FC Ural – Groznyj 3:0 (kon.) | Lok. Moskva – Tambov 2:1 (kon.) | FK Dinamo Moskva – Kazaň 0:1 (kon.)
Soči – Zenit 0:2 (kon.)
koniec
PFK Soči
0:2 (0:1)
Zenit Petrohrad
cz Nedeľa 21.07.2019, 20:30 • Fisht Olympic Stadium, Soči • Ruská Premier Liga • 2. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    PFC Soči

    Soči je v ruské lize nováčkem. Loni v nižší soutěži obsadilo konečné druhé místo, což znamenalo přímý postup mezi tuzemskou špičku. Svěřenci trenéra Točilina si nevedli špatně ani v prvním ligovém zápase nové sezóny, v němž jasnému favoritovi, Spartaku Moskva, statečně vzdorovali a na jeho hřišti prohráli jen 0:1. Outsider bude Soči i v utkání proti Zenitu, avšak ukázalo, že zahrát dobře rozhodně umí.
     
    FK Zenit Petrohrad

    Zenit bude v utkání jasným favoritem. Obhájce titulu na rozjezd dostal oba nováčky. První duel s Tambovem zvládl, avšak velmi těsně, o vítězství 2:1 rozhodli góly v rozmezí dvou minut Erochina a Dzjuby. Svěřenci trenéra Semaka budou chtít zcela jistě pokračovat v nastoleném tempu i nadále, podle papírových předpokladů by Soči nemělo býr výraznější překážkou, jenže každý zápas začíná za bezbrankového stavu.
     
    Úvodní sestavy:

    PFC Soči: N. Zabolotnyj – Callagov, Novoselcev, Miladinović, Kudrjašov, Margasov – Burmistrov, Kazajev, Pesegov (C), Nabiullin – Obuchov.
    Náhradníci: Frolov, Džanajev – N. Kalugin, Karapeťan, Lagator, Počivalin, Poloz, Poměrko, Šakuro, Jurganov.

    FK Zenit Petrohrad: Luňov – Smolnikov, Ivanović (C), Rakyckyj, Santos – Jerochin, Ozdojev, Barrios, Suťormin – Azmún, Driussi.
    Náhradníci: M. Keržakov, Rybikov – Dzjuba, Djorděvić, M. Mevlja, Mak, Mammana, Le Musajev, Rigoni, Žirkov, Terentěv.

    Rozhodčí: Matyunin – Averianov, Kobzev.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Soči vstoupilo do zápasu v bílých dresech, Zenit navlékl klasické modré dresy.
     
    3
    Centr Jevgenije Pesegova z pravé strany se nebezpečně stáčel do branky, Andrej Luňov ale složitou situaci vyřešil na jedničku s hvězdičkou.
     
    4
    Soči překvapivě zatím aktivnějším týmem, kombinuje ovšem převážně na středu hřiště, jelikož obrana soupeře je dobře seřazena.
     
    5
    Jaroslav Rakyckyj skvěle přeskočil Obuchova, který protivníka následně fauloval, Zenit bude rozehrávat volný přímý kop z vlastní poloviny.
     
    6
    Domácí bek Elmir Nabiullin, jenž mimochodem ještě nedávno oblékal dres Zenitu, v těžké pozici zvolil tu nejjednodušší možnost, a to přihrávku svému gólmanovi.
     
    7
    Na druhé straně si nohama zahrál i druhý z brankářů, Andrej Luňov. Ten obdržel nahrávku od velezkušeného Srba Branislava Ivanoviče.
     
    8
    Výborné přenesení Burmistrova na pravou stranu, zde si ovšem Jan Kazajev vůbec nedokázal zpracovat balón, skončil s ním v zámezí.
     
    9
    Centr z levé strany mířil do vápna, kam si dobře naběhl forvard Vladimir Obuchov. Před ním na poslední chvíli odvrátil na rohový kop Jaroslav Rakyckyj.
     
    10
    Pěkný centr někam doletěl někam na hranici penalty, kde se však nejvýše vyšplhal hostující Douglas Santos.
     
    11
    Igor Smolnikov si parádně pokryl balón před dotírajícím Callagovem, jenž následně neudržel nervy na uzdě a protivníka fauloval.
     
    12
    Poněkud překvapivě jsou v dosavadním průběhu častěji na míči domáíc, Zenit jakoby se ještě nedokázal dostat do ideálního zápasového tempa.
     
    13
    Po ztráte míče se do rychlého brejku vydala dvojice útočníků v modrém. Sebastián Driussi pěkně předal Azmúnovi, ten však trefil pouze dobře stínícího obránce Kudrjašova.
     
    14
    Nyní se sám Sebastián Driussi připravil o možnost velké šance, neboť si balón předkopl až příliš daleko od nohy, a toho k perfektnímu skluzu využil Timofej Margasov.
     
    15
    Magomed Ozdojev naprosto jasně stáhl k zemi míč dobře se kryjícího Pesegova. Nechápu, čemu se hostující záložník ještě diví.
     
    16
    Bek Douglas Santos se rozhodl podpořit útočnou akci Zenitu a nakonec se k míči i dostal, jenže nepovedeným centrem zasáhl do obličeje protihráče Callagova.
     
    17
    Alexandr Jerochin se probil s balónem až do pokutového území, avšak tak moc máchal rukama, že do obličeje trefil Ivana Miladinoviće, což halvnímu rozhodčímu neuniklo.
     
    18
    Sebastián Driussi měl rozhodně větší rychlost než obránce, ovšem Ivan Novoselcev měl zase poměrně značný náskok, který si dokázal udržet i po doběhnutí k míči.
     
    19
    Jan Kazajev centr z pravé strany přetáhl, Nikita Burmistrov i přes svou výšku neměl šanci na kulatý nesmysl dosáhnout.
     
    20
    Zdá se, že pomalu ale jistě přebírá otěže zápasu Petrohrad. Úřadující mistr se viditelně dostal do zápasového rytmu, že mu to ale trvalo.
     
    21
    Jenže stále se nikdo v modrém nenabízí tk, jak by stopeři potřebovali, i proto si zatím nahrávají pouze mezi sebou, občas zapojí i beky.
     
    22
    Chybí tomu ta potřebná šťáva. Zenit nejspíše nováčka podcenil, aspoň to tak v dosavadním průběhu utkání vypadá.
     
    23
    Igor Smolnikov byl ihned po převzetí balónu dokonce ztrojen. Pravému obránci nezbývalo nic jiného, než se otočit a opět hrát dozadu.
     
    24
    Douglas Santos si vůbec nedokázal poradit s dlouhým odkopem soupeře. Balón se pokusil zpracovat, jenže to se mu vůbec nepovedlo, navíc se od něj balón odrazil do zámezí.
     
    25
    Středopolař Alexandr Jerochin využil více volného prostoru k ráně zhruba z dvaceti metrů, Nikolaj Zabolotnyj pravou rukou pouze kontroloval ránu, jež šla vysoko nad břevnem.
     
    26
    Po jednom ze soubojů zůstal na zemi ležet Sardár Azmún, který se však k zemi složil zničehonic, žádný z protihráčů v jeho prostoru nebyl. Vypadalo to, jakoby si podvrtl nohu, na hřiště okamžitě vběhli kluboví lékaři.
     
    27
    Avšak nevypadá to naštěstí na zranění, které by hostujícího útočníka mělo vyřadit ze hry. Za postranní čárou už se hlásí o návrat.
     
    28
    A Sardár Azmún se okamžitě po svém návratu na trávník postaral o penaltu! Využil nepříliš dobré orientace Miladinoviće, která neodhadl ideálně dopad balónu. Iránský forvard se následně hnal sám na bránu, udělal kličku gólmanovi a poté ho právě Ivan Miladinović nedovoleně stáhl k zemi.
    28. Penaltový zákrok Miladinoviće
     
    29
    Žlutou kartu dostává Ivan Miladinović (PFC Soči).
     
    30
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    K exekuci penalty se postavil sám faulovaný SARDÁR AZMÚN, který si zkušeně počkal na pohyb gólmana a poté mu neomylně poslal balón do protipohybu!
    30. Sardár AZMÚN - 0:1
     
    32
    Pro Soči je to velmi krutá rána. Proti favoritovi hrají velmi odhodlaně, rozhodně nejsou horším týmem, avšak Zenit dokázal využít hned prvního malého zaváhání domácích.
     
    33
    Úřadující mistr se ihned snažil navýšit vedení, Driussiho si ale tentorkáte pohlídal před malou chvílí chybující Ivan Miladinović.
     
    34
    Hosty vstřelená branka viditelně nakopla, postupnou kombinací se nyní pokusí najít mezeru, ze které by mohli vytěžit další zásah.
     
    35
    Jaroslav Rakyckyj při pokusu o nákop podklouzl, což se výrazně projevilo na kvalitě pasu, který bez problémů odvrátil do bezpečí Ivan Novoselcev.
     
    36
    Na trávníku po hlavičkovém souboji zůstal sedět Igor Smolnikov, jenž si gestem sám přivolává lékařskou pomoc.
     
    37
    Ruský bek se stále nezvedá, že by musel Zenit sáhnout ke střídání? To by byla velká ztráta.
     
    38
    Tak nakonec to vypadá, že změna nebude třeba, pravý bek hostů odkráčel za postranní čáru po svých a ještě to zkusí rozběhat.
     
    39
    Alexandr Jerochin si našel prostor mezi dvěma protihráči, hlavičkou však nahrál Pesegovovi.
     
    40
    Do konce poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějaké branky nebo půjde Zenit do kabin s jednobrankým vedením v zádech?
     
    41
    Soči po faulu Barriose zahrávalo přímý kop. Po skrumáži se u pravé lajny zmocil míče Nikita Burmistrov, jenž okamžitě vracel do ohně, hlavička Obuchova ovšem byla velmi nepřesná.
     
    42
    Nyní se Sardár Azmún samostatnou akcí do šance neprobil. Útočil prakticky do plných, míč mu sebral Ibragim Callagov.
     
    43
    Ivan Novoselcev zezadu naskočil do nic netušícího Jerochina a je tak druhým domácím hráčem potrestaným žlutou kartou.
     
    44
    Sebastián Driussi pěkně předal Jerochinovi a následně v pném běhu chtěl přihrávku zpět. Jenže hostujícímu středopolařo odskočil míč od nohy, ze slibné šance tak nebylo nic.
     
    45
    Hlavní rozhodní nastavuje nad rámec prvního poločasu dvě minuty.
     
    45+1
    Po centru z levé strany se k hlavičce probil Vladimir Obuchov, se slabým zakončením si ovšem hravě poradil Andrej Luňov.
     
    45+2
    V úvodní půli už se niczajímavého nestane, poslední akci Zenitu zastavil zdvižený praporek pomezního signalizující ofsajdové postavení Azmúna.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas utkání druhého kola ruské Premier Ligy, po němž Zenit vede na hřišti Soči nejtěsnějším možným rozdílem. Jedinou branku vstřelil ve 30. minutě Sardár Azmún, který proměnil penaltu po faulu na svou osobu. Nováček soutěže se rozhodně nemusí za svůj výkon stydět. Vysokým odhodláním se prozatím dokáží Zenitu rovnat.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:39.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Igor Smolnikov, přichází Denis Terentěv.
    Střídání v týmu PFC Soči: ze hřiště odchází Ivan Miladinović, přichází Igor Jurganov.
     
    47
    Oba trenéři do druhé půle síhli k jedné změně. Zatímco v případě stažení Smlonikova je na vině zcela jistě zranění, tak u Miladinoviće těžko říct, možná nespokojenost s jeho výkonem.
     
    48
    Do druhé půle, stejně jako do té první, vstoupili aktivněji domácí hráči, centr Kazajeva v pádu ovšem nabral příliš velkou výšku, Jevgenij Pesegov už ho nezastihl na hrací ploše.
     
    49
    Úmys dobrý, realizace nic moc. Přenesení hry mířilo na volného Terentěva, ten ale na míč doskakoval marně.
     
    50
    Z pravé strany vypálil křižně Alex Suťormin a ne vůbec špatně! S jeho ránou měl Nikolaj Zabolotnyj problémy, nakonec ji ale dokázal vyrazit.
     
    51
    Až příliš agresivně se Vladimir Obuchov snažil probojovat k míči, který si výborně kryl Branislav Ivanović. Domácí útočník ve finální fázi soupeře stáhl k zemi.
     
    52
    Velmi riskantní klička Rakyckému vyšla. Ukrajinský stoper naznačil přihrávku, místo ní ale udělal nečekanou stahovačku Burmistrovovi, jenž s něčím podobným vůbec nepočítal.
     
    53
    Těsně za hranicí šestnáctky byl faulován Denis Terentěv, který sice doskočil až do vápna, k zákroku ovšem došlo viditelně mimo šestnáctku.
     
    54
    Sardár Azmún se z přímého kopu pokusil o překvapivé zakončení, rána mu ovšem vůbec nesedla, zamířila hodně nad branku.
     
    55
    Výborný nákop obránce Driussi okamžitě sklepl nabíhajícímu Suťorminovi, tomu však Nikolaj Zabolotnyj skvěle zmenšil střelecký úhel a pokus vyrazil.
     
    56
    Na druhé straně mělo Soči k dispozici rohový kop, po němž se balón dorazil na hrnaici šestnáctky ke Kazajevovi, ten ale v dobré pozici o pořádný kus přepálil svatyni Luňova.
     
    57
    Hra teď má pořádný spád, akce střídá akci. Takový fotbal se fanouškům na stadiónu líbí a nám pochopitelně také!
     
    58
    Pro pas z levé strany si vyběhl Andrej Luňov, jenž bez problémů schoval balón do rukavic.
     
    59
    Střídání v týmu PFC Soči: ze hřiště odchází Nikita Burmistrov, přichází Alexandr Karapeťan.
     
    60
    Je za námi hodina utkání, po níž Petrohrad stále vede o jednu branku, vítězství ale za žádnou cenu nemá jisté, Soči pořádně kouše.
     
    61
    Jevgenij Pesegov našel ve vápně svým centrem Vladimira Obuchova, ten ovšem pouze napálil Rakyckého, bude se kopat roh.
     
    62
    Centr z rohového kopu nebyl vůbec špatný, jenže dopředu vystartoval znovu gólman Luňov, jenž i tentokráte byl úspěšný, když ve změti těl dokázal vyboxovat balón do bezpečí.
     
    63
    Dlouhý nákop obránce stíhal Sardár Azmún, jenž si však až moc pokopl balón. Na to výborně zareagoval Nikolaj Zabolotnyj, který vyběhl dopředu a míč ve skluzu dokázal odpálit soupeři od nohou.
     
    64
    Ibragim Callagov přihrávku soupeře nedostihl, zdviženým palcem ale Pesegovovi naznačuje, že úmysl měl domácí středopolař dobrý.
     
    65
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Alexandr Jerochin, přichází Arťom Dzjuba.
     
    66
    Vypadalo to, že Igor Jurganov měl při zpracování ruku u těla, avšak hlavní rozhodčí byl jiného názoru.
     
    67
    Arťom Dzjuba se neuvedl příliš dobře, když se hned při svém prvním kontaktu s balónem nacházel v ofsajdovém postavení.
     
    68
    Pas z levé strany Vladimir Obuchov pouze posunul naslepo za sebe, kde byl Elmir Nabiullin, ten ve skluzu už nedokázal zamířit přesně.
     
    69
    Alexandr Karapeťan si zády k brance hrudí zpracoval míč a vzápětí se snažil obtočil kolem Branislava Ivanoviće, který ale ukázal obrovské zkušenosti, když soupeře bez většího zaváhání vystál.
     
    70
    Křídelník Alex Suťormin tvrdě zajel do Nabiullina, jenž se velmi těžko zvedal ze země. Nakonec se mu to ovšem podařilo.
     
    71
    Arťom Dzjuba si parádně narazil s Driussim, první jmenovaný už však zakončoval na dlouhou nohu a hlavně kvůli tomu netrefil svatyni.
     
    72
    Střídání v týmu PFC Soči: ze hřiště odchází Vladimir Obuchov, přichází Dmitrij Poloz.
     
    73
    Po přetaženém centru pálil z otočky Jevgenij Pesegov pouze nad bránu Luňova.
     
    74
    Arťom Dzjuba uvnitř šestnáctky krásně posunul patičkou balón Driussimu, ten ale odmítl definitivně rozhodnout o výhře Zenitu, když sám před Zabolotným zamířil mimo!
     
    75
    Douglas Santos se elegantně proháčkoval po levé straně přes dva soupeře, posléze vytloukl bloky Callagova a vybojoval rohový kop.
     
    76
    Pěkný signál, kdy na zadní tyči pálil z voleje Jaroslav Rakyckyj. Ukrajinský stoper však trefil pouz obránce, od něhož se balón znovu jen odrazil do zámezí.
     
    77
    Zenit kopal roh tentokráte z druhé strany. Gólový účonek to nepřineslo ani tentokrát, neboť se nejvýše do vzduchu vyšplhal Fjodor Kudrjašov.
     
    78
    Sardár Azmún se dnes už poněkolikáté hnal sám na gólmana, výborně na něj ale dotíral Ibragim Callagov, kvůli němuž útočník ani nestihl zakončit.
     
    79
    Velké nedorozumění v domácí rozehrávce, kdy Igor Jurganov vracel míč do běhu Pesegovovi, ten se ale zastavil, a tak na míč nedosáhl.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Zenit pořád vede o jednu branku, Soči ale ještě rozhodně nesložilo zbraně.
     
    81
    Akrobatické zakončení nůžkami se Polozovovi vůbec nepovedlo, jenže balón se šťastně odrazil ke Karapeťanovi, jenž v obrovské šanci zamířil nad!
     
    82
    Na druhé straně po rychlém brejku vracel Driussi do ohně, kam si výborně sběhl Dzjuva, ve skluzu ale nedokázal poslat míč za záda klečícího Zabolotného.
     
    83
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Sardár Azmún, přichází Jurij Žirkov.
     
    84
    Zakončení Branislava Ivanoviće po rohovém kopu rozpoutalo v domácím pokutovém území velkou skrumáž, z níž nakonec vyšel vítězně Fjodor Kudrjašov.
     
    85
    Nově příchozí Žirkov si pěkně narazil s Driussim, při střele však balón netrefil ideálně, pouze pozdravil diváky na tribuně.
     
    86
    Ivan Novoselcev signalizoval, že byl při malé domů faulován Dzjubou, což se ovšem halvnímu rozhodčímu nezdálo. Buď jak buď, Nikolaj Zabolotnyj dlouhým odkopem poslal míč na polovinu Zenitu.
     
    87
    Soči se nadechuje k závěrečnému náporu, moc času už nezbývá, s nastavením ještě zhruba pět minut.
     
    88
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Je rozhodnuto! Dzjuba po přetaženém centru nezazmatkoval a hlavičkou vrátil míč na úroveň penalty, kam si skvěle naběhl MAGOMED OZDOJEV, jenž ránou z první propálil gólmana i obránce stojícího na brankové čáře!
    88. Magomed OZDOJEV - 0:2
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    90+1
    Sebastián Driussi získal balón na špatně rozehrávajícím Pesegovovi a posléze z pravé lajny poslal centr do vápna, do něhož se z jedničky opřel Jurij Žirkov. Projektil velezkušeného záložníka proletěl těsně nad břevnem.
     
    90+2
    Zdá se, že Zenit dohraje utkání s míčem na kopačkách, domácím evidentně došly fyzické síly.
     
    90+3
    V samotném závěru se ještě o třetí branku mohl zasloužit Wílmar Barrios, v mírném záklonu ovšem zakončil nad horní tyčku.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Máme za sebou utkání druhého kola ruské Premier Ligy, v němž Zenit potvrdil roli favorita, na hřišti nováčka ze Soči vyhrál 2:0. Vítězství se ovšem nerodilo vůbec lehce. První branka přišla po půl hodině hry, kdy Sardár Azmún proměnil pokutový kop po faulu na svou osobu. Hráče Soči ale inkasovaný gól nepoložil, proti úřadujícímu mistrovi hráli velmi odhodlaně a a málem za bojovnost i byli odměněni, vždy však při povedené akci scházela ta poslední fáze, tedy vstřelení gólu. O vítězství Petrohradu definitivně rozhodl těsně před koncem utkání Magomed Ozdojev, jenž využil skvělé zpětné přihrávky Dzjuby. Zenit dokázal porazit i druhého nováčka, pro Soči se naopak jedná o druhou prohru v sezóně.

    To je ode mě pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (22:33:39)

    Milan Huppert

    Góly: 30. Azmún (pen.), 88. Ozdojev (Dzjuba)

    Karty:   29. Miladinović (SOC), 43. Novoselcev (SOC)


    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 1:5. Střely mimo: 3:11. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 14:9.
    PFK Soči: N. Zabolotnyj – Callagov, Novoselcev, Miladinović (46. Jurganov), Kudrjašov, Margasov – Burmistrov (59. Karapeťan), Kazajev, Pesegov (C), Nabiullin – Obuchov (72. Poloz).
    Náhradníci: Frolov, Džanajev – N. Kalugin, Karapeťan, Lagator, Počivalin, Poloz, Poměrko, Šakuro, Jurganov.

    Zenit Petrohrad: Luňov – Smolnikov (46. Terentěv), Ivanović (C), Rakyckyj, Santos – Jerochin (65. Dzjuba), Ozdojev, Barrios, Suťormin – Azmún (83. Žirkov), Driussi.
    Náhradníci: M. Keržakov, Rybikov – Dzjuba, Djorděvić, M. Mevlja, Mak, Mammana, Le Musajev, Rigoni, Žirkov, Terentěv.

    Rozhodca: Matyunin – Averianov, Kobzev