrtfinále. Nyní ale tento výsledek už dávno hodili za hlavu a vyhlížejí start nové reprezentační sezóny. Proti Čechům budou chtít uspět a bude to určitě hodně zajímavé utkání.

    Nominace Švédska

    Brankáři
    Magnus Hellberg (Petrohrad/KHL), Adam Reideborn (Kazaň/KHL), Christoffer Rifalk (Rögle/SWE)

    Obránci
    Klas Dahlbeck (CSKA Moskva/KHL), Mikael Wikstrand (Kazaň/KHL), Niklas Hansson (Rögle/SWE), Simon Bertilsson (Soči/KHL), Jesper Sellgren (Lulea/SWE), Olle Alsing (Djurgandens/SWE), Tom Nilsson (Djurgandens/SWE), Arvid Lundberg (Skelleftea/SWE)

    Útočníci
    Anton Rödin (Brynäs/SWE), Max Friberg (Frölunda/SWE), Oscas Lindberg (Zug/SUI), Patrik Berglund (Djurgandens/SWE), Johan Sundström (Frölunda/SWE), Michael Lindquist (Färjestads/SWE), Daniel Brodin (Fribourg/SUI), Carl Klingberg (Zug/SUI), Emil Sylvegard (Malmö/SWE), Linus Johansson (Färjestads/SWE), Fredrik Händemark (Malmö/SWE), Daniel Zaar (Rögle/SWE), Mathias Bromé (Örebro/SWE)
     
    Vítězové posledních deseti ročníků Karjala Cupu

    2018 – Rusko
    2017 – Finsko
    2016 – Rusko
    2015 – Švédsko
    2014 – Švédsko
    2013 – Finsko
    2012 – Česko
    2011 – Rusko
    2010 – Finsko
    2009 – Rusko


    Česká reprezentace vyhrála Karjala Cup z pětadvaceti ročníků pouze jedinkrát. V roce 2012 rozehráli Češi turnaj cenným vítězstvím 3:1 nad Švédskem, následně rozhodla o českém úspěchu nad domácí reprezentací Finska jediá branka Petra Nedvěda.
    Na závěr se proti Rusku prosadili již v první třetině Zbyněk Irgl s Jakubem Kindlem a Češi si pojistili výsledkem 2:1 turnajový triumf.
    Do All-Star Teamu se tehdy probojoval z českého výběru Ondřej Pavelec s Petrem Nedvědem.
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky se spolu naposledy utkaly hned v základní skupině na květnovém mistrovství světa a tehdy byli úspěšnější Češi, kteří zvítězili 5:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Will (Langhamer) – Šustr, Jeřábek (A), Moravčík, J. Krejčík, Zámorský, M. Doudera, Pyrochta, J. Galvas – Řepík, Jan Kovář (C), A. Nestrašil – H. Zohorna, T. Zohorna (A), R. Zohorna – T. Rachůnek, Sedlák, Jaškin – M. Stránský, Filippi, R. Pavlík – Smejkal.

    Švédsko: Hellberg (Reideborn) – Sellgren (A), Wikstrand, Nilsson (C), Alsing, Lundberg, Bertilsson – Lindqvist, Berglund, Rödin – Zaar, Händemark, Bromé (A) – C. Klingberg, Sundström, O. Lindberg – Brodin, L. Johansson, Friberg.

    Rozhodčí: Sergej Morozov (RUS), Ivan Fatejev (RUS) – Daniel Persson (SWE), Tobias Nordlander (SWE).
     
    V leksandské Tegera Areně už se vše připravuje na slavnostní nástup obou výběrů na ledovou plochu.
     
    Po domácí reprezentace se na led vydali také čeští hokejisté. Následovat budou národní hymny.
     
    Úvodní pozdrav za sebou mají i oba kapitáni Jan Kovář s Patrikem Berglundem. Za několik málo okamžiků zápas odstartuje.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    0:20
    Úvodní vhazování sice dokázal sebral Jan Kovář, ale Češi o puk velmi rychle přišli. Říhův výběr skvěle napadal rozehrávku a usadil se na útočném území.
     
    0:49
    Andrej Nestrašil si našel volný prostor mezi kruhy, ale jeho rána zápěstím skončila jen na blokujícím obránci švédského týmu.
     
    1:24
    Také Roman Will musel být v pozoru. Z levé strany vyjel od mantinelu Daniel Zaar, ale na českého gólmana z úhlu nevyzrál.
     
    1:58
    Po vhazování na levé straně od Willovy branky střílel Simon Bertilsson, ale ani jeho pokus nebyl dostatečně razantní.
     
    2:23
    Před brankou si našel přihrávku od pravého mantinelu Linus Johansson. Střela z první mu však sjela z čepele a Roman Will tak zasahovat nemusel.
     
    3:15
    Od Filipa Pyrochty začala další útočná akce českého výběru. Za brankou bojoval o puk Matěj Stránský, ale útočník Třince byl přetlačen dvojicí soupeřů.
     
    3:35
    Frednrik Händemark zvládl vhazování v útočném pásmu, ale jeho zadovka na modrou čáru nebyla nejpřesnější. Češi se však nedokázali ujmout volného kotouče.
     
    4:36
    Úvod duelu je velmi opatrný z obou stran. Česká rozehrávka zamířila přes všechny čáry a vhazovat se tak bude opět před Willem.
     
    5:07
    Vyloučení v týmu Švédsko (Carl Klingberg – 2 min., podrážení).
     
    5:16
    Krejčík povalil u mantinelu soupeře, ale hlavní sudí nechal hru pokračovat. O další tvrdý zákrok se postaral Řepík, ale ani tentokrát se nepískalo.
     
    5:59
    Češi se okamžitě v přesilové hře usadili v útočném pásmu. Zdlouhavá kombinace účinek nenašla. O vyhození se postaral bránící Sellgren.
     
    6:35
    Jeřábkovo nahození od modré čáry až do branky nedošlo. Následně chtěl dorážet Řepík, ale ani sparťanský útočník se k puku přes soupeře nedostal.
     
    7:07
    Hosté v plném počtu.
     
    7:26
    Švédský tým si může oddechnout. Nápor českého výběru vedl také Rachůnek, ale ani souhra s Jaškinem potřebné zakončení nepřinesla.
     
    7:49
    Hynek Zohorna si postrčil puk po mantinelu až do útočného pásma. Společně se svým bratrem Radimem ale na obranu Švédska nevyzráli.
     
    8:39
    Ani švédská reprezentace se nemůže dostat k jediného nebezpečnějšímu zakončení. Lindqistovo nahození sebrala za brankou Romana Willa česká obrana.
     
    9:27
    Jeřábek se skvěle vrátil do obrany a vypomohl svým spoluhráčům při výpadu Zaara. Český tým se ale u puku příliš dlouho neudržel po nepřesnosti Kováře.
     
    10:00
    Tak přece jen musel Will do pozoru. Lundberg poslal přihrávku do tandemu na Klingberga, který ale trefil českého gólmana jen do betonů.
     
    10:48
    Dlouhé nahození po mantinelu sice Krejčík na první pokus nezachytil, ale poté mu pomohl rychlým návratem spoluhráč Moravčík. Dojíždějící Rödin už neměl příliš šancí.
     
    11:15
    Nadějná část zápasu od Říhova výběru. Sedlákův průnik zastavil sice Nilsson, ale akce ještě pokračovala. Před brankou poté ještě strčil do puku Rachůnek.
     
    11:47
    Kovář dokázal vyhrát buly pro Jeřábka. Češi opět drželi soupeře v šachu, ale ke střele znovu nedošlo. Navíc puk již překročil modrou čáru a je z toho ofsajd.
     
    12:17
    Jaškin se Sedlákem zatopili domácí obraně. Útočník Dymana Moskva zkoušel přihrávat ještě od mantinelu před branku, ale tam byl pouze Wikstrand.
     
    12:49
    Po rychlení hry od Jakuba Krejčíka mohl postupovat do útočné třetiny Hynek Zohorna. Puk se mu ale zamotal pod bruslemi a toho využil Alsing.
     
    13:47
    Dlouhá část bez přerušení pokračuje. Ve středním pásmu se ujal puku Pavlík, dále zkoušel najít Stránského, který byl ale schovám za soupeřem.
     
    14:34
    Sellgren dělal tělem prostor Lindqvistovi. U mantinelu se ale prosadil silou k puku Jeřábek a bylo po švédské akci.
     
    15:00
    Česká pětice už byla unavená a tak Jeřábek jen nahodil puk za branku soupeře a Češi mohli vystřídat.
     
    15:26
    Reideborn ani nyní nemusel zasahovat. Tomáš Zohorna vyhrál vhazování na modru čáru, puk ale až k obránci nedoputoval.
     
    15:58
    Tak přece jen si Reideborn sáhl na puk. Lehké nahození bekhendem od Sedláka skryl gólman Petrohradu pod lapačku.
     
    16:30
    Češi se znovu museli osvobodit. Šustr poté vystihl rozehrávku soupeře, dokázal získat puk ještě v útočné třetině, ale další střela neprošla k brankáři.
     
    17:39
    U zadního mantinelu se snažil přitvrdit Tomáš Rachůnek, následně zkoušel před branku napálit kotouč Hynek Zohorna, ale švédská obrana obstála.
     
    18:47
    Jeřábek trefil hokejkou do obličeje Sundströma, ale hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat.
     
    19:00
    Do konce první třetiny zbývá odehrát poslední minuta.
     
    19:26
    Rachůnkovo nahození prolétlo těsně vedle branky, následně se ještě pokoušel přihrávat před branku Jaškin, ale Švédové si situaci pohlídali.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina branku nenabídla. Češi tak hrají v Leksandu se Švédy 0:0. Výběr trenéra Miloše Říhy byl více u puku, snažil se tvořit hru, ale ani jeden z brankářů neměl více práce. V přesilové hře český tým přitlačil domácí reprezentaci, nepustil jí z vlastní třetiny, ale vyloučení Carla Klingberga se potrestat nepodařilo. To Roman Will řešil jen dvě zapeklité situace. Střelu z úhlu snadno vyrazil mimo tři tyče, další pokus přímo po vhazování poté pokryl tělem.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:19.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:14
    Druhou dvacetiminutovka odstartoval vyhraným vhazováním Patrik Berglund. Švédové se ale přes napadající české hráče nemohli uvolnit a tak sáhl Sellgren k nahození.
     
    21:01
    Tentokrát už měl na levém křídle více prostoru Rödin, ale v klíčovou chvíli mu puk sjel z čepele. I druhá část zápasu se hraje bez výraznějšího přerušení.
     
    21:42
    Vyloučení v týmu Česko (Radovan Pavlík – 2 min., příliš mnoho hráčů).
     
    22:02
    Švédové se dlouho nemohli dostat do útočné třetiny. Dokonce mířil do přečíslení Radim Zohorna, ale jeho prudká rána z levé strany Reideborna nepřekvapila.
     
    22:59
    Nyní se rozjel středem kluziště Daniel Zaar. Od modré poté přihrával na levou stranu Wikstrand. Ani následné nahození Romana Willa nemělo šanci zaskočit.
     
    23:28
    Ještě jednu příležitost si vypracovali domácí hokejisté. O pokus z úhlu se postaral Berglung, ale Will si prostor u tyče pečlivě pohlídal.
     
    23:42
    Oddechový čas pro domácí.
     
    24:29
    I po přesilové hře se Švédsko drželo v tlaku. Až nakonec měl poslední slovo před Willem Andrej Šustr. Češi poté snadno vyvezli puk do bezpečí.
     
    24:47
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi ubránili oslabení a z následného útoku se ujímají vedení. Krejčíkovo nahození ještě dokázal Reideborn vyrazit před sebe. Následně se ale dostal k odraženému kotouči DMITRIJ JAŠKIN, který z úhlu prostřelil domácího gólmana. Asistence: Jakub Krejčík.
    24:47 Dmitrij JAŠKIN - 1:0
     
    26:00
    Český tým je po vstřelené brance najednou při chuti. Také první formace se tlačila do útoku, ale Řepíkovo nahození si obrana Švédska pohlídala za brankou.
     
    26:25
    Šustr si říkal o přihrávku mezi kruhy, ale Řepík zvolil jiné řešení. Před brankou však svého kapitána nenašel.
     
    27:15
    Také domácí reprezentace se dostala po dlouhé chvíli do tlaku. Jeřábek proto sáhl jen k vyhození přes všechny čáry.
     
    28:03
    Před Willem bylo pořádně horko. Zaar nabídl kotouč do jízdy Bromému, který vystrašil gólmana švédského Rögle.
     
    28:51
    Moravčíkovo nahození tečoval ještě před brankou Radim Zohorna, ale puk prolétl jen těsně vedle levé tyče. Češi ještě zůstávají v náporu.
     
    29:13
    U mantinelu si vedl skvěle v silovém souboji Matěj Stránský. Tělem odstavil od puku Wikstranda, poté ho nabídl Pyrochtovi, který mohl dále pokračovat v útočení.
     
    30:02
    Za brankou Adama Reideborna se ujal puku Jesper Sellgren. Švédský tým se prokombinoval podél pravého mantinelu až na české území, kde ale vládne Jakub Jeřábek.
     
    30:25
    Tomáš Zohorna nedokázal na buly přetlačit Sundströma. Češi se ale aktivním napadáním ve střední třetině dostali ke kotouči. Souhru z Chabarovsku předvedli Hynek s Tomášem a právě nejstarší z bratrské trojice prověřil Heideborna.
     
    30:50
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédsko srovnává krok! Od levého mantinelu dostal parádní přihrávku MIKAEL WIKSTRAND. Šestadvacetiletý obránce Kazaně si počkal na vhodný okamžik a zápěstím překonal Romana Willa. Asistence: Anton Rödin.
    30:50 Mikael WIKSTRAND - 1:1
     
    31:39
    Češi jsou najednou zaskočeni vyrovnávací brankou. Chybu v rozehrávce předvedl Moravčík, ale švédský tým nedokázal lépe zareagovat na volný kotouč.
     
    31:50
    Do Willa najel z levé strany Tom Nilsson. Českého brankáře přijela bránit obranná dvojice. Následně se ale vylučovat nebude.
     
    32:46
    Právě Tom Nilsson ještě zůstal na ledě. Od Nilssona putoval puk na pravou stranu, kde pokračoval v akci Daniel Zaar. Kotouč ale jen proskákal za koncovou čáru.
     
    33:01
    Tomáš Zohorna nedokázal získat puk při vhazování. V roku kluziště se ale dokázal prosadit Hynek Zohorna, tvrdou ránu poté vyslal od modré Krejčík, ale puk jen práskl o mantinel.
     
    33:05
    Reidebornova brána nebyla na svém místě a hra musela být přerušena. Po krátké pauze se ale může ve druhé třetině pokračovat.
     
    33:59
    Vyloučení v týmu Švédsko (Linus Johansson – 2 min., podrážení).
     
    34:36
    Česko právě vstřelilo branku!
    Využitá přesilovka a Češi znovu vedou! Švédský tým chtěl i v oslabení útočit, ale ztrátu puku dokázalo Česko potrestat. Nestrašil přiťukl kotouč do jízdy JANU KOVÁŘOVI, který prudkou ránou překonal Reideborna. Asistence: Andrej Nestrašil.
    34:36 Jan KOVÁŘ - 2:1
     
    35:16
    Češi mohli opět uzavřít soupeře v jeho třetině. Řepík v nadějném postavení ale nedokázal najít rozjetého Nestrašila.
     
    35:16
    Vyloučení v týmu Česko (Tomáš Rachůnek – 2 min., příliš mnoho hráčů).
     
    36:00
    Švédskému národnímu týmu se nedaří usadit před Willem. První formace domácí reprezentace si sice posouvá puk ze strany na stranu, ale k přesnému zakončení ještě nedošlo.
     
    36:59
    Tom Nilsson je ve druhé části zápasu hodně aktivní, ale ani on ve středu pole Kováře nepřetlačil. Češi se tak mohli na moment osvobodit.
     
    37:16
    Domácí v plném počtu.
     
    37:47
    Zpoza branky zkoušel Willa zaskočit Anton Rödin. Puk se ale odrazil od brankové konstrukce směrem do hřiště. Nápor Švédů pokračuje.
     
    38:49
    U mantinelu se sešlo hned šest hokejistů. Nejšikovnější čepel měl Tomáš Zohorna, který ale poté neměl komu nahrát a tak puk jen posunul do střední třetiny.
     
    39:00
    Do konce druhé třetiny zbývá odehrát poslední minuta.
     
    39:36
    Přetlačovanou u hrazení vyhrál Tomáš Zohorna, nahození za brankou ale minul Hynek Zohorna a poté se už k puku dostali domácí hokejisté.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Siréna ukončila druhou část dnešního duelu. Češi vedou nad domácím Švédskem 2:1!

    O otevření skóre se postaral Dmitrij Jaškin, který byl před Reidebornovou brankou nejobratnější, když dokázal dorazit do sítě Krejčíkovo nahození. Vedení českému týmu ale vydrželo jen něco málo přes šest minut. Po Rödinově přihrávce pálil z mezikruží Mikael Wikstrand, který překvapil Willa pokusem zápěstím. Ještě do přestávky se Češi prosadili podruhé. V přesilové hře našel Nestrašil Jana Kováře a ten zavěsil přesně k první tyči.
     
    Další třetina začne přibližně ve 20:15.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:20
    Berglund se s Kovářem přetlačovali při vhazování. Puk nakonec sjel k hokejce Andreje Šustra. Následně se ale museli Češi bránit.
     
    40:59
    Druhá formance se dostala na led velmi brzo. Bratři Zohornové ujížděli ve třech na dva obránce, ale Hynkova přihrávka do jízdy nebyla z nejpřesnějších.
     
    41:05
    Sedlák nedokázal vyzrát při buly na Sundströma. Švédové se ujali kotouče, z pravé strany pálil na WIlla Klingberg, který ale neměl lehkou střelou překonat českého gólmana.
     
    42:26
    Nyní už musel Roman Will ukrýt kotouč do lapačky. Švédský útok se rychle blížil k českému brankáři a ten se netroufl rozehrát.
     
    42:59
    Nebezpečnou situaci před českým brankovištěm nedokázal využít Bromé, který v nadějném postavení promáchl prudkou přihrávku.
     
    43:40
    Vyloučení v týmu Česko (Petr Zámorský – 2 min., držení).
     
    43:57
    Také Reideborn měl štěstí. Lehké nahození od levého mantinelu jen prosvištělo kolem vzdálenější tyče. Nakonec se ale ke kotouči dostali domácí hokejisté.
     
    44:20
    Střela Radima Zohorny skončila pouze na hokejce bránícího hráče. Češi se poté ještě pokoušeli překonat obranný val, ale ani následný pokus Hynka Zohorny neprošel.
     
    44:48
    Rödin je v početní převaze hodně aktivní. Nejprve zkoušel nabídnout puk Berglundovi, ale ani další přihrávka před branku nebyla přesná.
     
    45:00
    Ještě jeden útoč zvládli Švédové v přesilové hře. Roman Will si stačil popojet více k branky a pokus Sellgrena vyrazil před sebe.
     
    45:40
    Domácí v plném počtu.
     
    46:10
    Český tým ustál i další oslabení. Pavlík mohl ihned po zisku najít Filippiho, ale puk poslal jen do hokejky připraveného Bromého.
     
    46:58
    Na ledě ještě zůstala čtvrtá formace. Galvas vyvezl s přehledem kotouč po pravém mantinelu do dostatečné vzdálenosti od branky Romana Willa.
     
    47:39
    Před Reidebornem dělal problémy Jaškin, ale kotouč se útočníkovi Dynama Moskva tečovat nepodařilo. Následně skončil puk jen na hrudníku domácího gólmana.
     
    48:29
    Dlouho se puk nemohl dostat od mantinelu. Nakonec ho vyšťourali lépe postavení Švédové, ale příliš dlouho si nedokázali přihrát do kombinace.
     
    49:17
    Třetí pětka je aktivní a snaží se útočit. Sedlákova pobídka na Jaškina byla příliš dlouhá. Na druhé straně si naopak nerozuměl Bromé se Zaarem.
     
    49:35
    Komerční přestávka.
     
    50:14
    Šustr posouval hrací předmět podél mantinelu ke Kovářovi. Češi si ale nedokázali přihrát a celou akci na druhé straně musel hasit famózním zákrokem Roman Will.
     
    51:02
    Prostrčení Radima Zohorny úspěch neslavilo. Češi se ale ještě dokázali dostat k puku a dokonce do útočné třetiny. Ani další pokus Hynka Zohorny nebyl přesný.
     
    51:36
    Zpoza branky se zkoušel vymotat Lukáš Sedlák. Puk se mu ale svezl po hokejce a český útočník už nedokázal lépe zakončit.
     
    52:06
    Vyloučení v týmu Česko (Michal Řepík – 2 min., vysoká hůl).
     
    52:24
    Český gólman pomohl výjezdem za branku získat nahozený puk. Willova rozehrávka poté našla Milana Douderu.
     
    52:35
    Berglund jen těsně netrefil nahozený puk před Willem. Následně ještě pálil od modré čáry Mikael Wikstrand, ale střelec zatím jediné švédské branky druhý zásah zatím nepřidal.
     
    53:14
    U levého mantinelu Češi utěsnili prostor. Po zisku kotouče nic nevymýšlel Jakub Krejčík, který hrací předmět jen lehce posunul do bezpečí.
     
    53:58
    Nadějná příležitost Švédů končí opět na bezchybném Willovi. Bromé sice přejel na poslední chvíli před českým gólmanem, ale ani to Willa nezaskočilo.
     
    54:06
    Oddechový čas pro domácí.
     
    54:52
    Po dalším ubráněném oslabení se Češi ujali puku ve střední části kluziště. Kovář se u branky Švédska dostal do sporu a rozhodčí hned museli hráče dostávat od sebe.
     
    54:52
    Vyloučení v týmu Česko (Jan Kovář – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Švédsko (Daniel Brodin – 2 min., hrubost).
     
    55:36
    Pokračuje se ve čtyřech na obou stranách. Švédové nebyli daleko od vyrovnání, ale před Willem se neprosadil Zaar.
     
    56:24
    Hra ve čtyřech více svědčí domácímu týmu. Švédové jsou více u puku, ale zaútočit mohl také Moravčík společně s Krejčíkem.
     
    57:00
    Bekhendový pokus Tomáše Zohorny skončil jen na vyrážečce švédského brankáře. Oba týmy už jsou znovu kompletní.
     
    57:48
    S Rödinem se nestačil vracet Lukáš Sedlák. Domácí útočník pálil do dresu českého brankáře. Poté přišla nepřesnost ze strany Švédů.
     
    57:59
    Švédsko to zkouší dvě minuty před koncem třetí třetiny bez brankáře. Reideborn je na střídačce.
     
    58:12
    Česko právě vstřelilo branku!
    O vítězi dnešního duelu je rozhodnuto! Švédsko vsadilo na jednu kartu, bez brankáře se vrhlo do útoku, ale z třetího zásahu se raduje česká lavička. Andrej Nestrašil našel na pravé straně osamoceného MICHALA ŘEPÍKA, který dokázal trefit prázdnou klec. Asistence: Andrej Nestrašil.
    58:12 Michal ŘEPÍK - 3:1
     
    59:00
    Do konce třetí třetiny zbývá odehrát poslední minuta.
     
    59:20
    Roman Will musel řešit ještě jeden složitý zákrok. Na brankovišti dělal potíže české obraně Patrik Berglund, ale ani centr prvního útoku nezakončil přesně.
     
    59:37
    Vyloučení v týmu Česko (Michal Řepík – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    Konec zápasu.
     
    Třetí třetina končí a český výběr zažívá vítězný vstup do reprezentační sezony! V Leksandu porazil Říhův výběr domácí Švédsko 3:1!

    O otevření skóre se postaral Dmitrij Jaškin, který byl před Reidebornovou brankou nejobratnější, když dokázal dorazit do sítě Krejčíkovo nahození. Vedení českému týmu ale vydrželo jen něco málo přes šest minut. Po Rödinově přihrávce pálil z mezikruží Mikael Wikstrand, který překvapil Willa pokusem zápěstím. Ještě do druhé přestávky se Češi prosadili podruhé. V přesilové hře našel Nestrašil Jana Kováře a ten zavěsil přesně k první tyči. A Andrej Nestrašil měl prsty i ve třetím gólu českého výběru. Švédové riskovali těsně před koncem třetí části ve hře bez brankáře a byli potrestáni. Nestrašil našel na pravé straně Michala Řepíka a ten posunutím puku do prázdné branky určil konečný výsledek.

    Nejlepší hráči:
    Česko – Dmitrij Jaškin
    Švédsko – Mikael Wikstrand
     
    Statistiky zápasu

    Střely na branku: 31-22
    Zásahy brankářů: 21-28
    Vyloučení: 6-3
    Trestné minuty: 12-6
    Využití: 1-0
     
    Nyní čeká českou reprezentaci přesun do finských Helsinek, kde se nejprve v sobotu utká s domácím výběrem a na závěr Karjala Cupu vyzve Říhova družina nebezpečný celek Ruska.
     
    Pozápasové hodnocení trenéra Miloše Říhy

    Jsem spokojený s předvedenou hrou. Od začátku zápasu jsme byli lepší, lépe jsme bruslili. Především v první třetině jsme si vytvořili tři šance, nebyli jsme však důrazní na brankovišti. Kromě přesilovek jsme Švédy do ničeho nepustili, zápas jsme zvládli bravurně.

    Hráče jsme nabádali do útočné fáze, chyběla větší podpora obránců při střelbě. Několik zajímavých akcí jsme vymysleli přímo po vhazování, to je pozitivní.

    Bylo jasně vidět, že si prví formace umí vyhovět. Jsou zkušení, tak vyzrálí, hlavně Jak Kovář, který tomu dával hlavu.

    Změny k sobotnímu utkání mám v hlavě, ale ještě si sedneme. Chtěli bychom dát šanci i hráčům, kteří dnes nenastoupili. Určitě bude hrát Musil. Budeme se snažit to prostřídat, abychom viděli hráče v akci.
     
    To už je z leksandské Tegera Areny vše. Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek večera. (21:03:44)

    Vít Schück

    Góly a asistencie: 25. Jaškin (J. Krejčík), 35. Jan Kovář (A. Nestrašil), 59. Řepík (A. Nestrašil) – 31. Wikstrand (Rödin)


    Česko: Will (Langhamer) – Šustr, Jeřábek (A), Moravčík, J. Krejčík, Zámorský, M. Doudera, Pyrochta, J. Galvas – Řepík, Jan Kovář (C), A. Nestrašil – H. Zohorna, T. Zohorna (A), R. Zohorna – T. Rachůnek, Sedlák, Jaškin – M. Stránský, Filippi, R. Pavlík – Smejkal.
    Švédsko: Reideborn (Hellberg) – Sellgren (A), Wikstrand, Nilsson (C), Alsing, Lundberg, Bertilsson – Lindqvist, Berglund, Rödin – Zaar, Händemark, Bromé (A) – C. Klingberg, Sundström, O. Lindberg – Brodin, L. Johansson, Friberg.

    Rozhodca: Sergej Morozov (RUS), Ivan Fatejev (RUS) – Daniel Persson (SWE), Tobias Nordlander (SWE)

    Diváci: 5078