FK Krasnodar – Porto 0:1 (kon.) | Başakşehir – Olympiakos 0:1 (kon.) | Bazilej – Linz 1:2 (kon.)
Kluž – Celtic 1:1 (kon.) | Maribor – Rosenborg 1:3 (kon.)
koniec
FC Bazilej 1893
1:2 (0:0)
LASK Linz
cz Streda 07.08.2019, 20:00 • St. Jakob-Park, Basilej • Liga majstrov (predkolá) • 3. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    Ode mě je to vše, díky za pozornost a hezký zbytek večera. (22:04:43)
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 2:8. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 8:13.
     
    Linz zaskočil Basilej, když na jejím hřišti zvítězil 2:1, a připravil si tak velmi dobrou půdu pro odvetu. Vše podstatné se odehrálo až po přestávce, v jednapadesáté minutě poslal do té doby aktivnější hosty do vedení Gernot Trauner. Basileji se nedařilo bojujícího soupeře zatlačit, domácí navíc podruhé inkasovali, tentokráte mezi tři tyče zamířil João Klauss. Nakonec ani svěřenci trenéra Kollera neodešli ze zápasu s nulou na kontě vstřelených gólů, pozici pro zápas v Rakousku alespoň o trochu vylepšil Luca Zuffi.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Schlager musel sáhnout ještě k jednomu zákroku, kroucený pokus z kopačky Ademiho vyrazil před sebe, z vápna pak balon odkopl Pogatetz.
     
    90+2
    Linz zatím závěr zápasu zvládá s přehledem. Po sérii autových vhazování balon na obranné polovině Basileje drží Reinhold Ranftl, kterého neúspěšně atakují soupeři.
     
    90+1
    Nastavovat se budou jen tři minuty.
     
    90
    Domácí se dočkali dalšího rohu. V malém vápně se hlavami nepříjemně střetli van Wolfswinkel s Traunerem, ani jeden z nich se z trávníku zatím nezvedá.
     
    89
    Závěr utkání nám díky předchozím událostem přináší nečekaně napínavou zápletku. Basilej se určitě požene za vyrovnáním, navíc má v zádech probuzené fanoušky.
    87. ZUFFI - 1:2
     
    87
    Basilej právě vstřelila branku!
    No vida, asi jsem to přivolal, protože Basilej snižuje na 1:2, a vykřesává tak alespoň jiskřičku naděje na trochu schůdnější výsledek pro odvetu. Hostující obrana odvrátila vysoký balon pouze do míst, kde se pohyboval LUCA ZUFFI, jenž jej nekompromisním způsobem poslal pod horní tyč Schlagerovy branky.
     
    86
    Vše nasvědčuje tomu, že dnes se dočkáme překvapivého výsledku. Basileji ještě zbývá několik minut na to, aby s nepříznivým výsledkem něco provedla. Povede se jí to?
     
    85
    Widmer se vydal na útočné dobrodružství. Na konci své sóloakce poslal míč na z druhé vlny si sbíhajícího Freie, který trefil pouze před sebou stojícího Hollanda.
     
    83
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Klauss, přichází Raguz.
    82. CÖMERT - 0:2
     
    82
    Linz právě vstřelil branku!
    Do konce základní hrací doby zbývá odehrát ještě osm minut, vzhledem k průběhu utkání je ale o vítězi už nyní zřejmě rozhodnuto. Na Tettehovu nahrávku si naběhl JOÃO KLAUSS, který si přehodil balon na pravačku a především díky výrazné teči bránícího Eraye Cömerta jej dostal do sítě basilejské branky.
    80. Michorlova střela proskákala vedle tyče.
     
    80
    Solidní příležitost hostujícího týmu. Tetteh si proti přesile netroufl, proto přenechal balon Michorlovi, který jej poslal těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    79
    Před pár okamžiky příchozí Noah Okafor se dostal k odraženému míči. Jeho rána z první skončila kousek nad horní tyčí Schlgerovi branky.
     
    78
    Ricky van Wolfswinkel dělal vše, co bylo v jeho silách, aby se dostal k balonu, Pogatetz jej ale udržel na zádech a počkal, až mu přispěchá na pomoc Schlager.
     
    77
    Ademiho přízemní nabídka přilétla van Wolfswinkelovi pouze na paty, o chvíli později pálící Okafor zamířil pouze do na hranici vápna stojícího Wiesingera.
     
    76
    Střídání v týmu FC Basilej: ze hřiště odchází Balanta, přichází Bua.
     
    75
    Střídání v týmu FC Basilej: ze hřiště odchází Pululu, přichází Okafor.
     
    74
    Nešťastný odraz málem zapříčinil další pohromu pro RotBlau. Naštěstí pro domácí ale Omlin zareagoval včas a uzmul skákající míč před dotírajícím Klaussem.
     
    73
    Nic se nezměnilo ani po dalším z řady rohových kopů. Ano, domácí se sice dostali k zakončení, hlavička Eraye Cömerta ale rozhodně neměla gólové parametry.
     
    72
    Basilej se stále nemůže propracovat k souvislejšímu tlaku, dnešní utkání domácím zatím vůbec nevychází. Brankář Schlager se snad ani jednou nezapotil.
     
    70
    V krátkém časovém sledu jsme byli svědky několika nedovolených zákroků v řadě, naposledy se proti pravidlům provinil na útočné polovině faulující Klauss.
     
    69
    Luca Zuffi balon od rohového praporku zakroutil do malého vápna, kde si pro něj s klidem vyšplhal Alexander Schlager, jenž opět nikam nehodlá spěchat.
     
    68
    Ricky van Wolfswinkel z první vyslal kupředu střídajícího Ajetiho, jehož pokus na roh odvrátil blokující Pogatetz. Chytne se Basilej tohoto náznaku šance?
     
    66
    Po Widmerově faulu na Klausse se k exekuci přímého kopu LASK postavil Michorl. Jeho nabídku vyslyšel Emanuel Pogatetz, jehož hlavička ovšem postrádala přesnost.
     
    65
    Střídání v týmu FC Basilej: ze hřiště odchází Stocker, přichází Ademi.
     
    64
    Schlager musel ven z branky, za míčem se totiž hnal Pululu. Odkopl jej pouze k Freiovi, jehož pas dolétl k z ofsajdu si nabíhajícímu Valentinu Stockerovi.
     
    63
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Goiginger, přichází Frieser.
     
    62
    Alexander Schlager s výkopem dvakrát nepospíchal, což se pochopitelně nezdálo domácím fanouškům, kteří jej doprovázeli hlasitým pískotem.
     
    61
    Zuffiho lehoučký bochánek se málem stal kořistí pro aktivně si nabíhajícího Pulula, těsně před nímž dokázal s vypětím všech sil balon odklidit Pogatetz.
     
    60
    Po faulu na van Wolfswinkela kopala standardní situaci také Basilej, Valentin Stocker ale pouze potvrdil křeč, v jaké domácí dnes hrají, a v podstatě odevzdal míč soupeři.
     
    59
    Zničehonic za to z hodně uctivé vzdálenosti vzal Reinhold Ranftl. Jeho rána nevypadala vůbec zle, Omlin ale celou situaci kontroloval a nechal míč dolétnout nad břevno.
     
    58
    Klauss si na hranici pokutového území chystal balon na pravačku, doslova za pět minut dvanáct jej o něj připravil Cömert. Jednalo se o sporný zákrok, sudí ale nechal hru plynout.
     
    57
    Standardní situaci rozehrál tradiční exekutor znovu na hlavu kapitána Traunera, tomu ale zakončení tentokráte nesedlo podle představ.
     
    56
    Hosté se znovu pohybovali v nebezpečně blízké vzdálenosti od Omlinovy branky. Nakonec vybojovali přímý kop, Cömet totiž stáhl k zemi Klausse.
     
    55
    Riveros pod náporem ze strany napadajícího Goigingera přenesl hru na pravý kraj hřiště, Widmer ale balon před postranní lajnou nezastihl. Z tribun se ozývá pískot.
     
    54
    Balanta se pokoušel něco vymyslet ve středu hřiště, neměl ale s kým kombinovat a nakonec byl donucen hru otočit směrem vzad.
     
    53
    Ticho na stadionu v Basileji přerušují pouze fanoušci LASK, kteří mohou být s výkonem svého týmu zatím velice spokojeni. Jak zareagují domácí hráči na inkasovanou branku?
     
    52
    Basilej se pokoušela přispěchat s co nejrychlejší odpovědí. Zuffiho nabídka se stáčela do míst, kde číhal Pululu, toho ale k hlavičce nepustil Pogatetz.
    51. TRAUNER - 0:1
     
    51
    Linz právě vstřelil branku!
    Linz byl v dosavadním průběhu utkání lepším týmem, krátce po začátku druhého poločasu se hosté zcela zaslouženě ujímají vedení. Basilej selhala při bránění rohového kopu, když nechala ve vápně zcela volného GERNOTA TRAUNERA a hostující kapitán se z dobré pozice nezmýlil.
     
    49
    Pululu na lajně rozkmital své rychlé nohy, předběhl Philippa Wiesingera, který jej zastavil je za cenu faulu. Tady se určitě dala udělit žlutá karta.
     
    48
    Hosté z této standardní situace nic nevytěžili, v malém vápně si totiž na letící míč počíhal Eray Cömert a s přehledem jej odhlavičkoval do bezpečí.
     
    47
    Balanta přišel o míč, jehož se okamžitě ujal Ranftl. Jeho dělovka doslova sestřelila blokujícího Aldereleho, Linz bude zkraje druhé půle kopat roh.
     
    46
    Do druhé půle nastoupily oba celky beze změny v sestavě. Pokud budeme sledovat podobný obrázek hry jako před přestávkou, především na straně Basileje se dá čekat brzké střídání.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas je za námi. Možná trochu překvapivě jsou zatím aktivnějším týmem hosté, kteří předvedli několik nápaditých kombinací, k vážnějšímu ohrožení brankáře Omlina se ovšem nepropracovali. Basilej sice dokázala procpat míč za záda Alexandera Schlagera, hlavičkující Pululu ale doplatil na ofsajdové postavení.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Hosté hodně hlasitě klepali na soupeřovo vápno, dovnitř se ale nedostali. Především díky dobré práci Bláse Riverose, který zatím mezi hráči Basileje vyčnívá.
     
    45+1
    Něco vymyslet se ještě pokoušel Ranftl, jenže jeho centr přelétl v šestnáctce všechny přítomné. Linečtí ale zůstávají u balonu, konkrétně s ním operuje Tetteh.
     
    45
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    44
    Zcela mimo hru se k zemi skácel Samuel Tetteh. Učinil tak poté, co jej těsně bránil Balanta, k ničemu vážnějšímu ale dle opakovaného záběru nedošlo.
     
    43
    Ani s blížícím se koncem prvního poločasu se zřejmě nedočkáme první vážnější příležitosti tohoto mače. Oba celky chtějí před hvizdem sudího především neinkasovat.
     
    41
    Stejný problém zastavil i rodící se akci hráčů LASK. Pogatetz vyslal dlouhý pas na Ranftla, ani on ale svůj náběh za soupeřovu obrannou linii nenačasoval ideálně.
     
    40
    Zuffi si v hlavičkovém souboji s Traunerem doslova došel pro faul. Sám poté rozehrál standardní situaci, ve vápně hlavičkující Frei byl ale přistižen v ofsajdu.
     
    39
    Stocker si hodlal vyměnit míč s Balantou. Narážečka se jim podařila, jenže první jmenovaný kvůli ofsajdovému postaven hrát nemohl, a tak musí RotBlau znovu vyklidit pole.
     
    38
    Paraguayský obránce ve službách Basileje předvedl v krátkém časovém sledu druhý solidní obranný zákrok, tentokráte k ničemu vážnějšímu nepustil Hollanda.
     
    37
    Na pravé straně si míč na pravačku chystal Reinhold Ranftl, velmi důsledně a především rychle k němu ovšem přistoupil Blás Riveros, a Linz tak čeká pouze autové vhazování.
     
    36
    Luca Zuffi si na hranici vápna rovnal ke střele, poté se raději rozhodl jej posunout na Stockera, který byl odzbrojen Wiesingerem a navíc se dopustil faulu.
     
    35
    Do konce prvního poločasu zbývá ještě zhruba deset minut. Dočkáme se před odchodem obou týmů do šaten nějakého gólu, nebo vydrží bezbrankový stav?
     
    33
    Švýcarský celek se dostal k rohovému kopu poté, co byl zablokován centr Silvana Widmera. Domácí poté dostali míč do sítě, jenže Pululu zakončoval z ofsajdu.
     
    32
    Riveros se díky rychlému manévru zbavil Ranftla a odcentroval. Pululu zřejmě s touto možností nepočítal, v souboji s Wiesingerem totiž doplatil na pomalejší start.
     
    31
    Tohle zamrzí. Klauss si v pokutovém území soupeře zpracovával balon, měl kolem sebe celkem dost volného prostoru, jenže zahrál rukou, což neušlo zraku hlavního arbitra.
     
    30
    Hosté se ještě chvíli udrželi na útočné polovině. Ranftla nic netrápí, což ostatně záložník LASK potvrdil, když vyslal prudký pokus vedle branky Basileje.
     
    29
    Po Widmerově zaváhání se Klauss krásně zbavil Aldereteho, jeho následný střelecký pokus ale stačil zablokovat ve skluzu bránící Eray Cömert.
     
    28
    Žlutou kartu dostává Riveros (FC Basilej).
     
    28
    Opakovaný záběr ukázal, že Ranftl inkasoval úder špunty lehce pod koleno. Z hřiště ale odchází po svých, což je pro hosty, kteří už jednou museli střídat, dobrá zpráva.
     
    27
    Michorl se při provedení skluzu, kterým nedovoleně atakoval Pulula, ještě navíc střetl s Ranftlem. Ten se drží za levé koleno a svíjí s bolestivou grimasou v obličeji.
     
    26
    Žlutou kartu dostává Michorl (LASK Linz).
     
    25
    Pululu se u rohového praporku musel vypořádat se dvěma protivníky. Bojoval statečně, proti přesile se ale na nic velkého nezmohl. Odkopávat od branky bude Schlager.
     
    24
    K zakončení se hráči LASK dostali i po nařízeném rohovém kopu. Hlavičkoval kapitán Gernot Trauner, míč ale poslal poměrně vysoko nad Omlinovu branku.
     
    23
    Tohle vypadalo zajímavě. Goiginger si z obránců soupeře udělal tréninkové kužely a vyzval ke skórování Klausse, jehož pokus stačil zblokovat Alderele.
     
    22
    Konečně se probouzí domácí diváci, jejich podporu svěřenci trenéra Kollera ve chvílích, kdy se jim kombinačně nevede, určitě potřebují. Znovu ale útočí Linz.
     
    21
    Dvacet minut z prvního poločasu je za námi. Že bychom sledovali zrovna pohledné utkání, to se opravdu říci nedá. Především Basileji se zatím vůbec nedaří.
     
    20
    K vynucenému střídání Marcel Koller sáhnout nemusí, Pululu je zpět na trávníku a zdá se býti v nejlepším pořádku. Basilej tak pokračuje v kompletním počtu.
     
    19
    Pululu je stále za postranní čarou v péči zdravotníků. Svým spoluhráčům ted vepředu chyběl, Fabian Frei po zpracování míče potřeboval parťáka do kombinace.
     
    18
    Na hřiště tentokráte spěchají domácí zdravotníci, po hlavičkovém souboji vypadá otřeseně Afimico Pululu. Na rozdíl od Ramsebnera by se ale snad nemělo jednat o nic vážného.
     
    17
    Jonas Omlin se musel mít znovu na pozoru. Tentokráte už bylo potřeba, aby sáhl k zákroku, ale přízemní pokus doprostřed branky od Goigingera jej nemohl překvapit.
     
    16
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Ramsebner, přichází Pogatetz.
     
    15
    Nevyšlo to, hosté se museli naopak bránit. Pululovi balon v šestnáctce ukopl Ramsebner, který tak učinil na hranici vlastního sebeobětování. Dost možná si při onom zákroku přivodil problém se stehenním svalem.
     
    14
    Éder Balanta sice ve středu pole nasadil jesličky Hollandovi, o pár metrů dál byl však odstaven Michorlem. Linz se tak znovu připravuje na vniknutí do obrany Basileje.
     
    13
    Basilej zatím není schopna udržet balon na svých kopačkách, její kombinace v úvodu zápasu pořádně drhne. Nezměnil to ani špílmachr Luca Zuffi.
     
    12
    Ranftl zamotal hlavu Riverosovi a odcentroval přes něj. Balon se štěstím až na malé vápno, kde se musel Cömert hodně snažit, aby jej odvrátil před Klaussem.
     
    11
    Aktivněji se zatím prezentují svěřenci trenéra Ismaëla. Ke střele se po šikovném uvolnění dostal Samuel Tetteh, prostor mezi třemi tyčemi ale nezasáhl.
     
    10
    Hosté tentokráte vsadili na dlouhé autové vhazování. Reinhold Ranftl hledal nabíhajícího si Klausse, míč ale poslal jen do náruče připraveného Omlina.
     
    9
    RotBlau ztratili balon při přechodu do útoku, rychlý kontr Linzu opět probíhal na pravé straně hrací plochy, kde proti Ranftlovi stačil zasáhnout Blás Riveros.
     
    8
    Nedlouho poté vybojovali hosté první roh. Michorlovu nabídku odhlavičkoval ven z vápna van Wolfswinkel, následný pokus Ranftla se hrubě nepovedl.
     
    7
    Přízemní centr z kopačky Goigingera by se dokutálel jen k Omlinovi, domácí brankář si ale zřejmě nekřikl, a Alderele tak balon zakopl do zámezí. Aut pro LASK.
     
    6
    Ricky van Wolfswinkel vyslal do úniku rychlonohého Pulula. Angolský útočník to zkusil levačkou z ostrého úhlu, Alexandera Schlagera ale nepřekvapil.
     
    5
    Holland přišel o míč během jeho vyvážení z obranné poloviny, zaútočit tak mohla Basilej, jenže její protiakce ztroskotala na nedorozumění mezi Riverosem a Stockerem.
     
    4
    Nepřesností ve středu hřiště využil Goiginger. Nakonec se rozhodl postupovat samostatně a vypálit z uctivé vzdálenosti, Omlin zasahovat nemusel.
     
    3
    Renner s individuálním průnikem neuspěl, rozehrávali tak domácí. Omlin přihrávkou oslovil Riveros, jenž nasadil jesličky Goigingerovi a posléze byl faulován.
     
    2
    Hosté krátce po rozehrávce získali standardní situaci, rozehráli ji však na krátko a poté byli aktivně napadajícímu hráči Basileje vytlačeni až na obrannou polovinu.
     
    1
    Andreas Ekberg dal pokyn k zahájení utkání mezi Basilejí a Linzem, pojďme na to! Rozehrávky se ujali hostující fotbalisté, kteří nastupují v bílých dresech, naopak svěřenci trenéra Kollera budou hrát v červeno-modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Basilej: Omlin – Widmer, Cömert, Alderete, Riveros – Balanta, Frei – van Wolfswinkel, Zuffi, Stocker (C) – Pululu
    Náhradníci: Nikolić – Dimitriou, Campo, Okafor, Bua, Xhaka, Ademi

    LASK Linz: Schlager – Ramsebner, Trauner (C), Wiesinger – Ranftl, Holland, Michorl, Renner – Goiginger, Klauss, Tetteh
    Náhradníci: Gebauer – Pogatetz, Schnegg, Müller, Frieser, Raguz, Sabitzer

    Rozhodčí: Andreas Ekberg – Mehmet Culum, Stefan Hallberg (všichni Švédsko).
     
    LASK Linz

    Linz se v posledních letech dere mezi nejužší špičku rakouské fotbalové scény. Po čtvrtém místě z předminulého ročníku se fotbalisté LASK vrátili do bojů o pohárovou Evropu po dlouhých osmnácti letech. Jejich cesta skončila ve třetím předkole Evropské ligy, favorizovanému Besiktasi ale podlehli jen kvůli nižšímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeři. Na jaře se Die Schwarz-Weißen mohli radovat z dalšího úspěchu v rámci domácí ligy, tentokráte totiž obsadili druhé místo za suverénním Salzburgem. Díky tomuto umístění byli svěřenci Ismaëla přímo nasazeni do třetího předkola Ligy mistrů. O účast v základní skupině této prestižní soutěže se Linz popere poprvé od roku 1965.
     
    FC Basilej

    Basilej za sebou nemá povedenou sezonu. V lize se podruhé za sebou musela sklonit před bernskými Young Boys a po hodně dlouhé době se neprobojovala do skupinové fáze ani jedné evropské soutěže, když v kvalifikaci o Ligu mistrů nestačila na PAOK a ve čtvrtém předkole Evropské ligy vypadla s Apollonem Limassol. Nový ročník odstartovali RotBlau bez českého stopera Marka Suchého, který po pěti a půl letech změnil působiště a zamířil do Augsburgu. Hned na úvod své letošní cesty pohárovou Evropou svěřenci trenéra Kollera překvapili fotbalovou veřejnost. Po výsledcích 2:3 a 2:1 totiž vyřadili favorizované PSV, a minimálně účast v základní skupině Evropské ligy tak mají zajištěnou.
     
    Příjemný středeční večer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní evropské kopané! Kvalifikační boje o účast v základní skupině Ligy mistrů se přehoupli do třetího předkola, my se společně budeme věnovat zajímavému souboji mezi švýcarským a rakouským vicemistrem, v němž FC Basilej přivítá LASK Linz. Začátek je naplánován na 20:00.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

    Vojtěch Tůma

    Góly: 87. Zuffi – 51. Trauner (Michorl), 82. Klauss (Tetteh) (vla.)

    Karty:   28. Riveros (BAS) – 26. Michorl (LIN)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 2:8. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 8:13.
    FC Bazilej 1893: Omlin – Widmer, Cömert, Alderete, Riveros – Balanta (76. Bua), Frei – van Wolfswinkel, Zuffi, Stocker (C) (66. Ademi) – Pululu (75. Okafor)
    Náhradníci: Nikolić – Dimitriou, Campo, Okafor, Bua, Xhaka, Ademi

    LASK Linz: Schlager – Ramsebner (16. Pogatetz), Trauner (C), Wiesinger – Ranftl, Holland, Michorl, Renner – Goiginger (63. Frieser), Klauss (83. Raguz), Tetteh
    Náhradníci: Gebauer – Pogatetz, Schnegg, Müller, Frieser, Raguz, Sabitzer

    Rozhodca: Andreas Ekberg – Mehmet Culum, Stefan Hallberg (všichni Švédsko)
    Utorok 13.08.2019
    Linz - Bazilej 3:1

    Góly: 61. Ranftl, 89. Goiginger (Michorl), 90+3. Raguz (Frieser) – 81. Ademi (Stocker)

    Karty:   52. Ranftl (LIN) – 67. Stocker (BAS)

    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 4:2. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 20:15.